x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Bucataria de maine

Bucataria de maine

de Francisca M. Catana    |    19 Iul 2006   •   00:00
Bucataria de maine
TINERI GASTRONOMI
"Banatenii mananca bine, mananca gras si diversificat, de aceea, din toata Romania, specificul culinar din Banat mi se pare cel mai atractiv si cel mai interesant", marturiseste Cosmin Periat, un tanar bucatar timisorean, pentru care bucataria este locul unde ideile devin cu usurinta o realitate apetisanta.

Are 24 de ani, iar pana la aceasta varsta a reusit sa acumuleze sase ani de experienta in domeniul culinar. Lucreaza de trei ani la un mare hotel din Timisoara. A experimentat inainte si bucataria mexicana, profesand la un restaurant mexican tot de pe malurile Begai. Coordona activitatea din bucatarie si, in acelasi timp, verifica aspectul si gustul mancarurilor pe care le preparau bucatarii pe care ii avea in subordine. Anul acesta a terminat pregatirea profesionala, desi el spune ca intotdeauna e ceva de invatat in gastronomie. A urmat cursul de bucatar-sef. Acum isi doreste sa ia parte la cat mai multe expozitii culinare si concursuri pentru a obtine diplome si distinctii. Orice diploma obtinuta in domeniul culinar ii este necesara pentru atingerea titlului de "Maestru in arta culinara". Doar lipsa de experienta il opreste, deocamdata, sa obtina titlul suprem, altminteri bucatele lui ies la fel de bine precum cele ale unui mare bucatar. Sunt necesari cel putin zece ani de experienta in domeniu si participarea la multe concursuri nationale si internationale.

PASIUNE. "Fara dorinta nu reusesti nimic", spune Cosmin, care si-a propus dintotdeauna sa aiba aceasta profesie. Este de parere ca meseria de bucatar este fascinanta si ca mereu ai ceva de descoperit. Este incantat de tot ceea ce apare nou in bucatarie, doreste sa foloseasca cat mai multe materii prime, mai ales pe acelea care dau un aer exotic preparatelor. Lui Cosmin ii place mult ceea ce face, iar acum, daca ar fi pus in situatia de a-si schimba meseria, i-ar fi foarte greu sa aleaga altceva. "Cand esti tanar, nu prea stii ce alegeri sa faci pentru viitorul tau si te duci si tu acolo unde atractia te indruma", este de parere Cosmin. Desi stie sa gateasca tot felul de preparate, Cosmin Periat nu are o mancare preferata. Si asta ne aminteste de cizmarul din proverb, care nu are niciodata cizme. Ii place insa sa gateasca mancaruri calde, ca preparatele cu sosuri sau escalopurile.

La expozitia culinara care a avut loc de curand la Timisoara, preparatele lui Cosmin au fost cele mai apreciate. Designul folosit a fost demn de o expozitie internationala. Dumitru Burtea, presedintele Asociatiei Bucatarilor si Cofetarilor din Turism din Romania, i-a propus sa se prezinte cu preparatele respective la Cupa de la Kremlin din octombrie 2006. Cosmin crede cu tarie ca cei mai buni bucatari sunt barbatii, dar nu contesta nici o secunda calitatile romancelor de a fi bune gospodine, la ele acasa.

CREATIE. Cosmin prezinta, in cadrul expozitiilor si concursurilor gastronomice, preparate culinare create de el. Retetarele nu sunt utile bucatarilor de talia lui, ele sunt necesare doar gospodinelor pentru diversificarea meniului.

La concursuri - fie ele nationale sau internationale - , imaginatia sa e singura carte de bucate la care face apel.

A gatit atat de multe mancaruri, incat acum isi da seama din ochi de gramajul necesar fiecarui preparat. Iata inca un motiv pentru care o carte de bucate i-ar fi inutila tanarului bucatar Cosmin.

TINERE SPERANTE

Preparatele lui Cosmin Periat au fost medaliate cu aur la expozitia culinara ce a avut loc de curand la Timisoara. A prezentat mai multe preparate, printre care file de curcan cu seminte diferite, rulou dorada cu fructe de mare, inghetata cu fructe si sos de vanilie. Mandria expozitiei a fost terina sa de curcan, cu care a reusit sa raspunda exigentelor moderne. Pentru maiestria cu care si-a pus in practica ideile culinare, Cosmin Periat a fost apreciat in unanimitate de toti cei prezenti. Cosmin a primit incurajari pretioase din partea presedintelui ANBCT, Dumitru Burtea. Acesta l-a sfatuit sa mearga cu incredere la concursuri culinare internationale.

CAIET DE RETETE

GULAS

  • INGREDIENTE: 500 g carne de porc, 4 cepe, 500 g untura, o lingurita cu boia de ardei, 3 rosii, un kilogram de cartofi, 100 g smantana, un litru de apa, un catel de usturoi, chimen, morcov, patrunjel, sare, piper, zahar.
  • PREPARARE: Se topeste untura intr-un vas mare, se pune carnea taiata in bucatele si se lasa sa se aureasca. Dupa ce au prins o usoara crusta, bucatile de carne se scot si se tin la cald. In untura ramasa se pune ceapa taiata pestisori. Dupa ce s-a aurit, se adauga usturoiul, morcovul (dat pe razatoarea mare), rosiile taiate in felii si bucatile de carne. Se adauga boiaua, chimenul, sarea, piperul, zaharul si se toarna atata apa cat sa acopere totul. Cratita se lasa la foc mic, sa clocoteasca incet. Cand carnea este aproape fiarta, se mai toarna o cana cu apa calda si se adauga cartofii taiati in sferturi. Inainte de a servi, se adauga smantana si patrunjel verde.

    PAPRICAS

  • INGREDIENTE: un pui, doua linguri cu unt, o lingurita cu faina, o ceapa, boia de ardei dulce, sare, un ou.
  • PREPARARE: Se taie carnea in bucati si se rumeneste in unt impreuna cu ceapa tocata. Se presara putina boia. Se adauga apoi faina, se stinge cu apa cat sa acopere totul, se adauga sare si se lasa in cuptor sa fiarba incet. Separat, din faina, un ou, o lingurita cu unt si o lingura cu apa se pregatesc galustele. Din compozitia moale se ia cate o lingurita si se fierb galustele in apa clocotita cu sare. Cand galustele au crescut si sunt fierte, se iau cu spumiera si se pun in sos. Se mai lasa in clocot inca cinci minute.

    CIORBA BANATEANA

  • INGREDIENTE: un pui sau un kilogram de carne de vitel sau miel, un morcov, doua radacini de patrunjel, o ceapa, zece boabe de piper, boia de ardei dulce, doua linguri cu orez, doua galbenusuri, doua linguri cu smantana, zeama de lamaie, sare, patrunjel verde.
  • PREPARARE: Se pune carnea in doi litri de apa sa dea un clocot, dupa care se spumeaza si se adauga morcovul, patrunjelul, piperul si sarea. Se pune orezul in ciorba ca sa fiarba. Se face separat un rantas dintr-o lingura cu grasime si o lingura cu faina. Cand rantasul este rumen, se adauga boia de ardei si putina supa sau apa. Se amesteca bine sa nu se formeze cocoloase, apoi se toarna in oala cu ciorba si se lasa sa mai fiarba putin. Cand este gata, se lasa putin sa se raceasca, apoi se drege cu cele doua galbenusuri si cele doua linguri cu smantana. Se pun, de asemenea, zeama de lamaie dupa gust si patrunjelul verde tocat.
  • ×
    Subiecte în articol: cosmin adauga