x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Bucataria fara foc

Bucataria fara foc

16 Iun 2004   •   00:00

GASTRONOMIE

Va dau o veste proasta: am citit o carte! Una ce zgaltaie sistemul si credinta noastra gastronomica! Daca vreti sa dormiti linistiti, nu cititi! Pastorii d-aia traiesc mult: in creierul muntilor nu exista librarii.
BOGDAN ULMU

E vorba de volumul "Bucataria fara foc". Autoarea cartii, o doamna bine documentata intr-un anumit sector al bucatariei, care are tot respectul meu, ne impune un regim de hrana inadecvat, cred eu, traditiei si temperamentului romanilor. Dansa nu propune, ci decreteaza - ceea ce este, cu adevarat, anxietant! Dau cateva exemple: 1) fructele se consuma numai pe stomacul gol (recunosc ca nu le-am mancat niciodata la modul asta, receptiile & mesele festive situandu-le la final); 2) micul dejun trebuie sa fie alcatuit numai din fructe, sucuri de fructe sau vegetale (ce facem cu sutele de natii care adauga un cub de unt, o feliuta de jambon sau de salam uscat, o cafea neagra, o felie de paine prajita etc.?).

Cu gandul la mamaliga

A treia lege spune ca la masa de pranz sa mancam numai salate sau vegetale (da’ daca omul vrea si-o costita de purcel cu mujdei si mamaliguta?); 4) dupa ora 16 :00 se pot consuma si mancarurile mai complicate, dar la masa se va consuma o singura mancare concentrata (si daca, pe langa un pui la frigare, omul pohteste si o pana de somn cu capere?!); 5) nu se vor combina proteinele intre ele (carne, peste, branzeturi, oua, lactate); pai, atunci ce facem cu celebra mamaliguta cu branza si smantana? Ori cu salaul in sos bechamel? Sau chiar snitelul? 6) dupa ora 20:00 nu se mai mananca nimic. Nu se bea apa in timpul mesei si nici o ora dupa masa ! Vinul ingreuneaza mult digestia si trebuie baut pe stomacul gol (si daca te-mbeti?); nu beti bauturi racoritoare - sunt pur chimice si acidifica organismul (ha, ha, i-am terminat si pe copii si pe sportivi!).

Lamaie in loc de otet

A opta regula propune ca, in loc de otet, in salate sa folosim sucul de catina, de lamaie sau de grepfrut (o ciorba de burta acrita cu suc de grep mi s-ar parea comica!); 9) nu fierbeti rosiile (da’ supa de rosii nu-i rea vara, nu?); 10) carnurile nu furnizeaza energie: noi nu le recomandam (da’ Engels sustinea ca doar consumul carnii dezvolta creierul, iar un atlet care sa consume numai frunze n-am cunoscut!). Dupa cum ati observat, acest decalog al alimentatiei rationale (pe care tare l-ar mai fi iubit Ceasca, Iulian Mincu, Teo Trandafir si Dracula) ne vrea binele - indubitabil. Dar ce fel de bine e ala fara placere? Ce fel de bucate-s alea fara arome imbietoare? Ce viata-i aia fara vin? Pe mine unul, cartea aceasta m-a deprimat, deoarece mi-a demonstrat ca mananc anapoda si-mi betegesc trupul si sufletul cu mortaciuni, sare grunjoasa, votca, prajeli, fierturi, copturi si alte lucruri interzise… Ce sa va mai dau retete? Dupa cele 10 porunci ale bucatariei fara foc, nu-mi mai trebuie decat o buca’ de sapun si o funie rezistenta. Adio, dragii mei cititori! Cand veti citi aceste randuri, uitati-va si la rubrica de decese a ziarelor… Ma veti descoperi imediat!
×
Subiecte în articol: gastronomie