x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Bucataria lumii. "Nu este acasa acolo unde nu se face lichiu"

0
Autor: Simona Lazar 09 Noi 2013 - 09:32
Călătorind prin ţară, am ajuns într-o dimineaţă la Criţ unde, la casa parohială, am întâlnit-o pe doamna Sofia Folbert. Este una dintre acele persoane care au reuşit să depoziteze un adevărat tezaur, şi etnografic, şi gastronomic al comunităţii săseşti şi chiar dacă de mai bine de 20 de ani a plecat din România, se întoarce în fiecare vară pentru a se simţi, măcar pentru puţin timp, acasă.

O doamnă venerabilă la 88 de ani, nu a uitat pentru nici o clipă cum forfoteau pe plită bucatele săseşti ale căror reţete le-a purtat cu ea, peste mii de kilometri şi zeci de ani şi la copiii, nepoţii şi strănepoţii din Germania.

Revenită peste vară în satul natal, doamna Sofia priveşte cu nostalgie către turnul bisericii din Criţ unde, când era copil, se depozita carnea. "Noi nu afumam nici carnea, nici cârnaţii peste iarnă. Le puneam doar la uscat în turnul bisericii. Biserica noastră a avut 5 turnuri, apoi a rămas cu patru. Şi cum satul avea 4 străzi principale, fiecare stradă avea turnul ei. Şi în fiecare turn, fiecare om avea grinda lui de uscat carnea. Şi acum dacă merg în turn, mai văd beţişoarele unde stăteau toate la uscat".

Cu carnea asta uscată, doamna Sofia pregăteşte o reţetă săsească tomnatecă: supă de mere. "Se ia o bucată de os de porc. Luăm carnea de porc, o spălăm, o fierbem cu zarzavat, pătrunjel, un pic de ţelină, şi când e gata fiert, se pun mere de toamnă tăiate, să dea un clocot. Şi se face din smântână, un pic de făină şi ou un amestec şi se drege, se mai dă un clocot, se pune sare şi asta este. Acreală nici nu trebuie pentru că merele dau ele o acreală plăcută".

Saşii mănâncă bucuroşi supe dulci, nu prea acre. Preferatele lor sunt cele cu tăiţei sau cu găluşte de griş. Iar ceea ce le face speciale, sunt găluştele mari şi pufoase. "Nu e foarte deosebită de cea din alte zone, doar că îi puneam mult zarzavat, şi se făceau găluşte mari de griş cu ou. Secretul de ieşeau aşa mari şi pufoase este că nu se face aluatul prea tare. Când e prea tare, şi găluşca iese tare. Nu trebuie nici să stea grămădă, dar nici să curgă din linguriţă atunci cand o iei să o pui în supă".

DULCI POVEŞTI
În comunităţile săseşti, prăjiturile s-au aflat mereu la mare cinste. Sunt o mulţime de dulciuri care au fost împrumutate după aceea şi de celelalte etnii. Una dintre ele este şi cea numită lichiu. Se făcea cu prune sau cu alte fructe. "Noi mai ales făceam cu smântână, de Crăciun şi de Paşti. Lichiul e un aluat amestecat cu ou şi cu zahăr, din care se întindea o foaie mare. Aveam o tavă specială pentru lichiu care avea o anumită dimensiune. Avea cam 50-60 de cm lungime şi cam 40 cm în lăţime, cu un mâner în cap. Fiecare gospodină avea neapărat 3-4 scânduri de lichiu, făcute din brad.

Erau doar pentru întins foaia, pentru dimensiune. Se amesteca o smântână tare, pusă peste noapte peste o pânză cu tărâţe, ca să se scurgă zerul, cu gălbenuş şi cu zahăr (dar puţin, pentru că la copt se caramelizează), cu care se ungea apoi foaia şi se punea la cuptor. Cuptorul în care se făcea lichiul era cel în care înainte se făcuse pâinea. După ce stătea pâinea un ceas în cuptor, puteai să bagi lichiul. Pâinea stătea mai în spate, iar în faţă era prăjitura. Şi când se colora puţin la suprafaţă, se băga lopata de lichiu şi se scotea. După aceea, cu lingura de zahăr, cu găuri, presăram puţin, pentru că atunci nu se mai topea şi rămânea frumos. Le-am învăţat şi pe fetele şi pe nepoatele mele să-l prepare. Şi strănepoţica mea de 14 ani vine şi ea şi ajută la învârtit. Tradiţiile şi reţetele saşilor le-am luat cu mine. Nu este acasă acolo unde nu se face lichiu".


Cozonac pe pom
Un preparat săsesc foarte îndrăgit este şi baumstretzel. "Cozonac pe pom, asta înseamnă. Aluatul nu este nici prea dulce, şi la frământat se pune cam la un kil de făină, o jumăte de litru de lapte. Dacă e prea moale sau se pune prea mult zahăr sau prea multă grăsime, cade jos de pe pom când se învârteşte la foc. Se întinde o foaie mare, apoi se ia pomul, care trebuie să fie cam cât braţul unui om voinic şi se învârteşte pe el. Apoi îl pui deasupra jarului. Lângă jar, noi ţineam untură şi o bucată de pânză de bumbac pe un băţ, cu care ungeam din când în când baum-ul şi presăram zahăr deasupra, cu o lingură specială. Era gata când prindea crustă. Pomul pentru baumstretzel se moştenea în familie, ca un hambar sau o casă. Fiecare gospodină pornea cu unul şi îşi mai făcea apoi doi-trei singură, de-a lungul timpului. Era necesar să fie mai mulţi pomi pentru că de Anul Nou, pe lângă ce pregăteai pentru familie, trebuia să mai faci câte unul pentru fiecare copil pe care îl botezai. Copiii veneau, îţi spuneau o poezie şi o urare şi primeau o prăjitură dintr-asta, un baumstretzel. Uneori aveau mere sau bănuţi înăuntru sau, dacă mergeau la şcoală, un creion".

Citeşte mai multe despre:   culinar

 

Ştiri din .ro




Mai multe titluri din categorie

Doliu în presa românească. A murit un mare jurnalist de la TVR

Doliu în presa românească. A murit un mare jurnalist de la TVR
Doliu în presa românească. Sorin Burtea, unul dintre cei mai importanți și experimentați jurnaliști, a murit luni, la vârsta de 67 de ani. De-a lungul deceniilor, Burtea s-a făcut cunoscut pentru emisiunile...

Turismul din Spania se prăbușește. Cu 98% mai puțini străini au vizitat țara în iunie 2020

Turismul din Spania se prăbușește. Cu 98% mai puțini străini au vizitat țara în iunie 2020
Numărul turiștilor străini în Spania a scăzut cu 98% în luna iunie 2020, față de perioada similară din 2019, arată datele Institutul Naţional de Statistică (INE), citat de Reuters. 204.926 de...

Focar Covid-19 la TVR. Al șaptelea angajat, depistat pozitiv la noul coronavirus

Focar Covid-19 la TVR. Al șaptelea angajat, depistat pozitiv la noul coronavirus
Încă o persoană din Televiziunea Publică a fost depistată pozitiv la testul COVID-19, a anunțat Televiziunea Română Potrivit procedurilor, a fost anunţat medicul de familie şi Cabinetul Medical al...

Albinele, specie pe cale de dispariție

Albinele, specie pe cale de dispariție
Albinele există pe pământ de zeci de milioane de ani, practic ele au evoluat odată cu plantele. Fără ele, principalele polenizatoare ale planetei, nu am avea majoritatea fructelor și legumelor folosite astăzi...

Revenire surpriză în televiziune. „Am spus tot timpul, chiar și după ce m-am retras (credeam, definitiv) din media, că munca în televiziune am iubit-o și o s-o iubesc mereu”

Revenire surpriză în televiziune. „Am spus tot timpul, chiar și după ce m-am retras (credeam, definitiv) din media, că munca în televiziune am iubit-o și o s-o iubesc mereu”
Laura Nureldin se alătură echipei Observator de la Antena 1. Aceasta va prezenta Observatorul de la ora 13.00 și 16.00, în fiecare sâmbătă și pe cel de la ora 13.00 în fiecare duminică.  Lumea m-a...

Un vin românesc în lista denumirilor protejate din UE

Un vin românesc în lista denumirilor protejate din UE
Comisia Europeană a inclus vinul ''Adamclisi'' din România în Registrul european al produselor cu ''denumire de origine protejată" (DOP), se arată într-un comunicat al executivului comunitar. Vinurile...

Joi și vineri, la Observator 19:00, Alessandra Stoicescu vorbește cu economistul Nouriel Roubini despre viitorul economic al României

Joi și vineri, la Observator 19:00, Alessandra Stoicescu vorbește cu economistul Nouriel Roubini despre viitorul economic al României
Observatorul orei 19:00 de la Antena 1 duce economia României la doctor. Nouriel Roubini, economistul american care a prevăzut Marea Criză din 2008 răspunde întrebărilor adresate de Alessandra Stoicescu și ...

45% dintre români nu vor să plece în concediu în 2020, mai ales din cauza pandemiei

45% dintre români nu vor să plece în concediu în 2020, mai ales din cauza pandemiei
45% dintre români nu vor să plece în concediu în 2020, în principal din cauza nesiguranței provocată de pandemia de coronavirus, arată un studiu al platformei de anunțuri online OLX. Dintre cei care au...

Celebru artist internațional: „M-am simţit umilit şi jignit de lockdown; uneori am încălcat regulile” (GALERIE FOTO)

Celebru artist internațional: „M-am simţit umilit şi jignit de lockdown; uneori am încălcat regulile” (GALERIE FOTO)
„Mărturisesc că am încălcat voluntar interdicţia de a ieşi în timpul blocajului”, a afirmat un cunoscut artist italian, cu faimă internațională, care a intervenit în calitate de invitat la o conferinţă...

Turist în România, în perioada pandemiei. Cele mai căutate destinații

Turist în România, în perioada pandemiei. Cele mai căutate destinații
Galerie Foto Hotelierii încearcă să recupereze ce se mai poate, din anul compromis 2020. Mulți români au ales destinațiile cele mai sigure, care le-au fost indicate în lunile de primăvară, când harta țării noastre era...

Covid-19 la TVR. Al șaselea angajat, confirmat cu noul coronavirus

Covid-19 la TVR. Al șaselea angajat, confirmat cu noul coronavirus
Încă o persoană din Televiziunea Publică a fost depistată pozitiv la testul COVID-19. Datorită programului de lucru la domiciliu, acest al șaselea caz nu are niciun contact la locul de muncă. Facem...

Oamenii din turism cer încetarea denigrării domeniului

Oamenii din turism cer încetarea denigrării domeniului
Galerie Foto Toate asociațiile de promovare a turismului din România, constituite în grupul Alianța Pentru Turism (APT), au transmis către premierul Ludovic Orban o scrisoare deschisă, pentru a cere sprijin. Industria...

Covid-19 la Acces Direct. Încă un membru al echipei, confirmat pozitiv. Emisiunea intră în pauză

Covid-19 la Acces Direct. Încă un membru al echipei, confirmat pozitiv. Emisiunea intră în pauză
Încă un membru al echipei Acces Direct a fost confirmat pozitiv la Covid-19. Până în prezent, se știa că Vulpița, Viorel și un reporter sunt infectați. Anunțul a fost făcut de Mirela Vaida. Începând de...

Un partener de viață optimist te protejează de Alzheimer

Un partener de viață optimist te protejează de Alzheimer
Dacă partenerul dvs. este un optimist, prin natura lui, nu numai că vă ajută să vedeți partea frumoasă a vieții, dar vă protejează și de boala Alzheimer, potrivit unui studiu al Universității din...
Serviciul de email marketing furnizat de