x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Bucătăria lumii. Călătorie în Toscana culinară

0
Autor: Tudor Cires Simona Lazar 16 Aug 2013 - 23:38
Bucătăria lumii. Călătorie în Toscana culinară
Vezi galeria foto
Supele şi pastele sunt clasicele „primi piatti” din bucătăria toscană. Iar acolo unde sunt paste, trebuie să fie şi… sos pentru paste. Un prieten toscan ne povestea deunăzi că – apropo de sosuri – unul dintre cele mai îndrăgite este cel denumit „sugo finto”, ceea ce ar însemna „sos fals”. Fals, fals, dar şi el se pregăteşte după reguli anume, foarte exacte. Iar „făcătura” vine din faptul că seamănă foarte bine cu sosurile de roşii şi carne – tip „ragu” – doar că este preparat numai din ierburi aromatice şi legume.
Versatilitatea este o caracteristică interesantă a gastronomiei toscane. Gospodinele de odinioară – ca şi acelea care astăzi s-au reîntors la bucuria gătitului „ca-n bătrâni”, aducându-şi tributul mişcării Slow Food – obişnuiau să pregătească din ouă şi făină un fel de gogoşele pe care fie le puneau la fiert în apă cu legume, la foc lent, transformându-le într-o supă delicioasă, fie le tăiau, le sotau, le adăugau un sos şi pregăteau din ele paste scăzute, de o savoare aparte.

Dacă vorbim despre acele mâncăruri cunoscute de obicei sub numele de „primi”, atunci ar trebui să spunem că în Toscana, ca peste tot în Italia, cea mai ofertantă soluţie este „una bella spaghettata” – o farfurie frumoasă cu spaghete. Nimic mai mult. Chiar şi pe Elba – da, e vorba despre locul primului exil napoleonian – ori pe Giglio, cele două frumoase insule din largul Toscanei, o porţie de spaghete e o soluţie la îndemână, mai ales dacă îi adaugi un sos cu usturoi, ulei de măsline, pătrunjel verde, roşii tocate şi bucăţele de „bottarga” (ton afumat).

O a treia categorie de mâncăruri nelipsite din această regiune o reprezintă cele pe bază de orez.
„Il riso”, spune italianul. Şi nu e vorba de pilafuri, ca pe la noi, ci de delicatele „risotto”, care în economia mesei toscane ocupă un loc mai important decât în Veneto sau în Piemont. Pentru pregătirea unui bun risotto îţi trebuie, spun toscanii, puţină ştiinţă, mult exerciţiu şi o mână de maestru. Pentru că nu este uşor să transformi „perlele” de orez într-o mâncare cremoasă şi savuroasă. Reţetele poate sunt li­mitate, ca număr, însă tehnica de preparare, căreia nu trebuie să-i renegi modelul arhetipal, are câteva elemente de care trebuie să ţii întotdeauna seama: se sotează ceapa cu ulei, se adaugă orezul şi se lasă doar puţin să se rumenească, ames­tecând cu lingura, după care se toarnă puţin vin, continuând să amesteci, se pune supa (de legume, de carne), tot câte puţin, continuând să amesteci până orezul se înmoaie. Abia după aceea, dacă mai adaugi supă, poţi lăsa să fiarbă încet, fără să fie nevoie să mai amesteci. Restul detaliilor le afli la fiecare reţetă, după caz.

Lasagne con funghi / Lasagne cu ciuperci
Pentru sos ai nevoie de 4 ceşti de lapte, o cană de supă de pui, 5 linguri de unt nesărat, 5 linguri de făină, sare, piper, o jumătate de cană de parmezan ras, nucşoară. Pentru foile de lasagne, îţi trebuie trei căni de făină, sare, cinci ouă, iar pentru umplutură: două linguri de unt nesărat, o lingură de ulei de măsline extravirgin, doi căţei de usturoi, zdrobiţi, o cană şi jumătate de bureţi porcini, tăiaţi felii, o jumătate de lingură de frunze de cimbru tocate, sare, piper măcinat. Pentru decor: parmezan ras. Pentru pregătirea sosului, se pun laptele şi supa într-o cratiţă, la foc potrivit. Într-o altă cratiţă, la foc mic, se topeşte untul, se adaugă făina, se amestecă să se rumenească egal două-trei minute. Se adaugă amestecul de lapte şi supă, puţin câte puţin şi amestecând mereu, să se formeze un sos cremos. Se asezonează cu sare şi piper şi se lasă să fiarbă ca să scadă suficient, adău­gând către sfârşit parmezanul ras şi nucşoara.
Din ingredientele indicate pentru foile de lasagna se pregăteşte un aluat care se taie în douăsprezece bucăţi şi se întind din el douăsprezece foi. După aceea, puneţi foile, cu grijă, într-un vas suficient de larg cu apă fiartă, le lăsaţi un minut pe foc, apoi scurgeţi apa şi adăugaţi alta rece. Ungeţi cu unt un vas termorezistent pentru cuptor. Scoa­teţi trei foi de lasagna din apă, aşezaţi-le întâi pe un prosop absorbant, apoi în vasul termorezistent. Ungeţi cu sos alb. Repetaţi operaţia cu fiecare grup de câte trei foi, deasupra ultimelor punând sos alb. Turnaţi unt topit. Puneţi apoi ciupercile, cimbrul, usturoiul, uleiul de măsli­ne, sare, piper. Puneţi capacul şi daţi la cuptor 5 minute, cât să îşi lase ciupercile zeama, după care luaţi capacul şi lăsaţi la cuptor până se rumenesc deasupra. Tăiaţi în porţii şi serviţi.

Acquacotta / „Apă coaptă”
Ai nevoie de o jumătate de ceaşcă de ulei de măsline extravirgin, două cepe roşii, 375 g ardei mici (dulci), trei tulpini de ţelină, 500 g roşii despieliţate şi desămân­ţate, sare, piper, opt căni cu apă, trei ouă, o jumătate de cană de parmezan ras, opt felii de pâine de ţară, uscate, un că­ţel de usturoi. Se încălzeşte uleiul de măsline şi se sotează în el ceapa tăiată felii. Se adaugă ardeii, ţelina tă­iată, se sotează 10 minute. Se asezonează cu sare şi piper. Se lasă la foc mic. Se toarnă apa şi se fierbe totul împreună. Ouăle şi brânza se bat separat într-un vas, adă­ugându-se puţin câte puţin în supă. Se mai asezonea­ză cu sare şi piper, dacă este nevoie. Se rup bucăţi de pâine, se pun în farfuriile de supă, împreună cu câteva feliuţe de usturoi. Se toarnă supa fierbinte şi se serveşte imediat.

Spaghetti all’isolana / Spaghete ca pe insulă
Preparatul este specific pentru insula Giglio. La 500 g spaghete adaugi sare, ulei de măsline, usturoi, pătrunjel tocat, piper, brânză veche de oaie (pecorino) rasă.
Pastele se fierb al dente, 10 minute. Pentru sos, se înfier­bântă uleiul de măsline, se adaugă ustu­roiul şi, după un minut, se pune şi pătrunjelul. Spaghetele se scot din apă, se toarnă peste ele sosul, se pune brânză rasă şi se amestecă, servindu-se imediat. 
Citeşte mai multe despre:   bucătăria lumii,   Jurnalul de Weekend

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Viața la țară: peisaje de vis și internet de mare viteză

Viața la țară: peisaje de vis și internet de mare viteză
Galerie Foto Satele din România nu mai sunt așa cum le știam cu 20 de ani sau chiar cu 10 ani în urmă. Multe localități din țara noastră au drumuri asfaltate, electricitate, alimentare cu gaze naturale, apă curentă și...

Apel al Uniunii Europene de Radio și Televiziune

Apel al Uniunii Europene de Radio și Televiziune
Uniunea Europeană de Radio și Televiziune a făcut un apel la guverne să nu profite de măsurile de urgență luate de criza coronavirus pentru a restrânge libertatea de expresie, libertatea mass-media și...

Un celebru designer italian a decedat din cauza infecției cu coronavirus

Un celebru designer italian a decedat din cauza infecției cu coronavirus
Designerul de încălțăminte de lux, Sergio Rossi, a murit la vârsta de 85 de ani,din cauza infecției cu coronavirus, a anunţat primarul localităţii unde s-a născut, transmite AFP. Acesta era...

(P) Recomandarea săptămânii: Ingrediente pentru mâncăruri sofisticate, cu „atestat” de la clienți

(P) Recomandarea săptămânii: Ingrediente pentru mâncăruri sofisticate, cu „atestat” de la clienți
Bazarul cu bunătăți orientale, condimente, fructe uscate sau confiate, nuci, alune, semințe și alte minunății poate fi găsit acum, foarte ușor, în mediul online. Magazinul de condimente din Piața Obor, din...

Peste 4 milioane de Euro s-au strâns pânã acum în cadrul Teledonului Români Împreunã 48.000 de mãşti au plecat deja spre Spitalul Judeţean din Suceava

Peste 4 milioane de Euro s-au strâns pânã acum în cadrul Teledonului Români Împreunã  48.000 de mãşti au plecat deja spre Spitalul Judeţean din Suceava
Solidaritatea poate salva România, iar acest lucru este confirmat de fiecare sumã nouã de bani care ajunge zilele acestea în conturile Fundaţiei Mereu Aproape, în urma Teledonului Români Împreunã, cea mai...

Pasionaților de paste, totul e mai ușor când gătiți cu pasiune!

Pasionaților de paste, totul e mai ușor când gătiți cu pasiune!
Cum vă sună: macaroane cu șuncă și sos de roșii, tăiței vego, fusilli cu salatã mediteraneeană, cous-cous cu telemea și broccoli, supă cu pătrate mici, fidea cu legume și cașcaval, fusilli cu brânză de...

Viața e frumoasă și sănătoasă, chiar în izolare

Viața e frumoasă și sănătoasă, chiar în izolare
Galerie Foto Mulți dintre cei care stau în casă în această perioadă au reușit să transforme situația de criză în oportunitate și transmit zilnic mesaje mobilizatoare pentru semenii lor. Lucrul cu cei mici, pentru...

Rețeta sosului de merișoare de la Ikea

Rețeta sosului de merișoare de la Ikea
După rețeta cunoscutelor chifteluțe de la Ikea, urmează și cea a sosului de merișoare. "4 căni de merișoare, 1 cană cu zahăr, 1/2 cană cu apă. Se spală și se scurg merișoarele, se pun...

Delicii culinare din Delta Dunării: istoria faimosului Storceac de sturion

Delicii culinare din Delta Dunării: istoria faimosului Storceac de sturion
Galerie Foto Mulți iubitori ai Deltei Dunării au mâncat, cel puțin o dată, storceac. Rețeta a fost făcută celebră de Radu Anton Roman, deși a schimbat-o puțin, modificându-i și numele, în „storceag”. Astăzi,...

Ambasada Suediei oferă o rețetă secretă de chifteluțe

Ambasada Suediei oferă o rețetă secretă de chifteluțe
Pentru a veni în sprijinul românilor care sunt obligați să stea în casă, în această perioadă, dar și pentru a-și face cunoscută oferta culinară, Ambasada Suediei a publicat rețeta unor chifteluțe celebre,...

Au început primele demersuri cu banii obţinuţi în urma teledonului Români Împreunã organizat de Antena 1, Antena Stars, Happy Channel, ZU TV, Antena 3 şi Fundaţia Mereu Aproape

Au început primele demersuri cu banii obţinuţi în urma teledonului Români Împreunã organizat de Antena 1, Antena Stars, Happy Channel, ZU TV, Antena 3 şi Fundaţia Mereu Aproape
Galerie Foto La nici 24 de ore de la încheierea teledonului Români Împreunã, difuzat simultan pe 5 canale tv, Antena 1, Antena Stars, Happy Channel, ZU TV si Antena 3, vreme de 6 ore, au început deja primele demersuri cu banii...

Facebook va sprijini presa cu încă 100 milioane de dolari, în timpul crizei COVID-19

Facebook va sprijini presa cu încă 100 milioane de dolari, în timpul crizei COVID-19
Compania Facebook donează încă 100 milioane de dolari pentru a sprijini presa în timpul crizei, primii bani urmând să ajungă în 50 de redacţii din SUA şi Canada. Facebook Inc. a anunţat, luni, că va invest...

Teledonul Români Împreunã, difuzat simultan pe 5 canale tv, urmãrit de peste 6.6 milioane de telespectatori

Teledonul Români Împreunã, difuzat simultan pe 5 canale tv, urmãrit de peste 6.6 milioane de telespectatori
Galerie Foto Teledonul Români Împreunã, transmis în direct, vreme de 6 ore, simultan pe 5 canale tv,  Antena 1, Antena Stars, Happy Channel, ZU TV si Antena 3, fiind totodatã şi cea mai lungã transmisiune tv de acest tip...

Trump a anunțat că SUA nu vor plăti paza pentru ducii de Sussex, mutați recent în California

Trump a anunțat că SUA nu vor plăti paza pentru ducii de Sussex, mutați recent în California
SUA nu vor plăti pentru asigurarea protecţiei ducilor de Sussex, prinţul Harry şi soţia sa Meghan, care au ajuns zilele trecute în California, a declarat preşedintele american Donald...

Rețeta pentru chifteluțe suedeze de la Ikea

Rețeta pentru chifteluțe suedeze de la Ikea
Ambasada Suediei la București dezvăluie rețeta pentru chifteluțele suedeze de la Ikea. "Te aşteaptă încă o săptămână grea de muncă de pe canapea ? Suntem alături de tine (cu gândul) şi dorim să te aju...
Serviciul de email marketing furnizat de