x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Bucătăria lumii. Călătorie în Toscana culinară

0
Autor: Tudor Cires Simona Lazar 16 Aug 2013 - 23:38
Bucătăria lumii. Călătorie în Toscana culinară
Vezi galeria foto
Supele şi pastele sunt clasicele „primi piatti” din bucătăria toscană. Iar acolo unde sunt paste, trebuie să fie şi… sos pentru paste. Un prieten toscan ne povestea deunăzi că – apropo de sosuri – unul dintre cele mai îndrăgite este cel denumit „sugo finto”, ceea ce ar însemna „sos fals”. Fals, fals, dar şi el se pregăteşte după reguli anume, foarte exacte. Iar „făcătura” vine din faptul că seamănă foarte bine cu sosurile de roşii şi carne – tip „ragu” – doar că este preparat numai din ierburi aromatice şi legume.
Versatilitatea este o caracteristică interesantă a gastronomiei toscane. Gospodinele de odinioară – ca şi acelea care astăzi s-au reîntors la bucuria gătitului „ca-n bătrâni”, aducându-şi tributul mişcării Slow Food – obişnuiau să pregătească din ouă şi făină un fel de gogoşele pe care fie le puneau la fiert în apă cu legume, la foc lent, transformându-le într-o supă delicioasă, fie le tăiau, le sotau, le adăugau un sos şi pregăteau din ele paste scăzute, de o savoare aparte.

Dacă vorbim despre acele mâncăruri cunoscute de obicei sub numele de „primi”, atunci ar trebui să spunem că în Toscana, ca peste tot în Italia, cea mai ofertantă soluţie este „una bella spaghettata” – o farfurie frumoasă cu spaghete. Nimic mai mult. Chiar şi pe Elba – da, e vorba despre locul primului exil napoleonian – ori pe Giglio, cele două frumoase insule din largul Toscanei, o porţie de spaghete e o soluţie la îndemână, mai ales dacă îi adaugi un sos cu usturoi, ulei de măsline, pătrunjel verde, roşii tocate şi bucăţele de „bottarga” (ton afumat).

O a treia categorie de mâncăruri nelipsite din această regiune o reprezintă cele pe bază de orez.
„Il riso”, spune italianul. Şi nu e vorba de pilafuri, ca pe la noi, ci de delicatele „risotto”, care în economia mesei toscane ocupă un loc mai important decât în Veneto sau în Piemont. Pentru pregătirea unui bun risotto îţi trebuie, spun toscanii, puţină ştiinţă, mult exerciţiu şi o mână de maestru. Pentru că nu este uşor să transformi „perlele” de orez într-o mâncare cremoasă şi savuroasă. Reţetele poate sunt li­mitate, ca număr, însă tehnica de preparare, căreia nu trebuie să-i renegi modelul arhetipal, are câteva elemente de care trebuie să ţii întotdeauna seama: se sotează ceapa cu ulei, se adaugă orezul şi se lasă doar puţin să se rumenească, ames­tecând cu lingura, după care se toarnă puţin vin, continuând să amesteci, se pune supa (de legume, de carne), tot câte puţin, continuând să amesteci până orezul se înmoaie. Abia după aceea, dacă mai adaugi supă, poţi lăsa să fiarbă încet, fără să fie nevoie să mai amesteci. Restul detaliilor le afli la fiecare reţetă, după caz.

Lasagne con funghi / Lasagne cu ciuperci
Pentru sos ai nevoie de 4 ceşti de lapte, o cană de supă de pui, 5 linguri de unt nesărat, 5 linguri de făină, sare, piper, o jumătate de cană de parmezan ras, nucşoară. Pentru foile de lasagne, îţi trebuie trei căni de făină, sare, cinci ouă, iar pentru umplutură: două linguri de unt nesărat, o lingură de ulei de măsline extravirgin, doi căţei de usturoi, zdrobiţi, o cană şi jumătate de bureţi porcini, tăiaţi felii, o jumătate de lingură de frunze de cimbru tocate, sare, piper măcinat. Pentru decor: parmezan ras. Pentru pregătirea sosului, se pun laptele şi supa într-o cratiţă, la foc potrivit. Într-o altă cratiţă, la foc mic, se topeşte untul, se adaugă făina, se amestecă să se rumenească egal două-trei minute. Se adaugă amestecul de lapte şi supă, puţin câte puţin şi amestecând mereu, să se formeze un sos cremos. Se asezonează cu sare şi piper şi se lasă să fiarbă ca să scadă suficient, adău­gând către sfârşit parmezanul ras şi nucşoara.
Din ingredientele indicate pentru foile de lasagna se pregăteşte un aluat care se taie în douăsprezece bucăţi şi se întind din el douăsprezece foi. După aceea, puneţi foile, cu grijă, într-un vas suficient de larg cu apă fiartă, le lăsaţi un minut pe foc, apoi scurgeţi apa şi adăugaţi alta rece. Ungeţi cu unt un vas termorezistent pentru cuptor. Scoa­teţi trei foi de lasagna din apă, aşezaţi-le întâi pe un prosop absorbant, apoi în vasul termorezistent. Ungeţi cu sos alb. Repetaţi operaţia cu fiecare grup de câte trei foi, deasupra ultimelor punând sos alb. Turnaţi unt topit. Puneţi apoi ciupercile, cimbrul, usturoiul, uleiul de măsli­ne, sare, piper. Puneţi capacul şi daţi la cuptor 5 minute, cât să îşi lase ciupercile zeama, după care luaţi capacul şi lăsaţi la cuptor până se rumenesc deasupra. Tăiaţi în porţii şi serviţi.

Acquacotta / „Apă coaptă”
Ai nevoie de o jumătate de ceaşcă de ulei de măsline extravirgin, două cepe roşii, 375 g ardei mici (dulci), trei tulpini de ţelină, 500 g roşii despieliţate şi desămân­ţate, sare, piper, opt căni cu apă, trei ouă, o jumătate de cană de parmezan ras, opt felii de pâine de ţară, uscate, un că­ţel de usturoi. Se încălzeşte uleiul de măsline şi se sotează în el ceapa tăiată felii. Se adaugă ardeii, ţelina tă­iată, se sotează 10 minute. Se asezonează cu sare şi piper. Se lasă la foc mic. Se toarnă apa şi se fierbe totul împreună. Ouăle şi brânza se bat separat într-un vas, adă­ugându-se puţin câte puţin în supă. Se mai asezonea­ză cu sare şi piper, dacă este nevoie. Se rup bucăţi de pâine, se pun în farfuriile de supă, împreună cu câteva feliuţe de usturoi. Se toarnă supa fierbinte şi se serveşte imediat.

Spaghetti all’isolana / Spaghete ca pe insulă
Preparatul este specific pentru insula Giglio. La 500 g spaghete adaugi sare, ulei de măsline, usturoi, pătrunjel tocat, piper, brânză veche de oaie (pecorino) rasă.
Pastele se fierb al dente, 10 minute. Pentru sos, se înfier­bântă uleiul de măsline, se adaugă ustu­roiul şi, după un minut, se pune şi pătrunjelul. Spaghetele se scot din apă, se toarnă peste ele sosul, se pune brânză rasă şi se amestecă, servindu-se imediat. 
Citeşte mai multe despre:   bucătăria lumii,   Jurnalul de Weekend

 

Ştiri din .ro




Mai multe titluri din categorie

Doliu în lumea filmului. O mare actriță a fost răpusă de cancer

Doliu în lumea filmului. O mare actriță a fost răpusă de cancer
Actriţa Anna Karina, cunoscută mai ales pentru rolurile din filmele lui Jean-Luc Godard, a murit sâmbătă la Paris în urma unu cancer, la vârsta de 79 de ani, a anunţat duminică agentul său, într-un comunicat...

O studentă la psihologie de 23 de ani din Jamaica este noua Miss World 2019

O studentă la psihologie de 23 de ani din Jamaica este noua Miss World 2019
Jamaicana Toni-Ann Singh a fost încoronată Miss World 2019, în cadrul unei ceremonii desfăşurată sâmbătă seară la Londra, relatează AFP. Tânăra jamaicană şi-a devansat colegele din Franţa şi...

Mukinka este câștigătorul sezonului 7 iUmor. Finala iUmor, lider detaşat de audienţã

Mukinka este câștigătorul sezonului 7 iUmor. Finala iUmor, lider detaşat de audienţã
Mukinka a câștigat marea finală a sezonului 7 iUmor, finală în care s-au luptat pentru marele premiu în valoare de 20.000 euro numere de magie, stand-up, trap, rap, glume scurte sau mimă cu sunete. Jurații au...

Mukinka este marele câștigător din sezonul 7 iUmor!

Mukinka este marele câștigător din sezonul 7 iUmor!
Mukinka este marele câștigător din sezonul 7 iUmor! Numărul său a convins atât juriul cât și publicul că merită premiul de 20.000 de euro! Așa cum ne-a obișnuit, concurentul Mukinka a făcut show pe...

Doliu în lumea filmului. Actorul Danny Aiello a murit la vârsta de 86 de ani

Doliu în lumea filmului. Actorul Danny Aiello a murit la vârsta de 86 de ani
Danny Aiello, un mare actor de film și teatru, cunoscut pentru rolurile sale din filmele „Do the Right Thing” al lui Spike Lee şi „The Purple Rose of Cairo” al lui Woody Allen, a murit la un centru medical din...

Sacrificiul, lider de audienţã la finalul primului sezon. Povestea continuã în curând, la Antena 1

Sacrificiul, lider de audienţã la finalul primului sezon. Povestea continuã în curând, la Antena 1
Galerie Foto Momentele emoţionante, surprizele şi rãsturnãrile de situaţie din ultimul episod din acest sezon al serialului Sacrificiul, de la Antena 1 i-au adus pe telespectatori în numãr foarte mare în faţa micilor...

Câștigătorul iUmor 2019. 12 concurenți se vor lupta pentru Marele Premiu în valoare de 20.000 de euro

Câștigătorul iUmor 2019. 12 concurenți se vor lupta pentru Marele Premiu în valoare de 20.000 de euro
Cel mai urmărit show de umor din România, a ajuns la marea finală, care va fi difuzată în această seară, de la ora 20:00, la Antena 1, în cadrul căreia 12 concurenți se vor lupta pentru marele premiu în...

Bella Santiago, Diana Matei, Cezar Ouatu & Șerban Copoț si Alex & Monica Anghel se luptă pentru trofeul Te cunosc de undeva!

Bella Santiago, Diana Matei, Cezar Ouatu & Șerban Copoț si Alex & Monica Anghel  se luptă pentru trofeul Te cunosc de undeva!
Galerie Foto Show-ul Te cunosc de undeva! a pregătit pentru seara de 14 decembrie o finală de... gheață a celui de-al 14-lea sezon al transformărilor.  Sâmbătă, de la ora 20:00, la Antena 1, se va alege cel mai bun...

Combinații de vinuri și mâncare cu care nu mergi la noroc, ci la sigur

Combinații de vinuri și mâncare cu care nu mergi la noroc, ci la sigur
În general, dar mai ales în apropierea sărbătorilor, cei care se pregătesc să primească la masa de Crăciun rude și prieteni se întreabă care este felul ideal în care se combină bunătățile atent...

Jurnalul, demers de excepţie: album cu fotografiile celor mai importante evenimente ale ultimelor trei decenii: "România, momente de istorie. 90 de imagini cât 30 de ani"

Jurnalul, demers de excepţie: album cu fotografiile celor mai importante evenimente ale ultimelor trei decenii: "România, momente de istorie. 90 de imagini cât 30 de ani"
*Albumul va fi disponibil la difuzorii de presă începând de vineri, 13 decembrie, împreună cu ziarul Jurnalul   S-a schimbat România în ultimii 30 ani? Trăind cu grijile de zi cu zi, poate nu ne dăm...

Sabina Petre va fi Vicepreședinte în Consiliul de Administrație Antena Group, începând cu 1 ianuarie 2020

Sabina Petre va fi Vicepreședinte în Consiliul de Administrație Antena Group, începând cu 1 ianuarie 2020
Sabina Petre va fi Vicepreședinte al Consiliului de Administrație Antena Group, începând cu 1 ianuarie 2020. În ultimii 13 ani, Sabina Petre a construit şi a coordonat proiecte şi echipe de media, s-a implicat...

O destinație surpriză în topul preferințelor de vacanță ale românilor

O destinație surpriză în topul preferințelor de vacanță ale românilor
Iordania a fost destinaţia de zbor cea mai căutată în anul 2019 de către români pe site-ul momondo.ro, cu o creştere a căutărilor cu 222% faţă de anul 2018, potrivit informaţiilor publicate de motorul de...

Cine sunt cei 12 finaliști iUmor

Cine sunt cei 12 finaliști iUmor
După 11 ediții de audiții și o semifinală, iUmor, cel mai urmărit show de umor din România, a ajuns la marea finală în cadrul căreia 12 concurenți se vor lupta pentru marele premiu în valoare de 20.000 de...

O instanță din SUA a dat câștig de cauză fripturilor fără carne și burgerilor vegetarieni

O instanță din SUA a dat câștig de cauză fripturilor fără carne și burgerilor vegetarieni
Fripturile şi burgerii vegetarieni şi vegani, o nouă tendinţă culinară în Statele Unite, au înregistrat o primă victorie în instanţă în lupta pentru libertatea de a utiliza referinţe la carne pe...

Ce utilizări are „cartoful săracului”

Ce utilizări are „cartoful săracului”
Topinamburul este o plantă de cultură de la care se folosesc, asemenea cartofului, tuberculii subterani. Cunoscut şi sub numele de „cartoful ciorii”, „nap porcesc” sau „cartoful săracului”, e o sursă exc...
Serviciul de email marketing furnizat de