x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Bucătăria lumii. "L'ampoua" - peştişorul fermecat al Mediteranei

0
Autor: Simona Lazar 05 Oct 2013 - 13:24
Bucătăria lumii. "L'ampoua" - peştişorul fermecat al Mediteranei T105A Anchois : la p
Vezi galeria foto
Vreme de secole, pescarii de pe coasta sudică a regiunii Provence au reuşit să supravieţuiască datorită unui peştişor lung şi subţire cât degetul arătător. Nu era el chiar "peştişorul de aur", dar fără nici un fel de reţinere poţi să-l numeşti "peştişorul de argint", mai ales dacă ţi s-a întâmplat măcar o dată ca în zorii zilei să te afli în vreunul dintre porturile de pe Coasta de Azur, la vremea când se întorc bărcile cu "prada" nopţii. Dimineaţa, nimic nu poate rivaliza cu imaginea superbă a gră­me­zi­lor de anşoa proaspete, abia scoase din năvod, lucioase, cu irizări de argint albăstrui în lumina răsăritului.

În dialectul nisoaz, acestui "peştişor fermecat" i se spune "l'ampoua" - un nume feminin, graţios, demn de "regina neîncoronată" a Nisei! Felul în care sună acest nume în dialect dă seama despre condiţiile în care se pescuiau, înainte vreme, în apele Mediteranei franceze, bancurile de anşoa. Pescarii ieşeau noaptea în larg şi obişnuiau să aşeze la prora bărcii un "lamparo", un felinar aprins - unii dintre ei continuă să folosească şi astăzi aceeaşi tehnică rudimentară. Bancurile de anşoa erau atrase de lumină şi intrau în capcana năvoa­delor. Dimineaţa, odată ajunşi în bucătăriile bravelor femei provensale, peştii erau folosiţi pentru a obţine "anşoiada" (pasta de anşoa) sau acel delicat sos cald - "bagna cauda" - care nu este altceva decât un fondue de anşoa în ulei de măsline. Având un gust bogat, fiind deosebit de hrănitor şi costând relativ puţin, acest peşte a fost întotdeauna binevenit pe masa ţăranilor, a pesca­rilor, ca şi a burghezilor şi nobililor din ţinut. Astăzi, preparatele tradiţionale din anşoa sunt o veritabilă marcă gastronomică a locului şi căutate adeseori de turiştii care vor să simtă "gustul Rivierei Franceze".

Spre deosebire de hamsiile de la Marea Neagră - ale căror poveşti şi legende le vom spune şi noi cândva -, carnea argintiilor anşoa este puternic iodată, puţin sălbatică, senzuală, grasă şi moale, iar pasta obţinută prin măcinarea peştilor săraţi este ideală pentru unul dintre cele mai cunoscute feluri de mâncare ale Medi­teranei, "la pissaladiere", un blat crocant, uns cu pastă de anşoa, acoperit cu ceapă, stropit cu ulei de măsline şi dat la cuptor. Minunată şi suculentă specialitate nisoază, pe care nici un călător în acea parte de lume nu ar trebui să o rateze!


O REŢETĂ DELICIOASĂ
O călătorie pe Coasta de Azur ar fi incompletă fără "la pissaladiere". Tarta cu peşte e atât de grozavă, încât ţi-ai dori să o ai pe masă în fiecare săptămână. Dar cum nu eşti francez, iar Nisa e departe, ce-ar fi să în­cerci să o găteşti tu însuţi? Noi vă putem da reţeta. Pentru aluat ai nevoie de 250 g făină, 20 g drojdie, ulei de măsline, sare; pentru garnitură: 1,5 kg ceapă verde, un buchet garnit (facultativ - dafin, cuişoare, cimbru), sare, piper, 8 fileuri de anşoa, măsline de Nisa. Într-un castron se amestecă făina şi drojdia dizolvată în preala­bil într-un pahar cu apă călduţă şi sărată. Se frământă până se obţine un aluat suplu şi omogen, care se lasă la crescut sub un şervet umed timp de o oră. Ceapa se curăţă, se taie felii şi se pune la călit într-o crăticioară cu ulei de măsline, fără însă să se rumenească. Se sărează şi se piperează. Se unge cu ulei de măsline o tavă rotundă pentru cuptor (ca aceea pentru pizza). Se întinde aluatul şi se aşază în tavă, ridicându-l uşor şi pe pereţii tăvii. Se zdrobesc 4 fileuri de anşoa până se obţine un fel de pastă, care se întinde pe foaia de aluat. Se acoperă cu ceapă şi se introduce tava la cuptor pentru o jumătate de oră. Cu cinci minute înainte de a fi gata se scoate şi se decorează cu măsline şi cu restul de fileuri de anşoa apoi se dă din nou la cuptor. Înainte de servire se taie în triunghiuri, pornind din mijlocul preparatului. Se poate mânca atât caldă, cât şi călduţă sau rece, ca aperitiv ori ca antreu, împreună cu o salată din "mesclun" (amestec tipic provensal de frunze de diferite feluri de salată şi alte verdeţuri).


MICUŢA "CEBETTE"
Aţi observat că în reţetă am specificat în paranteză ce tip de ceapă verde trebuie folosit, pentru ca reţeta să iasă perfectă. Dacă "l'ampoua" este regina Nisei, atunci "cebette" este prinţesa gastronomiei nisarde. Sau mai bine, zic unii, ea e... "diavoliţa". Despre "la cebette" - micuţa ceapă verde provensală, provenită dintr-o sămânţă culeasă toamna şi pusă primăvara în pământ - se spune că "s-a ivit de sub pasul Diavolului, care a intrat pe furiş în Rai". Simbol de vitalitate, folosită ca legumă, condiment sau remediu în 1.000 de boli, această liliacee cu gust puternic, iute şi dulceag totodată ocupă un loc important în gastronomia Provenţei încă din Evul Mediu. Ceapa, numită "cebe" în dialectul pro­ven­sal - verde, primăvara; galbenă sau roşie, vara; cu­lea­să în pragul toamnei şi pusă la păstrare, pentru iar­nă, în locuri întunecoase, uscate, reci şi bine aerisite -, este aproape nelipsită din felurile de mâncare regionale. Totuşi, cea mai apreciată rămâne micuţa "cebette", a cărei savoare iese şi mai mult în evidenţă atunci când este folosită pentru a pregăti "la pissaladiere". 
Citeşte mai multe despre:   bucătăria lumii,   Jurnalul de Weekend

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Black Friday 2019. Ce surprize pregătește WatchShop

Black Friday 2019. Ce surprize pregătește WatchShop
Galerie Foto Anul acesta, campania de Black Friday a magazinului de ceasuri WatchShop începe în seara zilei de joi, 14 Noiembrie 2019 și va ține până duminică seara, 17 Noiembrie 2019. WatchShop va avea o multitudine de oferte...

Eduard și Bianca au fost favoriții publicului în ediția a noua și merg în finală

Eduard și Bianca au fost favoriții publicului în ediția a noua și merg în finală
Eduard și Bianca se cunosc de mai bine de 10 ani, iar de 9 ani s-au apucat de magie împreună. Nu sunt un cuplu doar pe scenă, de un an și jumătate sunt căsătoriți și se completează foarte bine! Cu un număr ca...

Actrița Laurel Griggs a murit la doar 13 ani

Actrița Laurel Griggs a murit la doar 13 ani
Actrița Laurel Griggs, care a avut peste o mie de apariții în reprezentanții pe Broadway și a participat de două ori la emisiunea Satruday Night Live, a murit la vârsta de 13 ani, în urma unor...

Echipa DeMoga, jurații primului battle Chefi la cuțite

Echipa DeMoga, jurații primului battle Chefi la cuțite
Galerie Foto Luni seară se aruncă zarurile, căci cei 21 de concurenți aleși de Sorin Bontea, Florin Dumitrescu și Cătălin Scărlătescu vor intra pentru prima oară în bucătăria Chefi la cuțite, în formula aleasă de...

(P) Pana la 90% discount de Black Friday la SomProduct! In mai putin de 5 zile incepe Black Friday la SomProduct! Nerabdatori?

(P) Pana la 90% discount de Black Friday la SomProduct! In mai putin de 5 zile incepe Black Friday la SomProduct! Nerabdatori?
Galerie Foto Asteptarea aproape a luat sfarsit pentru ca in mai putin de 5 zile SomProduct da startul Black Friday, sarbatoarea reducerilor in care discounturile din acest an vor ajunge pana la 90%. Acestia isi doresc sa iti ofere...

Câinii și pisicile domestice ne pot transmite ciuperci și bacterii. Cum prevenim asta?

Câinii și pisicile domestice ne pot transmite ciuperci și bacterii. Cum prevenim asta?
Câinii și pisicile domestice ne pot transmite bacterii și ciuperci care se află la originea bolilor mai mult sau mai puțin severe. Împărțirea casei cu câinele sau pisica nu trebuie făcută fără respectarea...

Cântărețul britanic Pete Doherty a fost arestat la Paris pentru consum de cocaină

Cântărețul britanic Pete Doherty a fost arestat la Paris pentru consum de cocaină
Cântăreţul britanic Pete Doherty a fost pus în libertate sâmbătă, după ce a petrecut două zile într-un arest din Paris pentru consum de stupefiante, procurorii solicitând, în locul pedepsei cu...

Crima atroce a celebrului istoric rus Oleg Sokolov. Acesta și-a ucis și decapitat o studentă

Crima atroce a celebrului istoric rus Oleg Sokolov. Acesta și-a ucis și decapitat o studentă
Celebrul istoric rus Oleg Sokolov a fost arestat sâmbătă de poliţia rusă, după ce a fost scos din apele unui râu. Acesta avea asupra sa un rucsac în care se aflau braţele unei femei. El a...

Al treilea sezon a serialului "The Crown" naște controverse. O posibilă relație de amor a reginei Elisabeta a II-a

Al treilea sezon a serialului "The Crown" naște controverse. O posibilă relație de amor a reginei Elisabeta a II-a
Cel de-al treilea sezon al serialului ''The Crown'', despre viaţa Elisabetei a II-a a Marii Britanii, nu este pe gustul fostului secretar de presă al reginei, care afirmă că scenariul îşi permite prea multe...

Te cunosc de undeva!, lider de audiență la orașe și în toată țara

Te cunosc de undeva!, lider de audiență la orașe și în toată țara
Galerie Foto Cea de-a zecea ediție a celui de-al 14-lea sezon al show-ului Te cunosc de undeva!, câștigată de Șerban Copoț și Cezar Ouatu, cu o transformare în Michael Jackson și Justin Timberlake, a fost aseară lider de au...

Căderea părului: cauze neașteptate

Căderea părului: cauze neașteptate
Păr pe haine, periuță, canapea? Căderea părului poate avea multiple cauze, unele surprinzătoare. Care sunt motivele căderii părului? Tulburarea hormonală Fie că este vorba de o fluctuație...

Roman Polanski, acuzat că a violat o actriță franceză în 1975

Roman Polanski, acuzat că a violat o actriță franceză în 1975
Actriţa franceză Valentine Monnier îl acuză pe regizorul Roman Polanski că a violat-o în 1975, la vârsta de 18 ani, când se afla la cabana de schi a cineastului din Gstaad (Elveţia), a informat cotidianul...

Chefii, pregătiți să folosească amuletele încă din prima confruntare Chef Dumitrescu: „Sunt convins cã va fi rãzboi!”

Chefii, pregătiți să folosească amuletele încă din prima confruntare  Chef Dumitrescu: „Sunt convins cã va fi rãzboi!”
Galerie Foto Trupele de bucătari din sezonul 7 Chefi la cuţite pornesc atacul la bancul de lucru luni seară, de la 20:00, pe Antena 1, în prima confruntare pe echipe. Entuziaști, plini de energie și cu ”poftă” de gătit,...

Mihai Morar, cãtre Dan Bittman, la Antitalent: „Eu pot sã îţi zic cum e sã faci fete, tu poţi sã îmi zici cum e sã faci bãieţi!”

Mihai Morar, cãtre Dan Bittman, la Antitalent:  „Eu pot sã îţi zic cum e sã faci fete, tu poţi sã îmi zici cum e sã faci bãieţi!”
Galerie Foto În cea mai nouã ediţie a emisiunii Antitalent, difuzatã duminica aceasta, de la 21:15, la Antena 1, invitatul lui Dan Bittman în platou va fi nimeni altul decât Mihai Morar, cunoscutul prezentator al emisiunii...

Justin Timberlake, Michael Jackson, Anna Lesko, Al Bano și Romina Power urcă pe scena transformărilor, la Te cunosc de undeva!

Justin Timberlake, Michael Jackson, Anna Lesko, Al Bano și Romina Power  urcă pe scena transformărilor, la Te cunosc de undeva!
Galerie Foto Maratonul transformărilor continuă, în această sâmbătă, de la ora 20:00, la Antena 1, cu o nouă ediție Te cunosc de undeva! prezentată de Alina Pușcaș și Cosmin Seleși și jurizată de Ozana Barabancea,...
Serviciul de email marketing furnizat de