x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Bucataria lumii. O paellla valenciana

0
Autor: Magda Cristina Ursache 07 Sep 2013 - 08:50
Bucataria lumii. O paellla valenciana Creative commons BY NC recetolandia.com
Vezi galeria foto
Paella este mai mult decât un preparat simbol al bucătăriei Valenciei, este o invitaţie la petrecere. O alchimie de diverse ingrediente, lăsate să se joace deasupra unui foc din lemn de portocal.

Arome îmbietoare, paellera – tigăi uriaşe, aşezate deasupra focurilor din lemn de portocal sau pin –, ingrediente atât de diverse încât poţi fi convins că nici o reţetă nu are cum să semene cu celelalte, vizitatori care aşteaptă să înceapă marea degustare… În primele două săptămâni din septembrie, la Sueca, un oraş primitor din Valencia, paella este cea mai aşteptată vedetă. Se organizează parade şi concursuri (mândria bucătarilor profesionişti şi amatori din oraş este pusă la grea încercare, aceştia din urmă dorind să demonstreze că paella pe care o prepară este cea mai gustoasă din întreaga ţară, iar reţeta, transmisă în familie din generaţie în generaţie, şi-a păstrat toate secretele), toate pentru a celebra un preparat emblemă pentru gastronomia spaniolă. Este atât de special, încât a invadat meniurile restaurantelor din întreaga lume.

A ajuns şi în România, chiar şi sub formă semipreparată, asta dacă cercetaţi cu atenţie rafturile marilor magazine. Cel mai bine ar fi să vă încumetaţi să o preparaţi, asta dacă vă doriţi să aduceţi acasă adevăratele arome valenciene.

Dacă astăzi în compoziţia paellei pot intra cele mai diverse ingrediente, influenţele gastronomice ale diferitelor ţări punându-şi astfel amprenta, reţeta tradiţională este mult mai simplă: orez, legume proaspete, carne de pui, iepure sau raţă (în lipsa ei se pot folosi melci) şi multe condimente, cele mai aromate fiind rozmarinul şi şofranul. În zonele din imediata apropiere a mării, melcii şi carnea se puteau înlocui foarte bine cu fructe de mare. De regulă bărbaţii se ocupau de pregătirea ei, folosind linguri uriaşe de lemn care nu lipseau din nici o casă. La ocazii speciale, cum ar fi tradiţionalul carnaval care se organiza înainte de intrarea în Postul Paştelui, paella se pregătea în aer liber, mesenii mâncând direct din paellera, un motiv delicios pentru stârnirea unei petreceri.

Dacă vreţi să gătiţi paella ca un adevărat valencian, trebuie să aveţi o tigaie cu un diametru cât mai mare, puţin adâncă. Focul aragazului trebuie să fie iute, iar folosirea cuptorului nu este indicată. Mai întâi se încinge ulei de măsline în tigaie, iar apoi se adaugă carnea (poate fi un pui întreg tăiat în şase) şi un praf de sare. După ce carnea este aproape gata, se strânge într-o parte şi se pun legumele (roşii, ardei gras, anghinare, fasole, mazăre), boia de ardei iute şi apă în care s-a dizolvat şofranul. Se mai pot adăuga câţiva melci (merită să încercaţi reţeta originală), căţei de usturoi şi rozmarin. Când lichidul a scăzut la jumătate se adaugă orezul (în reţeta originală, orezul nu se pune primul în tigaie, peste ulei) şi se lasă până când se absoarbe tot lichidul. Când este gata se serveşte cu rozmarin proaspăt deasupra. 
Citeşte mai multe despre:   Jurnalul de Weekend,   bucătăria lumii

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Ariana Grande, acuzată de plagiat cu o săptămână înainte de premiile Grammy

Ariana Grande, acuzată de plagiat cu o săptămână înainte de premiile Grammy
Împotriva vedetei pop Ariana Grande a fost depus joi un denunţ pentru plagiat, în care se arată că piesa ei de succes ''7 Rings'', nominalizată la înregistrarea anului în cadrul premiilor Grammy, conţine strofe...

Ducii de Sussex nu sunt doriți de canadieni. Aceștia nu vor să plătească pentru șederea cuplului regal în țara lor

Ducii de Sussex nu sunt doriți de canadieni. Aceștia nu vor să plătească pentru șederea cuplului regal în țara lor
Cei mai mulţi dintre canadieni nu doresc să plătească cheltuielile de şedere în ţara lor a ducilor de Sussex, prinţul Harry şi Meghan Markle, inclusiv cele privind securitatea cuplului princiar, potrivit unui...

Anamaria Prodan revine la Antena Stars cu reality show-ul Prodanca şi Reghe. Preţul succesului

Anamaria Prodan revine la Antena Stars cu reality show-ul Prodanca şi Reghe. Preţul succesului
Galerie Foto Dupã mini seria Prodanca şi Reghe, viaţa în Dubai, difuzatã în exclusivitate la Antena Stars anul trecut, îndrãgita familie Prodan-Reghecampf revine pe micile ecrane cu un nou reality show – Prodanca şi...

Sibiul va concura pentru cea mai bună destinație turistică din Europa

Sibiul va concura pentru cea mai bună destinație turistică din Europa
Sibiul a fost nominalizat să concureze în acest an pentru cea mai bună destinaţie turistică europeană, după ce în 2007 a fost primul oraş din România cu statutul de Capitală Culturală Europeană şi în 2019...

Sicriul lui Johnny Hallyday, transferat într-un cavou din Antilele franceze

Sicriul lui Johnny Hallyday, transferat într-un cavou din Antilele franceze
Sicriul celebrului rocker francez Johnny Hallyday a fost transferat într-un cavou definitiv din cimitirul Lorient de pe insula Saint-Barthelemy din Antilele franceze, în apropierea mormântului unde a fost înhumat...

In memoriam Cristina Țopescu

In memoriam Cristina Țopescu
Televiziunea Română regretă dispariţia jurnalistei Cristina Țopescu şi îi aduce un respectuos omagiu difuzând o ediție specială in memoriam.   Cristina Țopescu  va rămâne veşnic în...

Premierul britanic Boris Johnson vrea să slăbească dar nu poate renunța la brânză

Premierul britanic Boris Johnson vrea să slăbească dar nu poate renunța la brânză
Prim-ministrul britanic Boris Johnson a declarat că doreşte să slăbească în 2020, dar nu va lua parte la ''Veganuary'' - o practică populară de a adopta o alimentaţie vegană în luna ianuarie - întrucât ar...

Noi destinaţii turistice în judeţul Sibiu

Noi destinaţii turistice în judeţul Sibiu
Albota este localitatea care atrage un număr din ce în ce mai mare de turişti, în zona Sibiului, după ce aici au fost amenajate, din iniţiativă privată, o păstrăvărie şi locuri de cazare la standarde...

Insula Phuket, cea mai mare destinație turistică din Thailanda

Insula Phuket, cea mai mare destinație turistică din Thailanda
Insula Phuket este cea mai mare din Thailanda, situată în sudul țării, pe coasta de vest a Mării Andaman, din Oceanul Indian, fiind legată de continent prin două poduri. Este una din cele 76 de regiuni sau...

„Alpii Transilvaniei”, pe lista New York Times a celor 52 de locuri de vizitat în 2020. Lista completă a destinațiilor

„Alpii Transilvaniei”, pe lista New York Times a celor 52 de locuri de vizitat în 2020. Lista completă a destinațiilor
Publicația New York Times a realizat o listă cu 52 de locuri care merită vizitate în 2020. În topul țărilor cu destinații care trebuie văzute măcar o dată în viață se află și România, cu „Alpii...

Miliardar japonez caută parteneră să-l urmeze, la propriu, pe Lună

Miliardar japonez caută parteneră să-l urmeze, la propriu, pe Lună
Un miliardar japonez căută o parteneră care să-l urmeze pe Lună şi, deşi pare o propunere romantică, este vorba de o ofertă concretă care implică un periplu real plin de aventuri, relatează...

Serialul Vis de iubire va putea fi urmãrit la Happy Channel

Serialul Vis de iubire va putea fi urmãrit la Happy Channel
Galerie Foto      Din 22 ianuarie, în fiecare miercuri şi joi, de la 20:00, Happy Channel le aduce telespectatorilor unul dintre cele mai apreciate seriale turceşti ale momentului, Vis de iubire. Protagonistul serie...

Xtra Night Show revine la Antena 1

Xtra Night Show revine la Antena 1
Galerie Foto Emisiunea Xtra Night Show revine pe micul ecran diseară, 13 ianuarie, de la ora 23:30, la Antena 1. Subiectele momentului, invitați interesanți, materiale în exclusivitate sunt, și în acest sezon, ingrediente...

Mukinka, câștigătorul iUmor, a devenit tată pentru prima oară: “Am izbucnit în lacrimi de fericire în plină stradă”

Mukinka, câștigătorul iUmor, a devenit tată pentru prima oară:  “Am izbucnit în lacrimi de fericire în plină stradă”
Galerie Foto             Mukinka, câștigătorul celui de-al şaptelea sezon iUmor, a devenit tată de fată la scurt timp după ce a reușit să încânte o țară întreagă...

Prințul Harry va discuta cu regina Elisabeta a II-a despre îndatoririle sale. Acesta a anunțat că se va retrage parțial din viața publică

Prințul Harry va discuta cu regina Elisabeta a II-a despre îndatoririle sale. Acesta a anunțat că se va retrage parțial din viața publică
Prinţul Harry al Marii Britanii se va întâlni astăzi cu regina Elisabeta a II-a şi cu alţi membri de rang înalt ai Casei Regale britanice pentru a discuta despre planul său de a renunţa la o parte din înda...
Serviciul de email marketing furnizat de