x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Bucataria lumii. O paellla valenciana

0
Autor: Magda Cristina Ursache 07 Sep 2013 - 08:50
Bucataria lumii. O paellla valenciana Creative commons BY NC recetolandia.com
Vezi galeria foto
Paella este mai mult decât un preparat simbol al bucătăriei Valenciei, este o invitaţie la petrecere. O alchimie de diverse ingrediente, lăsate să se joace deasupra unui foc din lemn de portocal.

Arome îmbietoare, paellera – tigăi uriaşe, aşezate deasupra focurilor din lemn de portocal sau pin –, ingrediente atât de diverse încât poţi fi convins că nici o reţetă nu are cum să semene cu celelalte, vizitatori care aşteaptă să înceapă marea degustare… În primele două săptămâni din septembrie, la Sueca, un oraş primitor din Valencia, paella este cea mai aşteptată vedetă. Se organizează parade şi concursuri (mândria bucătarilor profesionişti şi amatori din oraş este pusă la grea încercare, aceştia din urmă dorind să demonstreze că paella pe care o prepară este cea mai gustoasă din întreaga ţară, iar reţeta, transmisă în familie din generaţie în generaţie, şi-a păstrat toate secretele), toate pentru a celebra un preparat emblemă pentru gastronomia spaniolă. Este atât de special, încât a invadat meniurile restaurantelor din întreaga lume.

A ajuns şi în România, chiar şi sub formă semipreparată, asta dacă cercetaţi cu atenţie rafturile marilor magazine. Cel mai bine ar fi să vă încumetaţi să o preparaţi, asta dacă vă doriţi să aduceţi acasă adevăratele arome valenciene.

Dacă astăzi în compoziţia paellei pot intra cele mai diverse ingrediente, influenţele gastronomice ale diferitelor ţări punându-şi astfel amprenta, reţeta tradiţională este mult mai simplă: orez, legume proaspete, carne de pui, iepure sau raţă (în lipsa ei se pot folosi melci) şi multe condimente, cele mai aromate fiind rozmarinul şi şofranul. În zonele din imediata apropiere a mării, melcii şi carnea se puteau înlocui foarte bine cu fructe de mare. De regulă bărbaţii se ocupau de pregătirea ei, folosind linguri uriaşe de lemn care nu lipseau din nici o casă. La ocazii speciale, cum ar fi tradiţionalul carnaval care se organiza înainte de intrarea în Postul Paştelui, paella se pregătea în aer liber, mesenii mâncând direct din paellera, un motiv delicios pentru stârnirea unei petreceri.

Dacă vreţi să gătiţi paella ca un adevărat valencian, trebuie să aveţi o tigaie cu un diametru cât mai mare, puţin adâncă. Focul aragazului trebuie să fie iute, iar folosirea cuptorului nu este indicată. Mai întâi se încinge ulei de măsline în tigaie, iar apoi se adaugă carnea (poate fi un pui întreg tăiat în şase) şi un praf de sare. După ce carnea este aproape gata, se strânge într-o parte şi se pun legumele (roşii, ardei gras, anghinare, fasole, mazăre), boia de ardei iute şi apă în care s-a dizolvat şofranul. Se mai pot adăuga câţiva melci (merită să încercaţi reţeta originală), căţei de usturoi şi rozmarin. Când lichidul a scăzut la jumătate se adaugă orezul (în reţeta originală, orezul nu se pune primul în tigaie, peste ulei) şi se lasă până când se absoarbe tot lichidul. Când este gata se serveşte cu rozmarin proaspăt deasupra. 
Citeşte mai multe despre:   Jurnalul de Weekend,   bucătăria lumii

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Nico despre experiența Asia Express: “Am emoții în fiecare zi”

Nico despre experiența Asia Express: “Am emoții în fiecare zi”
Galerie Foto Nico a plecat împreună cu fiica ei, Alexandra, pe Drumul Comorilor în cel de-al treilea sezon Asia Express. Chiar dacă avea o idee despre ce urmează să se întâmple, cursa a luat-o prin surprindere. “E o...

Financial Times va avea o femeie ca redactor șef, după demisia veteranului Lionel Barber

Financial Times va avea o femeie ca redactor șef, după demisia veteranului Lionel Barber
Lionel Barber va demisiona în ianuarie 2019 din funcţia de redactor şef al publicaţiei britanice Financial Times (FT), încheind un mandat de 14 ani. Cele mai important evenimente din această perioadă au...

Echipa FreeStay, juraţii celui de-al doilea battle Chefi la cuţite

Echipa FreeStay, juraţii celui de-al doilea battle Chefi la cuţite
Galerie Foto Dupã o primã confruntare pe echipe şi un prim duel în care chef Cãtãlin Scãrlãtescu a pierdut deja primul om din echipa mov, seara de marţi le va aduce celor 20 de concurenţi rãmaşi în lupta pentru marele...

Prima confruntare pe echipe ”Chefi la cuțite”, lider absolut de audiență. Primul concurent eliminat, din echipa lui chef Scãrlãtescu

Prima confruntare pe echipe ”Chefi la cuțite”, lider absolut de audiență. Primul concurent eliminat, din echipa lui chef Scãrlãtescu
Galerie Foto Prima confruntare pe echipe a clasat cel mai iubit show culinar ca lider detașat de piață pe toate categoriile de public, în intervalul 19.59-23.51 în care a fost difuzat. Cei din fața micilor ecrane au urmărit...

Pachete speciale la Bansko, pentru sporturile de iarnă

Pachete speciale la Bansko, pentru sporturile de iarnă
Galerie Foto În timp ce România așteaptă dezvoltarea infrastructurii, Bulgaria urcă, în fiecare an, în topul celor mai bine vândute destinații de iarnă. Pachetele turistice pentru stațiunea Bansko sunt din ce în ce mai...

Valea Prahovei rămâne în topul preferințelor pentru sărbătorile de iarnă

Valea Prahovei rămâne în topul preferințelor pentru sărbătorile de iarnă
Galerie Foto România ar putea fi o țară 100% turistică, însă acest lucru este greu de realizat, mai ales acolo unde autoritățile locale și proprietarii de hoteluri nu vor să se promoveze. Deși pare imposibil, sunt zone...

Black Friday 2019. Ce surprize pregătește WatchShop

Black Friday 2019. Ce surprize pregătește WatchShop
Galerie Foto Anul acesta, campania de Black Friday a magazinului de ceasuri WatchShop începe în seara zilei de joi, 14 Noiembrie 2019 și va ține până duminică seara, 17 Noiembrie 2019. WatchShop va avea o multitudine de oferte...

Eduard și Bianca au fost favoriții publicului în ediția a noua și merg în finală

Eduard și Bianca au fost favoriții publicului în ediția a noua și merg în finală
Eduard și Bianca se cunosc de mai bine de 10 ani, iar de 9 ani s-au apucat de magie împreună. Nu sunt un cuplu doar pe scenă, de un an și jumătate sunt căsătoriți și se completează foarte bine! Cu un număr ca...

Actrița Laurel Griggs a murit la doar 13 ani

Actrița Laurel Griggs a murit la doar 13 ani
Actrița Laurel Griggs, care a avut peste o mie de apariții în reprezentanții pe Broadway și a participat de două ori la emisiunea Satruday Night Live, a murit la vârsta de 13 ani, în urma unor...

Echipa DeMoga, jurații primului battle Chefi la cuțite

Echipa DeMoga, jurații primului battle Chefi la cuțite
Galerie Foto Luni seară se aruncă zarurile, căci cei 21 de concurenți aleși de Sorin Bontea, Florin Dumitrescu și Cătălin Scărlătescu vor intra pentru prima oară în bucătăria Chefi la cuțite, în formula aleasă de...

(P) Pana la 90% discount de Black Friday la SomProduct! In mai putin de 5 zile incepe Black Friday la SomProduct! Nerabdatori?

(P) Pana la 90% discount de Black Friday la SomProduct! In mai putin de 5 zile incepe Black Friday la SomProduct! Nerabdatori?
Galerie Foto Asteptarea aproape a luat sfarsit pentru ca in mai putin de 5 zile SomProduct da startul Black Friday, sarbatoarea reducerilor in care discounturile din acest an vor ajunge pana la 90%. Acestia isi doresc sa iti ofere...

Câinii și pisicile domestice ne pot transmite ciuperci și bacterii. Cum prevenim asta?

Câinii și pisicile domestice ne pot transmite ciuperci și bacterii. Cum prevenim asta?
Câinii și pisicile domestice ne pot transmite bacterii și ciuperci care se află la originea bolilor mai mult sau mai puțin severe. Împărțirea casei cu câinele sau pisica nu trebuie făcută fără respectarea...

Cântărețul britanic Pete Doherty a fost arestat la Paris pentru consum de cocaină

Cântărețul britanic Pete Doherty a fost arestat la Paris pentru consum de cocaină
Cântăreţul britanic Pete Doherty a fost pus în libertate sâmbătă, după ce a petrecut două zile într-un arest din Paris pentru consum de stupefiante, procurorii solicitând, în locul pedepsei cu...

Crima atroce a celebrului istoric rus Oleg Sokolov. Acesta și-a ucis și decapitat o studentă

Crima atroce a celebrului istoric rus Oleg Sokolov. Acesta și-a ucis și decapitat o studentă
Celebrul istoric rus Oleg Sokolov a fost arestat sâmbătă de poliţia rusă, după ce a fost scos din apele unui râu. Acesta avea asupra sa un rucsac în care se aflau braţele unei femei. El a...

Al treilea sezon a serialului "The Crown" naște controverse. O posibilă relație de amor a reginei Elisabeta a II-a

Al treilea sezon a serialului "The Crown" naște controverse. O posibilă relație de amor a reginei Elisabeta a II-a
Cel de-al treilea sezon al serialului ''The Crown'', despre viaţa Elisabetei a II-a a Marii Britanii, nu este pe gustul fostului secretar de presă al reginei, care afirmă că scenariul îşi permite prea multe...
Serviciul de email marketing furnizat de