x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Bucataria lumii. O paellla valenciana

0
Autor: Magda Cristina Ursache 07 Sep 2013 - 08:50
Bucataria lumii. O paellla valenciana Creative commons BY NC recetolandia.com
Vezi galeria foto
Paella este mai mult decât un preparat simbol al bucătăriei Valenciei, este o invitaţie la petrecere. O alchimie de diverse ingrediente, lăsate să se joace deasupra unui foc din lemn de portocal.

Arome îmbietoare, paellera – tigăi uriaşe, aşezate deasupra focurilor din lemn de portocal sau pin –, ingrediente atât de diverse încât poţi fi convins că nici o reţetă nu are cum să semene cu celelalte, vizitatori care aşteaptă să înceapă marea degustare… În primele două săptămâni din septembrie, la Sueca, un oraş primitor din Valencia, paella este cea mai aşteptată vedetă. Se organizează parade şi concursuri (mândria bucătarilor profesionişti şi amatori din oraş este pusă la grea încercare, aceştia din urmă dorind să demonstreze că paella pe care o prepară este cea mai gustoasă din întreaga ţară, iar reţeta, transmisă în familie din generaţie în generaţie, şi-a păstrat toate secretele), toate pentru a celebra un preparat emblemă pentru gastronomia spaniolă. Este atât de special, încât a invadat meniurile restaurantelor din întreaga lume.

A ajuns şi în România, chiar şi sub formă semipreparată, asta dacă cercetaţi cu atenţie rafturile marilor magazine. Cel mai bine ar fi să vă încumetaţi să o preparaţi, asta dacă vă doriţi să aduceţi acasă adevăratele arome valenciene.

Dacă astăzi în compoziţia paellei pot intra cele mai diverse ingrediente, influenţele gastronomice ale diferitelor ţări punându-şi astfel amprenta, reţeta tradiţională este mult mai simplă: orez, legume proaspete, carne de pui, iepure sau raţă (în lipsa ei se pot folosi melci) şi multe condimente, cele mai aromate fiind rozmarinul şi şofranul. În zonele din imediata apropiere a mării, melcii şi carnea se puteau înlocui foarte bine cu fructe de mare. De regulă bărbaţii se ocupau de pregătirea ei, folosind linguri uriaşe de lemn care nu lipseau din nici o casă. La ocazii speciale, cum ar fi tradiţionalul carnaval care se organiza înainte de intrarea în Postul Paştelui, paella se pregătea în aer liber, mesenii mâncând direct din paellera, un motiv delicios pentru stârnirea unei petreceri.

Dacă vreţi să gătiţi paella ca un adevărat valencian, trebuie să aveţi o tigaie cu un diametru cât mai mare, puţin adâncă. Focul aragazului trebuie să fie iute, iar folosirea cuptorului nu este indicată. Mai întâi se încinge ulei de măsline în tigaie, iar apoi se adaugă carnea (poate fi un pui întreg tăiat în şase) şi un praf de sare. După ce carnea este aproape gata, se strânge într-o parte şi se pun legumele (roşii, ardei gras, anghinare, fasole, mazăre), boia de ardei iute şi apă în care s-a dizolvat şofranul. Se mai pot adăuga câţiva melci (merită să încercaţi reţeta originală), căţei de usturoi şi rozmarin. Când lichidul a scăzut la jumătate se adaugă orezul (în reţeta originală, orezul nu se pune primul în tigaie, peste ulei) şi se lasă până când se absoarbe tot lichidul. Când este gata se serveşte cu rozmarin proaspăt deasupra. 
Citeşte mai multe despre:   Jurnalul de Weekend,   bucătăria lumii

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Avertiment pentru turiștii români. Grecia ar putea închide granițele

Avertiment pentru turiștii români. Grecia ar putea închide granițele
Autoritățile elene intenționează să închidă granițele dacă numărul de infectări cu COVID-19 crește peste 100 de cazuri pe zi. Acestea avertizează că turiștii depistați pozitiv cu coronavirus la grani...

Actrița Ilona Brezoianu în culisele X Factor, în curând, pe AntenaPlay

Actrița Ilona Brezoianu în culisele X Factor, în curând, pe AntenaPlay
Galerie Foto În timp ce Ștefan Bănică, Loredana, Delia și Florin Ristei vor căuta factorul X în cel de-al nouălea sezon, la Antena 1, cei de acasă vor intra în culisele emisiunii cu ajutorul actriței Ilona...

Apa și utilizările ei mai puțin știute

Apa și utilizările ei mai puțin știute
Apa, știm cu toții, este o resursă vitală și fără de care nu ar exista viață pe planetă. Dintotdeauna, apa a fost folosită și ca o adevărată sursă de energie. Spre exemplu, morile de apă ori gaterele...

Grecia testează toți turiștii care intră în țară pe la Kulata-Promachonas

Grecia testează toți turiștii care intră în țară pe la Kulata-Promachonas
Grecia va testa toate persoanele care intră pe teritoriul său pe la punctul de trecere Kulata-Promachonas, din cauza depistării unor cazuri de COVID-19 în rândul turiştilor de pe insula Thassos, aflată

AntenaPlay aniversează 7 ani de la lansare şi deschide un nou capitol: serialele

AntenaPlay aniversează 7 ani de la lansare şi deschide un nou capitol: serialele
AntenaPlay aniversează 7 ani de la lansare, timp în care a ţinut pasul cu tehnologia şi s-a aliniat celor mai bune produse digitale de conţinut video. “Putem spune cu certitudine că AntenaPlay este în acest...

Triburile erei moderne. Aşa trăiesc cele mai sălbatice comunităţi de pe planetă

Triburile erei moderne. Aşa trăiesc cele mai sălbatice comunităţi de pe planetă
Am putea spune că modernismul ne-a "acaparat" total, făcându-ne să uităm de Epoca de Piatră şi de condiţiile de trai ale acestei perioade istorice încheiate în urmă cu aproape 4000 de ani. Deşi pare...

Cele mai eficiente soluții naturale ANTIMUCEGAI

Cele mai eficiente soluții naturale ANTIMUCEGAI
Cu toții ne-am confruntat, mai devreme sau mai târziu, cu problema legată de apariția mucegaiului pe pereții locuinței. Atunci când mediul este ud, în special în baie, pe pereți se formează nedoritul...

Mobila din casă va avea un luciu de invidiat dacă vei ține cont de aceste trucuri

Mobila din casă va avea un luciu de invidiat dacă vei ține cont de aceste trucuri
Cu toate că, din păcate, în acest an nu vom avea casa plină de oaspeți, ca de obicei, curățenia casei și a sufletului se impun... măcar așa ne vom putea bucura de spiritul de sărbătoare. Astăzi vă venim...

Cum protejăm în mod natural trandafirii împotriva păduchilor şi afidelor

Cum protejăm în mod natural trandafirii împotriva păduchilor şi afidelor
Acum, în această perioadă în care razele soarelui îşi găsesc aproape în fiecare zi loc în gradina noastră, plantele şi florile din ogradă, încurajate şi susţinute de lumina solară, se dezvoltă văzând...

Sfaturi de organizare pentru grădinarii începător. 9 pași de urmat

Sfaturi de organizare pentru grădinarii începător. 9 pași de urmat
S-a demonstrat științific faptul că persoanele care trăiesc într-o zonă bogată în vegetație au toate condițiile să-și îmbunătățească sănătatea fizică și mentală, iar 30% dintre cei care locuiesc...

Cum se însămânțează și se întreține gazonul

Cum se însămânțează și se întreține gazonul
Cui nu ii place verdele ? Mai ales că poluarea e la tot pasul, o fâșie de gazon într-o curte, fie ea cât de mică, poate să vă aducă zâmbetul pe față în fiecare dimineață. Amestecurile de iarbă, adică...

Jurat surpriză în cel de-al nouălea sezon X Factor, la Antena 1

Jurat surpriză în cel de-al nouălea sezon X Factor, la Antena 1
Galerie Foto Cel de-al nouălea sezon X Factor, la Antena 1, îi aduce la masa juriului pe Ștefan Bănică, Loredana, Delia și Florin Ristei. Cei patru jurați vor încerca să descopere factorul X și să îl atragă în grupa...

Se închid plajele! Ce țară a luat decizia radicală

Se închid plajele! Ce țară a luat decizia radicală
După ce autoritățile spaniole au decis redeschiderea plajelor pentru turiști, acum sunt nevoite să închidă unele dintre acestea din cauza supraaglomerării și a riscului creșterii infecțiilor cu COVID-19, trans...

Litoralul românesc, la standarde mai drastice decât în celelalte țări

Litoralul românesc, la standarde mai drastice decât în celelalte țări
Pe plajă sau în hoteluri, pe terase și în zonele de agrement ne întâmpină marcaje, dezinfectanți, aparate de măsurat temperatura și chiar pentru atenționarea celor care nu poartă mască de protecție în...

Măsurile necesare în contextul epidemiilor și pandemiilor

Măsurile necesare în contextul epidemiilor și pandemiilor
Industria ospitalității trebuie să ia măsurile de precauție necesare, în perioada aceasta. Obligația de a avea grijă de sănătatea oamenilor se extinde la turiști, angajați, furnizori și colaboratori, astfel...
Serviciul de email marketing furnizat de