x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Bucatăria lumii. Plăcinta de “căpriţă”

1
Autor: Simona Lazar 20 Apr 2013 - 00:52
Bucatăria lumii. Plăcinta de “căpriţă”
Vezi galeria foto
Scormonesc prin cărţile de bucate după o plăcintă de primăvară... Caut şi iar caut, până ce, din raft, cade... o casetă cu înregistrarea unei poveşti vechi. Şi a unei reţete la fel de vechi. Îmi place povestea, îmi place reţeta. Însă, după ce termin de scris, va trebui să trag o fugă în câmpie, la malul unui pârâiaş, să caut ingredientul atât de special de care am nevoie!

Dacă ar fi să ne luăm după reacţiile pe care le-au avut interlocutorii noştri auzind vorbindu-se despre “plăcinta de căpriţă”, într-un Top Ten al celor mai bune mâncăruri din câmpie ar trebui să considerăm coptura asta o delicatesă şi să o trecem, de departe, pe locul întâi.

Nouă ne-a vorbit întâi despre ea, la Hotarele, State Vâlciu: “M-am dus într-un an să verific secţiile de votare, la alegeri, şi omul de-acolo tocmai mânca, şi-l întreb: «Ce-ai, mă?». «Plăcintă de căpriţă.» «Aoleu, dă-mi şi mie!»”

Înţelegem din asta că nu poţi să nu pofteşti la aşa bunătate când se află pe masa... ori în traista altuia. Aşa că vrem să ştim mai multe. Ce e “căpriţa” asta? Ne-o şi imaginăm rupând cu dinţii coaja vreunui dud... Răspunsul ne descumpăneşte, o ţâră: “Ia, e o plantă de-i zicem noi capriţă. Nu-i ştiu numele ştiinţific. Seamănă cu loboda, numai că-i mai măruntă şi mai creaţă. Se adună frunzele astea când e ea mică şi-i fragedă. Se spală, se toacă. Se face un aluat pentru plăcinte, care cum îl ştie. Apoi, se amestecă brânza cu lapte, cu smântână şi ouă şi multă, multă frunză de-asta. Unii pun şi mărar. Se aşază o foaie de coca mai subţire jos, în tavă, se mai pune încă una, se unge cu unt şi se pune umplutura asta cu multă căpriţă. E aşa, ca o pastă, în care predomină frunza. Se mai pun deasupra două-trei foi de placintă şi-o coci.”

În sat, mama Lina, recunoscută pentru bucatele ei gustoase, ne mai taie din elan. “Io nu prea fac. Da... lumea face. Mai ales printre sârbi”. (Adică prin satele locuite de etnici bulgari, veniţi din sudul Dunării, dar pe-acolo aşa le zice, “sârbi”... Deh, capra-i o frunză verde, bulgaru-i altă naţie... Metehne din câmpie). “Se zice că-i tare gustoasă... Da... noi nu prea facem”, îşi întăreşte vorba mama Lina. De ce? Că doar planta-i perenă, nu trebuie decât să mergi prin grădini ori pe la marginea culturilor, ori prin râpi, pe mal de apă sau în poale de pădure şi dai de ea. Dar vezi, poate nu place tuturor gustul ăsta! Ce gust are? “Când o mănânci, are un gust specific. Mai ales cşnd se răceşte. E mai bună când se răceşte! Predomină ăsta de planta, foarte discret şi foarte plăcut”, ne lămureşte alte Vâlciu.

Câteva ceasuri mai târziu, la Hereşti, în vreme ce vizitam Casa de Piatră a lui Udrişte Năsturel (monument de arhitectură din secolul al XVII-lea), ne surprinde paznicul de acolo, nea Ioniţă Zamfir, tot cu pofta asta de plăcintă de căpriţă. “D-apoi, dacă sunt eu la o cumătrie ori la o petrecere, ceva, şi văd pe masă mai multe feluri de plăcinte, întreb care-i de căpriţă şi pe-aia şi-o mănânc!” Şi iar ne dă ghes curiozitatea să aflăm mai multe. Ştie şi nea Zamfir o reţetă. “Se toacă vârful plantei şi frunzele. Se face o foaie de plăcintă. Iei apoi un litru de lapte, 6 ouă, bânză şi smântână cât e nevoie să se lege. Se amestecă bine cu frunzele. Se umplu foile şi se dau la cuptor. Deasupra foilor se pune puţină untură, să iasă plăcinta mai fragedă şi mai suculentă.” Şi numai ce-l vedem aplecându-se şi rupând o plantă, rămuroasă, cu frunze verzi şi o inflorescenţă verde, semănând cu cea a plantei de-i zice “moţul-curcanului”. Mai mult, nu ştim cum să vă descriem “căpriţa”. Decât să vă zicem că am ronţăit din frunzele ei şi... e comestibilă.

Citeşte mai multe despre:   bucătăria lumii,   Jurnalul de Weekend

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

CFR Călători a suplimentat numărul locurilor în trenuri în acest week-end

CFR Călători a suplimentat numărul locurilor în trenuri în acest week-end
CFR Călători a suplimentat cu 23.000 numărul de locuri în trenurile care circulă spre și dinspre litoral, Valea Prahovei și Moldova, datorită cererii mari de transport. Trenurile care...

Noi restricții la intrarea în Ungaria. Românii vor intra în carantină timp de 14 zile

Noi restricții la intrarea în Ungaria. Românii vor intra în carantină timp de 14 zile
Ungaria impune noi restricții la intrarea în țară, începând de miercuri, a anunțat ministrul Gergely Gulyás. Măsurile intervin pentru limitarea răspândirii pandemimei de coronavirus. România a...

Lista completă a centrelor medicale unde românii se pot testa de COVID-19 pentru a pleca în Grecia

Lista completă a centrelor medicale unde românii se pot testa de COVID-19 pentru a pleca în Grecia
Ministerul Sănătății a publicat, duminică, lista completă a centrelor din țară unde românii pot face testul molecular pentru infecția cu COVID-19, necesar pentru petrecerea concediului în...

Rute alternative pentru turiștii care se întorc în Capitală de pe litoral și de pe Valea Prahovei

Rute alternative pentru turiștii care se întorc în Capitală de pe litoral și de pe Valea Prahovei
În această după-amiază este de așteptat ca turiștii care au fost în week-end pe litoral sau în stațiunile de pe Valea Prahovei să se întoarcă în Capitală. Prin urmare, drumurile rutiere se vor...

UPDATE Intrarea în Grecia este interzisă în următoarele zile. Testul COVID-19 negativ și la chartere

UPDATE Intrarea în Grecia este interzisă în următoarele zile. Testul COVID-19 negativ și la chartere
După ce autoritățile de la Atena au decis să le impună turiștilor români, care ajung pe cale rutieră în Grecia, prezentarea unui test negativ la infecția cu COVID-19, acestea iau în calcul...

Doru Dinu Glăvan, reales Președinte al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România

Doru Dinu Glăvan, reales Președinte al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România
Doru Dinu Glăvan a obținut un nou mandat ,pentru perioada 2020-2024, la conducerea UZPR, organizația profesională reprezentativă a ziariștilor. Adunarea Generală  s-a desfășurat în condiții statutare , s

Norvegia menține restricțiile de călătorie pentru români. Este permis accesul turiștilor din 20 de state UE

Norvegia menține restricțiile de călătorie pentru români. Este permis accesul turiștilor din 20 de state UE
Norvegia ridică restricțiile de călătorie din 15 iulie pentru 20 de state europene. României îi sunt însă menținute interdicțiile, transmite Reuters. Printre țările libere la circulația persoanelor s...

Coreea de Sud impune noi restricții. Ce trebuie să știe turiștii

Coreea de Sud impune noi restricții. Ce trebuie să știe turiștii
Coreea de Sud impune tuturor persoanelor care vin din state unde infecțiile cu COVID-19 sunt ridicate să prezinte rezultate negative la testul Real Time PCR, transmite Reuters. Măsura se va aplica din 13 iulie, iar...

Avertisment pentru turiștii români. Grecia ar putea închide granițele

Avertisment pentru turiștii români. Grecia ar putea închide granițele
Autoritățile elene intenționează să închidă granițele dacă numărul de infectări cu COVID-19 crește la peste 100 de cazuri pe zi. Acestea avertizează că turiștii depistați pozitiv cu coronavirus la...

Actrița Ilona Brezoianu în culisele X Factor, în curând, pe AntenaPlay

Actrița Ilona Brezoianu în culisele X Factor, în curând, pe AntenaPlay
Galerie Foto În timp ce Ștefan Bănică, Loredana, Delia și Florin Ristei vor căuta factorul X în cel de-al nouălea sezon, la Antena 1, cei de acasă vor intra în culisele emisiunii cu ajutorul actriței Ilona...

Apa și utilizările ei mai puțin știute

Apa și utilizările ei mai puțin știute
Apa, știm cu toții, este o resursă vitală și fără de care nu ar exista viață pe planetă. Dintotdeauna, apa a fost folosită și ca o adevărată sursă de energie. Spre exemplu, morile de apă ori gaterele...

Grecia testează toți turiștii care intră în țară pe la Kulata-Promachonas

Grecia testează toți turiștii care intră în țară pe la Kulata-Promachonas
Grecia va testa toate persoanele care intră pe teritoriul său pe la punctul de trecere Kulata-Promachonas, din cauza depistării unor cazuri de COVID-19 în rândul turiştilor de pe insula Thassos, aflată

AntenaPlay aniversează 7 ani de la lansare şi deschide un nou capitol: serialele

AntenaPlay aniversează 7 ani de la lansare şi deschide un nou capitol: serialele
AntenaPlay aniversează 7 ani de la lansare, timp în care a ţinut pasul cu tehnologia şi s-a aliniat celor mai bune produse digitale de conţinut video. “Putem spune cu certitudine că AntenaPlay este în acest...

Triburile erei moderne. Aşa trăiesc cele mai sălbatice comunităţi de pe planetă

Triburile erei moderne. Aşa trăiesc cele mai sălbatice comunităţi de pe planetă
Am putea spune că modernismul ne-a "acaparat" total, făcându-ne să uităm de Epoca de Piatră şi de condiţiile de trai ale acestei perioade istorice încheiate în urmă cu aproape 4000 de ani. Deşi pare...

Cele mai eficiente soluții naturale ANTIMUCEGAI

Cele mai eficiente soluții naturale ANTIMUCEGAI
Cu toții ne-am confruntat, mai devreme sau mai târziu, cu problema legată de apariția mucegaiului pe pereții locuinței. Atunci când mediul este ud, în special în baie, pe pereți se formează nedoritul...
Serviciul de email marketing furnizat de