x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Bucătăria "Micului Paris"

Bucătăria "Micului Paris"

de Maria Belu-Burtea    |    04 Iun 2009   •   00:00
Bucătăria "Micului Paris"

Jumătatea secolului al XIX-lea a adus în Ţările Române o perioadă în care deschiderea spre alte culturi europene va duce la mari schimbări în toate domeniile, inclusiv cel gastronomic. Acest lucru a făcut ca în locul preparatelor orientale - influenţa bucătăriei turceşti în cea românească a fost foarte importantă - să apară mâncăruri savuroase gustate, în primul rând, de cei care străbăteau Europa de la un capăt la altul.

O dată cu apariţia primei cărţi de bucate în anul 1841, avându-i ca autori pe "marii mâncăi ai lumii literare" Mihail Kogălniceanu şi Costache Negruzzi, reţetele boiereşti "pătrund" în casele aristocraţilor vremii.

BUCATE DE FESTIVAL
Ecaterina Steriady, nevastă de colonel, avea să publice, în 1871, la Galaţi, prima carte de bucate românească ce urmăreşte modelul consacrat al literaturii de specialitate franceze. În 1874, cartea "soseşte" în Bucureşti, unde va tot fi tipărită şi retipărită până în pragul secolului al XX-lea. La Bucharest Food Festival, în cadrul workshopului organizat de Jurnalul de bucătărie, Horia Vîrlan a preparat două reţete din cartea Ecaterinei Steriady: Bulete cu mămăliguţă şi Scrobu românescu.

Maestru al artei culinare şi vedetă tv, Horia Vîrlan şi-a pus amprenta în pregătirea celor două reţete dându-le o savoare deosebită, datorită ingredientelor şi condimentelor folosite. Celebrul maestru a avut şi două ajutoare de nădejde: "sarea şi piperul", adică o blondă şi o brunetă care l-au ajutat pe tot parcursul workshopului.

Pentru buletele cu mămăliguţă pe care le-a umplut cu ciuperci maestrul a preparat o mămăligă, bine fiartă, în care a pus unt şi parmezan ras ca să fie grasă. Între timp a gătit o mâncare de ciuperci în care a pus o ceapă, puţin vin, o lingură de smântână, piper, sare şi zeama de la o jumătate de lămâie, le-a lăsat să fiarbă până a scăzut zeama, apoi cu o lingură a luat mămăligă în care a pus ciuperci, deasupra a mai pus o bucăţică de mămăligă, formând astfel o buletă.

Separat în lapte dulce a pus miez de pâine şi gălbenuşuri de ouă bătute bine. A încins puţin ulei într-o tigaie, a tăvălit buletele de mămăliguţă prin lapte amestecat cu ou şi pâine şi le-a pus la prăjit. Toţi cei prezenţi au putut gusta din acest preparat care sună delicios, nu?


Scrobu românescu -  Scrob românesc cu pastramă
Se bat bine opt ouă cu o jumătate de lingură de făină, sare, piper, pătrunjel tocat fin şi caşcaval dat pe răzătoare. Separat se pune ulei într-o tigaie, se adaugă câteva feliuţe de pastramă tăiate fin şi cârnaţi afumaţi tăiaţi rondele. Se lasă să se rumenească, apoi se toarnă pe deasupra compoziţia de ouă, caşcaval şi verdeaţă, iar când s-a rumenit se poate monta pe farfurie.

×
Subiecte în articol: bucatarie de festival