x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Bucătăria modernă

Bucătăria modernă

01 Aug 2007   •   00:00

Intre anii 1933-1938, revista "Farul căminului" găzduia o serie de articole "de gospodărie", insoţite de o bogăţie de reţete culinare semnate de Maria General Dobrescu, "diplomată a Şcoalei normale de menaj din Fribourg (Elveţia), a Şcoalei de avicultură din Vilvord (Belgia), a Invăţămăntului normal superior din Laeken (Belgia) etc. etc.".

Intre anii 1933-1938, revista "Farul căminului" găzduia o serie de articole "de gospodărie", insoţite de o bogăţie de reţete culinare semnate de Maria General Dobrescu, "diplomată a Şcoalei normale de menaj din Fribourg (Elveţia), a Şcoalei de avicultură din Vilvord (Belgia), a Invăţămăntului normal superior din Laeken (Belgia) etc. etc.".

Cu sprijinul Editurii Librăriei Socec & Co, aceasta işi valorifică "reţetarul" intre coperţile celor două volume din "Bucătăria Modernă", dintre care unul dedicat măncărurilor şi celălalt dulciurilor. "N-am pretenţia ca reţetele mele să fie ultima invenţie a artei culinare, dar pot afirma pe bază de experienţă că sunt cele mai bune şi, aplicate aşa cum sunt scrise şi cu proporţiile date, bucătăria romănească se va ameliora, iar gospodina va fi mulţumită că nu va mai recurge la ignoranţa şi risipa unor aşa-zişi maeştri in preparatele bucătăriei". Marea calitate a acestei cărţi este aceea că autoarea a mizat pe "practicitatea" ei, chiar dacă uneori, din graba străngerii şi redactării materialului, pănă şi experimentata "instructoare şcolară a invăţămăntului gospodăresc" s-a intămplat să mai omită o indicaţie.

Cartofi romăneşti umpluţi

Proporţii pentru 6 persoane: un kg cartofi mari, 100 g grăsime, o ceapă, 500 g carne, puţin miez de păine, un ou, 20 g sare, puţin piper şi 100 g unt sau grăsime; sos romănesc: 50 g grăsime, 40 g făină, o ceapă, 10 g bulion, 1/2 legătură pătrunjel verde şi 2 dl smăntănă.

Se curăţă cartofii, se scobesc in mijloc, apoi se umplu cu următoarea compoziţie: Se incinge grăsimea intr-o tigaie, se albeşte o ceapă tocată mărunt, se adaugă şi carne tocată şi se lasă să se prăjească. Se pune miezul de franzelă, se amestecă bine inainte de a se lua de pe foc, se adaugă un ou, sare, piper şi se amestecă bine, apoi se dă această compoziţie din nou prin maşina de tocat. După ce s-au umplut cartofii, se incinge unt intr-o tigaie şi se prăjesc. Se aşază intr-o cratiţă şi se face sosul romănesc, care se toarnă pe deasupra după ce a fost strecurat. Se lasă pe foc. După ce a scăzut, se pune puţin pătrunjel verde tocat, iar inainte de a se servi la masă li se adaugă smăntănă şi se dă intr-un clocot.

Ardei umpluţi (bănăţeneşte)

Proporţii pentru 6 persoane: 10-12 ardei graşi,

10 g sare, un kg carne, 3 cepe, puţin piper, două gălbenuşuri, 10 g orez, verdeaţă, o lingură făină (25 g) şi 100 g grăsime; sos romănesc: 50 g grăsime, o ceapă,

500 g roşii şi 100 g smăntănă. Se dă carnea de porc prin maşină, se spală ardeii

şi se curăţă. Se toacă ceapa mărunt, se prăjeşte puţin in grăsime, se adaugă orez, se prăjeşte, se pune boia, se stinge cu zeamă de carne, se lasă să dea in clocot, apoi se amestecă cu carne, sare, piper, ouă. Se umplu ardeii. Se face un sos din grăsime, făină, ceapă, bulion (mai mult), se toarnă acest sos peste ardei, se lasă să fiarbă impreună bine,

cănd este aproape gata se adaugă puţină smăntănă (sosul să fie gros), se lasă să fiarbă bine, se serveşte turnănd smăntănă pe deasupra.

Borş romănesc

Proporţii pentru 6 persoane: 500 g piept de vacă, un os cu măduvă, 1 1/2 litru zeamă de oase sau apă, două cepe, un morcov, o felie de varză, o jumătate de rădăcină de pătrunjel, o sfeclă, 1/2 păstărnac, 1/2 ţelină, 3 pătlăgele roşii, 4-5 cartofi, 1/2 litru borş, sare, piper boabe, foi verzi de pătrunjel, mărar, leuştean şi 2 dl smăntănă.

Se pune carnea la fiert cu osul de măduvă in apă călduţă sau rece, se spumează la timp, se lasă să fiarbă pe colţul maşinii 4 ore, punăndu-se in el zarzavatul, care se taie astfel: morcovul feliuţe subţiri, ceapa mărunt, varza tăiată subţire, pătrunjelul, sfecla, păstărnacul, ţelina, roşiile se opăresc şi se pun cănd e aproape gata, dar de obicei se fierb impreună, apoi se adaugă cartofii tăiaţi pătrăţele sau rondele. Se fierbe adăugăndu-se borşul fiert inainte cu o ceapă. Se dă in clocot, se potriveşte de sare, se pune piper şi se varsă in castron peste smăntănă şi verdeaţă.

Tocană moldovenească de ciuperci

Proporţii pentru 6 persoane: un kg ciuperci, o legătură de mărar, o legătură de pătrunjel, o legătură (10-15) de cepe verzi, in lipsa cărora se pun 2-3 cepe rase şi

100 g unt. Sos: 50 g unt,

20 g făină şi 2 dl smăntănă sau lapte.

Se curăţă ciupercile, se spală şi se toacă mărunt, se pun in cratiţă cu un praf de sare, mărar şi pătrunjel mult, foi de ceapă verde. Dacă nu sunt cozi de ceapă verzi se rade ceapă uscată şi se pune o dată cu ciupercile tocate să fiarbă inăbuşit cu o lingură de unt, se scad bine, dacă sunt tari, atunci se pică in tigaie două linguri de apă şi se fierbe bine. Sosul: de altă parte se prăjeşte in unt puţină făină, fără să se ingălbenească, se adaugă smăntăna sau laptele şi se pune acest sos peste ciuperci, se mai lasă să mai dea un clocot, apoi se serveşte.

Sos romănesc

Proporţii: 30 g grăsime, 20 g făină, sare, o ceapă şi 250 g roşii.

Se topeşte grăsimea, untul sau untdelemnul, depinde după felul măncării. Se adaugă făina o dată cu sarea. Cănd devine făina străvezie, fără să se fi rumenit, se adaugă ceapa, se lasă să se rumenească o dată cu făina şi se inmoaie cu lichid, apă sau zeamă de carne, se numeşte in termeni culinari "bulion", se lasă să fiarbă şi către sfărşit i se adaugă şi sosul de pătlăgele.

Budincă de fasole verde (Cluj)

Proporţii pentru 6 persoane: 800 g fasole verde, 4 gălbenuşuri,

100 g parmezan, 100 g şuncă şi 100 g unt.

Se fierbe bine fasolea sau, dacă e conservă, se scurge de apă şi se limpezeşte, apoi se amestecă bine cu gălbenuşurile, parmezanul, şunca, albuşurile bătute şi cu o parte din unt. Cu restul untului se tapetează o formă, se pune compoziţia şi se fierbe in bain-marie, 1 1/2 oră. Se presară parmezan pe deasupra. Se serveşte ca felul doi.

×
Subiecte în articol: sare ceapa lasa smantana grasime bucate cercate