x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Bucătăria modernă

0
01 Aug 2007 - 00:00

Intre anii 1933-1938, revista "Farul căminului" găzduia o serie de articole "de gospodărie", insoţite de o bogăţie de reţete culinare semnate de Maria General Dobrescu, "diplomată a Şcoalei normale de menaj din Fribourg (Elveţia), a Şcoalei de avicultură din Vilvord (Belgia), a Invăţămăntului normal superior din Laeken (Belgia) etc. etc.".

Intre anii 1933-1938, revista "Farul căminului" găzduia o serie de articole "de gospodărie", insoţite de o bogăţie de reţete culinare semnate de Maria General Dobrescu, "diplomată a Şcoalei normale de menaj din Fribourg (Elveţia), a Şcoalei de avicultură din Vilvord (Belgia), a Invăţămăntului normal superior din Laeken (Belgia) etc. etc.".

Cu sprijinul Editurii Librăriei Socec & Co, aceasta işi valorifică "reţetarul" intre coperţile celor două volume din "Bucătăria Modernă", dintre care unul dedicat măncărurilor şi celălalt dulciurilor. "N-am pretenţia ca reţetele mele să fie ultima invenţie a artei culinare, dar pot afirma pe bază de experienţă că sunt cele mai bune şi, aplicate aşa cum sunt scrise şi cu proporţiile date, bucătăria romănească se va ameliora, iar gospodina va fi mulţumită că nu va mai recurge la ignoranţa şi risipa unor aşa-zişi maeştri in preparatele bucătăriei". Marea calitate a acestei cărţi este aceea că autoarea a mizat pe "practicitatea" ei, chiar dacă uneori, din graba străngerii şi redactării materialului, pănă şi experimentata "instructoare şcolară a invăţămăntului gospodăresc" s-a intămplat să mai omită o indicaţie.

Cartofi romăneşti umpluţi

Proporţii pentru 6 persoane: un kg cartofi mari, 100 g grăsime, o ceapă, 500 g carne, puţin miez de păine, un ou, 20 g sare, puţin piper şi 100 g unt sau grăsime; sos romănesc: 50 g grăsime, 40 g făină, o ceapă, 10 g bulion, 1/2 legătură pătrunjel verde şi 2 dl smăntănă.

Se curăţă cartofii, se scobesc in mijloc, apoi se umplu cu următoarea compoziţie: Se incinge grăsimea intr-o tigaie, se albeşte o ceapă tocată mărunt, se adaugă şi carne tocată şi se lasă să se prăjească. Se pune miezul de franzelă, se amestecă bine inainte de a se lua de pe foc, se adaugă un ou, sare, piper şi se amestecă bine, apoi se dă această compoziţie din nou prin maşina de tocat. După ce s-au umplut cartofii, se incinge unt intr-o tigaie şi se prăjesc. Se aşază intr-o cratiţă şi se face sosul romănesc, care se toarnă pe deasupra după ce a fost strecurat. Se lasă pe foc. După ce a scăzut, se pune puţin pătrunjel verde tocat, iar inainte de a se servi la masă li se adaugă smăntănă şi se dă intr-un clocot.

Ardei umpluţi (bănăţeneşte)

Proporţii pentru 6 persoane: 10-12 ardei graşi,

10 g sare, un kg carne, 3 cepe, puţin piper, două gălbenuşuri, 10 g orez, verdeaţă, o lingură făină (25 g) şi 100 g grăsime; sos romănesc: 50 g grăsime, o ceapă,

500 g roşii şi 100 g smăntănă. Se dă carnea de porc prin maşină, se spală ardeii

şi se curăţă. Se toacă ceapa mărunt, se prăjeşte puţin in grăsime, se adaugă orez, se prăjeşte, se pune boia, se stinge cu zeamă de carne, se lasă să dea in clocot, apoi se amestecă cu carne, sare, piper, ouă. Se umplu ardeii. Se face un sos din grăsime, făină, ceapă, bulion (mai mult), se toarnă acest sos peste ardei, se lasă să fiarbă impreună bine,

cănd este aproape gata se adaugă puţină smăntănă (sosul să fie gros), se lasă să fiarbă bine, se serveşte turnănd smăntănă pe deasupra.

Borş romănesc

Proporţii pentru 6 persoane: 500 g piept de vacă, un os cu măduvă, 1 1/2 litru zeamă de oase sau apă, două cepe, un morcov, o felie de varză, o jumătate de rădăcină de pătrunjel, o sfeclă, 1/2 păstărnac, 1/2 ţelină, 3 pătlăgele roşii, 4-5 cartofi, 1/2 litru borş, sare, piper boabe, foi verzi de pătrunjel, mărar, leuştean şi 2 dl smăntănă.

Se pune carnea la fiert cu osul de măduvă in apă călduţă sau rece, se spumează la timp, se lasă să fiarbă pe colţul maşinii 4 ore, punăndu-se in el zarzavatul, care se taie astfel: morcovul feliuţe subţiri, ceapa mărunt, varza tăiată subţire, pătrunjelul, sfecla, păstărnacul, ţelina, roşiile se opăresc şi se pun cănd e aproape gata, dar de obicei se fierb impreună, apoi se adaugă cartofii tăiaţi pătrăţele sau rondele. Se fierbe adăugăndu-se borşul fiert inainte cu o ceapă. Se dă in clocot, se potriveşte de sare, se pune piper şi se varsă in castron peste smăntănă şi verdeaţă.

Tocană moldovenească de ciuperci

Proporţii pentru 6 persoane: un kg ciuperci, o legătură de mărar, o legătură de pătrunjel, o legătură (10-15) de cepe verzi, in lipsa cărora se pun 2-3 cepe rase şi

100 g unt. Sos: 50 g unt,

20 g făină şi 2 dl smăntănă sau lapte.

Se curăţă ciupercile, se spală şi se toacă mărunt, se pun in cratiţă cu un praf de sare, mărar şi pătrunjel mult, foi de ceapă verde. Dacă nu sunt cozi de ceapă verzi se rade ceapă uscată şi se pune o dată cu ciupercile tocate să fiarbă inăbuşit cu o lingură de unt, se scad bine, dacă sunt tari, atunci se pică in tigaie două linguri de apă şi se fierbe bine. Sosul: de altă parte se prăjeşte in unt puţină făină, fără să se ingălbenească, se adaugă smăntăna sau laptele şi se pune acest sos peste ciuperci, se mai lasă să mai dea un clocot, apoi se serveşte.

Sos romănesc

Proporţii: 30 g grăsime, 20 g făină, sare, o ceapă şi 250 g roşii.

Se topeşte grăsimea, untul sau untdelemnul, depinde după felul măncării. Se adaugă făina o dată cu sarea. Cănd devine făina străvezie, fără să se fi rumenit, se adaugă ceapa, se lasă să se rumenească o dată cu făina şi se inmoaie cu lichid, apă sau zeamă de carne, se numeşte in termeni culinari "bulion", se lasă să fiarbă şi către sfărşit i se adaugă şi sosul de pătlăgele.

Budincă de fasole verde (Cluj)

Proporţii pentru 6 persoane: 800 g fasole verde, 4 gălbenuşuri,

100 g parmezan, 100 g şuncă şi 100 g unt.

Se fierbe bine fasolea sau, dacă e conservă, se scurge de apă şi se limpezeşte, apoi se amestecă bine cu gălbenuşurile, parmezanul, şunca, albuşurile bătute şi cu o parte din unt. Cu restul untului se tapetează o formă, se pune compoziţia şi se fierbe in bain-marie, 1 1/2 oră. Se presară parmezan pe deasupra. Se serveşte ca felul doi.

Citeşte mai multe despre:   sare,   ceapa,   lasa,   smantana,   grasime,   bucate cercate

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Sfaturi utile: Cum puteți economisi energie și reduce factura la încălzire prin câteva metode simple

Sfaturi utile: Cum puteți economisi energie și reduce factura la încălzire prin câteva metode simple
Galerie Foto Încălzirea acoperă un procent important în bugetul de cheltuieli al unei familii în sezonul rece. Termoizolarea pereților reprezintă măsura cu cel mai mare impact în factură, ce poate conduce la economii de...

Ariana Grande, acuzată de plagiat cu o săptămână înainte de premiile Grammy

Ariana Grande, acuzată de plagiat cu o săptămână înainte de premiile Grammy
Împotriva vedetei pop Ariana Grande a fost depus joi un denunţ pentru plagiat, în care se arată că piesa ei de succes ''7 Rings'', nominalizată la înregistrarea anului în cadrul premiilor Grammy, conţine strofe...

Ducii de Sussex nu sunt doriți de canadieni. Aceștia nu vor să plătească pentru șederea cuplului regal în țara lor

Ducii de Sussex nu sunt doriți de canadieni. Aceștia nu vor să plătească pentru șederea cuplului regal în țara lor
Cei mai mulţi dintre canadieni nu doresc să plătească cheltuielile de şedere în ţara lor a ducilor de Sussex, prinţul Harry şi Meghan Markle, inclusiv cele privind securitatea cuplului princiar, potrivit unui...

Anamaria Prodan revine la Antena Stars cu reality show-ul Prodanca şi Reghe. Preţul succesului

Anamaria Prodan revine la Antena Stars cu reality show-ul Prodanca şi Reghe. Preţul succesului
Galerie Foto Dupã mini seria Prodanca şi Reghe, viaţa în Dubai, difuzatã în exclusivitate la Antena Stars anul trecut, îndrãgita familie Prodan-Reghecampf revine pe micile ecrane cu un nou reality show – Prodanca şi...

Sibiul va concura pentru cea mai bună destinație turistică din Europa

Sibiul va concura pentru cea mai bună destinație turistică din Europa
Sibiul a fost nominalizat să concureze în acest an pentru cea mai bună destinaţie turistică europeană, după ce în 2007 a fost primul oraş din România cu statutul de Capitală Culturală Europeană şi în 2019...

Sicriul lui Johnny Hallyday, transferat într-un cavou din Antilele franceze

Sicriul lui Johnny Hallyday, transferat într-un cavou din Antilele franceze
Sicriul celebrului rocker francez Johnny Hallyday a fost transferat într-un cavou definitiv din cimitirul Lorient de pe insula Saint-Barthelemy din Antilele franceze, în apropierea mormântului unde a fost înhumat...

In memoriam Cristina Țopescu

In memoriam Cristina Țopescu
Televiziunea Română regretă dispariţia jurnalistei Cristina Țopescu şi îi aduce un respectuos omagiu difuzând o ediție specială in memoriam.   Cristina Țopescu  va rămâne veşnic în...

Premierul britanic Boris Johnson vrea să slăbească dar nu poate renunța la brânză

Premierul britanic Boris Johnson vrea să slăbească dar nu poate renunța la brânză
Prim-ministrul britanic Boris Johnson a declarat că doreşte să slăbească în 2020, dar nu va lua parte la ''Veganuary'' - o practică populară de a adopta o alimentaţie vegană în luna ianuarie - întrucât ar...

Noi destinaţii turistice în judeţul Sibiu

Noi destinaţii turistice în judeţul Sibiu
Albota este localitatea care atrage un număr din ce în ce mai mare de turişti, în zona Sibiului, după ce aici au fost amenajate, din iniţiativă privată, o păstrăvărie şi locuri de cazare la standarde...

Insula Phuket, cea mai mare destinație turistică din Thailanda

Insula Phuket, cea mai mare destinație turistică din Thailanda
Insula Phuket este cea mai mare din Thailanda, situată în sudul țării, pe coasta de vest a Mării Andaman, din Oceanul Indian, fiind legată de continent prin două poduri. Este una din cele 76 de regiuni sau...

„Alpii Transilvaniei”, pe lista New York Times a celor 52 de locuri de vizitat în 2020. Lista completă a destinațiilor

„Alpii Transilvaniei”, pe lista New York Times a celor 52 de locuri de vizitat în 2020. Lista completă a destinațiilor
Publicația New York Times a realizat o listă cu 52 de locuri care merită vizitate în 2020. În topul țărilor cu destinații care trebuie văzute măcar o dată în viață se află și România, cu „Alpii...

Miliardar japonez caută parteneră să-l urmeze, la propriu, pe Lună

Miliardar japonez caută parteneră să-l urmeze, la propriu, pe Lună
Un miliardar japonez căută o parteneră care să-l urmeze pe Lună şi, deşi pare o propunere romantică, este vorba de o ofertă concretă care implică un periplu real plin de aventuri, relatează...

Serialul Vis de iubire va putea fi urmãrit la Happy Channel

Serialul Vis de iubire va putea fi urmãrit la Happy Channel
Galerie Foto      Din 22 ianuarie, în fiecare miercuri şi joi, de la 20:00, Happy Channel le aduce telespectatorilor unul dintre cele mai apreciate seriale turceşti ale momentului, Vis de iubire. Protagonistul serie...

Xtra Night Show revine la Antena 1

Xtra Night Show revine la Antena 1
Galerie Foto Emisiunea Xtra Night Show revine pe micul ecran diseară, 13 ianuarie, de la ora 23:30, la Antena 1. Subiectele momentului, invitați interesanți, materiale în exclusivitate sunt, și în acest sezon, ingrediente...

Mukinka, câștigătorul iUmor, a devenit tată pentru prima oară: “Am izbucnit în lacrimi de fericire în plină stradă”

Mukinka, câștigătorul iUmor, a devenit tată pentru prima oară:  “Am izbucnit în lacrimi de fericire în plină stradă”
Galerie Foto             Mukinka, câștigătorul celui de-al şaptelea sezon iUmor, a devenit tată de fată la scurt timp după ce a reușit să încânte o țară întreagă...
Serviciul de email marketing furnizat de