x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Bucătăria românească

0
Autor: Maria Belu-Burtea 20 Aug 2008 - 00:00

În ceea ce priveşte arta culinară în Ro­­mânia, mai sînt multe secrete de scos la iveală. Din punct de vedere gas­tronomic, fiecare regiune este un uni­vers în sine, iar preparatele sînt diferite de ceea ce gustăm noi astăzi, cei care sîntem trăitori la oraş.



În ceea ce priveşte arta culinară în Ro­­mânia, mai sînt multe secrete de scos la iveală. Din punct de vedere gas­tronomic, fiecare regiune este un uni­vers în sine, iar preparatele sînt diferite de ceea ce gustăm noi astăzi, cei care sîntem trăitori la oraş. 

Tradiţie

Să încercăm să descifrăm împreună care ar fi mîncărurile specifice pentru fiecare regiune a ţării în parte. Moldova este vestită pentru sărmăluţele în foi de viţă din piept de gîscă sau de raţă, frip­turile la tavă din carne de curcan sau bo­boc de gîscă, raţa pe varză şi, bine­în­ţeles, celebra ciorbă de potroace a mol­do­vencelor care nu are egal. În Oltenia şi Muntenia predomină ciorbele de zar­za­vaturi, supele de pui, mîncărurile de ­le­gume cu sau fără carne, salatele, car­nea de pui (în multe sate din Oltenia ce­le­bra saramură de pui se prepară ca odi­nioară – olteanul pune în sosul sa­ra­mu­­rii un "ţoi" de rachiu şi unul de vin, pen­tru aromă) şi cea de vacă. Mîn­că­ru­ri­le care se prepară în Dobrogea sînt pe bază de carne de miel, iar în Tran­sil­va­nia şi Banat carnea preferată este cea de porc. Aici se găteşte cu un­tură, iar su­pele sînt drese cu smîntînă. Me­rită să amintim de sărmăluţele ardele­neşti pre­parate din carne de porc proas­pătă, amestecată cu afu­mă­tură, condimentate cu piper, cimbru şi boia, de celebra friptu­ră de Turda ce presupune sacrificarea unui porc hrănit nu­mai cu cereale, înmuierea cărnii acestuia în lapte şi pregătirea fripturii cu  ingrediente se­crete care dau savoare fripturii.


Ciorbă de "ciocănele"


Ingrediente: 3 limbi, urechi, cozi şi picioare de porc, creier, o ceapă, 3 morcovi, o ţelină, o albitură, untură din osînză, leuştean, pătrunjel.

Preparare: Cozile, urechile şi picioarele se pîrlesc, se spală bine şi se pun la fiert în apă rece. Se lasă să se răcească şi se taie în bucăţi potrivite. Alături, pe un fund de lemn tocăm mărunt o ceapă pe care o punem la fiert în oală. Adăugăm morcovii, albitura şi ţelina tăiate mărunt şi călite în untură albă, din osînză, punem şi creierul bine spălat, curăţat de pieliţă şi de cheaguri. Le lăsăm să fiarbă la foc mic. Cînd creierul e fiert dăm oala jos de pe plită şi punem leuşteanul şi ­pătrunjelul tocate mărunt. E şi mai gustoasă dacă o mîncăm cu ardei iute. 
Reţetă de Catrinca Andrici, Călăraşi, Botoşani, 1978



Pui cu tarhon

Ingrediente: un pui, 8 legături de tarhon, două linguri de făină, 3 linguri de ulei, bulion, sare.

Preparare:
Se curăţă tarhonul, se spală bine în sită şi se toacă mărunt. Într-o cra­tiţă de 3 kg se rumeneşte făina în ulei. Cînd făina e rumenită se pune bu­li­o­nul şi se amestecă bine. Se adaugă apoi tarhonul, se umple cu apă, se po­tri­veşte de sare şi se lasă să fiarbă la foc mic. Separat se rumenesc bucăţile de pui. Cînd este fiert tarhonul se pune car­nea şi se mai dă în clocot de cîteva ori. Reţetă de Elena Popescu, Brăneşti, Ilfov, 1991

Sîrbuşcă


Ingrediente: o oală de zer de lapte, o ulcică de apă, 3 morcovi, un pătrunjel, 3 cepe albe şi mari, 6 cartofi, untdelemn, o mînă de mălai, mărar şi sare.

Preparare: Morcovii şi pătrunjelul se taie în bucăţi, iar ceapa se taie "bob de orez". Le călim în untdelemn şi le fier­bem în apa amestecată cu zerul dat prin stre­curătoare. Punem cratiţa la foc do­mol, pe plită, şi cînd mai scade fiertura adăugăm cartofii tăiaţi mărunt. Potrivim de sare şi punem mălaiul, amestecînd să nu rămînă cocoloaşe. La sfîrşit punem mărarul tocat mărunt. Se mănîncă fierbinte cu mămăligă.
Reţetă de Ştefania Piticari, Paltin, Vatra Moldoviţei, 1976

Borş de gîscă


Ingrediente: o gîscă, o sfeclă roşie, o ţelină, o lingură de oţet, o lingură de miere de tei, bulion, smîntînă, morcovi, ceapă albă, varză, slănină, sare, piper şi verdeaţă proaspătă.

Preparare: După ce gîsca este curăţată, pîrlită şi spălată se pune la fiert în apă cu sare. În alt vas se prăjeşte slănina tăiată mărunt şi se adaugă cît mai multe feluri de legume (sfeclă roşie, ţelină, morcovi, ceapă albă, varză), care mai înainte au fost spălate şi opărite cu o parte din apa în care fierbe gîsca. După ce legumele s-au călit, se pun în oala în care fierbe gîsca foi de dafin, boabe de piper, o lingură de oţet, o lingură de miere de tei şi bulionul. Se dă în clocot totul. Cînd se pune în farfurii se pot adăuga smîntînă şi verdeaţă proaspătă tăiată mărunt (pătrunjel şi leuştean).
Reţetă de Maria Faur, Bîrsa, Arad, 1978

Ciorbă de praz 


Ingrediente: 6 fire de praz, 3 roşii cărnoase, 3 morcovi, o albitură, tăieţei, făină, verdeaţă, o ulcică de zeamă de varză, sare.

Preparare: Se curăţă prazul, se spală şi se toacă mărunt. Apoi se căleşte în untdelemn. Se pune zarzavatul tocat mărunt şi se călesc cîteva minute îm­pre­ună. Se stinge cu apă şi se pune la fiert. Făina se căleşte separat şi se stin­ge cu roşiile curăţate de coajă, de seminţe şi tăiate felii. Cînd zarzavatul este aproape fiert, se pun tăieţeii şi se dau în cîteva clocote. Turnăm zeama de varză care a fost fiartă separat, po­tri­vim de sare şi presărăm verdeaţa tocată. Se însoţeşte cu ardei iute.
Reţetă de Eugenia Radu, Dranic, Dolj, 1975

Ciorbă de dragavei (ştevie)


Ingrediente: un ciur de ştevie, o cană de untdelemn, 3 pumni de orez, două ouă, 3 linguri de oţet, leuştean.

Preparare: Se pune untdelemnul în oală şi se încinge, se adaugă ştevia tocată mărunt şi se căleşte împreună cu orezul bine spălat. Se umple oala cu apă şi se lasă să fiarbă. După ce a dat în clocot de trei ori se adaugă ouăle bătute şi se potriveşte de oţet şi sare. Se lasă să mai fiarbă la foc domol şi se adaugă leuşteanul tocat mărunt. E şi mai bună "ajutată" de ardei iute.
Reţetă de Anica Ghiţă, Negoieşti, Dolj, 1995
Citeşte mai multe despre:   sare,   ingrediente,   fiert,   marunt,   muzeul ţăranului român

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Discuțiile despre sport la locul de muncă ar putea fi interzise în Marea Britanie

Discuțiile despre sport la locul de muncă ar putea fi interzise în Marea Britanie
Angajatorii ar trebui să descurajeze discuțiile despre sport la locul de muncă întrucât exclud femeile și încurajează comportamentul neadecvat, spun experții în management, citați de dailymail.co "Nu...

Săptămâna trecută, Acces Direct, cea mai urmărită emisiune de după-amiază la orașe, și în toată țara

Săptămâna trecută, Acces Direct, cea mai urmărită emisiune de după-amiază la orașe, și în toată țara
Emisiunea Acces Direct a fost, săptămâna trecută (20-24 ianuarie), prima opțiune în rândul telespectatorilor din mediul urban și din toată țara care s-au aflat în fața micilor ecrane, de luni până vineri,...

Un nou sezon Mangalița, în curând, la Antena 1

Un nou sezon Mangalița, în curând, la Antena 1
Serialul de comedie Mangalița revine, în curând, la Antena 1, cu un nou sezon. Sub sloganul “Să ne fie bine ca să nu fie rău, din nou”, primarul localității, Stelian Manole (interpretat de Teodor Corban),...

Asia Express – Drumul Comorilor începe sămbătă, 15 februarie de la ora 20.00 la Antena 1. Prima săptămână de difuzare va avea 4 ediții

Asia Express – Drumul Comorilor începe sămbătă, 15 februarie de la ora 20.00 la Antena 1.  Prima săptămână de difuzare va avea 4 ediții
Galerie Foto Cel mai așteptat reality-show al momentului, Asia Express – Drumul Comorilor revine la Antena 1 sâmbătă, 15 februarie, de la ora 20.00. Spre bucuria telespectatorilor, prima săptămână de difuzare va avea 4...

Angelina Jolie și Brad Pitt lansează un sortiment de șampanie rose

Angelina Jolie și Brad Pitt lansează un sortiment de șampanie rose
Domeniul viticol Miraval, deţinut de fostul cuplu hollywoodian Angelina Jolie - Brad Pitt, asociat familiei de viticultori Perrin alături de care comercializează deja un sortiment de rosé obţinut în regiunea...

Madonna anulează primul concert la Londra din turneul "Madame X"

Madonna anulează primul concert la Londra din turneul "Madame X"
Cântăreaţa americană Madonna a anulat primul din seria sa de 15 concerte pe care le avea programate la Londra în cadrul turneului mondial "Madame X", anunţând cu puţin timp înainte de începerea show-ului că a...

Disneyland din Hong Kong se va închide temporar din cauza epidemiei de pneumonie virală

Disneyland din Hong Kong se va închide temporar din cauza epidemiei de pneumonie virală
Parcul de distracţii Disneyland din Hong Kong a anunţat că se va închide începând de duminică, până la un nou ordin, din cauza epidemiei de pneumonie virală din China, decizie luată la o zi de la anunţarea...

Celebrul director al Cabaretului "Michou" din Paris a murit la vârsta de 88 de ani

Celebrul director al Cabaretului "Michou" din Paris a murit la vârsta de 88 de ani
Michou, celebrul director al cabaretului din Paris care a inspirat personajul Zaza din filmul "La cage aux folles", a murit la vârsta de 88 de ani, a anunţat agentul său de presă. "Michou a murit în această di...

Dramă pentru o cunoscută cântăreață. „Drum lin mama scumpă..ai plecat cu jumătate din inima mea..”

Dramă pentru o cunoscută cântăreață. „Drum lin mama scumpă..ai plecat cu jumătate din inima mea..”
Galerie Foto Mama cântăreței Lora a murit, astăzi. Vedeta a făcut anunțul dureros. "Cine are părinţi, pe pământ nu în gând / Mai aude şi-n somn ochii lumii plângând.." Drum lin mama scumpă..ai plecat cu jumătate...

Cum să faceți clătite delicioase, sănătoase și care nu îngrașă

Cum să faceți clătite delicioase, sănătoase și care nu îngrașă
V-am tot spus că să ai o dietă curată nu înseamnă să renunți la măncărurile favorite ci, mai degrabă, să devii mai pretențios(oasă) în privința calității ingredientelor folosite. Dacă folosim...

Cirque du Soleil și-a anulat reprezentațiile în China

Cirque du Soleil și-a anulat reprezentațiile în China
Compania de divertisment Cirque du Soleil a anunţat anularea, până la o notificare ulterioară, a tuturor reprezentaţiilor sale programate la Hangzhou, în China, din cauza epidemiei de coronavirus, care a...

Electric Castle câștigă titlul de Cel mai bun festival european de dimensiuni medii

Electric Castle câștigă titlul de Cel mai bun festival european de dimensiuni medii
European Festival Awards, cea mai importantă competiție europeană din domeniu, a desemnat, aseară, câștigătorii ediției 2019, iar Electric Castle a fost desemnat Cel mai bun festival european de dimensiuni...

Australia, foc şi lacrimi – un documentar marca Observator, exclusiv pe AntenaPlay

Australia, foc şi lacrimi – un documentar marca Observator, exclusiv pe AntenaPlay
Cum s-a văzut incendiul din Australia și cum sunt românii de acolo, echipa Observator va dezvălui într-un documentar exclusiv care poate fi urmărit integral pe AntenaPlay.   Filmul evenimentelor începe...

Alina Eremia: „Sunt foarte fericită că am scăpat de problema asta care îmi dădea multe bătăi de cap”

Alina Eremia: „Sunt foarte fericită că am scăpat de problema asta care îmi dădea multe bătăi de cap”
Alina Eremia, artistă Global Records, a avut parte de un an intens, cu multe lansări de piese care au ajuns în topurile celor mai importante radio-uri comerciale din România.   Aflată mereu pe drumuri,...

Kate Middleton a început un turneu în Marea Britanie pentru educația timpurie a copiilor

Kate Middleton a început un turneu în Marea Britanie pentru educația timpurie a copiilor
Ducesa Kate a Marii Britanii, soţia prinţului William, a demarat un scurt turneu prin Regatul Unit pentru a realiza un sondaj pe tema educaţiei timpurii, ca parte a îndatoririlor oficiale pe care membrii...
Serviciul de email marketing furnizat de