x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Bucătăria românească

0
Autor: Maria Belu-Burtea 20 Aug 2008 - 00:00

În ceea ce priveşte arta culinară în Ro­­mânia, mai sînt multe secrete de scos la iveală. Din punct de vedere gas­tronomic, fiecare regiune este un uni­vers în sine, iar preparatele sînt diferite de ceea ce gustăm noi astăzi, cei care sîntem trăitori la oraş.



În ceea ce priveşte arta culinară în Ro­­mânia, mai sînt multe secrete de scos la iveală. Din punct de vedere gas­tronomic, fiecare regiune este un uni­vers în sine, iar preparatele sînt diferite de ceea ce gustăm noi astăzi, cei care sîntem trăitori la oraş. 

Tradiţie

Să încercăm să descifrăm împreună care ar fi mîncărurile specifice pentru fiecare regiune a ţării în parte. Moldova este vestită pentru sărmăluţele în foi de viţă din piept de gîscă sau de raţă, frip­turile la tavă din carne de curcan sau bo­boc de gîscă, raţa pe varză şi, bine­în­ţeles, celebra ciorbă de potroace a mol­do­vencelor care nu are egal. În Oltenia şi Muntenia predomină ciorbele de zar­za­vaturi, supele de pui, mîncărurile de ­le­gume cu sau fără carne, salatele, car­nea de pui (în multe sate din Oltenia ce­le­bra saramură de pui se prepară ca odi­nioară – olteanul pune în sosul sa­ra­mu­­rii un "ţoi" de rachiu şi unul de vin, pen­tru aromă) şi cea de vacă. Mîn­că­ru­ri­le care se prepară în Dobrogea sînt pe bază de carne de miel, iar în Tran­sil­va­nia şi Banat carnea preferată este cea de porc. Aici se găteşte cu un­tură, iar su­pele sînt drese cu smîntînă. Me­rită să amintim de sărmăluţele ardele­neşti pre­parate din carne de porc proas­pătă, amestecată cu afu­mă­tură, condimentate cu piper, cimbru şi boia, de celebra friptu­ră de Turda ce presupune sacrificarea unui porc hrănit nu­mai cu cereale, înmuierea cărnii acestuia în lapte şi pregătirea fripturii cu  ingrediente se­crete care dau savoare fripturii.


Ciorbă de "ciocănele"


Ingrediente: 3 limbi, urechi, cozi şi picioare de porc, creier, o ceapă, 3 morcovi, o ţelină, o albitură, untură din osînză, leuştean, pătrunjel.

Preparare: Cozile, urechile şi picioarele se pîrlesc, se spală bine şi se pun la fiert în apă rece. Se lasă să se răcească şi se taie în bucăţi potrivite. Alături, pe un fund de lemn tocăm mărunt o ceapă pe care o punem la fiert în oală. Adăugăm morcovii, albitura şi ţelina tăiate mărunt şi călite în untură albă, din osînză, punem şi creierul bine spălat, curăţat de pieliţă şi de cheaguri. Le lăsăm să fiarbă la foc mic. Cînd creierul e fiert dăm oala jos de pe plită şi punem leuşteanul şi ­pătrunjelul tocate mărunt. E şi mai gustoasă dacă o mîncăm cu ardei iute. 
Reţetă de Catrinca Andrici, Călăraşi, Botoşani, 1978



Pui cu tarhon

Ingrediente: un pui, 8 legături de tarhon, două linguri de făină, 3 linguri de ulei, bulion, sare.

Preparare:
Se curăţă tarhonul, se spală bine în sită şi se toacă mărunt. Într-o cra­tiţă de 3 kg se rumeneşte făina în ulei. Cînd făina e rumenită se pune bu­li­o­nul şi se amestecă bine. Se adaugă apoi tarhonul, se umple cu apă, se po­tri­veşte de sare şi se lasă să fiarbă la foc mic. Separat se rumenesc bucăţile de pui. Cînd este fiert tarhonul se pune car­nea şi se mai dă în clocot de cîteva ori. Reţetă de Elena Popescu, Brăneşti, Ilfov, 1991

Sîrbuşcă


Ingrediente: o oală de zer de lapte, o ulcică de apă, 3 morcovi, un pătrunjel, 3 cepe albe şi mari, 6 cartofi, untdelemn, o mînă de mălai, mărar şi sare.

Preparare: Morcovii şi pătrunjelul se taie în bucăţi, iar ceapa se taie "bob de orez". Le călim în untdelemn şi le fier­bem în apa amestecată cu zerul dat prin stre­curătoare. Punem cratiţa la foc do­mol, pe plită, şi cînd mai scade fiertura adăugăm cartofii tăiaţi mărunt. Potrivim de sare şi punem mălaiul, amestecînd să nu rămînă cocoloaşe. La sfîrşit punem mărarul tocat mărunt. Se mănîncă fierbinte cu mămăligă.
Reţetă de Ştefania Piticari, Paltin, Vatra Moldoviţei, 1976

Borş de gîscă


Ingrediente: o gîscă, o sfeclă roşie, o ţelină, o lingură de oţet, o lingură de miere de tei, bulion, smîntînă, morcovi, ceapă albă, varză, slănină, sare, piper şi verdeaţă proaspătă.

Preparare: După ce gîsca este curăţată, pîrlită şi spălată se pune la fiert în apă cu sare. În alt vas se prăjeşte slănina tăiată mărunt şi se adaugă cît mai multe feluri de legume (sfeclă roşie, ţelină, morcovi, ceapă albă, varză), care mai înainte au fost spălate şi opărite cu o parte din apa în care fierbe gîsca. După ce legumele s-au călit, se pun în oala în care fierbe gîsca foi de dafin, boabe de piper, o lingură de oţet, o lingură de miere de tei şi bulionul. Se dă în clocot totul. Cînd se pune în farfurii se pot adăuga smîntînă şi verdeaţă proaspătă tăiată mărunt (pătrunjel şi leuştean).
Reţetă de Maria Faur, Bîrsa, Arad, 1978

Ciorbă de praz 


Ingrediente: 6 fire de praz, 3 roşii cărnoase, 3 morcovi, o albitură, tăieţei, făină, verdeaţă, o ulcică de zeamă de varză, sare.

Preparare: Se curăţă prazul, se spală şi se toacă mărunt. Apoi se căleşte în untdelemn. Se pune zarzavatul tocat mărunt şi se călesc cîteva minute îm­pre­ună. Se stinge cu apă şi se pune la fiert. Făina se căleşte separat şi se stin­ge cu roşiile curăţate de coajă, de seminţe şi tăiate felii. Cînd zarzavatul este aproape fiert, se pun tăieţeii şi se dau în cîteva clocote. Turnăm zeama de varză care a fost fiartă separat, po­tri­vim de sare şi presărăm verdeaţa tocată. Se însoţeşte cu ardei iute.
Reţetă de Eugenia Radu, Dranic, Dolj, 1975

Ciorbă de dragavei (ştevie)


Ingrediente: un ciur de ştevie, o cană de untdelemn, 3 pumni de orez, două ouă, 3 linguri de oţet, leuştean.

Preparare: Se pune untdelemnul în oală şi se încinge, se adaugă ştevia tocată mărunt şi se căleşte împreună cu orezul bine spălat. Se umple oala cu apă şi se lasă să fiarbă. După ce a dat în clocot de trei ori se adaugă ouăle bătute şi se potriveşte de oţet şi sare. Se lasă să mai fiarbă la foc domol şi se adaugă leuşteanul tocat mărunt. E şi mai bună "ajutată" de ardei iute.
Reţetă de Anica Ghiţă, Negoieşti, Dolj, 1995
Citeşte mai multe despre:   sare,   ingrediente,   fiert,   marunt,   muzeul ţăranului român

 

Ştiri din .ro




Mai multe titluri din categorie

Cascada Măgura a fost introdusă în circuitul turistic național

Cascada Măgura a fost introdusă în circuitul turistic național
Cascada Măgura a fost introdusă în circuitul turistic local și național de către Primăria comunei Moisei. Aceasta a fost descoperită recent în Munții Rodnei. "Primăria Moisei a dus la îndeplinire planul...

Târnava Mare, raiul bicicliștilor, în pandemie

Târnava Mare, raiul bicicliștilor, în pandemie
Galerie Foto Nevoia de a-și petrece concediul cât mai departe de locurile aglomerate i-a îndreptat pe mulți români către traseele pe care se parcurgeau, până anul acesta, cele mai pitorești concursuri de ciclism. O pistă de...

Noi destinații izolate pentru un concediu în siguranță

Noi destinații izolate pentru un concediu în siguranță
Galerie Foto Sănătatea turiștilor este cea care conferă acum confort, în vacanță, iar românii au ales, în prima parte a sezonului estival, zonele izolate din România, redescoperind destinații aproape uitate până la...

Grecia impune turiștilor taxă pentru servicii medicale

Grecia impune turiștilor taxă pentru servicii medicale
Turiștii care merg în Grecia vor plăti o suprataxă de 20 de euro pentru asistența medicală primită pe perioada vacanței în această țară. Este pentru prima oară când autoritățile impun această măsură,...

Doliu în presa românească. A murit un mare jurnalist de la TVR

Doliu în presa românească. A murit un mare jurnalist de la TVR
Doliu în presa românească. Sorin Burtea, unul dintre cei mai importanți și experimentați jurnaliști, a murit luni, la vârsta de 67 de ani. De-a lungul deceniilor, Burtea s-a făcut cunoscut pentru emisiunile...

Turismul din Spania se prăbușește. Cu 98% mai puțini străini au vizitat țara în iunie 2020

Turismul din Spania se prăbușește. Cu 98% mai puțini străini au vizitat țara în iunie 2020
Numărul turiștilor străini în Spania a scăzut cu 98% în luna iunie 2020, față de perioada similară din 2019, arată datele Institutul Naţional de Statistică (INE), citat de Reuters. 204.926 de...

Focar Covid-19 la TVR. Al șaptelea angajat, depistat pozitiv la noul coronavirus

Focar Covid-19 la TVR. Al șaptelea angajat, depistat pozitiv la noul coronavirus
Încă o persoană din Televiziunea Publică a fost depistată pozitiv la testul COVID-19, a anunțat Televiziunea Română Potrivit procedurilor, a fost anunţat medicul de familie şi Cabinetul Medical al...

Albinele, specie pe cale de dispariție

Albinele, specie pe cale de dispariție
Albinele există pe pământ de zeci de milioane de ani, practic ele au evoluat odată cu plantele. Fără ele, principalele polenizatoare ale planetei, nu am avea majoritatea fructelor și legumelor folosite astăzi...

Revenire surpriză în televiziune. „Am spus tot timpul, chiar și după ce m-am retras (credeam, definitiv) din media, că munca în televiziune am iubit-o și o s-o iubesc mereu”

Revenire surpriză în televiziune. „Am spus tot timpul, chiar și după ce m-am retras (credeam, definitiv) din media, că munca în televiziune am iubit-o și o s-o iubesc mereu”
Laura Nureldin se alătură echipei Observator de la Antena 1. Aceasta va prezenta Observatorul de la ora 13.00 și 16.00, în fiecare sâmbătă și pe cel de la ora 13.00 în fiecare duminică.  Lumea m-a...

Un vin românesc în lista denumirilor protejate din UE

Un vin românesc în lista denumirilor protejate din UE
Comisia Europeană a inclus vinul ''Adamclisi'' din România în Registrul european al produselor cu ''denumire de origine protejată" (DOP), se arată într-un comunicat al executivului comunitar. Vinurile...

Joi și vineri, la Observator 19:00, Alessandra Stoicescu vorbește cu economistul Nouriel Roubini despre viitorul economic al României

Joi și vineri, la Observator 19:00, Alessandra Stoicescu vorbește cu economistul Nouriel Roubini despre viitorul economic al României
Observatorul orei 19:00 de la Antena 1 duce economia României la doctor. Nouriel Roubini, economistul american care a prevăzut Marea Criză din 2008 răspunde întrebărilor adresate de Alessandra Stoicescu și ...

45% dintre români nu vor să plece în concediu în 2020, mai ales din cauza pandemiei

45% dintre români nu vor să plece în concediu în 2020, mai ales din cauza pandemiei
45% dintre români nu vor să plece în concediu în 2020, în principal din cauza nesiguranței provocată de pandemia de coronavirus, arată un studiu al platformei de anunțuri online OLX. Dintre cei care au...

Celebru artist internațional: „M-am simţit umilit şi jignit de lockdown; uneori am încălcat regulile” (GALERIE FOTO)

Celebru artist internațional: „M-am simţit umilit şi jignit de lockdown; uneori am încălcat regulile” (GALERIE FOTO)
„Mărturisesc că am încălcat voluntar interdicţia de a ieşi în timpul blocajului”, a afirmat un cunoscut artist italian, cu faimă internațională, care a intervenit în calitate de invitat la o conferinţă...

Turist în România, în perioada pandemiei. Cele mai căutate destinații

Turist în România, în perioada pandemiei. Cele mai căutate destinații
Galerie Foto Hotelierii încearcă să recupereze ce se mai poate, din anul compromis 2020. Mulți români au ales destinațiile cele mai sigure, care le-au fost indicate în lunile de primăvară, când harta țării noastre era...

Covid-19 la TVR. Al șaselea angajat, confirmat cu noul coronavirus

Covid-19 la TVR. Al șaselea angajat, confirmat cu noul coronavirus
Încă o persoană din Televiziunea Publică a fost depistată pozitiv la testul COVID-19. Datorită programului de lucru la domiciliu, acest al șaselea caz nu are niciun contact la locul de muncă. Facem...
Serviciul de email marketing furnizat de