x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Bucătăria românească în viziune contemporană

0
Autor: Simona Chiriac 10 Dec 2009 - 00:00
Bucătăria românească în viziune contemporană Andreea Aron/Jurnalul Naţional
Vezi galeria foto
România este cu adevărat gustoasă. În haine vechi sau mai noi, preparatele româneşti pot să ţină pasul cu vremurile. "Zestre culinară" - după cum obişnuiesc unii gurmanzi să numească reţetele mâncărurilor transmise din generaţie în generaţie sau "modernism gustativ" după cum le-am putea numi pe cele care, păstrând esenţa arhaică (şi mă refer aici la rădăcina lor comună care individualizează), aduc un aer nou în bucătărie. Sunt aceleaşi reţete vechi româneşti, dar cu totul altfel. Mai aspectuoase, mai rafinate şi poate chiar mai gustoase. În orice condiţii însă, merită să fie experimentate.

PROVOCARE... GUSTOASĂ
Aceasta a fost provocarea lansată de semifinala competiţiei "Bucătarul de Aur al Bucureştiului", desfăşurată la data de 12 noiembrie şi organizată de Centrul de Învăţământ Turistic şi Federaţia Bucătarilor din România. Reinventarea şi redescoperirea bucătăriei tradiţionale româneşti. Gândit ca un concurs ce va schimba mentalităţi, transformându-se cu timpul într-un model de inspiraţie pentru bucătarii români, evenimentul a reunit la Centrul de Excelenţă în Gastronomie şi Tehnologie Alimentară - AROMA -, cei mai importanţi profesionişti din domeniu.

Pe de o parte, nouă semifinalişti (maeştri bucătari la cele mai interesante restaurante bucureştene) care şi-au dovedit pe deplin talentul. Pe de altă parte, juriul tehnic şi de specialitate, format din maeştri în arta culinară - Maria Ginghină, Cornelia Ghişoi, Martin White, Cristina Mardare, Carmela Dragomir, Petronela Ciubotariu şi Irina Hriapca. Cu toţii au oferit un spectacol gastronomic plin de culoare, gust şi aromă.

ROMÂNIA ALTFEL
Dar mai întâi câteva explicaţii... Gabriela Berechet, gazda evenimentului (maestru în arta culinară care a pregătit şi condus în concursuri bucătari români care au ştiut să dovedească bunul gust românesc), a explicat cel mai bine premisele care au stat la baza competiţiei. "S-a creat falsa impresie că bucătăria românească înseamnă numai mâncăruri gătite ca la mama acasă, prezentate în vase de lut şi servite cu linguri de lemn.

Există chiar o poveste că, oriunde ai merge în România, la restaurante nu vei putea servi la desert decât clătite şi papanaşi. Nu e vorba despre ce găseşti, ci cum sunt pregătite. Papanaşii nu sunt aşa simpli cum par la prima vedere. Reprezintă o lecţie de virtuozitate. Concurenţii au demonstrat astăzi că la hotelurile de 5 stele se poate face o bucătărie românească elevată, printr-o combinaţie reuşită de ingrediente, care, evident, se găsesc peste tot în lume...".

SPECTACOL CULINAR
Dar iată cum a fost regândită bucătăria românească... Brânza de burduf are un potenţial uriaş dacă, în loc de clasicele smântână şi mămăligă, se va închipui o compoziţie din spumă din brânză de burduf, nuci caramelizate şi pâine ţărănească. Precum un crocant de mămăligă servit cu medalion de ştiucă cu ciuperci de pădure şi salată din icre de ştiucă este o cu totul altă poveste.

Raţa pe varză... o reţetă clasică, dreasă cu un pahar de vin roşu. Ce ziceţi însă de şampanie? Pieptul de raţă roze stropit cu sos de gutui caramelizat şi servit cu varză roşie cu şampanie în foitaj şi evantai de cartofi. Plăcinta cu mere a bunicii poate fi altfel... un puzzle peste care se aşază nonşalant cremă de frişcă cu portocale şi sirop, iar găluştele sunt "de aur" şi cu sos de vanilie. Cât despre fructele coapte, acestea se vor umple cu o cremă proaspătă de brânză şi alune.

TRILOGIE
Henrik Sebok a gândit o piesă de teatru în trei acte. "Începutul" a fost reprezentat de un aperitiv - bulz cu smântână mixtă şi cârnat picant, "capsule" de smântână. "Evoluţia" - coaste de vită cu ciuperci de pădure texturate, pastă de vin picant, sos cremos de trufe, salată de fasole verde caldă şi cartofi "two way". "Dulci amintiri" - o inedită îngheţată de... colivă, pe firimituri de negrese, ciocolată deshidratată, căpşune, rubarbără, bombonele explozive, plăcintă de mere, gutui aromate şi muguri de brad.

 

Atmosferă
Cei nouă bucătari, asistaţi de ajutoarele lor, au pregătit în doar 90 de minute câte trei servicii (gustare, fel de bază şi desert), suficient cât să astâmpere poftele a doi oaspeţi dornici de experienţe culinare. Reţetele, alese de fiecare în parte, au trebuit să aibă la bază un preparat tradiţional românesc, prezentat însă dintr-o perspectivă nouă. Ca şi la marile concursuri internaţionale, atmosfera a fost suprearealistă. Mişcări iuţi şi foarte precise, comenzi scurte şi multă... linişte. Peste toate însă, arome şi ingrediente diverse pe care te străduiai să le desluşeşti. Tehnici cu totul aparte şi multă migală. Nouăzeci de minute de creativitate culinară.

Citeşte mai multe despre:   bucatarie de festival

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Carnavalul de la Rio de Janeiro a început. Cele mai renumite școli de samba vor defila pe străzile orașului

Carnavalul de la Rio de Janeiro a început. Cele mai renumite școli de samba vor defila pe străzile orașului
Celebrul carnaval de la Rio de Janeiro începe astăzi și se va încheia pe 29 februarie. În mod tradițional acesta  are loc înainte de intrarea în Postul Paștelui catolic. Este cel mai mare...

Primarul Stelian Manole este eliberat din închisoare și se întoarce în Mangalița

Primarul Stelian Manole este eliberat din închisoare și se întoarce în Mangalița
Galerie Foto Sâmbătă, 22 februarie, de la ora 22:30, la Antena 1, în primul episod al celui de-al doilea sezon al serialului de comedie Mangalița, telespectatorii vor descoperi un nou oraș Mangalița, mai frumos și mai curat....

Victoria's Secret își schimbă proprietarul. Brandul este afectat de recentele acuzații de hărțuire sexuală

Victoria's Secret își schimbă proprietarul. Brandul este afectat de recentele acuzații de hărțuire sexuală
Societatea de investiții Sycamore Partners va achiziționa pachetul majoritar al brandului Victoria's Secret de la compania L Brands pentru suma de 525 milioane de dolari. Aceasta din urmă va păstra...

Clipe de groazã pentru Anamaria Prodan: „Am rămas fãrã aer! Simţeam cã se prãbuşeşte cerul!”

Clipe de groazã pentru Anamaria Prodan: „Am rămas fãrã aer! Simţeam cã se prãbuşeşte cerul!”
Galerie Foto Cel mai nou reality show ce îi are ca protagonişti pe Anamaria Prodan şi Laurenţiu Reghecampf revine duminicã, de la 19:45, la Antena Stars cu un nou episod în care telespectatorii vor putea urmãri momentele cumpl...

Un număr de magie digitală va ului jurații în prima ediție din noul sezon iUmor “Umanitatea se îndreaptă către digital cu toate forțele”

Un număr de magie digitală va ului jurații în prima ediție din noul sezon iUmor  “Umanitatea se îndreaptă către digital cu toate forțele”
Galerie Foto Momente incendiare în cel mai aşteptat show de umor, iUmor, ce revine mâine seară, de la 20:00, la Antena 1, cu premiera sezonului cu numărul opt. Tk Jiang, concurentul venit tocmai din Singapore, s-a apucat de...

Tradiții și obiceiuri în Sâmbăta Morților. Când se intră în Postul Paștelui

Tradiții și obiceiuri în Sâmbăta Morților. Când se intră în Postul Paștelui
Întrucât în acest an Sărbătoarea Învierii Domnului va avea loc pe 19 aprilie, Moșii de Iarnă ori Sâmbăta Morților se sărbătorește pe 22 februarie. Această zi este dedicată omagierii celor trecuți în...

Primele nume anunțate la Untold 2020. The Pussycat Dolls și Iggy Azalea, pentru prima dată în România

Primele nume anunțate la Untold 2020. The Pussycat Dolls și Iggy Azalea, pentru prima dată în România
Video Organizatorii Untold au anunțat primele nume confirmate pentru ediția din 2020 a festivalului, care va avea loc între 30 iulie și 2 august, în Cluj-Napoca. The Pussycat Dolls, Iggy Azalea, Eric Prydz, Amelie...

Alessandra Stoicescu va prezenta Observatorul de la ora 19.00 la Antena 1

Alessandra Stoicescu va prezenta Observatorul de la ora 19.00 la Antena 1
Începând din această primăvară, Alessandra Stoicescu va prezenta Observatorul de la ora 19.00, de luni până vineri, la Antena 1. “Într-o perioadă cu schimbări majore în viața mea, pe care le-am primit cu...

Frigul și trezitul foarte devreme le-au creat probleme actorilor din Mangalița, la filmările pentru cel de-al doilea sezon

Frigul și trezitul foarte devreme le-au creat probleme actorilor din Mangalița,  la filmările pentru cel de-al doilea sezon
Galerie Foto Filmările pentru cel de-al doilea sezon Mangalița, serialul de comedie care revine, din 22 februarie, la Antena 1, au fost așteptate cu nerăbdare de actori. Desfășurate spre finele anului trecut, în localitatea Bo...

Alex Velea și Mario Fresh continuă aventura Asia Express- Drumul Comorilor Cea de-a patra ediţie a show-ului, lider de audienţã

Alex Velea și Mario Fresh continuă aventura Asia Express- Drumul Comorilor  Cea de-a patra ediţie a show-ului, lider de audienţã
Galerie Foto Alex Velea și Mario Fresh au trecut aseară prin cea mai grea încercare de până acum, la Asia Express - Drumul Comorilor. În ritmul de ”totul sau nimic” al cursei pentru ultima șansă, cei doi prieteni s-au...

Delia, despre evoluția sa ca jurat iUmor: “Cred că sunt plină de surprize în acest sezon”

Delia, despre evoluția sa ca jurat iUmor:  “Cred că sunt plină de surprize în acest sezon”
Galerie Foto După filmările audițiilor pentru sezonul cu numărul opt iUmor, emisiune ce va avea premiera sâmbătă, pe 22 februarie, de la 20:00, la Antena 1, Delia a tras concluziile și știe ce s-a schimbat încă de la...

(P) Ceasuri barbati: 7 reguli pe care trebuie sa le cunosti

(P) Ceasuri barbati: 7 reguli pe care trebuie sa le cunosti
Galerie Foto Orice barbat stilat stie ca nu trebuie sa poarte curea neagra cu pantofi maro, insa putini cunosc regulile fundamentale atunci cand vine vorba despre ceasuri barbati. Se intampla destul de des sa vezi barbati ce poarta...

Asia Express- Drumul Comorilor, lider detașat de piață Diseară, echipele se luptă în cursa pentru ultima șansă

Asia Express- Drumul Comorilor, lider detașat de piață  Diseară, echipele se luptă în cursa pentru ultima șansă
Galerie Foto Luni seară, cursa de pe Drumul Comorilor a pus în joc o miză importantă, cea de-a doua imunitate a primei etape din Filipine. Cea mai nebună cursă de la capătul pământului a împins spiritul echipelor într-o...

Noi tendințe în teambuilding: jocuri și concursuri în natură

Noi tendințe în teambuilding: jocuri și concursuri în natură
Galerie Foto Turismul are mult de câștigat, în România, din ideile de „teambuilding” ale organizatorilor de evenimente pentru companii. Dacă în anii 2000, până la declanșarea crizei economice, erau preferate zonele...

Carnavalul de la Veneția, nouă secole de tradiție italiană

Carnavalul de la Veneția, nouă secole de tradiție italiană
Galerie Foto Celebrul Carnaval de la Veneția aduce sute de mii de vizitatori, din întreaga lume, în fiecare an, fiind chiar în aceste zile în plină desfășurare. Anul acesta, carnavalul a început pe  8 februarie și se...
Serviciul de email marketing furnizat de