x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Bucătăria thailandeză, un mister

Bucătăria thailandeză, un mister

de Maria Belu-Burtea    |    16 Iul 2008   •   00:00

Oan şi Boy au ajuns de la Şcoala de Gastronomie din Chiang Mai (nordul Thailandei) în Bucureşti, pe Strada Mihai Eminescu, pentru a ne demonstra că cea mai bună mîncare Thai este cea gătită de thailandezi

Oan şi Boy au ajuns de la Şcoala de Gastronomie din Chiang Mai (nordul Thailandei) în Bucureşti, pe Strada Mihai Eminescu, pentru a ne demonstra că cea mai bună mîncare Thai este cea gătită de thailandezi. Ei deţin secretele a peste 200 de preparate, o parte dintre ele transmise din generaţie în generaţie, iar restul învăţate la şcoala de bucătari. Bucătăria thailandeză are, în continuare, foarte multe taine, pe care doar cei iniţiaţi le cunosc cu adevărat.


Printre clienţii restaurantului sînt şi români care vor să guste preparate tradiţionale thailandeze? În general, sînt suspicioşi şi nu au curajul să încerce mîncarea, deoarece le este teamă că ar putea mînca şerpi, dar cei care încearcă preparatele se întorc de fiecare dată.  Nici una dintre reţetele noastre nu seamănă cu alta. Românii preferă să mănînce (cei care au curajul să încerce) supa Tomy Yum Gay, o supă picantă din carne de pui sau de vită şi legume.

 

Combinaţii savuroase

Care sînt clienţii fideli ai restaurantului? Străinii. Pot spune că aproape toţi străinii care vin la Bucureşti trec pe la restaurantul nostru. Ei preferă supa cu fructe de mare – Tom Yum Goong – şi curry cu pui sau cu vită. Unii mănîncă mai picant, iar alţii mai puţin picant. Mîncarea o gătim în funcţie de cum doreşte clientul.

 Care sînt ingredientele cele mai întîlnite în bucătăria thailandeză? Ierburile thailandeze, pe care noi le aducem din Thailanda, cum ar fi: lemongrass, frunze de lămîie, ghimbir, galangal, busuioc, mentă (care este diferită de cea de aici), chilli etc. şi multe sosuri. Şi în România, la supermarketuri, sînt sosuri, dar ele conţin oţet, or, la noi se prepară fără acest ingredient. Bucătăria thailandeză are preparate foarte diverse. În nordul Thailandei se mănîncă mai puţin picant decît în sud.

 

Pad Khing - Vită cu ghimbir şi fungus

Ingrediente: carne de vită, ceapă eşalotă, ghimbir, chilli, ciuperci negre, ardei gras, sare.
Preparare: Toate ingredientele se spală, se toacă bucăţi şi se călesc în ulei (se flambează) timp de cîteva minute pînă se înmoaie toate ingredientele, inclusiv carnea. Se servesc cu garnitură de orez.

 

Taina bucătarului

Este indicat ca preparatele thailandeze să se gătească numai în tigăi wok.

×
Subiecte în articol: recomandarea saptamanii