x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Bucătarii români descoperă savorile Thailandei

Bucătarii români descoperă savorile Thailandei

de Simona Chiriac    |    16 Iul 2008   •   00:00

Bucătarii români prezenţi la "Thai Cooking Class" au avut şansa de a învăţa ceva cu totul nou, folosind ingrediente şi tehnici specifice unui alt spaţiu gastronomic.

Arome necunoscute pînă atunci, care te luau puţin prin surpindere. Stăteai puţin şi încercai să le asociezi cu ceva familiar, dar nu găseai nimic care să fie pe măsură. Ingrediente exotice, în culori vii şi forme neobişnuite, al căror gust nici măcar nu-l puteai bănui. Şi din toate aceste gusturi, texturi şi culori vor fi create la sfîrşit, într-o adevărată alchimie culinară, unsprezece preparate, de fapt unsprezece experienţe.

Bucătarii români prezenţi la "Thai Cooking Class" au avut şansa de a învăţa ceva cu totul nou, folosind ingrediente şi tehnici specifice unui alt spaţiu gastronomic. "Cursanţii, selectaţi de către THR au specializări şi au participat la mai multe cursuri de acest gen. Avînd experienţa necesară a fost şi foarte uşor, nu neapărat să înţeleagă, dar să aibă comentarii şi bucătarii din Thailanda să obţină un bun feed-back din partea lor." (Mihai Lăzărescu, project manager THR). Bucătarii români au fost îndrumaţi de două profesoare specializate în gastronomia thailandeză: Chayanit Prampate şi Ubon Deesawat.

 

Demonstraţie culinară

Demonstraţia culinară a început cu ceea ce poate fi considerat preparatul emblematic al bucătăriei thailandeze: Tom Yum Kung (supă de creveţi cu lemongrass). Bucătarii români, adunaţi în jurul mesei ce găzduia ingredientele, urmăreau cu atenţie explicaţiile şi mişcările celor două profesoare. Din cînd în cînd apăreau întrebări, nedumeriri şi momente de surpriză. După ce au fost adăugate şi ultimele ingrediente şi i s-a potrivit gustul, supa a fost luată de pe foc. A urmat momentul hotărîtor: degustarea. Unii au fost mai sfioşi, alţii mai îndrăzneţi. Cîţiva au mai încercat o dată şi încă o dată. Cum li s-a părut? Neobişnuită, interesantă, gustoasă. Odată aroma şi gustul descoperite, lucrînd în echipe de cîte două persoane, au recreat supa Tom Yum Kung, urmînd sugestiile şi îndrumările profesoarelor, pînă cînd acestea şi-au dat verdictul: "It is good!" Au urmat la rînd alte supe, salate, preparate din orez şi chiar deserturi. Din neiniţiaţi, cursanţii au devenit specialişti, recunoscînd aromele dominante şi combinînd ingredientele astfel încît să recompună fidel un preparat ce nu mai era o necunoscută. Zîmbetul de pe feţele doamnelor profesoare spunea totul. Bucătarii români au demonstrat că sînt talentaţi.

 

Echilibru

Chayanit Prampate şi-a luat diploma în gastronomie thailandeză la Universitatea din Bangkok şi de 20 de ani predă cursuri de bucătărie. Din 1991 călătoreşte în afara graniţelor ţării pentru a promova bucătăria thailandeză. De ce s-a implicat într-un astfel de proiect? "În prezent, obezitatea a devenit o problemă, iar pentru a o preveni este important să mîncăm sănătos. Bucătăria thailandeză este foarte sănătoasă şi echilibrată. Reţetele combină un număr mare de ingrediente, plantele aromate fiind foarte importante. De exemplu, în salate se folosesc atît legume, cît şi carne, astfel încît organismul primeşte vitamine din salată şi proteine din carne. În acelaşi timp, folosim şi mult lapte de cocos, despre care se ştie că are o cantitate mare de colesterol. Pentru a reduce colesterolul, adăugăm o serie de ierburi: lemongrass, galangal, frunze de lămîi-kaffir, coriandru, chimen. Important este ca să existe un echilibru între plantele aromate şi laptele de cocos, acest echilibru fiind în beneficiul organismului."

 

Impresii gustative

La sfîrşitul celor trei zile, fiecare participant la curs se poate considera un învingător. Unii dintre ei, cuceriţi de noua descoperire, vor introduce în meniul restaurantelor astfel de preparate thailandeze, alţii le vor pregăti acasă, pentru prieteni. Fiecare însă şi-a găsit reţeta preferată. Pentru Ruxandra Buharu, Kauyboudchee a fost o revelaţie. "Banana în lapte de cocos este super. Îmi place cum se lucrează cu laptele de cocos, dar totuşi trebuie să faci totul pe gustul românilor. Clienţii trebuie educaţi încetul cu încetul." Irina Burduhos nu este la prima "întîlnire" cu preparatele thailandeze. "Clienţii le comandă şi au o impresie bună. Cer şi a doua şi a treia oară. Uneori ne mai spun să nu fie foarte picante."


"Am fost surprins să văd că bucătăria thailandeză a generat interes, a început să fie descoperită şi căutată. Clienţii români, călătorind, pot face comparaţii. Bucătăria asiatică în general, în Europa, este adaptată gusturilor noastre. Cînd o mîncaţi la ea acasă, pentru gustul şi stilul nostru este puţin dificil. Ea trebuie adaptată puţin ca gust"
Răzvan E. Pîrjol ,CEO THR

×
Subiecte în articol: romani bucatarii reporter in tigaie