x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Bucatarul care le canta clientilor

Bucatarul care le canta clientilor

de Cristina Andreea Catana    |    31 Mar 2006   •   00:00
Bucatarul care le canta clientilor

Va imaginati un bucatar iesind din bucatarie si cantand pentru clienti? Un astfel de artist este Marius Avanu, bucatar la unul din marile restaurante bucurestene.

Marius Avanu a facut primul pas spre arta culinara la Liceul Economic 4. Acesta a fost o etapa la nivel academic. El era pasionat de bucatarie de mic, beneficiarii preparatelor sale fiind fratii mai mici. Azi o clatita, maine o prajitura si, uite asa, Marius a realizat ca pentru el o cariera de succes ar fi aceea de bucatar.

INCEPUTUL. Dupa ce a terminat liceul, Marius a mers la cursuri de bucatarie pentru a putea aprofunda tainele acestei arte. Aici a trebuit sa treaca prin mai multe materii, care prin cunostintele pe care le-au oferit au conturat profilul unui bucatar de succes: igiena, organizarea bucatariei, gestionarea materiilor prime. Pana sa ajunga sa gateasca efectiv a fost ospatar si barman. Pana intr-o zi din anul 1994, cand a intrat in bucatarie si patronul a fost incantat de indemanarea si daruirea lui. Dupa numai o luna a ajuns bucatar-sef. De aici, pana la obtinerea de succese marete nu a fost decat un pas.

CALITATI. Nu a fost deloc simplu, pentru ca, dupa cum spune el, bucatarul trebuie sa aiba multe calitati. "Un bucatar trebuie sa fie foarte ordonat, din toate punctele de vedere, de la tinuta la modul in care se poarta in bucatarie", isi incepe Marius descrierea. Vazandu-i uniforma atat de curata, ma gandesc ca are dreptate. Dar nu pot sa raman cu aceasta impresie. Am mers si in bucatarie, unde m-am convins ca Avanu are dreptate. Aici mi s-a mai demonstrat si urmatoarea calitate a unui bucatar bun: este un bun coleg. Cand a intrat in bucatarie, subalternii l-au intampinat cu formula "Cu ce te ajutam?". Marius are si o justificare: "Daca nu te intelegi bine cu cei din echipa, nu ai cum sa faci preparate foarte bune".

MUZICA. Lista calitatilor continua cu rabdare, initiativa, autodidact, artist. Pe ultima dintre ele, Marius Avanu o pune in practica cel mai vizibil. De Ziua Indragostitilor a iesit din bucatarie si le-a cantat clientilor. Acelasi lucru il va face in mod constant peste vreo luna cand, o data cu inaugurarea unui nou restaurant, Marius are si sarcina de a le canta clientilor. "Am regasit in gastronomie arta muzicii.

Atunci cand fac un preparat ma transpun in aceeasi stare ca si cum as compune sau as interpreta o melodie", spune Marius plin de sperante.

AUTODIDACT. Pentru ca arta culinara este intr-o continua transformare, bucatarul modern trebuie sa fie mereu la curent cu ceea ce se petrece in lume. De aceea, Marius Avanu a invatat sa utilizeze internetul, pe care il foloseste pentru a afla ultimele noutati in domeniu. De asemenea, are in biblioteca o multime de carti despre gastronomia internationala. "Acum citesc foarte mult despre Franta, pentru ca urmeaza sa transformam restaurantul intr-unul cu specific frantuzesc. Caut sa aflu despre notiunile de baza, pentru ca mai apoi, prin practica, sa ma autodepasesc." Cum majoritatea cartilor de specialitate este scrisa in engleza si franceza, Marius incearca sa-si perfectioneze pe cat posibil vocabularul celor doua limbi.

PASIUNE
"Bucatarul trebuie sa fie un artist. Imi place sa cant de mic, si am regasit in gastronomie arta muzicii. Atunci cand fac un preparat ma transpun in aceeasi stare ca si cum as interpreta o melodie." - Marius Avanu, bucatar-sef

CIUPERCI A LA "CAYENNE"
Ingrediente: ciuperci "champingnon" 100 g, ciuperci "pleurotus" 100 g, ciuperci de padure 100 g, prosciuto 50 g, porumb boabe din conserva 20 g, germeni de porumb 40g, ardei capia copt 30 g, usturoi 20 g, cayenne 5 g, salata rucola 10 g, ulei de masline 20 ml, sare 2 g

Preparare: Ciupercile se curata foarte bine de pielite, se spala sub jet de apa rece, se taie in bucati de forme diferite si se lasa la zvantat pentru o jumatate de ora. Prosciuto se taie julien (dar in feliute mai subtiri). Intr-o tigaie se pune uleiul de masline la incins. Se adauga usturoiul taiat rondele subtiri. Apoi se pun peste ele si ciupercile. Se soteaza trei minute dupa care se adauga porumbul boabe, germenii de porumb, ardeiul capia si proschiuto. Se mai soteaza doua minute, dupa care se adauga cayenne. Se asaza pe un platou intins si se decoreaza cu frunze de salata rucola.
×
Subiecte în articol: gastronomie marius bucătărie