x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Bucătarul Gol-Goluţ

Bucătarul Gol-Goluţ

de Tudor Cires    |    01 Oct 2009   •   00:00
Bucătarul Gol-Goluţ

Din 16 octombrie, Jurnalul Naţional şi Editura Curtea Veche vor edita o serie de douăzeci de cărţi ale cunoscutului bucătar Jamie Oliver, volume care n-au mai fost publicate în România.

Concomitent, în ediţiile cotidiene ale ziarului şi în săptămânalul Jurnalul de bucătărie vor apărea reţete şi comentarii ale lui Jamie Oliver. Îndemnaţi-vă, aşadar, o dată cu prima carte de reţete publicată, la supe, salate şi sosuri, la ierburi şi la mirodenii marca Jamie Oliver!

Primele patru carti de bucate care vor apărea cu Jurnalul National au la bază zecile de reţete incluse de Jamie in "Bucătarul Gol-Goluţ" ("The Naked Chef"). Acesta este, totodată, numele generic al primului show TV realizat de Jamie în perioada când lucra la restaurantul britanic River Cafe, unde a fost remarcat de o echipă de televiziune care făcea un film despre tinerii bucătari.

"ARATĂ CA O VEDETĂ ROCK, GĂTEŞTE CA UN ÎNGER"
Supranumit "Bucătarul rock'n roll care a dat artei culinare tradiţionale o lovitură binemeritată", Jamie Oliver e văzut ca unul care manifestă o dragoste copilăroasă faţă de mâncare. "Arată ca o vedetă rock, pare un tânăr de aplomb şi găteşte ca un înger", îl descrie Daily Telegraph. Felurile sale de mâncare, mai degrabă simple decât elaborate, se bazează pe ingrediente proaspete şi mai ales pe ierburi, ceea ce a făcut să se spună despre el că a readus aromele în bucătărie.

Norocos şi inteligent, talentat şi firesc, cel mai îndrăgit "chef" al momentului pare el însuşi un picant condiment din bucătărie, mai puternic, chiar, decât ardeiul iute.

 

Sfeclă afumată cu muşchi de vită la grătar şi dressing din brânză proaspătă de vaci

Ingrediente (pentru două porţii): 8 sfecle mici cu frunzele tăiate, frunzele de la o legătură mică de rozmarin proaspăt, o lingură de oţet de vin roşu, ulei de măsline extravirgin, sare de mare şi piper negru proaspăt râşnit, frunzele de la o legătură mică de pătrunjel (tocate mare), frunzele de la o legătură mică de tarhon sau busuioc (tocate mare), 4 felii x 100 g de muşchi de vită; pentru dressingul cu brânză proaspătă de vaci: dressing, 4 linguri cu vârf de brânză de vaci, o lămâie tăiată în două, ulei de măsline extravirgin, frunzele de la câteva fire de cimbru proaspăt.
Preparare: Am dat de această metodă de afumare lentă a sfeclei pe grătar sau în jar când am fost în America. Reţeta mea foloseşte sfecle mici, care se curăţă mai uşor de coajă şi se gătesc mai rapid, şi fire de rozmarin care protejează sfecla împotriva căldurii directe a cărbunilor. Alternativ, puteţi coace sfecla la cuptor la 200°C/treapta 6, timp de o oră şi jumătate - va fi la fel de bună la gust, dar îi va lipsi minunata aromă de fum.
Mai întâi aprindeţi focul la grătar. Aşezaţi sfeclele pe un strat dublu de folie - circa 30 cm (60 cm neîmpăturite) - şi presăraţi deasupra frunzele de rozmarin. Rulaţi folia, împăturind capetele şi strângându-le la un loc. Înţepaţi folia în mai multe locuri pentru a lăsa fumul să intre şi să aromeze sfecla. Ridicaţi grătarul şi aşezaţi cu grijă pachetul din folie printre cărbuni, punând câţiva şi deasupra. Lăsaţi-l acolo 30 până la 40 minute sau până când se frăgezeşte sfecla, apoi scoateţi sfeclele, aruncând rozmarinul.
După ce s-au răcit puţin curăţaţi sfeclele de coajă şi aruncaţi-o. Tăiaţi-le în forme neregulate şi puneţi-le într-un castron. Adăugaţi oţetul, trei linguri de ulei de măsline extravirgin, multă sare şi piper şi jumătate din pătrunjel şi tarhon. Amestecaţi şi asezonaţi după gust.
Puneţi brânza proaspătă de vaci într-un castron şi adăugaţi sucul şi coaja rasă fin de la o jumătate de lămâie. Încorporaţi circa două linguri de ulei de măsline extravirgin, frunzele de cimbru, sare şi piper şi amestecaţi uşor, aşa încât uleiul şi lămâia să se întrepătrundă cu brânza de vaci. Gustaţi şi mai puneţi suc de lămâie dacă doriţi. Întindeţi câte puţin din dressing pe cele 4 bucăţi de carne. Plasaţi-le pe grătar şi gătiţi-le după gust, întorcându-le la fiecare minut. Scoateţi-le pe un platou şi lăsaţi-le să se odihnească.
La servire, împărţiţi salata de sfeclă în cele două farfurii. Puneţi deasupra câte 2 fripturi şi o lingură de dressing din brânză de vaci. Presăraţi restul de verdeaţă şi delectaţi-vă!

• Reţetă din volumul "Acasă la Jamie", Editura Curtea Veche, 2008

×
Subiecte în articol: vedete