x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Bucate alese din peşte

0
Autor: Maria Belu 20 Feb 2008 - 00:00

Peştele este unul dintre cele mai importante alimente pentru sănătatea omului. El are gust şi consistenţă şi este un furnizor foarte important de proteine şi elemente nutritive esenţiale.

Peştele este unul dintre cele mai importante alimente pentru sănătatea omului. El are gust şi consistenţă şi este un furnizor foarte important de proteine şi elemente nutritive esenţiale. Peştele se poate consuma proaspăt, dar şi congelat. Încercăm să venim în ajutorul dumneavoastră cu câteva sfaturi pe care ar fi bine să le urmaţi când vă pregătiţi să preparaţi peştele, indiferent de reţeta aleasă.

 

 

Prelucrarea peştelui

Prepararea peştelui se face în funcţie de starea acestuia: proaspăt, congelat sau sărat şi de specificul preparatului care urmează a se pregăti. Cel proaspăt se curăţă de solzi, lamele, se eviscerează, i se detaşează capul şi se spală bine cu apă rece, apoi se taie în bucăţi. Atenţie! Fiind un aliment uşor alterabil, după ce a fost porţionat, se păstrează la frigider cel mult 8 ore! Dacă peştele este prea mare, atunci este bine ca, mai întâi, să fie opărit, o jumătate de minut, deoarece în felul acesta solzii se vor desprinde mai uşor. Dacă este congelat, se pune în apă rece aproximativ trei ore (în funcţie de mări­mea acestuia); pentru a reduce timpul de decongelare, se poate prepara o soluţie dintr-un litru de apă, 200 g sare şi 50 ml oţet. Peştele sărat se spală bine în apă rece, de câteva ori, apoi se poate lăsa la desărat într-un vas cu apă rece, aproximativ 30 de minute. 

 

 

Somon în sos

Ingrediente: o bucată de somon, sare, piper, făină, 250 ml ulei, doi morcovi, un pătrunjel, ghimbir, 2-3 cepe, bulion, oţet slab, zahăr.

Preparare: Peştele se spală, se şterge cu un prosop de hârtie, se presară sare şi piper, se dă prin făină şi se prăjeşte în ulei. Se scoate şi se lasă la răcit. Marinata: se curăţă şi se spală 2-3 morcovi, un pătrunjel, un ghimbir, un pătrunjel, 2-3 cepe, se taie în felii subţiri, se pun într-o cratiţă, se adaugă 4 linguri de ulei şi se rumenesc uşor. Se adaugă bulionul, piperul şi cuişoarele. Se acoperă cu un capac şi se ţin pe foc aproximativ 20 de mi­nute. După aceea se toarnă o jumă­tate de pahar de oţet slab, puţină supă de carne sau apă, se drege cu sare şi puţin zahăr după gust, apoi se lasă la răcit. Se poate servi într-un vas adânc.

 

 

Somon cu îngheţată de piper roz

Ingrediente: 500 g file de somon, 500 ml lapte, 200 ml smântână, 120 g zahăr pudră, 25 g piper roz măcinat şi câteva boabe de piper negru, un vârf de cuţit de zahăr tos, 200 ml ulei de măsline, sucul de la o lămâie, mărar. 

Preparare: Îngheţata: În laptele încălzit se pun boabele de piper roz şi se lasă la infuzat până când laptele devine călduţ. Se strecoară, se adaugă sarea şi zahă­rul, se amestecă şi se lasă la răcit. Când compoziţia s-a răcit se pune smân­tâna, dupa care se dă la congelator. So­monul: se taie în cubuleţe şi se lasă la marinat, timp de 8 ore. Marinata se pre­pară din 200 ml ulei de măsline, sucul de la o lămâie, câteva boabe de piper, sare şi zahăr. După marinare somonul se serveşte cu îngheţata de piper şi se ornează cu mărar verde tocat fin.

 

 

Marinată de caras

Ingrediente: un kilogram şi jumătate de caras, 3 cepe, un pahar de ulei, o foaie de dafin, piper boabe, câteva boabe de ienibahar, o lămâie, sare, o lingură de sos de roşii, făină, zahăr, oţet.

Preparare: Peştele curăţat şi spălat se taie în bucăţi, se dă cu sare şi se lasă să stea timp de 15 minute. După expirarea timpului se şterg bucăţile de peşte, se dau prin făină şi se rumenesc pe ambele părţi, în ulei fierbinte. Separat se taie cepele julien, se pune în ulei încins şi se lasă până când devine aurie. Se fierbe oţetul cu apa (3 părţi oţet şi o parte apă) cu foile de dafin, piperul, ienibaharul şi cu un praf de zahăr. Se aşază peştele într-un castron, în straturi, iar printre ele se pun ceapă, felii de lămâie (curăţate de coajă) şi sosul de roşii. Deasupra se toarnă oţetul cu apa şi se lasă să dea câteva clocote. Se lasă să se răcească, se pune la borcan, iar deasupra se toarnă puţin ulei, după care se dă la rece.

 

 

Macrou marinat

Ingrediente: 3 bu­căţi de macrou, 3 linguri de ulei de măsline, sare, zeamă de lă­mâie, o ţelină, o lă­mâie, două roşii, două foi de dafin, boabe de piper.

Prepare: Se spa­lă peş­tele, se zvân­­­tă, se pră­­jeş­te în uleiul în­cins (câte două mi­nu­te pe fiecare parte) şi se condimentează cu sare şi zeamă de lămâie. Se curăţă o ţelină şi se taie felii sub­ţiri, la fel şi lămâia. Se ia o formă şi se aşa­ză în straturi peş­te­le, ţelina şi lămâia. Se pun pe foc oţetul, vinul, foile de dafin şi boabele de piper. Se potriveşte de sare şi zahăr şi se lasă să dea câteva clocote. Se toarnă marinata peste peşte, se presa­ră frunze de ţelină tăiate feliuţe şi se lasă 24 de ore la frigider.

 

 

Rulouri de merluciu cu orez

Ingrediente: 300 g fileuri de merluciu, 250 g orez cu bobul lung sau orez săl­ba­tic, 100 ml ulei, două linguri de zeamă de lămâie, sare, piper, 3 căţei de usturoi.

Preparare: Peştele se lasă la decongelat, care se va face numai la frigider. Separat, se amestecă zeama de lămâie cu două linguri de ulei, sare şi piper. Cu baiţul astfel obţinut se va unge fiecare fileu de peşte. Se rulează, se fixează cu o scobi­toa­re, se ung cu restul de baiţ, se dau la cuptor pentru 20 de minute şi se lasă până ce capătă o culoare uşor aurie. Orezul se spală şi se pune la fiert în apă cu sare şi piper după gust. Se fierbe timp de 10 minute, apoi se dă de-o parte şi se lasă acoperit încă 20 de minute. Se unge o tavă cu ulei, se pune orezul, iar deasu­pra se aşază ru­lo­u­rile de merluciu şi se dă la cuptor 10 mi­nute. Se poate pregăti un sos de us­turoi, care se toar­­nă pe deasupra ime­diat ce tava este scoasă din cuptor.

Citeşte mai multe despre:   sare,   lămăie,   zahăr,   apă,   ulei,   piper,   peştele,   lasa,   caiet de retete

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Chef Scãrlãtescu, supãrat înainte de cea de-a treia confruntare Chefi la cuţite: “Sunt nu negru, ci în cea mai întunecatã nuanţã de negru posibilã!”

Chef Scãrlãtescu, supãrat înainte de cea de-a treia confruntare Chefi la cuţite: “Sunt nu negru, ci în cea mai întunecatã nuanţã de negru posibilã!”
Galerie Foto  “Războiul” dintre chef Cătălin Scărlătescu, chef Florin Dumitrescu și chef Sorin Bontea continuă luni seara, de la ora 20.00, într-o nouă ediție “Chefi la cuțite”, la Antena 1. Cea de-a treia...

Delia vine la Antitalent: ”Cred că am umor! Sau poate nu a răspuns altcineva la telefon!”

Delia vine la Antitalent:  ”Cred că am umor! Sau poate nu a răspuns altcineva la telefon!”
Galerie Foto Săptămâna aceasta, Antitalent o va aduce în platou pe Delia, una dintre cele mai îndrãgite artiste din România și jurata show-ului iUmor, care i se va alătura lui Dan Bittman într-o ediție cu totul și cu...

Festivalul Mărului, în weekend, în Parcul "Alexandru Ioan Cuza"

Festivalul Mărului, în weekend, în Parcul "Alexandru Ioan Cuza"
Cea mai mare plăcintă cu mere din această toamnă, în lungime de peste zece metri, va fi atracţia principală a celei de-a treia ediţii a Festivalului Mărului, care va avea loc în weekend, în Parcul "Alexandru...

Sandra Stoicescu: “Avem în ADN-ul nostru sã ajutãm, sã schimbãm vieţi!”

Sandra Stoicescu: “Avem în ADN-ul nostru sã ajutãm, sã schimbãm vieţi!”
Galerie Foto La împlinirea a 26 de ani de existenţã pe piaţa media din România, Antena 1 lanseazã campania Ajut eu, un punct de întâlnire al oamenilor care au nevoie de ajutor, cu cei care îl pot acorda. Pornind de la...

Freddie Mercury, Madonna, Maluma și ZZ Top urcă pe scena de la Te cunosc de undeva!

Freddie Mercury, Madonna, Maluma și ZZ Top urcă pe scena de la Te cunosc de undeva!
Galerie Foto Cu doar câteva săptămâni înainte de marea finală din decembrie, “bătălia” pentru primele locuri în clasamentul transformărilor devine din ce în ce mai serioasă, la Te cunosc de undeva!. Pentru...

Primarul din Mangalița, scos din sărite de rezultatele sondajului de opinie de pe pagina de internet a primăriei

Primarul din Mangalița, scos din sărite de rezultatele sondajului de opinie  de pe pagina de internet a primăriei
Galerie Foto Vineri, 15 noiembrie, de la ora 22:15, într-un nou episod al serialului de comedie Mangalița, primarul Stelian Manole (Teodor Corban) trebuie să managerieze o nouă situație care apare din cauza inițiativelor...

Concurent din Tel Aviv, moment inedit pe scena iUmor Delia: “Mai avem astfel de numere surprinzătoare?!”

Concurent din Tel Aviv, moment inedit pe scena iUmor  Delia: “Mai avem astfel de numere surprinzătoare?!”
Guy First a venit tocmai din Tel Aviv, Israel, ca să îi încânte pe cei trei jurați cu niște sunete nemaiauzite până acum pe scena iUmor. În cel mai nou episod iUmor, difuzat în această seară, de la ora...

Cambodgia a interzis plimbările pe spatele elefanților în Angkor

Cambodgia a interzis plimbările pe spatele elefanților în Angkor
Autorităţile cambodgiene au decis să interzică în perimetrul celebrului sit arheologic Angkor plimbările pe spatele elefanţilor, considerate o cruzime de către asociaţiile pentru protecţia animalelor. Cinci...

Vasile și Cinthya Enache au câștigat cel mai mare premiu de la The Wall de până acum

Vasile și Cinthya Enache au câștigat cel mai mare premiu de la The Wall de până acum
Galerie Foto Vasile și Cinthya Enache, tata și fiică, au intrat în competiție optimiști, cu toate că viața a fost destul de dură cu familia lor până acum. Dar tot viața i-a răsplătit aseară, în cel mai nou episod din...

Bryan Adams în concert la Cluj Napoca

Bryan Adams în concert la Cluj Napoca
Superstarul canadian Bryan Adams a cucerit inimile clujenilor cu vocea și chitara sa. Iar de această dată expresia este foarte departe de a fi doar un clișeu. Anunțat în urmă cu doar două luni, concertul de...

Dorian Popa, moment incredibil pe scena iUmor: “Am stat în sicriu, cu capacul închis, 20 minute!”

Dorian Popa, moment incredibil pe scena iUmor:  “Am stat în sicriu, cu capacul închis, 20 minute!”
Simion Ștefan, mentalistul despre care se spune că poate intra în mintea oricărui om revine în cea mai nouã ediţie iUmor, difuzatã mâine searã, de la 20:00, la Antena 1. Artistul nu vine singur, ci împreunã c...

Oase – probleme mari cu căldura în Asia Express

Oase – probleme mari cu căldura în Asia Express
Galerie Foto Rolul de coprezentator nu este lipsit de “surprize” pentru un proiect ca Asia Express, iar Oase a simțit asta pe propria piele. Una din zilele de filmare a avut loc la celebrul Vulcan Pinatubo, un vulcan activ de pe...

Harry și Megan au publicat o fotografie cu fiul lor, Archie, cu ocazia zilei de naștere a prințului Charles

Harry și Megan au publicat o fotografie  cu fiul lor, Archie, cu ocazia zilei de naștere a prințului Charles
Ducele şi ducesa de Sussex au publicat o nouă fotografie a fiului lor, Archie, împreună cu Harry şi prinţul de Wales, pentru a marca împlinirea vârstei de 71 de ani de către bunicul său, Charles. Fotografia...

Antena 1 lanseazã campania Ajut eu

Antena 1 lanseazã campania Ajut eu
La împlinirea a 26 de ani de existenţã pe piaţa media din România, Antena 1 lanseazã campania Ajut eu, un punct de întâlnire al oamenilor care au nevoie de ajutor, cu cei care îl pot acorda. Astfel, pe 29...

Alina Ceușan și Carmen Grebenișan despre Asia Express: “Tot ce se întâmplă aici e la un alt nivel”

Alina Ceușan și Carmen Grebenișan despre Asia Express: “Tot ce se întâmplă aici e la un alt nivel”
Galerie Foto Alina Ceușan și Carmen Grebenișan au lăsat lumea digitală și au plecat în aventura vieții lor în cel de-al treilea sezon Asia Express, show ce va începe la Antena 1 în primăvara anului viitor. Deși aveau...
Serviciul de email marketing furnizat de