x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Bucate din Carte

Bucate din Carte

de Florina Grigorie    |    24 Noi 2008   •   00:00
Bucate din Carte

În perioada 19-23 noiembrie a avut loc cea de-a XV-a ediţie a Târgului Internaţional Gaudeamus − Carte de Învăţătură, ce s-a desfăşurat în incinta Pavilionului Central al Complexului Expoziţional Romexpo, Bucureşti. Manifestarea a fost iniţiată şi organizată de Radio România, instituţie care anul acesta în noiembrie a împlinit 80 de ani de existenţă şi activitate neîntrerupte.



Comisia Europeană a inclus Târgul Internaţional Gaudeamus − Carte de Învăţătură 2008 în Anul European al Dialogului Intercultural.

La acest târg au fost prezenţi 400 de expozanţi care reprezintă cele mai importante segmente din domeniul editorial şi educaţional, precum: edituri româneşti şi străine, instituţii de învăţământ româneşti şi străine, agenţii de difuzare de carte românească şi străină, firme multimedia şi instituţii de profil, asociaţii profesionale, ONG-uri şi instituţii mass-media. Aţi mai putut găsi şi ultimele apariţii editoriale ale celor mai prestigioase edituri din România şi din străinătate, titluri în premieră şi o bogată ofertă educaţională, adresată tuturor vizitatorilor, de la mic la mare.

De asemenea, au existat şi noutăţi la secţiunile specializate, între care: Expoziţia "Leonardo da Vinci − Invenţiile unui geniu", ce cuprinde reproduceri ale maşinilor inventate, proiectate şi concepute de Leonardo da Vinci, fabricate din lemn, metal şi pânză de către specialiştii de la Muzeul "Leonardo da Vinci" din Florenţa, după schiţele originale ale geniului; Bursa de Contacte Gaudeamus, Bursa Educaţia, Salonul de Carte pentru Copii "Ion Creangă", Salonul Naţional de Creaţie şi Inventică pentru Tineret, expoziţii de artă etc.

CARTE şI GASTRONOMIE

La Editura M.A.S.T., prezentă şi ea la Târgul Internaţional de Carte Gaudeamus, aţi putut găsi şi cărţi ce deţin secrete culinare. Vă oferim în continuare câteva detalii despre aceste cărţi.

"Afumături − carne, mezeluri, peşte", ce îl are ca autor pe Egon Binder, ne învaţă despre afumarea la rece, la cald sau fierbinte şi despre efectele fumului asupra afumăturilor; despre cuptoare de afumare, camera de fum, afumători portabile, grătare pentru friptură transformate în afumători, afumători improvizate în camping sau la pescuit; afumători de mare capacitate, principii de producere a fumului, evitarea greşelilor în procesul afumării alimentelor; afumarea cărnii şi a mezelurilor, tranşarea, curăţarea şi sărarea cărnii, importante reguli de saramurare la carnea de porc, miel, pasăre şi vânat, cârnaţi proaspeţi, opăriţi sau fierţi şi cerinţele fumului potrivit pentru fiecare; afumarea peştelui, tăierea, curăţarea, sărarea şi metode de afumare recomandate fiecărei specii în parte; reţete.

"Vinul Casei − preparare, condiţionare şi păstrare", scrisă de Gheorghe Bernaz, se referă la date amănunţite despre soiurile de struguri pentru vin, vasele necesare şi pregătirea lor, însuşirile strugurilor sănătoşi şi metodele de verificare a acestora, obţinerea mustului, chimia vinului, condiţiile optime de păstrare, reţetele de remediere a defectelor vinurilor şi sfaturi utile.

"Pâine în cuptorul automat", autor Mirjam Beile, cuprinde peste 120 de reţete pentru prepararea pâinii, sfaturi pentru a păstra pâinea proaspătă, pentru depozitarea corectă a pâinii; pâinea şi sănătatea; Mitul Pâinii.

"Prepararea lichiorurilor" scrisă de Herbert George, cartea este la a X-a ediţie, iar autorul dezvoltă substanţial capitolele referitoare la calitatea ingredientelor ce participă la obţinerea unui lichior de calitate. Printre acestea, calitatea distilatelor alcoolice ocupă un loc special. Vă sunt prezentate şi 36 de reţete de lichior.

"Brânzeturi − pentru casă şi piaţă", autori Lotte Hanreich şi Edith Zeltner. Cartea conţine 120 de reţete pentru prelucrarea laptelui; totul despre lapte; lactate lichide: lapte acru, chefir, iaurt, lapte bătut şi zer; generalităţi despre prepararea brânzei; brânza nematurată (Topfen, de casă, cu mucegai alb, Mozzarella); brânza moale (fără mucegai, Feta sau brânza cu cenuşă); brânza cu unt sau cu bere; brânza cu mucegai (Brie, Gorgonzola); brânza cu consistenţă medie sau tare (Emmentaler, Parmezan); greşeli în prepararea brânzei.

×
Subiecte în articol: carte gastronomie