x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Bucate din ţinutul lui George Coşbuc

0
Autor: Gabriela Boeriu 27 Aug 2008 - 00:00

Orice ţară, orice loc are o identitate şi poartă pecetea unei caracteristici unice din punct de vedere cultural. Cînd vorbim de cultură includem aici şi cultura gastronomică. Şi cum poţi să simţi, dacă nu prin prisma gustului, aroma unui loc?

Orice ţară, orice loc are o identitate şi poartă pecetea unei caracteristici unice din punct de vedere cultural. Cînd vorbim de cultură includem aici şi cultura gastronomică. Şi cum poţi să simţi, dacă nu prin prisma gustului, aroma unui loc? Se ştie că cel mai important simţ este cel olfactiv. Dar pentru ca o mîncare să miroasă bine trebuie să fie şi gustoasă.

În Bistriţa-Năsăud, cu precădere, ai ocazia să guşti – dacă vizitezi acest ţinut în care s-a născut Coşbuc, “părintele” Zamfirei – dintr-o groază de bunătăţi: balmoş, care se prepară “cu copywright”, ca la mama lui, adică, aici, cu “jintuială” din aceea adusă de ciobani de la stîna celor mai “săritoare” oi. Mai puteţi gusta din savurosul gulaş dinaintea căruia nu veţi rămîne indiferent şi pe care cu siguranţă veţi încerca să-l preparaţi... acasă.

 

“Secret” culinar

Dacă vreţi un pont, vă zic următoarele: cel mai gustos gulaş merge preparat la ceaun mare, în aerul proaspăt de Ardeal. O să vă coste ceva bani în plus: transportul şi cîteva zile de cazare. Dar vă spun: merită efortul! Cum unii dintre dumneavoastră vor ridica din sprîncene dezaprobator, le voi zice că nu-i totuşi un capăt de ţară. Vă puteţi rezuma la o atitudine pozitivă, nişte ingrediente bune, pe care le puteţi “ameţi” în nelipsitul ceaun. Dacă dealuri şi mioare nu aveţi...

 

Cocoş cu sos de vin

Ingrediente: un cocoş, 100 g slănină, două cepe sau cîteva bucăţi de arpagic, un căţel de usturoi, 5-6 ciuperci, un pahar de vin alb, o linguriţă de făină, sare, piper.
Preparare: Un cocoş tînăr se desface în bucăţi şi se pune cu slănină tăiată bucăţele, cu ceapă feliată şi cu unt, să se rumenească. Se adaugă apoi usturoiul tocat şi ciupercile tăiate mărunt, sarea şi piperul. Se acoperă cu un capac şi se fierbe. Cînd carnea este pe jumătate gata, se adaugă vinul şi făina care se amestecă în sos. Se dă la cuptor şi se lasă la fiert pînă scade. Se poate prepara şi fără ciuperci.

 

Balmuş

Ingrediente: 250 g mălai, 500 ml lapte, 500 ml apă, 250 g brînză de oi, sare, 250 g smîntînă.
Preparare: Se face o mămăligă din lapte, zer, sare şi mălai. Cînd este bine fiartă, se adaugă brînza, se amestecă şi se răstoarnă într-un castron. Se serveşte caldă, cu smîntînă.

 

Borş cu caltaboş

Ingrediente: doi l borş, două ouă, 600 ml smîntînă, cimbru, pătrunjel, sare, piper.
Preparare: Apa se pune la fiert împreună cu sarea. După ce a clocotit se adaugă caltboşul şi se lasă în continuare la fiert. După ce a fiert caltaboşul se adaugă borşul deja dat în clocot, pătrunjelul şi se mai ţine puţin pe foc. La sfîrşit se drege cu ou bătut amestecat cu smîntînă.

 

Cartofi ca la Bistriţa

Ingrediente: un kg şi jumătate de cartofi, ulei, 250 g ceapă, sare, piper, zeamă de carne sau de oase.
Preparare: Se taie felii cartofii curăţaţi de coajă şi se aşază într-o tavă. Ceapa curăţată se taie mărunt şi se căleşte în ulei, după care se adaugă peste cartofii presăraţi cu sare şi piper. După ce cartofii se amestecă se adăugă zeamă de carne sau de oase. Se introduce tava în cuptor şi se ţine circa 30 de minute, pînă se rumenesc. Se servesc ca atare sau ca garnitură la friptură.

 

Chifteluţe cu brînză

Ingrediente: cartofi, brînză telemea, mărar, mălai, ulei, sare, piper.
Preparare: Se pune după preferinţă o anumită cantitate de cartofi la fiert. După ce s-au răcit, se curăţă şi se sfărîmă împreună cu brînza la care se adaugă mărarul tocat mărunt şi puţin piper. După ce s-a amestecat compoziţia se fac grămăjoare care se presează în palme, modelîndu-se forme rotunde. După ce s-au plămădit formele se tăvălesc prin mălai cernut şi se prăjesc pe o parte şi pe alta în ulei încins. Se servesc calde.

 

Mîncare ardelenească de fasole verde

Ingrediente: un kg fasole verde, 3-6 roşii sau 4 linguri de bulion, 100-150 g slănină sau costiţă afumată, 4 linguri ulei, 4-5 căţei de usturoi, două linguriţe de făină, mărar verde, pătrunjel verde.
Preparare: Se spală şi se curăţă fasolea verde (se pot pune şi păstăi galbene), apoi se fierbe în apă clocotită cu sare. Se scurge de apă, dar se păstrează o parte din apă pentru a completa mai tîrziu mîncarea atunci cînd fierbe. Se încinge uleiul într-o cratiţă de 3-4 litri şi se pune la prăjit slănina tăiată în bucăţi mici; se adaugă usturoiul tocat, două linguriţe de făină şi roşiile curăţate de coajă şi tăiate cubuleţe. Fasolea verde se pune în cratiţă. Se dau cîteva clocote, apoi se presară verdeaţa tocată.

Papricaş de pui

Ingrediente: un pui, o ceapă, 4-5 linguri cu făină (100 g), un ou, pătrunjel şi mărar verde, o lingură de unt, o lingură de bulion, o jumătate de ceaşcă de lapte.
Preparare: Se spală şi se taie puiul  în bucăţi. Se pune într-o cratiţă unt, ceapă tocată şi bucăţile de pui să se prăjească încet. Se adaugă bulionul şi verdeaţa tocată. Se face un aluat moale dintr-un ou bătut amestecat cu făină şi lapte sau apă, puţin unt, sare şi se bate cu furculiţa. Se pune într-o cratiţă apă să fiarbă şi, cînd dă în clocot, se pune aluatul cu linguriţa, în formă de găluşte. Se lasă să fiarbă şi, cînd s-au ridicat deasupra, sînt gata. Se scot cu lingura cu găuri şi se pun în cratiţa cu carne şi cu sos.

Citeşte mai multe despre:   sare,   verde,   ingrediente,   preparare,   caiet de retete

 

Ştiri din .ro




Mai multe titluri din categorie

Doliu în presa românească. A murit un mare jurnalist de la TVR

Doliu în presa românească. A murit un mare jurnalist de la TVR
Doliu în presa românească. Sorin Burtea, unul dintre cei mai importanți și experimentați jurnaliști, a murit luni, la vârsta de 67 de ani. De-a lungul deceniilor, Burtea s-a făcut cunoscut pentru emisiunile...

Turismul din Spania se prăbușește. Cu 98% mai puțini străini au vizitat țara în iunie 2020

Turismul din Spania se prăbușește. Cu 98% mai puțini străini au vizitat țara în iunie 2020
Numărul turiștilor străini în Spania a scăzut cu 98% în luna iunie 2020, față de perioada similară din 2019, arată datele Institutul Naţional de Statistică (INE), citat de Reuters. 204.926 de...

Focar Covid-19 la TVR. Al șaptelea angajat, depistat pozitiv la noul coronavirus

Focar Covid-19 la TVR. Al șaptelea angajat, depistat pozitiv la noul coronavirus
Încă o persoană din Televiziunea Publică a fost depistată pozitiv la testul COVID-19, a anunțat Televiziunea Română Potrivit procedurilor, a fost anunţat medicul de familie şi Cabinetul Medical al...

Albinele, specie pe cale de dispariție

Albinele, specie pe cale de dispariție
Albinele există pe pământ de zeci de milioane de ani, practic ele au evoluat odată cu plantele. Fără ele, principalele polenizatoare ale planetei, nu am avea majoritatea fructelor și legumelor folosite astăzi...

Revenire surpriză în televiziune. „Am spus tot timpul, chiar și după ce m-am retras (credeam, definitiv) din media, că munca în televiziune am iubit-o și o s-o iubesc mereu”

Revenire surpriză în televiziune. „Am spus tot timpul, chiar și după ce m-am retras (credeam, definitiv) din media, că munca în televiziune am iubit-o și o s-o iubesc mereu”
Laura Nureldin se alătură echipei Observator de la Antena 1. Aceasta va prezenta Observatorul de la ora 13.00 și 16.00, în fiecare sâmbătă și pe cel de la ora 13.00 în fiecare duminică.  Lumea m-a...

Un vin românesc în lista denumirilor protejate din UE

Un vin românesc în lista denumirilor protejate din UE
Comisia Europeană a inclus vinul ''Adamclisi'' din România în Registrul european al produselor cu ''denumire de origine protejată" (DOP), se arată într-un comunicat al executivului comunitar. Vinurile...

Joi și vineri, la Observator 19:00, Alessandra Stoicescu vorbește cu economistul Nouriel Roubini despre viitorul economic al României

Joi și vineri, la Observator 19:00, Alessandra Stoicescu vorbește cu economistul Nouriel Roubini despre viitorul economic al României
Observatorul orei 19:00 de la Antena 1 duce economia României la doctor. Nouriel Roubini, economistul american care a prevăzut Marea Criză din 2008 răspunde întrebărilor adresate de Alessandra Stoicescu și ...

45% dintre români nu vor să plece în concediu în 2020, mai ales din cauza pandemiei

45% dintre români nu vor să plece în concediu în 2020, mai ales din cauza pandemiei
45% dintre români nu vor să plece în concediu în 2020, în principal din cauza nesiguranței provocată de pandemia de coronavirus, arată un studiu al platformei de anunțuri online OLX. Dintre cei care au...

Celebru artist internațional: „M-am simţit umilit şi jignit de lockdown; uneori am încălcat regulile” (GALERIE FOTO)

Celebru artist internațional: „M-am simţit umilit şi jignit de lockdown; uneori am încălcat regulile” (GALERIE FOTO)
„Mărturisesc că am încălcat voluntar interdicţia de a ieşi în timpul blocajului”, a afirmat un cunoscut artist italian, cu faimă internațională, care a intervenit în calitate de invitat la o conferinţă...

Turist în România, în perioada pandemiei. Cele mai căutate destinații

Turist în România, în perioada pandemiei. Cele mai căutate destinații
Galerie Foto Hotelierii încearcă să recupereze ce se mai poate, din anul compromis 2020. Mulți români au ales destinațiile cele mai sigure, care le-au fost indicate în lunile de primăvară, când harta țării noastre era...

Covid-19 la TVR. Al șaselea angajat, confirmat cu noul coronavirus

Covid-19 la TVR. Al șaselea angajat, confirmat cu noul coronavirus
Încă o persoană din Televiziunea Publică a fost depistată pozitiv la testul COVID-19. Datorită programului de lucru la domiciliu, acest al șaselea caz nu are niciun contact la locul de muncă. Facem...

Oamenii din turism cer încetarea denigrării domeniului

Oamenii din turism cer încetarea denigrării domeniului
Galerie Foto Toate asociațiile de promovare a turismului din România, constituite în grupul Alianța Pentru Turism (APT), au transmis către premierul Ludovic Orban o scrisoare deschisă, pentru a cere sprijin. Industria...

Covid-19 la Acces Direct. Încă un membru al echipei, confirmat pozitiv. Emisiunea intră în pauză

Covid-19 la Acces Direct. Încă un membru al echipei, confirmat pozitiv. Emisiunea intră în pauză
Încă un membru al echipei Acces Direct a fost confirmat pozitiv la Covid-19. Până în prezent, se știa că Vulpița, Viorel și un reporter sunt infectați. Anunțul a fost făcut de Mirela Vaida. Începând de...

Un partener de viață optimist te protejează de Alzheimer

Un partener de viață optimist te protejează de Alzheimer
Dacă partenerul dvs. este un optimist, prin natura lui, nu numai că vă ajută să vedeți partea frumoasă a vieții, dar vă protejează și de boala Alzheimer, potrivit unui studiu al Universității din...

Tragedie în lumea modei. A murit creatorul costumelor lui David Bowie

Tragedie în lumea modei. A murit creatorul costumelor lui David Bowie
Creatorul de modă japonez Kansai Yamamoto a murit de leucemie, la vârsta de 76 de ani, transmite AFP. Acesta a fost cunoscut mai ales pentru colaborările sale cu celebrul cântăreț britanic David Bowie, el...
Serviciul de email marketing furnizat de