x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Bucate pe limba turcilor

Bucate pe limba turcilor

de Simona Chiriac    |    29 Oct 2008   •   00:00

Forfotă, aglomeraţie, deopotrivă localnici, dar şi oaspeţi din zonele învecinate, mirosuri ademenitoare, dansuri şi cântece tradiţionale turceşti. Aşa am putea caracteriza, în puţine cuvinte, ceea ce s-a întâmplat duminică, 19 octombrie, la cea de-a treia ediţie a Festivalului de artă culinară turcească. Organizat la Techirghiol de Comisia de femei din cadrul Uniunii Democrate Turce din România (al cărei preşedinte este Amet Melek), în colaborare cu Comisia de femei a Filialei Techirghiol, festivalul şi-a propus să reafirme valorile şi simbolurile tradiţionale specifice acestei comunităţi atât de numeroase mai ales în Dobrogea. Şi, cum gastronomia este cel mai bun ambasador, cele peste o sută de preparate gătite de nu mai puţin de 300 de gospodine au avut de spus fiecare în parte câte o poveste.



Poftiţi la masă!

Dar, mai întâi, pentru a-şi ademeni şi mai tare oaspeţii, organizatorii au pregătit sute de porţii de “Pide”, plăcintă tradiţională turcească, şi pilaf cu carne de vită fiartă în suc propriu. După câteva momente de aparentă acalmie, celor 600 de oaspeţi li s-a deschis apetitul pentru alte şi alte delicatese. În interiorul restaurantului Droma’s, sub atenta observaţie a domnului Ciorabai Samir, gospodinele, reprezentând 16 filiale, s-au apucat de treabă. Echipele (din care au făcut parte chiar şi 15 persoane) şi-au întins pe mese platourile, tăvile şi farfuriile pline cu bucate. S-au împărtăşit secrete şi s-au născut prietenii. Vizitatorii le-au admirat, le-au adulmecat şi au înghiţit în sec. Membrii juriului (personalităţi din Ministerul Culturii şi Cultelor şi din Consulatul Turciei din Constanţa) au fost privilegiaţii care au gustat din zeci de preparate, grupate în trei secţiuni: mâncăruri tradiţionale, produse de patiserie şi dulciuri. Ediţia din anul acesta a adus şi o noutate: reţetele prezentate trebuia să fie specifice localităţii din care face parte echipa.

Câştigătorii

După îndelungi deliberări, juriul a decis câştigătorii. La prima secţiune, mâncăruri tradiţionale, pe primul loc s-a situat Filiala Mangalia pentru cel mai bun “Saray Kebab”, urmată pe locul doi de Filiala Medgidia, care a pregătit “Fasole cu miel”. Pe locul al treilea s-a aflat Filiala Cumpăna, cu un preparat cu nume neobişnuit “Mantî”. La secţiunea produse de patiserie, “Peynirli Pide” (plăcinta cu brânză), pregătită de Filiala Techirghiol, a fost cea mai apreciată de membrii juriului. Pe locul al doilea s-a aflat plăcinta cu spanac şi carne tocată – “Kîymalî Isîanaklî Börek” – aflată pe masa Filialei Tulcea. Locul al treilea a fost ocupat de Filiala Hârşova pentru o reţetă delicioasă de “Pide”. Dulciurile au atras cel mai mult atenţia tuturor. “Imam Patlîsî” (Desertul imamului) a clasat Filiala Fântâna Mare pe locul întâi, fiind urmată de cea din Măcin (pentru “Havuç Patlîsî” – Dulceaţă de morcovi) şi Cumpăna (pentru “Hayvalî Elma” – un desert pe bază de gutuie şi măr).

La sfârşitul concursului gastronomic, oaspeţii au fost invitaţi să se înfrupte din “exponate” şi apoi să danseze şi să cânte muzică tradiţională turcească.

Kisir turcesc

Se spală legumele (o salată verde, 3 castraveţi, două roşii, 6 fire de ceapă) şi se taie mărunt. O cană şi jumătate de grâu bulgur de kisir (are bobul foarte mărunt) se curăţă bine, se pune într-un vas, apoi se acoperă cu apă clocotită.

Se presară sare, se amestecă, se acoperă şi se lasă să se umfle. Când s-a absorbit apa se adaugă o lingură de bulion, piper negru, puţin ardei iute. Se amestecă, apoi se pun legumele, uleiul, o legătură de pătrunjel tocat şi zeamă de lămâie. Unele variante ale reţetei includ printre ingrediente ardeii graşi şi morcovii.

Ciorbă de linte

Se foloseşte o jumătate de kilogram de linte care se alege, se spală în mai multe ape şi se pune la fiert. După ce dă primul clocot se adaugă un morcov tăiat în bucăţi de mărime potrivită, două cepe tocate, o căpăţână de usturoi (întreagă, curăţată doar de foi), sarea şi cimbrul. Când lintea este foarte bine fiartă se ia vasul de pe foc şi se presară o legătură de pătrunjel proaspăt tocat. În funcţie de preferinţe, această ciorbă se poate servi cu unt sau ulei, pentru a fi mai grasă.

Salată de humus

Se înmoaie năutul (300 g) într-un vas cu apă şi apoi se lasă la fiert. Când s-au înmuiat boabele se scurg de apă şi se păstrează cam jumătate de pahar din acest lichid. Năutul se pisează şi se adaugă două linguri de ulei de măsline, sare şi piper. Se amestecă foarte bine, apoi se toarnă treptat lichidul în care au fiert boabele. Se serveşte cu pătrunjel tocat, pe bucăţi de lipie sau felii de pâine prăjită.

×
Subiecte în articol: bucatarie de festival