x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Bucate pe limba turcilor

0
Autor: Simona Chiriac 29 Oct 2008 - 00:00

Forfotă, aglomeraţie, deopotrivă localnici, dar şi oaspeţi din zonele învecinate, mirosuri ademenitoare, dansuri şi cântece tradiţionale turceşti. Aşa am putea caracteriza, în puţine cuvinte, ceea ce s-a întâmplat duminică, 19 octombrie, la cea de-a treia ediţie a Festivalului de artă culinară turcească. Organizat la Techirghiol de Comisia de femei din cadrul Uniunii Democrate Turce din România (al cărei preşedinte este Amet Melek), în colaborare cu Comisia de femei a Filialei Techirghiol, festivalul şi-a propus să reafirme valorile şi simbolurile tradiţionale specifice acestei comunităţi atât de numeroase mai ales în Dobrogea. Şi, cum gastronomia este cel mai bun ambasador, cele peste o sută de preparate gătite de nu mai puţin de 300 de gospodine au avut de spus fiecare în parte câte o poveste.



Poftiţi la masă!

Dar, mai întâi, pentru a-şi ademeni şi mai tare oaspeţii, organizatorii au pregătit sute de porţii de “Pide”, plăcintă tradiţională turcească, şi pilaf cu carne de vită fiartă în suc propriu. După câteva momente de aparentă acalmie, celor 600 de oaspeţi li s-a deschis apetitul pentru alte şi alte delicatese. În interiorul restaurantului Droma’s, sub atenta observaţie a domnului Ciorabai Samir, gospodinele, reprezentând 16 filiale, s-au apucat de treabă. Echipele (din care au făcut parte chiar şi 15 persoane) şi-au întins pe mese platourile, tăvile şi farfuriile pline cu bucate. S-au împărtăşit secrete şi s-au născut prietenii. Vizitatorii le-au admirat, le-au adulmecat şi au înghiţit în sec. Membrii juriului (personalităţi din Ministerul Culturii şi Cultelor şi din Consulatul Turciei din Constanţa) au fost privilegiaţii care au gustat din zeci de preparate, grupate în trei secţiuni: mâncăruri tradiţionale, produse de patiserie şi dulciuri. Ediţia din anul acesta a adus şi o noutate: reţetele prezentate trebuia să fie specifice localităţii din care face parte echipa.

Câştigătorii

După îndelungi deliberări, juriul a decis câştigătorii. La prima secţiune, mâncăruri tradiţionale, pe primul loc s-a situat Filiala Mangalia pentru cel mai bun “Saray Kebab”, urmată pe locul doi de Filiala Medgidia, care a pregătit “Fasole cu miel”. Pe locul al treilea s-a aflat Filiala Cumpăna, cu un preparat cu nume neobişnuit “Mantî”. La secţiunea produse de patiserie, “Peynirli Pide” (plăcinta cu brânză), pregătită de Filiala Techirghiol, a fost cea mai apreciată de membrii juriului. Pe locul al doilea s-a aflat plăcinta cu spanac şi carne tocată – “Kîymalî Isîanaklî Börek” – aflată pe masa Filialei Tulcea. Locul al treilea a fost ocupat de Filiala Hârşova pentru o reţetă delicioasă de “Pide”. Dulciurile au atras cel mai mult atenţia tuturor. “Imam Patlîsî” (Desertul imamului) a clasat Filiala Fântâna Mare pe locul întâi, fiind urmată de cea din Măcin (pentru “Havuç Patlîsî” – Dulceaţă de morcovi) şi Cumpăna (pentru “Hayvalî Elma” – un desert pe bază de gutuie şi măr).

La sfârşitul concursului gastronomic, oaspeţii au fost invitaţi să se înfrupte din “exponate” şi apoi să danseze şi să cânte muzică tradiţională turcească.

Kisir turcesc

Se spală legumele (o salată verde, 3 castraveţi, două roşii, 6 fire de ceapă) şi se taie mărunt. O cană şi jumătate de grâu bulgur de kisir (are bobul foarte mărunt) se curăţă bine, se pune într-un vas, apoi se acoperă cu apă clocotită.

Se presară sare, se amestecă, se acoperă şi se lasă să se umfle. Când s-a absorbit apa se adaugă o lingură de bulion, piper negru, puţin ardei iute. Se amestecă, apoi se pun legumele, uleiul, o legătură de pătrunjel tocat şi zeamă de lămâie. Unele variante ale reţetei includ printre ingrediente ardeii graşi şi morcovii.

Ciorbă de linte

Se foloseşte o jumătate de kilogram de linte care se alege, se spală în mai multe ape şi se pune la fiert. După ce dă primul clocot se adaugă un morcov tăiat în bucăţi de mărime potrivită, două cepe tocate, o căpăţână de usturoi (întreagă, curăţată doar de foi), sarea şi cimbrul. Când lintea este foarte bine fiartă se ia vasul de pe foc şi se presară o legătură de pătrunjel proaspăt tocat. În funcţie de preferinţe, această ciorbă se poate servi cu unt sau ulei, pentru a fi mai grasă.

Salată de humus

Se înmoaie năutul (300 g) într-un vas cu apă şi apoi se lasă la fiert. Când s-au înmuiat boabele se scurg de apă şi se păstrează cam jumătate de pahar din acest lichid. Năutul se pisează şi se adaugă două linguri de ulei de măsline, sare şi piper. Se amestecă foarte bine, apoi se toarnă treptat lichidul în care au fiert boabele. Se serveşte cu pătrunjel tocat, pe bucăţi de lipie sau felii de pâine prăjită.
Citeşte mai multe despre:   bucatarie de festival

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Mâine, de la ora 13:00, Zeci de vedete vor participa duminicã la teledonul organizat de Antena Group, Români Împreunã

Mâine, de la ora 13:00, Zeci de vedete vor participa duminicã la teledonul organizat de Antena Group, Români Împreunã
Zeci de vedete s-au alãturat teledonului Români Împreunã, organizat de Antena Group şi Fundaţia Mereu Aproape în aceastã duminicã, de la ora 13:00. Difuzat simultan pe cinci canale tv, evenimentul îşi propune...

Delfinariul din Constanța transmite online reprezentațiile delfinilor NI-NI și CHAN-CHAN

Delfinariul din Constanța transmite online reprezentațiile delfinilor NI-NI și CHAN-CHAN
 Delfinariul din Constanța s-a adaptat la criza coronavirus și transmite gratuit, în acest weekend, reprezentațiile delfinilor pe internet. Astfel, delfinii NI-NI și CHAN-CHAN vor putea fi urmăriți,...

(P) Recomandarea săptămânii: Ohvăz cu lapte de migdale – sau cum să ne menținem sănătoși

(P) Recomandarea săptămânii: Ohvăz cu lapte de migdale – sau cum să ne menținem sănătoși
Galerie Foto Cum vom ieși din perioada de izolare este întrebarea de pe buzele tuturor, în această perioadă. Sedentarismul, combinat cu stresul și cu o eventuală bulimie ar fi combinația cea mai nocivă, dar există și alte...

Publicațiile Flacăra și Alias Publishing suspendă aparițiile

Publicațiile Flacăra și Alias Publishing suspendă aparițiile
Publicațiile Flacăra și Alias Publishing suspendă apariția tuturor titlurilor pe o perioadă de timp nedeterminată.   „Ca urmare a situației actuale suntem nevoiți să vă informăm în mod oficial...

Duminicã, 29 martie, de la ora 13:00, Antena Group organizeazã teledonul Români Împreunã pentru a susţine lupta medicilor împotriva Covid-19

Duminicã, 29 martie, de la ora 13:00, Antena Group organizeazã teledonul Români Împreunã pentru a susţine lupta medicilor împotriva Covid-19
Galerie Foto Duminicã, de la ora 13:00, Antena 1, Antena Stars, Happy Channel, ZU TV şi Antena 3  vor transmite în premierã în România, pe cinci canale tv simultan un teledon complet tehnologizat. Români Împreuna îşi...

Tatăl premierului britanic Boris Johnson: Dacă trebuie să merg la cârciumă, voi merge la cârciumă

Tatăl premierului britanic Boris Johnson: Dacă trebuie să merg la cârciumă, voi merge la cârciumă
Tatăl premierului britanic Boris Johnson contestă hotărârile luate de autorități pentru limitarea răspândirii coronavirusului. În plus, acesta dorește să depună cerere pentru a obține cetățenie...

BRAT cere sprijin din partea autorităţilor pentru editorii legitimi de presă, în contextul COVID-19

BRAT cere sprijin din partea autorităţilor pentru editorii legitimi de presă, în contextul COVID-19
BRAT, asociaţia profesională a industriei de media ce reprezintă peste 75 de editori de presă scrisă şi online din România, care împreună editează peste 350 de site-uri, ziare şi reviste, a transmis...

Pandemia cu coronavirus schimbă obiceiurile chinezilor de servire a mesei

Pandemia cu coronavirus schimbă obiceiurile chinezilor de servire a mesei
Pandemia cu coronavirus a început să schimbe obiceiurile chinezilor de servire a mesei. Autoritățile municipale din Beijing au solicitat public renunțarea la transferarea mâncării din platourile comune,...

Criză în Italia. Cristi Chivu a stat la coadă cinci ore într-un supermarket din Milano

Criză în Italia. Cristi Chivu a stat la coadă cinci ore într-un supermarket din Milano
Adelina Chivu a postat pe Instagram un videoclip în care spune că fostul căpitan al naționalei României a stat cinci ore la coadă într-un supermarket din Milano pentru a face cumpărături. Adelina Chivu a...

Provocarea momentului: Pancu şi Lupescu au făcut duble cu hârtia igienică

Provocarea momentului: Pancu şi Lupescu au făcut duble cu hârtia igienică
Daniel Pancu şi Ionuţ Lupescu au acceptat provocarea momentului şi au jonglat cu hârtia igienică. Daniel Pancu a ţinut 28 de duble, iar Ionuţ Lupescu 9 şi a şutat în sulul de hârtie. Daniel Pancu a...

Denis Alibec a încălcat legea. El s-a filmat la volan, în timp ce conducea cu 143 km/h pe autostradă

Denis Alibec a încălcat legea. El s-a filmat la volan, în timp ce conducea cu 143 km/h pe autostradă
Atacantul Astrei Giurgiu, Denis Alibec, s-a filmat la volan, în timp ce conducea pe autostradă cu 143 km/h. Fotbalistul a filmat un videoclip, în timp ce conducea o maşină pe Autostrada A2, pe care l-a postat pe...

Federer le transmite un mesaj fanilor: Nu am mai strâns mâna cuiva de mult timp!

Federer le transmite un mesaj fanilor: Nu am mai strâns mâna cuiva de mult timp!
Roger Federer le-a transmis un mesaj fanilor săi pe Instagram. Tenismenul şi-a sfătuit susţinătorii să fie atenţi la igiena proprie şi să minimalizeze contactul cu alte persoane. Roger Federer s-a...
Serviciul de email marketing furnizat de