x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Bucate româneşti în Guiness Book

Bucate româneşti în Guiness Book

de Gabriela Boeriu    |    03 Noi 2008   •   00:00

Aşa... ca să existe un şi mai bun motiv de mândrie a oamenilor şi implict a naţiunii pe care ei o reprezintă, au fost inventate recordurile. Mai mult sau mai puţin excentrice, ele au şocat pe mulţi, oferind în schimb celui care le-a realizat o diplomă şi un statut demn de Guiness Book, cartea recordurilor mai pe româneşte.



Truda celor 300 de localnici pentru pregătirea celui mai mare bulz din lume a fost răsplătită de Guiness Book

Pornind de la premisa "nu vreau să fiu mai prejos", ne-am aliniat şi noi, românii, în rândul "licenţiaţilor" care fac lucruri "M"ari. Numai în ceea ce priveşte domeniul gastronomic aflaţi că locuitorii comunei Turia (Covasna) aşteaptă să primească dintr-o clipă în alta certificatul prin care Guiness Book atestă recordul mondial pentru cel mai mare bulz din lume (site-ul Academiei Mondiale a Recordurilor a anunţat oficial această atestare la sfârşitul lunii octombrie). La pregătirea preparatului au participat mai bine de 300 de localnici ai acestei comune, lungimea lui fiind nici mai mult, nici mai puţin decât 150,32 metri, împărţit în 7.500 de bucăţi consumate rapid de gurmanzi.

UN BALMOŞ URIAŞ
În România, şi tot la capitolul mălai, în septembrie 2007, la Târgul de Turism de la Arieşeni – Gârda – Scărişoara (judeţul Alba), cel mai mare balmoş din lume a intrat în cartea recordurilor având greutatea de 510 kg. Iniţiativa a aparţinut prefectului judeţului Alba şi a fost răsplătită într-un final, victorios, cu 125.000 de dolari, constând în servicii de promovare. Acest imens balmoş pregătit într-o oală de 850 de kilograme a necesitat ceva materie primă... S-au folosit 443 litri de smântână, procurată de la sătenii din Gârda şi Arieşeni, 4,43 kilograme de sare, 35 de kilograme de făină albă şi 55,3 kilograme de făină de porumb. Pentru omogenizarea compoziţiei s-au folosit linguri din lemn imense, confecţionate sub forma unor lopeţi de 2,1 metri lungime, iar cele peste 2.000 de porţii de balmoş rezultate au fost împărţite gratuit tuturor celor prezenţi.

ROMĂNIA-UNGARIA
Gulaşul şi veşnica lui identitate dezbătută între graniţa româno-ungară este şi el motiv de  Guiness Book. După ce în 2006, la Salonta, a fost pregătită o asemenea specialitate de 5.054 de litri, în 2007, la Baia-Mare, câteva zeci de bucătari au realizat în cadrul Festivalului Castanelor cel mai mare gulaş de pe planetă, de aproape opt tone. Iniţial, recordul mondial în domeniul preparării gulaşului a fost stabilit de unguri cu 10 ani înainte de primul record românesc, în localitatea Hodmezovasarhely, iar gulaşul a avut 3.500 l.


Peste hotare

Că sunt buni la făcut bulz, balmoş şi gulaş, locuitorii plaiurilor mioritice au demonstrat-o. Însă românii sunt cu precădere  redutabili maeştri atunci când vine vorba să facă un grătar la marginea oraşului. Împătimiţii genului au pierdut o ocazie uriaşă de a experimenta ceva unic în viaţă... made in Paraguay. Acolo a avut loc, de curând, cel mai mare grătar în aer liber din lume. Mai mult de 30.000 de voluntari au fript peste 28.000 de kilograme de carne de vită pe o suprafaţă lată de 60 de metri şi lungă de 100 de metri. Un lacto-vegetarian prezent întâmplător prin zonă a decis să rămână... doar vegetarian.

×
Subiecte în articol: gastronomie