x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Bucatele mafioţilor

Bucatele mafioţilor

de Anna Borca    |    19 Oct 2007   •   00:00
Bucatele mafioţilor

Joseph Iannuzzi, cunoscut in lumea interlopă americană sub numele de "Joe Dogs", a publicat in anul 1993 o carte de bucate despre preferinţele culinare ale mafioţilor.   Â



Joseph Iannuzzi, cunoscut in lumea interlopă americană sub numele de "Joe Dogs", a publicat in anul 1993 o carte de bucate despre preferinţele culinare ale mafioţilor.   Â

In Statele Unite ale Americii, in anul 1993, a apărut o carte de bucate. Nimic nou sub soare! Doar că era o carte de bucate cu preferinţele culinare ale mafioţilor, avănd următorul titlu: "The Mafia Cookbook". Autorul cărţii era nimeni altul decăt unul dintre foştii gangsteri: Joseph Iannuzzi. Cunoscut in familia mafioţilor sub numele de "Joe Dogs", a fost ani buni bucătarul renumitului clan Gambino. După căţiva ani insă, Joe Dogs şi-a trădat camarazii şi a inceput să colaboreze cu FBI, fiind chemat şi martor la căteva procese importante. Urmare: FBI a fost nevoit să-i schimbe, in totalitate, infăţişarea şi să-l ţină ascuns căt mai bine şi căt mai departe de "prietenii săi". Avănd destul timp liber, Joe s-a apucat să scrie această carte de bucate, oferind cititorilor informaţii preţioase referitoare la gusturile mafioţilor, despre care se putea afla doar din filme.


PREFERINŢE. Care sunt preferinţele lor culinare? In primul rănd le place să mănănce, adică sunt nişte gurmanzi. "Ei mănăncă, punănd la cale crime, ei mănăncă, comiţăndu-le, ei mănăncă, aşteptănd ocazia săvărşirii unor nelegiuri", scrie autorul. In al doilea rănd, ei ştiu ce să mănănce şi, bineinţeles, ştiu ce vor. Iar cănd li se oferă ceea ce le place, pur şi simplu savurează măncarea. A pregăti pentru gangsteri este un lucru neplăcut şi intotdeauna riscant. De multe ori Joe Dogs a fost nevoit să-şi lase toate ustensilele de bucătărie şi să se mute in alt loc, camarazii săi spunăndu-i: "Lasă-le, Joe, o să-ţi cumpărăm noi altele". Mai complicat era faptul să găteşti pentru ei, deoarece mafioţii sunt nişte conservatori in ceea ce priveşte gustul. Nu le plac inovaţiile. Dar Joe a riscat. Uneori a pregătit şi bucate ce nu făceau parte din bucătăria siciliană tradiţională, dar niciodată nu le spunea. Doar după ce vedea că mafioţii işi "lingeau degetele" le destăinuia ce a comis.

Dar care erau măncărurile "regilor" lumii interlope americane? Unul dintre secretele culinare ale lui Joe este că el ştia foarte bine ce-şi doreşte sau ce nu-şi doreşte un gangster care a stat la răcoare sau unul care a reuşit performanţa să nu treacă pe acolo ori pur şi simplu a uitat cum este.

Aşa că cel care a părăsit inchisoarea preferă un biftec floretin cu ciuperci la New York, iar cel care nu a trecut pe acolo - clasicul preparat italian, paste cu sos de roşii. Joe precizează că pastele erau măncarea preferată a familiei Gambino.

×
Subiecte în articol: gastronomie