x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Bucatele postului

0
Autor: Tudor Cires Simona Lazar 09 Dec 2008 - 00:00

Cum ţine românul post? "Trebuie să ţinem seama că românul are de trecut o perioadă destul de lungă de post, pe parcursul unui an" – ne spune, pentru început, Maria Cristea Şoimu, autoarea volumului "Reţete de post şi sărbători creştine" (Editura Cartex, Bucureşti). "Pentru cele şase săptămâni de post dinainte de Crăciun omul are nevoie de o mulţime de alimente, pe care, prin tradiţie, şi le pune la adăpost către sfârşitul toamnei".



Ce se poate mânca, în această perioadă, "când nu mai este lobodă, nu mai sunt multe alte verdeţuri?" "Specifică bucătăriei româneşti – mai ales celei ţărăneşti – este fiertura de legume. Aceasta poate fi acrită cu roşii – pentru că nu există gospodină să nu aibă puse roşii la murat, la sare sau, pur şi simplu, strânse împreună cu alte legume, tocate şi păstrate pentru iarnă în recipiente mici, în beci. Fiertura de legume se mai poate acri cu zeamă de varză sau cu zeamă de murături." Maria Cristea Şoimu ne împărtăşeşte apoi şi câteva dintre secretele deprinse de la bunica sa, "care a slujit ca bucătăreasă la o curte boierească din zona Odobeştiului": "Eu fac ciorba acrită cu zeamă de murături. Pun în ciorbă şi o sfeclă roşie, tăiată în patru, sau pun chiar felii dintr-o sfeclă acrită alături de murături. Bunica ţinea adevărate discursuri despre aceste tradiţii de post. Îmi spunea: «Mamă, înainte se ţinea post cu mămăligă cu prune verzi, cu chisăliţă de corcoduşe, cu fasole, cu cartofi, cu arpacaş». Am de la bunica vreo cinci reţete diferite cu arpacaş, şi nu sunt reţete de colivă, ci de arpacaş cu prune uscate, cu prune afumate, cu ciuperci uscate, ori reţete de sarmale care au în umplutură arpacaş în loc de orez".

Varza pentru sărmăluţe…

Cam tot acum, pe final de an – de fapt, până la Sfântul Andrei, ce abia trecu – se pune şi varza la murat. Varza cea bună pentru "învălit" sarmale, în zilele de post ori "de dulce". "Am încercat într-un an să pun varza în recipiente mici. N-au încăput căpăţâni cu frunză mare şi, de câte ori trebuia să fac sarmale, eram nevoită să mă duc în piaţă", mărturiseşte interlocutoarea noastră, confirmându-ne apoi că anul acesta a respectat întocmai tradiţia, punând varza la murat taman în intervalul dintre Sfântul Dumitru şi Sfântul Andrei. "Abia am pus ultimul butoi şi de azi încep să vântur varza din primul butoi. Scot zeama şi o torn de sus, aşa cum făcea şi bunica".

Încercăm împreună să desluşim de ce tocmai în această perioadă din an se pune cea mai bună varză la murat? "Acum leguma este coaptă. După Sfântul Andrei, începe să fie atacată de ger, începe să se deshidrateze, se usucă şi nu mai este gustoasă".

Iată şi reţeta: "Pun 3-4 căpăţâni de usturoi, necurăţaţi. Este conservant natural, la fel ca şi mărarul uscat. Ca să iasă o zeamă limpede şi astringentă, mai pun în butoi boabe de porumb şi gutui. Sare se pune câte o lingură de 40 de grame la un litru de apă. Scobesc însă cotorul verzei şi pun şi acolo puţină sare – cu cât e căpăţâna mai mare, cu atât absoarbe mai multă sare. Aşez toate verzele cu cotorul în sus şi torn deasupra saramura".

… Şi sărmăluţele bătrâneşti

Ca să înţelegem cât de gustoase sunt sărmăluţele pregătite după reţeta cea veche a bunicii, ne îmbie să gustăm. Decelăm un gust special, mai puţin obişnuit… "Sunt sarmale de post, aromate cu mentă", răspunde Maria Cristea Şoimu nedumeririi noastre. După care, fără alte comentarii, ne şi dă reţeta (publicată, mai demult, într-o altă carte a domniei sale, "Bucătăria iernii", Editura Ametist ’92, redactată în colaborare cu actriţa Adriana Trandafir). "Ai nevoie de un sfert de kilogram de orez, două cepe, trei-patru morcovi, un păstârnac, o varză mare murată, o ţelină, două rădăcini de pătrunjel, o ceaşcă de ulei, o lingură cu bulion, sare, mentă măcinată. Speli orezul în mai multe ape, după ce l-ai ales bob cu bob, îl laşi acoperit cu apă rece atâta timp cât prăjeşti legumele. Cureţi cepele şi le toci, le căleşti în ulei cald îndoit cu apă. Lucrezi cu vasul acoperit, la foc mic, până se înmoaie ceapa. Cureţi de coaja de deasupra ţelina, morcovii, pătrunjelul şi păstârnacul, le speli, le treci prin răzătoarea mică, le pui peste ceapă, acoperi vasul, laşi să se călească împreună 10-15 minute. Scurgi orezul, îl răstorni peste legume, amesteci şi laşi pe foc alte 5 minute. Condimentezi cu sare, mentă măcinată, bulion şi cimbru, omogenizezi şi faci sarmale în foi de varză. Aşezi un strat de varză tocată în oală adâncă, un strat de sarmale, o creangă de cimbru, alt strat de varză şi iar sarmale. Acoperi cu foi întregi de varză, umpli oala cu apă încălzită şi fierbi la foc mic o oră. Scazi la cuptor până când nu mai au zeamă, serveşti cu pâine sau mămăliguţă rece".

Neconvenţional

Ultima apariţie editorială a Mariei Cristea Şoimu – "Reţete de post şi sărbători creştine" – a avut parte de o lansare în lume mai puţin obişnuită. "Am ales să prezint cartea nu în librărie, ci în biserică", ne spunea autoarea, care a primit în acest sens sprijinul părintelui Zaharia, de la biserica din Ghermăneşti, Snagov. Ineditul eveniment a avut loc în ziua de Sfântul Andrei, nu întâmplător: "Este momentul în care sămânţa germinează, începe o nouă viaţă în noaptea aceasta". Cartea a ajuns astfel în mâinile locuitorilor din Ghermăneşti, împreună cu o "pomană" (autoarea a respectat astfel ritualurile creştine despre care relatează în carte), din pachet nelipsind sarmalele de post, în foi de varză şi aromate cu mentă, şi pâinea cu ierburi.

Hribi uscaţi cu usturoi

Ingrediente: o farfurie cu hribi uscaţi, 5 căţei de usturoi, 5 linguri făină, un pahar cu ulei, o cană cu sifon, sare

Preparare:
Se spală hribii, se dau în clocot, apoi se lasă în apă rece jumătate de oră ca să se hidrateze şi să ajungă la forma iniţială. Din 4 linguri cu făină, o cană cu sifon, sare şi usturoi pisat se face un aluat ca de clătite. Se scot hribii din apă, se sărează, se storc, se trec prin făină, apoi prin aluat şi se prăjesc în ulei fierbinte. Se întorc des pentru a se rumeni pe toate părţile, se scot pe şerveţele de hârtie pentru un sfert de oră, se trec pe un platou mare şi se servesc cu cartofi prăjiţi sau copţi în cuptor şi salată de varză acră.

Dovlecei umpluţi cu varză

Ingrediente: 8-10 dovlecei, 1 varză mică, cimbru, 2-3 roşii sau 1 lingură cu bulion, 1 ceapă, 3-4 linguri cu ulei, sare.

Preparare:
Se spală dovleceii, se rad de coaja albă, se taie un capac larg şi se golesc de seminţe. Se spală iar şi se lasă la scurs pe un prosop curat. Se toacă varza mărunt, se presară cu multă sare, se freacă uşor până când se strânge zeamă în vas. Se spală cu apă rece, se scurge şi se pune în cratiţă cu ulei şi cu ceapă tocată. Se căleşte o jumătate de oră, se adaugă bulionul sau roşiile fără coajă şi tocate mărunt, cimbru, apoi se mai lasă câteva minute pe foc. Se umplu dovleceii cu varza călită, se pun în formă, se acoperă cu apă caldă şi se introduc la cuptor o jumătate de oră. Se servesc calzi, cu pâine proaspătă.

"Având la îndemână varză, orez, conopidă, cartofi, fasole, ceapă – românului nu îi este foarte greu să ţină post"
Maria Cristea Şoimu - autoare de cărţi de bucate
Citeşte mai multe despre:   sare,   apă,   post,   varza,   sarmale,   bucate cercate

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Delia, Cheloo și Mihai Bendeac au început filmările pentru cel de-al optulea sezon iUmor

Delia, Cheloo și Mihai Bendeac au început filmările pentru cel de-al optulea sezon iUmor
Galerie Foto Cel mai urmărit show de umor va reveni în curând la Antena 1 cu un nou sezon de senzație. Delia, Mihai Bendeac și Cheloo au avut o primă zi de filmare absolut surprinzătoare, plină de elemente surprize, gata să...

5 elemente pentru succesul unei afaceri cu haine second hand & outlet

5 elemente pentru succesul unei afaceri cu haine second hand & outlet
La nivel internațional, dar și în România, interesul consumatorilor pentru a cumpăra îmbrăcăminte, încălțăminte și accesorii de pe segmentul second hand și outlet este în creștere semnificativă. Demn de...

Discuțiile despre sport la locul de muncă ar putea fi interzise în Marea Britanie

Discuțiile despre sport la locul de muncă ar putea fi interzise în Marea Britanie
Angajatorii ar trebui să descurajeze discuțiile despre sport la locul de muncă întrucât exclud femeile și încurajează comportamentul neadecvat, spun experții în management, citați de dailymail.co "Nu...

Săptămâna trecută, Acces Direct, cea mai urmărită emisiune de după-amiază la orașe, și în toată țara

Săptămâna trecută, Acces Direct, cea mai urmărită emisiune de după-amiază la orașe, și în toată țara
Emisiunea Acces Direct a fost, săptămâna trecută (20-24 ianuarie), prima opțiune în rândul telespectatorilor din mediul urban și din toată țara care s-au aflat în fața micilor ecrane, de luni până vineri,...

Un nou sezon Mangalița, în curând, la Antena 1

Un nou sezon Mangalița, în curând, la Antena 1
Serialul de comedie Mangalița revine, în curând, la Antena 1, cu un nou sezon. Sub sloganul “Să ne fie bine ca să nu fie rău, din nou”, primarul localității, Stelian Manole (interpretat de Teodor Corban),...

Asia Express – Drumul Comorilor începe sămbătă, 15 februarie de la ora 20.00 la Antena 1. Prima săptămână de difuzare va avea 4 ediții

Asia Express – Drumul Comorilor începe sămbătă, 15 februarie de la ora 20.00 la Antena 1.  Prima săptămână de difuzare va avea 4 ediții
Galerie Foto Cel mai așteptat reality-show al momentului, Asia Express – Drumul Comorilor revine la Antena 1 sâmbătă, 15 februarie, de la ora 20.00. Spre bucuria telespectatorilor, prima săptămână de difuzare va avea 4...

Angelina Jolie și Brad Pitt lansează un sortiment de șampanie rose

Angelina Jolie și Brad Pitt lansează un sortiment de șampanie rose
Domeniul viticol Miraval, deţinut de fostul cuplu hollywoodian Angelina Jolie - Brad Pitt, asociat familiei de viticultori Perrin alături de care comercializează deja un sortiment de rosé obţinut în regiunea...

Madonna anulează primul concert la Londra din turneul "Madame X"

Madonna anulează primul concert la Londra din turneul "Madame X"
Cântăreaţa americană Madonna a anulat primul din seria sa de 15 concerte pe care le avea programate la Londra în cadrul turneului mondial "Madame X", anunţând cu puţin timp înainte de începerea show-ului că a...

Disneyland din Hong Kong se va închide temporar din cauza epidemiei de pneumonie virală

Disneyland din Hong Kong se va închide temporar din cauza epidemiei de pneumonie virală
Parcul de distracţii Disneyland din Hong Kong a anunţat că se va închide începând de duminică, până la un nou ordin, din cauza epidemiei de pneumonie virală din China, decizie luată la o zi de la anunţarea...

Celebrul director al Cabaretului "Michou" din Paris a murit la vârsta de 88 de ani

Celebrul director al Cabaretului "Michou" din Paris a murit la vârsta de 88 de ani
Michou, celebrul director al cabaretului din Paris care a inspirat personajul Zaza din filmul "La cage aux folles", a murit la vârsta de 88 de ani, a anunţat agentul său de presă. "Michou a murit în această di...

Dramă pentru o cunoscută cântăreață. „Drum lin mama scumpă..ai plecat cu jumătate din inima mea..”

Dramă pentru o cunoscută cântăreață. „Drum lin mama scumpă..ai plecat cu jumătate din inima mea..”
Galerie Foto Mama cântăreței Lora a murit, astăzi. Vedeta a făcut anunțul dureros. "Cine are părinţi, pe pământ nu în gând / Mai aude şi-n somn ochii lumii plângând.." Drum lin mama scumpă..ai plecat cu jumătate...

Cum să faceți clătite delicioase, sănătoase și care nu îngrașă

Cum să faceți clătite delicioase, sănătoase și care nu îngrașă
V-am tot spus că să ai o dietă curată nu înseamnă să renunți la măncărurile favorite ci, mai degrabă, să devii mai pretențios(oasă) în privința calității ingredientelor folosite. Dacă folosim...

Cirque du Soleil și-a anulat reprezentațiile în China

Cirque du Soleil și-a anulat reprezentațiile în China
Compania de divertisment Cirque du Soleil a anunţat anularea, până la o notificare ulterioară, a tuturor reprezentaţiilor sale programate la Hangzhou, în China, din cauza epidemiei de coronavirus, care a...

Electric Castle câștigă titlul de Cel mai bun festival european de dimensiuni medii

Electric Castle câștigă titlul de Cel mai bun festival european de dimensiuni medii
European Festival Awards, cea mai importantă competiție europeană din domeniu, a desemnat, aseară, câștigătorii ediției 2019, iar Electric Castle a fost desemnat Cel mai bun festival european de dimensiuni...

Australia, foc şi lacrimi – un documentar marca Observator, exclusiv pe AntenaPlay

Australia, foc şi lacrimi – un documentar marca Observator, exclusiv pe AntenaPlay
Cum s-a văzut incendiul din Australia și cum sunt românii de acolo, echipa Observator va dezvălui într-un documentar exclusiv care poate fi urmărit integral pe AntenaPlay.   Filmul evenimentelor începe...
Serviciul de email marketing furnizat de