x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Bucuria de a fi gentleman

Bucuria de a fi gentleman

de Cristina Andreea Catana    |    10 Aug 2005   •   00:00
Bucuria de a fi gentleman
CAIET DE RETETE
Isabella Beeton, o pianista britanica din secolul trecut, spunea ca pestele este adecvat oricarei mese festive. Noi, romanii, pentru ca Dumnezeu ne-a dat atatea lacuri, si rauri, si mare, si un fluviu, putem spune ca suntem un popor fericit. Putem manca peste oricand, transformand fiecare masa intr-una boiereasca. Biban, stiuca, crap, platica, rosioara, sunt doar cativa dintre pestii care traiesc in apele noastre si ne incanta cu gustul lor deosebit. Saramura, bors, ciorba, plachie, piftie, peste prajit, copt, la gratar, toate ne sunt la indemana. Zona Dobrogei este un exemplu in acest sens. Aici a prinde, a manca si a gati peste este o traditie de sute de ani pe care oamenii o respecta cu sfintenie. Si nu putem refuza natura, mai cu seama cand pestele este un preparat atat de sanatos, care ne ajuta sa ne pastram in forma, atat fizic cat si psihic.

Pestele face parte din viata romanilor nu doar ca ingredient al mancarurilor. Pescuitul este pentru unii cel mai placut mod de a-si petrece timpul liber. Nu mai conteaza ca trebuie sa se trezeasca in zorii zilei, ca trebuie sa se lupte cu tantarii. Gandul la pestele patruns de mirosul carbunelui incins, undeva pe marginea unei ape, unde natura li se ofera in toata splendoarea ei, face ca pescarilor sa nu le mai pese de nimic.

Si, daca ar fi sa ne luam dupa spusele pianistei britanice, mancand peste, poti fi un adevarat gentleman, fie ca te afli la cel mai luxos restaurant, fie ca stai in bucatarie si il prepari singur sau pe malul unei ape.

SFAT
SANATATE. Pestele este unul dintre alimentele cele mai sanatoase, avand un continut bogat de vitamine (A, B1, B2) si saruri minerale (in special fier, fosfor si potasiu). Este recomandat in toate dietele ce au ca scop pierderea greutatii sau diminuarea cantitatii de colesterol din organism. Se poate consuma atat proaspat, cat si dupa ce a fost decongelat.

PROSPETIME. Exista cateva secrete dupa care putem stabili daca un peste este proaspat sau nu. In primul rand, branhiile nu trebuie sa fie albicioase, ci colorate in rosu intens. Ochii sa fie limpezi si sticlosi, iar burta tare. De asemenea, solzii trebuie sa fie luciosi, desprinzandu-se cu greutate atunci cand pestele este curatat. Din batrani s-a pastrat o metoda care nu da gres. Pestele se scufunda intr-un vas cu apa rece. Daca ramane pe fund, inseamna ca este proaspat, daca pluteste la suprafata a inceput deja sa se strice. In acest ultim caz trebuie aruncat, fiind foarte toxic.

SARAMURA DE BIBAN

Ingrediente: un kg biban; pentru saramura: 250 ml apa, o lingurita cu concentrat pentru supa, 15 ml ulei, 6 catei de usturoi, un fir de cimbru, un ardei iute, suc de lamaie, piper.
Preparare: Bibanul se curata de solzi, se eviscereaza, se scot branhiile, se spala, se sareaza si se zvanta. Apoi se frige pe gratar, pe plita sau chiar pe o tabla pusa pe ochiul de la aragaz. Se lasa sa se rumeneasca pe ambele parti si se asaza pe un platou. Saramura se prepara in felul urmator: concentratul de supa si uleiul se dau in clocot cu 250 ml de apa, timp de 2-3 minute. Se amesteca cu mujdeiul de usturoi, firul de cimbru, piperul si sucul de lamaie. Se toarna saramura pregatita si se serveste cu mamaliguta calda. Se poate servi si cu ardei iute.

LIN CU CIUPERCI

Ingrediente: doi lini de 500 g bucata, 250 g ciuperci, doua cepe, 200 ml vin alb sec, 3-4 linguri cu faina, 4 linguri cu ulei, sare, piper, verdeata.
Preparare: Pestii se oparesc 1-2 minute in apa clocotita, apoi se curata de solzi, se eviscereaza, se taie capul, coada si aripioarele, se spala, se zvanta cu un servet, se sareaza, se pipereaza si se lasa sa stea 60-90 de minute. Se tavalesc apoi prin faina si se prajesc in ulei incins, apoi se scot intr-o cratita cu capacitatea de 3 litri. Ceapa tocata marunt se inabusa in ulei, apoi se adauga ciupercile taiate lamele si, la final, se toarna peste peste. Se adauga vinul si se lasa sa fiarba inabusit, la foc mic, cu capac. Se presara cu verdeata tocata si se serveste cald.

BORS LIPOVENESC

Ingrediente: un kg peste marunt, 1,5 kg peste mare, 200 g ceapa, 200 g morcovi, 100 g pastarnac, 100 g telina, 100 g ardei gras, o radacina de patrunjel, 300 g rosii, 50 g orez, 200 g cartofi, un litru de zer de putina, un litru bors, patrunjel verde, leustean, sare, piper, coriandru macinat.
Preparare: Se curata, se spala si se toaca marunt zarzavatul, fara cartofii si rosiile, se fierbe intr-un litru de zer de putina, impreuna cu pestele marunt curatat si spalat. Cand zarzavatul si pestii mici sunt bine fierti, se trec printr-o sita fina pana se obtine o crema de legume si peste. Zeama rezultata se pune din nou la fiert, impreuna cu cartofii curatati si taiati si feliile de rosii curatate de pielita si samburi. Cand cartofii sunt fierti pe jumatate, se pune si pestele mare portionat, borsul dat in clocot separat, impreuna cu leusteanul, orezul fiert in prealabil, coriandrul, sarea si piperul. Se asezoneaza, se ia de pe foc, se adauga patrunjelul tocat fin. Se serveste alaturi de bucatele de peste cu mujdei.

PLATICA RASOL

Ingrediente: 500 g platica, 3-4 cartofi, concentrat pentru supa, suc de lamaie, foi de dafin, patrunjel verde, cimbru, sare, piper boabe, 25 g unt, ulei.
Preparare: Pestele se curata, se indeparteaza capul, coada si aripioarele, se eviscereaza si se spala sub un jet de apa. Apoi, se zvanta si se taie bucati, se sareaza si se lasa sa stea 30-40 de minute. Se pun la fiert cartofii curatati si taiati, concentratul de supa, piperul boabe, foile de dafin si cimbrul, apoi se adauga pestele. Dupa ce pestele s-a racit putin, se scoate pe un platou, se scot si cartofii si se aranjeaza in jurul pestelui, apoi se toarna sosul. Se mai adauga ulei, suc de lamaie si patrunjel verde. Peste cartofi se adauga unt.

PASTE CU PESTE

Ingrediente: 400 g paste, o conserva de peste, o ceapa, o lingura ulei de masline, 3-4 castraveti murati, patrunjel verde.
Preparare: Pastele se fierb in apa cu sare. Cand sunt gata se scot, se scurg si se asaza pe un platou. Se amesteca cu ulei de masline, cu pestele din conserva si cu ceapa tocata marunt. Castravetii se taie felii si se folosesc pentru ornat. Deasupra se presara patrunjel verde tocat foarte fin.
×
Subiecte în articol: ulei peştele