x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Bun ca în Apuseni

Bun ca în Apuseni

de Simona Chiriac    |    23 Iul 2008   •   00:00

În apropierea impunătoarelor Calcare de la Ampoiţa, într-un loc încă neschimbat de tumultul civilizaţiei moderne, mîncarea românească se găteşte şi azi după vechile obiceiuri. Dochia Hălga îi ademeneşte pe turiştii care-i trec pragul cu plăcinte pe lespede sau cu păstrăvi înveliţi în şuncă şi fripţi pe grătar. O  minunăţie!



În apropierea impunătoarelor Calcare de la Ampoiţa, într-un loc încă neschimbat de tumultul civilizaţiei moderne, mîncarea românească se găteşte şi azi după vechile obiceiuri. Dochia Hălga îi ademeneşte pe turiştii care-i trec pragul cu plăcinte pe lespede sau cu păstrăvi înveliţi în şuncă şi fripţi pe grătar. O  minunăţie!

Care este specialitatea restaurantului pensiunii dumneavoastră? Plăcintele pe lespede, bineînţeles. Sînt mulţi oameni care vin la noi doar ca să le guste. Li s-a dus vestea. Le facem cu brînză sărată, brînză dulce, cartofi sau măr ras. Acum, că e sezonul, le preparăm cu urdă şi mărar. Oricum ar fi, tot sînt bune. Pentru a obţine umplutura de cartofi se căleşte ceapa în ulei, cu boia de ardei şi sare. Cartofii se fierb în coajă, se curăţă, se dau pe răzătoarea cu ochiuri mari şi apoi se amestecă bine cu ceapa călită. Ca să iasă plăcintele bune, nu trebuie să torni ulei în tigaie. Singurul ulei care se foloseşte este cel care se pune pe planşetă, ca să poată fi întins aluatul bine.

Ce alte preparate comandă oaspeţii dumneavoastră? Clienţii sînt serviţi cu tocăniţe de pui, de varză, ciorbe şi diverse preparate la grătar. Păstrăvul nu dă niciodată greş. În mod normal se face prăjit în tigaie. Eu îi adaug mirodenii, în special rozmarin, că îl face mai aromat, apoi îl învelesc în fîşii lungi de slănină, ca să-şi ia gust şi să nu fie carnea seacă. La sfîrşit îl înfăşor în hîrtie de copt, apoi în folie de aluminiu şi îl frig pe grătar. Se serveşte cu cartofi natur şi mujdei. Tocăniţa la ceaun se poate face din pui, carne de miel sau porc, vită. Pun multe legume, mai ales ceapă şi ardei, iar după ce se călesc le amestec bine cu carnea. După ce fierb pun puţină făină şi bulion, iar dacă este ciorbă de pui, atunci adaug smîntînă. Se serveşte cu murături şi mămăligă.

Care este secretul unor mîncăruri gustoase şi sănătoase, aşa cum se prepară prin părţile acestea? În primul rînd, am grădina mea, de unde iau toate ingredientele. Folosesc legume, fructe şi plante aromate care au crescut în aerul curat de munte. În al doilea rînd, pun tot ce trebuie în mîncare şi, în plus, pun foarte mult suflet.

Plăcintă pe lespede

Ingrediente: pentru aluat: un kg făină, două ouă, 30 g sare, 50 g zahăr, 100 ml lapte, o jumătate de cubuleţ de drojdie; pentru umplutură: 150 g mere, zahăr, vanilie.

Preparare: După ce se frămîntă aluatul, se lasă la crescut într-un loc cald. Merele se curăţă, se rad şi se storc. Se amestecă bine cu zahăr şi vanilie. Se întinde o foaie rotundă de aluat şi se aşază în mijloc umplutura de mere. Se aduce cu degetele aluatul înspre mijloc, astfel încît să fie acoperită umplutura. Se aplatizează şi se coace pe flacăra de la aragaz, pe ambele părţi, într-o tigaie sau pe o tavă fără ulei.

DOCHIA HĂLGA, proprietar Pensiunea "Casa cu dor", Ampoiţa, judeţul Alba

×
Subiecte în articol: recomandarea saptamanii