x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Bun-gust, calitate, rafinament

Bun-gust, calitate, rafinament

de Carmen Dragan    |    13 Mai 2010   •   00:00
Bun-gust, calitate, rafinament
Sursa foto: Andreea Aron/Jurnalul Naţional

Profesionişti HoReCa şi-au dat întâlnire cu produse premium olandeze la workshop-ul din 5 mai, organizat de Centrul de Învăţământ Turistic având ca invitat una dintre companiile olandeze de top în domeniul distribuţiei produselor alimentare.

Preparate şi ingrediente precum somonul sălbatic, tonul alb, trufele, condimentele exotice, brânzeturile rafinate, fructele şi legumele confiate, produsele de panificaţie şi o serie de alte specialităţi aduse din toate colţurile lumii au fost foarte apreciate. Workshop-ul a venit în ajutorul chefilor din Bucureşti care vor să îşi încânte clienţii cu preparate culinare realizate din ingrediente proaspete de cea mai bună calitate, dar a fost util şi pentru retailerii care doresc în rafturile magazinelor produse de calitate premium la preţuri accesibile.

"În organizarea acestui eveniment am pornit de la dilema - de ce are nevoie un bucătar ca să facă o mâncare de calitate: de ingrediente, de reţetă sau de har? Bineînţeles că toate cele trei elemente sunt importante, dar ingredientele trebuie obligatoriu să fie de bună calitate pentru reuşită. Produsele expuse aici fac parte dintr-un portofoliu care depăşeşte 60.000 de articole", a declarat Gabriele Berechet.

PRODUSE FĂRĂ CONCURENŢĂ
În expoziţie am putut degusta produse care acoperă toată gama mic dejun-cină. Au fost preparate la cuptor în diverse combinaţii ravioli, spaghete etc. De asemenea, brânzeturile au avut un real succes. Am putut găsi şi ingrediente necesare pentru obţinerea unui sos, dar şi sosuri gata preparate. Peştele s-a dovedit a fi irezistibil. Heringul, somonul afumat la rece şi la cald, calcanul... au fost delicioase. Păsările expuse (prepeliţă, raţă, gâscă) au provenit de la una dintre cele mai cunoscute companii din Olanda. La stand au fost expuse şi produse obţinute din carnea acestor păsări, cum ar fi foie gras.

J. Bart, reprezentantul firmei Wijnimport J. Bart, a adus la workshop vinuri excepţionale. El a declarat: "Compania noastră distribuie vin numai reprezentanţilor HoReCa. În Olanda, produsele ajung în exclusivitate în domeniul gastronomic. Noi oferim şi consultanţă în ceea ce priveşte combinaţia între vinuri şi mâncare".

CAVALERUL MESEI PERFECTE
Calitatea tuturor produselor a fost garantată de bucătarul Wynand Vogel. Acesta te frapează la prima vedere prin atitudinea echilibrată pe care o afişează. Nu ai putea să ghiceşti că un om atât de calm a condus zeci de echipe de bucătari, care au câştigat doar medalii de aur. Poate acesta este şi secretul unei cariere de peste trei decenii în arta gastronomică, încununată la 30 aprilie cu primirea ordinului Orange-Nassau în grad de Mare Cavaler, din partea Reginei Beatrix a Olandei.

În spatele medaliilor de aur stau sute de ore de muncă în bucătărie, sute de ore de antrenamente, sute de cărţi de specialitate citite. Un om care a transformat o meserie în artă, o meserie care pentru mulţi nu este mai mult decât o ocupaţie într-un mod de viaţă. Wynand Vogel a trecut prin toate departamentele unei bucătării, conştient fiind că orice clădire rezistentă are nevoie de o fundaţie solidă. Pentru maestrul Vogel, a fi bucătar nu este sinonim cu a amesteca câteva ingrediente.

El trebuie să aibă noţiuni de igienă, de marketing, de management, de comunicare pentru a se putea diferenţia de gospodinele care fac două ciorbe pentru familie. Wynand Vogle a fost şi membru în echipa olimpică de bucătari a Olandei.

După ce a câştigat doi ani la rând medalii de aur, a ajuns căpitan şi mai apoi coordonator al întregii delegaţii. Succesele sale cu echipa naţională a Olandei l-au recomandat ca manager de proiect pentru alte echipe naţionale, printre care şi cea a României şi mai apoi ca preşedinte al juriului la diverse competiţii de prestigiu din lume. Pentru reuşitele sale, Wynand Vogel a fost numit membru de onoare pe viaţă al WACS (World Associations of Cooks Societies), are gradul de Cavaler al Ordinului Coteaux de Champagne, este membru al Lanţului Rotiserilor, examinator în cadrul concursului "Bucătarul Planetei".

Dar cum un bun bucătar trebuie să le împărtăşească şi celorlalţi experienţele sale, Wynand Vogel a lăsat pentru puţin timp ustensilele din bucătărie şi s-a dedat scrisului. Aşa au apărut "Enciclopedia Culinară" (scrisă în colaborare cu Winkler Prins), "Invitatul misterios", un titlu care stârneşte cu siguranţă interesul şi "Fotografii şi preparate stilate". Cărţi care merită.... savurate pe îndelete.


O iniţiativă de succes
Centrul de Învăţământ Turistic îşi propune să continuie seria worshop-urilor, deoarece doreşte să fie un partener activ al industriei HoReCa. Vor prezenta tot ceea ce este nou atât din punct de vedere al produselor alimentare, cât şi al cursurilor de specialitate.

×
Subiecte în articol: profesionistii