x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Caiet de reţete 10 octombrie 2007

Caiet de reţete 10 octombrie 2007

10 Oct 2007   •   00:00

I)Preparate din carne:

1)Supă de pasăre cu legume:

două vinete, doi dovlecei, doi piepţi de pui, un fir de praz, două bucăţi de fenicul, 4 roşii, doi morcovi, doi cartofi, 200 g fasole galbenă păstăi, 50 ml ulei de măsline, o linguriţă de pudră de curry, sare, piper, pătrunjel, smăntănă, iaurt

1 Morcovii şi cartofii se curăţă de coajă, se spală şi se taie in bucăţi mai mici. Se pun in apă rece, ca să nu se oxideze şi să se inchidă la culoare.

2 Prazul şi feniculul se curăţă, se spală şi se taie in rondele, respectiv in felii subţiri. Vinetele şi dovleceii se spală, se taie in felii sau in cubuleţe.

3 Se incinge uleiul intr-o cratiţă, se adaugă prazul, feniculul, vinetele şi se călesc două minute.

4 Se pune o oală cu trei litri de apă la fiert şi cănd incepe să clocotească se pun piepţii de pui tăiaţi in cuburi. Se ia spuma, se adaugă legumele călite, morcovii, sarea şi piperul.

5 Se lasă la fiert 20 de minute şi se pune fasolea galbenă, tăiată in bucăţele, roşiile fără pieliţă, tăiate in cuburi, cartofii şi dovleceii.

6 Cănd legumele sunt aproape fierte se presară pudra de curry, se adaugă pătrunjelul tocat şi se lasă la fiert incă 20 de minute.

Sfat: Se serveşte fierbinte, cu smăntănă sau iaurt.

Băutura: Ţuică

2) Ruladă cu caşcaval şi şuncă:

600 g făină, 200 g unt, 250 ml smăntănă, 4 ouă, 500 g caşcaval, 500 g şuncă de pui sau porc, 5 cartofi, o linguriţă de oţet, o jumătate de pliculeţ cu praf de copt, sare, piper, salată verde, unt pentru tavă, legume de sezon

1 Intr-un castron se amestecă făina cu o linguriţă de sare, praful de copt şi puţin piper.

2 Se adaugă un ou, smăntăna, oţetul şi untul aflat la temperatura camerei. Se amestecă totul, iar aluatul rezultat se infăşoară cu folie de plastic şi se introduce la rece pentru 30 de minute sau o oră.

3 Cartofii se curăţă de coajă, se fierb şi se taie in cubuleţe. După ce s-au răcit se amestecă bine cu şunca tăiată in cubuleţe, două ouă, sare şi piper.

4 Se presară masa cu făină, se imparte aluatul in două bucăţi şi se intind două foi subţiri.

5 Pe o foaie se presară caşcavalul ras, sare şi piper. Se pune a doua foaie, se unge cu amestecul de cartofi şi şuncă, se rulează şi se aşază in tava unsă cu unt.

6 Se unge cu ou bătut, se introduce in cuptor şi se coace timp de 30-45 de minute la foc mediu spre iute.

Sfat: Se serveşte fierbinte sau rece, cu salată verde sau salată din legume de sezon.

Băutura: Pinot Noir

3)Pui cu bame:

4 pulpe de pui, o ceapă, 500 g bame, o ceşcuţă de oţet, 500 g roşii, o jumătate de linguriţă de pudră de chilli, 3 căţei de usturoi, ulei de floarea-soarelui, sare, piper, coriandru, pătrunjel

1 Bamele se curăţă, li se taie codiţele şi se pun intr-un vas cu apă şi oţet. Se scot intr-o strecurătoare şi se lasă la scurs. Ceapa şi usturoiul se curăţă de foi, se spală şi se toacă mărunt.

2 Se incinge ulei intr-o cratiţă, se adaugă ceapa şi usturoiul, se călesc două minute la foc iute. Bamele se prăjesc intr-o tigaie antiaderentă, fără ulei, pănă cănd incep să se usuce puţin.

3 Se pun peste ceapa călită, se adaugă pudra de chile, se călesc căteva minute, apoi se pun roşiile curăţate de pieliţă şi tocate mărunt, un pahar de apă, sare şi piper.

4 Se fierb 25-30 de minute, se presară verdeaţă tocată, se opreşte focul şi se acoperă.

5 Dacă sosul este prea gros, se mai adaugă apă şi se mai fierbe timp de zece minute.

6 Pulpele de pui se condimentează şi se prăjesc in ulei incins. Se servesc alături de bamele fierbinţi, presărate cu verdeaţă.

Sfat: Totul se găteşte la foc mediu, pentru a se păstra gustul specific al bamelor.

Băutura: Riesling Italian

4) Pui cu susan şi dovleac:

doi piepţi de pui, 50 g stafide, seminţe de susan, două ouă, 500 g dovleac, 100 g parmezan, 100 g unt, apă, o lămăie, ghimbir ras, doi căţei de usturoi, miere, o lingură de amidon, ulei, sare, piper, mărar, pudră de chile, 30 g zahăr tos

1 Piepţii de pui se taie in făşii mici, se pun intr-un castron şi se condimentează. Se trec prin ouăle bătute şi seminţele de susan.

2 Se prăjesc in ulei incins, se scot, se aşază intr-un castron şi se acoperă. Dovleacul se curăţă de coajă, se spală şi se scurge.

3 Se incinge untul intr-o tigaie, se adaugă dovleacul, zahărul tos, un pahar de apă, sarea şi piperul. Se căleşte pănă cănd poate fi pătruns de dinţii unei furculiţe, se scoate şi se pune intr-un castron.

4 Intr-o oală mai mică se pun 300 ml apă, sucul de la lămăie, o jumătate de linguriţă de ghimbir ras, usturoiul şi două linguri de miere.

5 Se fierbe timp de zece minute, se condimentează, se adaugă stafidele şi amidonul dizolvat in trei linguri de apă.

6 Se fierbe la foc mic pănă cănd sosul s-a ingroşat. Se serveşte alături de puiul cu susan şi dovleacul gratinat, presărat cu mărar tocat.

Sfat: Pentru un sos picant se adaugă un sfert de linguriţă de pudră de chile.

Băutura: Fetească Albă

II)Preparate din peşte

1)Pizza cu creveţi şi dovleac:

7 g drojdie uscată, 50 g unt, 300 ml apă, o lingură de zahăr tos, 600 g făină, un ou, 300 g creveţi decorticaţi, 300 g dovleac pentru plăcintă, două fire de rozmarin, sare, piper, ulei de măsline, sos de roşii picant

1 Dovleacul se curăţă de coajă, se spală şi se şterge cu un prosop. Se taie in felii subţiri, se condimentează şi se introduce in cuptor pentru 10-15 minute.

2 Intr-un castron se amestecă drojdia cu puţină apă călduţă. Se lasă să se dizolve, se adaugă puţină făină şi se lasă să crească. Cănd maiaua a crescut suficient, se toarnă in mijlocul făinii cernute.

3 Se adaugă restul de apă caldă amestecată cu o linguriţă de sare şi zahărul tos, untul topit şi răcit. Se frămăntă pănă cănd rezultă un aluat elastic, potrivit de tare.

4 Se acoperă cu un şervet şi se lasă să crească la loc cald. După 30 de minute se imparte in bucăţi egale, li se dă formă de cercuri şi se aşază intr-o tavă unsă cu ulei, presărată cu făină sau tapetată cu folie de aluminiu.

5 Se aşază deasupra feliile de dovleac, creveţii prăjiţi puţin in ulei, sare şi piper. Se ung cu ou bătut, se presară rozmarin şi se introduc in cuptor.

Sfat: Se serveşte fierbinte, cu sos de roşii picant.

Băutura: Bere

2)Ardei umpluţi cu ton:

8 ardei graşi, 500 g ton in ulei, o ceapă, doi ardei capia, 100 g capere, 3 castraveţi muraţi, 150 ml smăntănă, 75 g unt, 100 g făină, 600 ml apă, o lingură de muştar, rozmarin, sare, piper, o lămăie

1 Castraveţii se curăţă şi se dau pe răzătoarea cu ochiuri mici. Se pun intr-o strecurătoare şi se scurg.

2 Untul se taie in cuburi şi se pune la topit intr-o tigaie. Se adaugă ceapa tocată mărunt şi se căleşte două minute. Se toarnă făina dizolvată cu puţină apă şi se amestecă.

3 Cănd incepe să se ingroaşe se adaugă restul de apă, smăntăna, sarea şi piperul după gust. Se fierbe pănă cănd se ingroaşă sosul, se adaugă muştarul şi castraveţii raşi.

4 Se fierbe 15-20 de minute, se opreşte focul şi se lasă să se răcească.

5 Ardeii graşi se spală, li se taie un căpăcel şi se condimentează. Ardeii capia se curăţă de seminţe, se toacă mărunt şi se pun intr-un castron. Se amestecă bine cu tonul tocat mărunt, caperele, sucul de la lămăie, sare şi piper.

6 Se umplu ardeii cu această compoziţie şi se servesc imediat, cu sosul de castraveţi.

Sfat: In sos se poate adăuga şi o jumătate de linguriţă de rozmarin tocat mărunt.

Băutura: Pinot Gris

3) Cuşcuş cu ton şi roşii uscate:

300 g cuşcuş, 300 g fasole verde, 400 g ton in ulei, 100 g roşii uscate in ulei, sare, piper, mentă, un vărf de cuţit de boia iute, o lingură de ulei de floarea-soarelui, 100 ml iaurt, 50 ml smăntănă

1 Iaurtul se amestecă bine cu smăntăna, sarea, piperul şi menta tocată. Se acoperă cu un capac şi se introduce la rece.

2 Intr-o oală se pune la fiert apă, cu o linguriţă de sare şi o lingură de ulei. Cănd clocoteşte se ia de pe foc şi se toarnă peste cuşcuşul pus intr-o oală mai mare.

3 Se amestecă, se acoperă cu un capac şi se lasă să se umfle. Fasolea verde se curăţă de codiţe, se spală, se taie bucăţi mai mici şi se pune la fiert in apă cu sare.

4 Tonul se scoate din conservă, se scurge de ulei şi se toacă mărunt. Se pune intr-un castron impreună cu boiaua iute, sarea şi piperul după gust.

5 Se adaugă fasolea verde scursă de apă şi răcită, roşiile uscate scurse de ulei şi tăiate in bucăţele.

6 Se presară menta tocată, se amestecă şi se serveşte imediat, cu sosul de mentă.

Sfat: Tonul il putem inlocui cu orice fel de peşte conservat in ulei.

Băutura: Pinot Noir

4)Fileuri de şalău cu sos:

100 ml ulei, 500 g ciuperci, o lingură de busuioc, o jumătate de lingură de cimbru tocat, două cepe, 800 g roşii, doi morcovi, 4 fileuri de şalău, o salată verde sau roşie, parmezan, două limete, o lingură de amidon, boia dulce, sare, piper

1Fileurile de şalău se spală, se aşază intr-o tavă unsă cu ulei, se stropesc cu sucul de limetă şi se condimentează cu sare şi piper. Se presară boia dulce, se adaugă două pahare de apă şi se introduc in cuptor.

2 Se ţin 30-45 de minute la foc mediu, se scot şi se pun pe un platou, acoperindu-se cu un capac. Morcovii se curăţă, se fierb in apă cu sare, apoi se taie in cubuleţe.

3 Ciupercile se curăţă de pieliţă, se spală şi se taie in felii. Cepele se curăţă de foi, se toacă mărunt şi se pun la călit in ulei incins. Se căleşte ceapa timp de două minute, se adaugă ciupercile şi se prăjesc pănă cănd au căpătat o culoare maronie şi a scăzut sucul lăsat de ele.

4 Se adaugă cubuleţele de morcovi, roşiile curăţate de pieliţă şi tocate mărunt.

5 Se condimentează, se fierb 20-30 de minute, se adaugă amidonul dizolvat cu puţină apă, verdeaţa tocată şi se mai fierbe incă cinci minute.

Sfat: Sosul se serveşte alături de fileurile de peşte presărate cu parmezan ras şi salată.

Băutura: Vin alb de buturugă

III)Preparate din legume:

1)Salată cu fasole şi năut:

năut, fasole albă boabe, fasole roşie boabe, o ceapă albă, ciuperci champignon, ghebe murate, 50 ml ulei de măsline, 100 g măsline fără sămburi, un morcov, o limetă, busuioc uscat, oţet balsamic, sare, piper, salată verde, sos de maioneză

1 Morcovul se curăţă de coajă, se fierbe şi se taie in cubuleţe. Ceapa se curăţă de foi, se spală şi se taie peştişori.

2O conservă de ciuperci champignons se taie in felii subţiri sau in cubuleţe.

3 Intr-un castron se pun ciupercile tocate şi ceapa, ghebele dintr-o conservă scurse de lichid şi tăiate in bucăţele, conservele de fasole boabe roşie şi albă.

4 Se adaugă boabele de năut dintr-o conservă scurse de apă, cubuleţele de morcov şi măslinele fără sămburi, feliate.

5 Intr-un castronel se pune uleiul de măsline, o lingură de oţet, sucul de limetă şi o lingură de busuioc uscat. Se presară sare şi piper şi se toarnă peste legumele din vas.

6 Se amestecă totul, se acoperă cu folie de plastic şi se introduce la rece pentru 30 de minute sau se poate servi imediat, cu salată verde ruptă in făşii.

Sfat: Se poate servi şi cu sos de maionează.

Băutura: Riesling Italian

2) Salată cu brănză şi nuci:

500 g brănză feta, o salată verde, compot de cireşe, 100 g nucă, un fir de praz, busuioc, usturoi, 300 ml vin alb, oţet, 100 g unt, un ou, o lingură de muştar, o linguriţă de muştar cu seminţe, o ceapă roşie, sare, piper, păine neagră

1 Oul, muştarul simplu şi muştarul cu seminţe se pun intr-un bol inalt. Se adaugă ceapa roşie, vinul alb, doi căţei de usturoi, o linguriţă de oţet, sare şi piper.

2 Se mixează totul cu un blender, se adaugă untul topit şi răcit, iar sosul obţinut se pune intr-un castron de pastic sau porţelan.

3 Se acoperă cu folie de plastic şi se introduce la rece cel puţin 30 de minute.

4 Salata se spală, se scurge de apă şi se rupe in făşii mai mici. Se pune intr-un castron impreună cu miezurile de nucă intregi sau tăiate in bucăţi mai mici şi prazul tăiat in rondele subţiri.

5 Se adaugă brănza feta tăiată in cuburi, busuiocul tocat, cireşele fără sămburi, se presară cu piper şi se amestecă.

6 Se serveşte stropită cu sos de muştar, alături de felii de păine neagră.

Sfat: Sosul se consumă in maximum 24 de ore, deoarece se oxidează şi nu mai este comestibil.

Băutura: Vin alb de buturugă

3) Orez cu salată de morcovi:

300 g orez, 300 g ciuperci, 200 g mazăre, 3 morcovi, o jumătate de ţelină, un sfert de varză albă, o ceapă, doi ardei capia, ulei de floarea-soarelui, sare, piper, mărar, pătrunjel, o lămăie, sos de roşii dulce

1 Doi morcovi şi ţelina se curăţă, se spală şi se dau pe răzătoarea cu ochiuri mici. Varza se spală, se scurge de apă şi se toacă mărunt.

2 Se pune peste legumele rase impreună cu sucul de lămăie, sarea, piperul şi două linguri de ulei. Se amestecă, se acoperă cu un capac şi se introduce la rece pănă in momentul servirii.

3 Ceapa se curăţă de foi, se toacă mărunt şi se căleşte două minute in ulei incins. Se adaugă orezul spălat şi scurs de apă, se prăjeşte timp de două minute, apoi se adaugă apă căt să-l depăşească cu două degete.

4 Se adaugă morcovul rămas curăţat şi tăiat cubuleţe, sarea şi piperul după gust. Ciupercile se curăţă de coajă, se spală şi se taie in felii.

5 Se prăjesc in ulei incins, apoi se scot cu o spumieră. Cănd orezul este aproape făcut se adaugă ciupercile, ardeii capia tocaţi in cubuleţe, mazărea fiartă, mărarul, pătrunjelul şi se amestecă.

Sfat: Orezul se serveşte fierbinte sau rece, cu salata de legume şi sosul de roşii dulce.

Băutura: Pinot Gris

4) Tartă cu roşii şi cimbru:

5 ouă, 200 g făină, 100 ml ulei, 50 g măsline negre sau verzi feliate, 300 g caşcaval, 200 g brănză dulce, doi ardei graşi, 200 g boabe de porumb din conservă, 250 g roşii cherry, sare, piper, un pliculeţ cu praf de copt, cimbru

1 Ardeii graşi se curăţă de seminţe, se spală şi se taie in felii subţiri. Roşiile cherry se spală, se taie in jumătăţi şi se pun lăngă ardei.

2 Intr-un vas mai mare se pun ouăle, o linguriţă de sare şi un sfert de linguriţă de piper.

3 Se mixează pănă cănd ouăle işi dublează volumul, se adaugă uleiul, brănza de vaci, caşcavalul dat pe răzătoarea cu ochiuri mari şi făina amestecată cu praful de copt.

4 Se mixează, se adaugă măslinele, porumbul şi feliile de ardei. Se presară cimbrul tocat mărunt, se amestecă şi se toarnă compoziţia intr-o tavă rotundă unsă cu ulei şi presărată cu făină.

5 Se aşază deasupra feliile de roşii, se introduce in cuptor şi se ţine circa 30-45 de minute la foc mediu.

6 Cănd este gata se scoate din cuptor, se lasă să se răcească timp de zece minute in tavă, apoi se taie in bucăţi şi se serveşte.

IV)Preparate dulci:

1)Tort cu bezea şi smochine:

6 ouă, 300 g zahăr tos, 120 g făină, o jumătate de linguriţă de praf de copt, o lămăie, un plic cremă de vanilie instant, 300 ml lapte dulce, 20 g unt, 200 g smochine, două pliculeţe cu zahăr vanilinat, mentă, fructe de sezon

1 Crema de vanilie se prepară conform instrucţiunilor de pe plic, se acoperă cu folie de plastic şi se introduce la rece.

2 Cinci gălbenuşuri şi un ou intreg se mixează cu 100 g zahăr tos pănă cănd işi dublează volumul. Se adaugă praful de copt, făina şi se amestecă. Compoziţia rezultată se toarnă intr-o formă de tort unsă cu unt şi presărată cu făină.

3 Se introduce in cuptor şi se coace la foc mediu 20-30 de minute. Albuşurile se mixează cu zahărul vanilinat şi zahărul tos rămas pănă cănd rezultă o bezea tare.

4 Cănd blatul este gata, se scoate din cuptor, se pune deasupra crema, se aranjează felii de smochine şi se toarnă bezeaua.

5 Se reintroduce in cuptor incins pentru 20-30 de minute, căt să se usuce bezeaua şi să capete o culoare aurie.

6 Se scoate din cuptor şi se lasă la răcit. Se introduce la rece pentru o oră, apoi se serveşte.

Â

Sfat: Se serveşte alături de salată din fructe de sezon, amestecate cu mentă tocată şi suc de lămăie.

Băutura: Suc de fructe

2)Tarte colorate:

400 g făină, praf de copt, 3 ouă, 100 g zahăr, 100 ml lapte, 150 ml ulei, sare, zahăr vanilinat, 100 g ciocolată neagră, coaja rasă de portocală, 50 g fructe confiate, 50 g miezuri de nucă, esenţă de migdale, 100 g fulgi de cereale expandaţi, unt

1 Ouăle se pun intr-un vas impreună cu zahărul tos, o jumătate de linguriţă de sare şi două pliculeţe cu zahăr vanilinat. Se mixează pănă cănd compoziţia şi-a dublat volumul, se adaugă laptele dulce şi uleiul.

2 Se presară coaja de portocală, o linguriţă de praf de copt şi o linguriţă de esenţă de migdale. Se adaugă făina şi se mixează totul. Se presară miezurile de nucă tăiate mărunt, fructele confiate şi 50 g fulgi expandaţi.

3 Se unge o tavă de brioşe cu unt, se toarnă compoziţia, se presară deasupra fulgi expandaţi, se introduce tava in cuptor şi se lasă la copt timp de 25-30 de minute la foc mediu spre iute.

4 Se scoate tava din cuptor, se lasă să se răcească timp de zece minute, apoi se scot brioşele cu un cuţit.

5 Se servesc imediat sau se pot lăsa la răcit şi se decorează cu ciocolată negră topită.

Sfat: Aluatul se poate turna şi in forme de hărtie unse cu ulei sau unt, ca să nu se lipească.

Băutura: Coniac

3) Biscuiţi cu struguri:

300 g făină, praf de copt, 100 g zahăr tos, zahăr vanilinat, două ouă, 150 g unt, 50 g stafide, sare, esenţă de vanilie, pudră de cardamon, 50 g zahăr pudră, o jumătate de lămăie, struguri, pudră de scorţişoară

1 Intr-un castron se amestecă zahărul tos cu făina, două linguriţe de praf de copt, un pliculeţ cu zahăr vanilinat şi un vărf de cuţit de sare.

2 Se adaugă ouăle şi untul rece tăiat in cubuleţe, o linguriţă de esenţă de vanilie, un vărf de cuţit de pudră de cardamon, sucul şi coaja de la lămăie.

3 Se mixează sau se frămăntă cu măna pănă cănd rezultă un aluat potrivit de tare. Se adaugă stafidele şi se frămăntă aluatul pănă cănd sunt incorporate.

4 Dacă aluatul este prea moale se introduce la rece pentru 30 de minute. Se presară masa cu făină şi se intinde aluatul intr-o foaie groasă de un centimetru.

5 Se decupează forme rotunde cu un pahar sau o formă pentru biscuiţi, se aşază intr-o tavă tapetată cu hărtie de copt şi se introduc in cuptor.

6 Se coc 15-25 de minute la foc mediu, se scot din tavă, se aşază pe un grătar şi se presară zahăr pudră.

Sfat: Se servesc simpli sau cu salată din struguri, zahăr vanilinat şi pudră de scorţişoară.

Băutura: Cappuccino

4) Plăcintă cu brănză:

300 g făină, 250 g unt, 7 ouă, 150 g zahăr tos, două pliculeţe cu zahăr vanilinat, 50 g stafide, o jumătate de pliculeţ cu praf de copt, 600 g brănză de vaci, o lămăie, o jumătate de linguriţă de sare, zahăr pudră, ulei pentru tavă

1 Praful de copt, făina, 80 g zahăr tos, sarea şi trei ouă se pun intr-un castron. Se mixează, se adaugă untul aflat la temperatura camerei, două linguri de suc de lămăie şi se mai mixează trei minute.

2 Se toarnă aluatul intr-o tavă unsă cu ulei şi tapetată cu făină.

3 Intr-un vas se amestecă brănza de vaci cu coaja rasă de lămăie, zahărul vanilinat, restul de zahăr tos, stafidele şi trei ouă.

4 Se amestecă totul bine, se toarnă peste aluat şi se unge deasupra cu ou bătut.

5 Se introduce in cuptor şi se coace 30-45 de minute la foc mediu sau pănă cănd capătă o culoare aurie la suprafaţă.

6 Se scoate din cuptor, se lasă să se răcească timp de zece minute, apoi se scoate din tavă şi se lasă din nou la rece.

Sfat: Se serveşte fierbinte sau rece, presărată cu zahăr pudră.

Băutura: Ceai de fructe

×