x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Caiet de retete

Caiet de retete

11 Oct 2006   •   00:00

Preparate din carne


CHIFTELUTE DE PORC

INGREDIENTE:
• 500 g rosii • 450 g ciuperci • 500 g carne de porc • 300 g carne de vita • 250 g slanina • doua cepe • un dovlecel • un cartof • sare • piper • bicarbonat • ulei de floarea-soarelui • busuioc • patrunjel • doua oua • un ardei iute mic
MOD DE PREPARARE
Carnea si slanina se dau prin masina de tocat. Se amesteca bine cu ceapa tocata marunt, ouale, patrunjelul, dovlecelul si cartoful dati pe razatoarea cu ochiuri mici, un varf de cutit cu bicarbonat, sarea si piperul.
Se fac chiftelute rotunde, potrivit de mari, se prajesc in ulei incins, apoi se scot cu o paleta si se pun intr-un castron. Ciupercile se curata de pielite, se spala, apoi se asaza intr-un castron.
Rosiile se curata, se paseaza, apoi se pun la fiert impreuna cu putin ulei, sare si piper. Cand sunt aproape fierte, se adauga ciupercile si se mai lasa sa fiarba pana cand sosul a scazut un pic. Busuiocul se spala, se toaca marunt, se pune o parte in sosul de rosii, iar restul se foloseste in momentul servirii.
BAUTURA:
Carmenere
SFAT
In sosul de rosii se poate introduce si ardeiul iute intreg.
RULOURI DE PUI CU CIUPERCI

INGREDIENTE:
• 4 piepturi de pui • 200 g ciuperci marinate • 400 g kaizer • o telina • castraveti murati • sare • piper • ulei de floarea-soarelui • cimbru • marar
MOD DE PREPARARE
Telina se curata de coaja, se spala, se taie in felii subtiri, apoi bastonase. Acestea se pun la fiert in apa fierbinte, apoi se scot din apa cu o paleta si se pun pe o farfurie.
Piepturile de pui se dezoseaza, se taie in felii, se condimenteaza cu sare si piper. In mijlocul fiecarei felii de carne se asaza cate un bastonas de telina si doua ciuperci marinate. Se infasoara cu cate o felie de kaizer, se prind cu scobitori si se pun la prajit intr-o tigaie cu ulei incins.
Se prajesc la foc mic pe fiecare parte, se scot din tigaie cu o paleta, se presara cimbru tocat si se acopera cu un capac ca sa stea calde. Castravetii se spala, se taie bastonase si se pun pe o farfurie, alaturi de rulourile de pui si feliile de kaizer ramase.
BAUTURA:
Grasa de Cotnari
SFAT
Mararul poate inlocui cu succes cimbrul.
PUI CU OREZ

INGREDIENTE:
• 4 piepturi de pui • 300 g orez cu bobul lung • 4 rosii • doua cepe • un ardei capia • un ardei iute mic • o jumatate de lingurita cu praf de curry • un praf de boia iute • sare • piper • ulei de masline • o legatura de patrunjel • marar
MOD DE PREPARARE
Piepturile de pui se spala, se condimenteaza cu sare, piper si boia. Se asaza intr-o tava unsa cu ulei si se adauga ardeiul capia spalat, curatat de seminte si taiat fasii, ardeiul iute taiat pe jumatate si cepele taiate rondele. Se toarna putina apa si se introduce tava in cuptor. Cand sunt gata, se scot piepturile din tava, se asaza intr-un castron si se acopera cu un capac.
Orezul se spala cu apa rece, se caleste timp de cinci minute in ulei incins, apoi se condimenteaza cu sare si piper, se adauga apa si se lasa sa fiarba.
Cand este fiert, se presara praful de curry, se amesteca si se acopera cu un capac. Se serveste alaturi de piepturile de pui si rosiile taiate. Se presara patrunjel tocat.
BAUTURA:
Feteasca Regala
SFAT
Patrunjelul poate fi inlocuit cu marar tocat.
PUI UMPLUT CU CASTANE

INGREDIENTE:
• un pui • un borcan cu castane fierte • 5 pere • 300 ml vin alb • sare • piper • nucsoara • ulei de masline • rozmarin • scortisoara
MOD DE PREPARARE
Puiul se spala, se scoate osul iades, apoi se condimenteaza in interior si exterior cu sarea, piperul si nucsoara. Se incinge ulei intr-o tigaie, se caleste puiul pe toate partile pana cand incepe sa se rumeneasca un pic.
Perele se taie pe jumatate, se scot cotoarele si trei dintre ele se introduc in pui, impreuna cu castanele. Se leaga picioarele puiului cu o ata de bucatarie si se pune pe o farfurie.
Se unge o tava cu ulei, se asaza puiul, se toarna vinul si se adauga un pahar cu apa. Se asaza restul de pere in tava, se presara rozmarin tocat si se introduce tava la cuptor. Este gata cand puiul capata o culoare maronie. Se serveste fierbinte, presarat cu rozmarin proaspat tocat.
BAUTURA:
Sauvignon Blanc
SFAT
Se poate condimenta si cu praf de scortisoara.

Preparate din peste


CALMAR CU OREZ

INGREDIENTE:
• 500 g calmar • 300 g orez salbatic • 4 rosii • ulei de masline • otet de mere • o foaie de dafin • sare • piper • o lamaie • o legatura de patrunjel • busuioc
MOD DE PREPARARE
Calmarul se spala, se taie inele si se pune intr-un castron. Se toarna deasupra otet si apa, se presara sare si piper, se adauga foaia de dafin si se lasa zece minute. Se pune apa la fiert si se adauga un varf de cutit cu sare. Se scot inelele din marinata, se introduc in apa si se fierb sapte minute. Se incinge putin ulei intr-o tigaie, se prajesc inelele trei minute, apoi se scot cu o paleta si se asaza pe o farfurie. Orezul se caleste timp de cinci minute in ulei incins, se adauga sare si piper, apoi se toarna apa rece cat sa-l depaseasca cu doua degete si se lasa sa fiarba.
Rosiile se curata de coaja, se paseaza si se fierb impreuna cu putin ulei, sare si piper. Se serveste totul fierbinte, presarat cu patrunjel tocat. Se orneaza cu lamaia taiata felii.
BAUTURA:
Merlot
SFAT
In loc de patrunjel se poate folosi busuioc.
SARDINE PRAJITE

INGREDIENTE:
• un kilogram de sardine • 300 g orez • 700 g rosii • doua oua • o ceapa • faina • sare • piper • ulei de floarea-soarelui • patrunjel • malai
MOD DE PREPARARE
Sardinele se curata, se eviscereaza, se spala in apa rece si se pun intr-un castron. Se amesteca ouale cu sarea, piperul si faina pana cand rezulta o compozitie ca pentru clatite. Se trec sardinele prin acest amestec si se prajesc in ulei incins. Se scot cu o paleta si se asaza pe o farfurie.
Ceapa se curata de foi, se spala si se toaca marunt. Se caleste timp de cinci minute in ulei incins, se adauga orezul, un pahar cu apa, sarea si piperul, apoi se lasa sa fiarba. Se adauga apa de cate ori este nevoie ca sa fiarba orezul.
Rosiile se curata de pielita, se paseaza, se amesteca bine cu sare, piper si ulei, apoi se pun la fiert si se lasa pana cand sosul format scade un pic. Se serveste totul presarat cu patrunjel tocat.
BAUTURA:
Francusa
SFAT
In loc de compozitia de clatite sardinele se pot trece prin malai.
SALATA DE PESTE CU LEGUME

INGREDIENTE:
• doua conserve cu peste in ulei • 200 g fasole verde • 200 g fasole alba • doi ardei grasi • 200 g ciuperci • 150 g masline • 150 g boabe de porumb • sare • piper • ulei de masline • o lamaie • marar
MOD DE PREPARARE
Fasolea alba si cea verde se taie in bucati mai mici, apoi se pun la fiert in apa fierbinte in care s-a adaugat un varf de cutit cu sare. Ardeii se spala, se curata de seminte si se taie in cubulete sau in felii subtiri.
Ciupercile se curata de pielite, se spala, se taie in cubulete sau in felii si se calesc timp de cinci minute in ulei incins. Se scot din ulei cu o paleta si se pun intr-o strecuratoare sa se scurga uleiul in exces.
Se pun toate legumele intr-un castron, se adauga maslinele, boabele de porumb si pestele din conserva. Se condimenteaza cu sare si piper, se toarna deasupra uleiul de masline si sucul de lamaie si se amesteca totul. Se presara marar tocat si se serveste.
BAUTURA:
Palinca
SFAT
In locul uleiului de masline se poate folosi cel din conserva de peste.
PASTRAV AFUMAT CU SALATA

INGREDIENTE:
• doi pastravi afumati • 3 mere • doua portocale • salata bowl • samburi caju prajiti • sare • piper • doua lamai • ulei de masline • busuioc • oregano
MOD DE PREPARARE
Merele se spala, se sterg cu un servet absorbant, apoi li se scot cotoarele si se taie in felii subtiri. Se stropesc cu sucul de la o lamaie, se scurg, apoi se asaza pe o tava tapetata cu hartie pentru copt prajituri si se introduc in cuptorul fierbinte. Se lasa pana cand au inceput sa se usuce, se intorc pe cealalta parte daca este nevoie, apoi se scot cu o paleta si se lasa la racit.
Pastravii se taie in bucati, se curata de oase si se pun pe o farfurie. Salata se spala, se asaza langa bucatile de peste, feliile de portocala si merele uscate. Se face o vinegreta din uleiul de masline, sucul de la lamaia ramasa, sarea si piperul. Se toarna vinegreta deasupra salatei, se adauga samburii caju, se presara busuiocul tocat si se serveste.
BAUTURA:
Tuica
SFAT
In loc de busuioc se poate folosi oregano.

Preparate din legume


LEGUME PANE

INGREDIENTE:
• un dovlecel • 4 morcovi • 6 cartofi • 300 g mazare • 300 g fasole verde • doua oua • doi catei de usturoi • sare • piper • ulei de floarea-soarelui • unt • o legatura de marar • patrunjel
MOD DE PREPARARE
Dovlecelul, un morcov si doi cartofi se curata de coaja, se spala si se dau pe razatoarea cu ochiuri mici. Se pun intr-o strecuratoare si se preseaza ca sa iasa sucul. Se asaza apoi intr-un castron, se adauga cateii de usturoi curatati de coaja si pisati, se condimenteaza cu sare si piper, se adauga ouale si se amesteca totul.
Se incinge ulei intr-o tigaie, se ia cu o lingura sau o lingurita din compozitie si se toarna in uleiul incins. Se scot din ulei cu o paleta si se pun pe o farfurie.
Legumele ramase se pun la fiert in apa fierbinte la care s-a adaugat un varf de cutit cu sare. Chiftelele si legumele se servesc fierbinti, stropite cu unt topit si presarate cu marar tocat.
BAUTURA:
Chardonnay
SFAT
In loc de marar se poate folosi patrunjel.
SALATA CU BROCCOLI

INGREDIENTE:
• 450 g fasole alba • doi ardei grasi • 4 rosii • o legatura de ridichi • doua cepe rosii • 450 g broccoli • sare • piper • ulei de masline • otet de mere • marar • salata bowl
MOD DE PREPARARE
Fasolea se rupe in bucati mai mici, se spala, apoi se pune la fiert in apa fierbinte, in care s-a adaugat sare. Broccoli se desface in buchetele mai mici si se pune la fiert in apa cu sare. Dupa ce s-au fiert, se scot cu o paleta si se pun la scurs intr-o strecuratoare.
Ardeiul gras se curata de seminte, se spala si se taie in rondele sau in felii. Ridichile se spala, se taie rondele, ceapa se curata de foi si se taie pestisori. Rosiile se spala, se taie rondele sau cubulete si se pun intr-un castron. Se adauga restul de legume, se condimenteaza cu sare si piper, apoi se toarna deasupra otetul de mere si uleiul de masline. Se presara mararul tocat si se amesteca totul. Se serveste imediat sau se introduce la rece pentru zece minute.
BAUTURA:
Vin alb de buturuga
SFAT
Se poate adauga si salata bowl.
SALATA DE PASTE CU DOVLECEI

INGREDIENTE:
• doi dovlecei • 300 g paste inelus • 250 g smantana • doua linguri cu branza de vaci • sare • piper • ulei de masline • masline • o legatura de marar • castraveti verzi
MOD DE PREPARARE
Dovleceii se spala, se taie pe jumatate, apoi in felii subtiri. Se incinge putin ulei intr-o tigaie, se adauga feliile de dovlecei, apa, sarea si piperul. Se lasa pana cand feliile s-au inmuiat, apoi se scot cu o paleta si se pun pe o farfurie.
Pastele se pun la fiert in apa, in care s-a adaugat un varf de cutit cu sare si o lingura cu ulei, ca sa nu se lipeasca intre ele. Smantana se toarna intr-un castron si se amesteca bine cu branza de vaci, sarea, piperul, o lingura cu ulei de masline si o parte din mararul tocat.
Se acopera cu folie alimentara, se introduce la rece pentru zece minute, apoi se toarna deasupra pastelor, se adauga maslinele si dovleceii, se presara restul de marar si se serveste.
BAUTURA:
Votca
SFAT
Se pot adauga si cubulete de castraveti verzi.
SUPA DE SPANAC CU CIUPERCI

INGREDIENTE:
• un kilogram de spanac • 150 ml lapte dulce • 500 g ciuperci • doua cepe • o radacina de patrunjel • un cartof • sare • piper • unt • ulei de floarea-soarelui • marar
MOD DE PREPARARE
Ciupercile se curata de pielita, se spala si se taie in felii. Se incinge ulei intr-o cratita, se calesc ciupercile, apoi se scot cu o paleta si se asaza pe o farfurie.
Radacina de patrunjel, ceapa si cartoful se curata de coaja, se taie marunt si se pun la fiert in apa in care s-a adaugat putina sare. Spanacul se spala si se fierbe in apa fierbinte, in care s-a adaugat un varf de cutit cu sare si o lingura cu ulei. Se scoate din apa si se pune intr-un castron.
Se mixeaza impreuna cu ceapa, cartoful si radacina de patrunjel, se adauga treptat laptele si untul topit. Se condimenteaza cu sare si piper, se mai adauga din apa in care a fiert ca sa nu fie prea groasa supa, apoi se toarna in castroane si se asaza deasupra ciupercile calite.
BAUTURA:
-
SFAT
Se poate adauga si marar tocat.

Preparate dulci


PRAJITURA CU SMOCHINE

INGREDIENTE:
• 450 ml lapte dulce • 4 oua • 100 g zahar tos • 140 g faina • 20 g cacao • 3 linguri cu miere • 100 ml ulei • esenta de rom • un praf de sare • zahar vanilinat • praf de copt • pudra de scortisoara • un plic cu crema de vanilie instant • smochine • cuisoare
MOD DE PREPARARE
Crema se prepara conform instructiunilor de pe plic, apoi se introduce la rece. Galbenusurile se mixeaza impreuna cu zaharul tos si cu doua pliculete cu zahar vanilinat pana cand isi dubleaza volumul. Albusurile se mixeaza impreuna cu sarea pana cand nu mai cad de pe bratele mixerului. Se amesteca galbenusurile cu uleiul, cacaua, mierea, esenta de rom, o jumatate de pliculet cu praf de copt si scortisoara. Se adauga faina, se mixeaza in continuare, apoi se adauga albusurile si se amesteca cu o lingura de lemn.
Se tapeteaza o forma de chec cu hartie pentru prajituri, se toarna compozitia si se introduce tava in cuptor. Rece, se taie in felii subtiri, se ung cu crema de vanilie si se asaza felii de smochine. Se introduce la rece pentru 30 de minute, apoi se serveste.
BAUTURA:
Cappuccino
SFAT
Se poate adauga si pudra de cuisoare.
SALATA DE PEPENE

INGREDIENTE:
• 4 pepeni galbeni • 3 pliculete cu zahar vanilinat • esenta de lamaie • 150 ml lichior de lamaie • 50 ml miere • 50 g stafide • coaja rasa de la o portocala • scortisoara • menta • miezuri de nuca
MOD DE PREPARARE
Se amesteca lichiorul cu esenta de lamaie, mierea, coaja de portocala, pudra de scortisoara si stafidele. Se lasa 30 de minute ca sa se umfle stafidele.
Pepenii se taie pe jumatate, se curata de seminte, apoi se intorc cu gura in jos si se asaza pe un platou. Patru din cele opt jumatati se decupeaza cu un cutit special sub forma de mingiute sau se taie cubulete.
Se amesteca cubuletele sau mingiutele cu compozitia lichida, se iau cu o paleta si se asaza in jumatatile de pepene ramase. Se adauga stafidele, se acopera cu folie alimentara si se introduc la rece pentru 20 de minute. Dupa ce s-au racit, se toarna deasupra compozitia lichida, se presara zaharul vanilinat si menta tocata, apoi se servesc.
BAUTURA:
Suc natural de fructe
SFAT
Se pot adauga si miezuri de nuca sfaramate.
CHEC CU CAFEA

INGREDIENTE:
• 200 g zahar pudra • 200 ml lapte dulce • 350 g faina • 75 g unt • bicarbonat de sodiu • doua oua • un praf de sare • doua linguri cu cafea solubila • o lingura cu cacao • doua pliculete cu zahar vanilinat • o portocala • 3 mere • cuisoare • o lamaie
MOD DE PREPARARE
Untul se pune intr-un ibric si se lasa pe foc pana cand se inmoaie. Ouale se mixeaza impreuna cu zaharul pudra, zaharul vanilinat si sarea pana cand isi dubleaza volumul. Se adauga o lingurita cu bicarbonat de sodiu, coaja rasa de portocala, laptele dulce si untul. Se presara faina amestecata cu cacaua, cafeaua solubila, pudra de cuisoare si merele curatate de coaja si taiate cubulete.
Se amesteca totul cu o lingura, se tapeteaza o tava de cozonac cu hartie pentru copt prajituri, se toarna compozitia si se introduce tava in cuptor. E gata cand, daca introducem o scobitoare in aluat, nu ramane compozitie pe scobitoare. Se lasa timp de zece minute in tava, apoi se scoate, se indeparteaza hartia si se taie dupa ce s-a racit.
BAUTURA:
Cafea
SFAT
In loc de coaja de portocala se poate folosi coaja de lamaie.
BRIOSE CU STRUGURI

INGREDIENTE:
• 350 g faina • 5 oua • 250 g zahar tos • 3 linguri cu miere • 100 ml ulei • doua pliculete cu zahar vanilinat • praf de copt • esenta de lamaie • un praf de sare • coaja rasa de la o lamaie • struguri • miezuri de nuca • menta
MOD DE PREPARARE
Galbenusurile se mixeaza impreuna cu zaharul tos si zaharul vanilinat pana cand isi dubleaza volumul. Albusurile se mixeaza impreuna cu sarea pana cand nu mai cad de pe bratele mixerului. Se amesteca galbenusurile cu mierea, esenta si coaja de lamaie, se adauga faina amestecata cu o jumatate de pliculet cu praf de copt si se mixeaza totul. Se adauga albusurile si se amesteca cu o lingura de lemn ca sa nu se lase compozitia.
Se asaza intr-o tava formele de briose, se ung cu ulei, se toarna compozitia pana la jumatatea lor si, in mijlocul compozitiei, se asaza cate doua sau trei boabe de struguri si putina menta tocata. Se introduce tava in cuptor si se coc. Sunt gata cand au devenit aurii la suprafata.
BAUTURA:
Busuioaca de Bohotin
SFAT
Se mai pot adauga si miezuri de nuca tocate.
×