x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Caiet de retete

Caiet de retete

27 Sep 2006   •   00:00

Preparate din carne


FIDEA DE OREZ CU PUI

INGREDIENTE:
• 200 g fidea de orez • doua piepturi de pui • 500 g rosii • rosii cherry • doi ardei grasi • ulei de masline • sare • piper • rozmarin • marar
MOD DE PREPARARE
Rosiile curatate de pielita se paseaza si se pun intr-un castron, ardeii se curata de seminte, se spala, apoi se taie in cubulete. Se incinge ulei intr-o tigaie, se adauga ardeii si rosiile. Se condimenteaza cu sare si piper, se lasa sa fiarba pana cand sosul scade un pic, apoi se indeparteaza tigaia de pe foc.
Piepturile de pui se dezoseaza si se pun la fiert in apa fierbinte, in care s-a adaugat sare. Cand sunt fierte, se scot din apa, se lasa sa se raceasca un pic, apoi se taie in cuburi.
Se fierbe apa intr-o oala, se adauga fideaua de orez si se lasa sa fiarba doua minute. Se pune la scurs intr-o strecuratoare, apoi se repartizeaza in farfurii. Se toarna sosul de rosii, se adauga cuburile de pui, rosiile cherry si se presara rozmarin tocat.
BAUTURA:
Vin alb de buturuga
SFAT
In loc de rozmarin se poate folosi marar tocat.
PASTE CU CARNE SI BUSUIOC

INGREDIENTE:
• 500 g spaghete • 700 g carne de porc tocata • 5 rosii • o ceapa • doi catei de usturoi • parmezan • ulei de floarea-soarelui • sare • piper boabe • frunze de busuioc • bulion
MOD DE PREPARARE
Patru rosii se spala, se curata de pielita, se paseaza si se pun intr-un castron. Se incinge ulei intr-o cratita, se adauga ceapa tocata, usturoiul taiat marunt si se calesc zece minute. Se pun carnea tocata, sarea si piperul. Se amesteca totul, se caleste cinci minute, apoi se adauga pasta de rosii. Se lasa sa fiarba pana ce carnea este fiarta. Pastele se fierb in apa fierbinte, la care s-a adaugat putina sare si o lingurita cu ulei ca sa nu se lipeasca.
Se scot pastele din apa, se pun la scurs intr-o strecuratoare, apoi se asaza pe farfurii. Rosia ramasa se taie felii subtiri, se asaza deasupra pastelor, se toarna sosul de carne si se presara boabe de piper, parmezan si busuioc tocat.
BAUTURA:
Merlot
SFAT
Daca rosiile nu sunt de ajuns se mai poate folosi bulion.
IAHNIE DE CARTOFI SI FICATEI

INGREDIENTE:
• un kilogram de cartofi • 450 g ficatei de pui • 500 g rosii • un ardei gras • o ceapa • o foaie de dafin • sare • piper • ulei de floarea-soarelui • o legatura de patrunjel • ciuperci
MOD DE PREPARARE
Cartofii se curata de coaja, se spala si se pun la fiert in apa cu sare.
Ficateii se spala, se pun la scurs intr-o strecuratoare, se condimenteaza cu sare si piper, apoi se prajesc in ulei incins. Se scot din ulei, se pun intr-un castron si se acopera cu un capac. Rosiile se curata de pielita si se paseaza, iar ardeiul si ceapa se taie cubulete.
Se incinge ulei intr-o cratita, se adauga ceapa si ardeiul, se calesc pana cand se inmoaie ceapa, apoi se pun rosiile, foaia de dafin, sarea si piperul. Cand sosul a fiert, se scoate foaia de dafin, se toarna intr-un bol si se mixeaza cinci minute. Se asaza cartofii si ficateii pe farfurie, se adauga sosul de rosii si se presara patrunjel tocat.
BAUTURA:
Se mai pot adauga si ciuperci calite.
SFAT
Riesling
FRIPTURA DE VITA CU ROZMARIN

INGREDIENTE:
• un kilogram muschi de vita • 500 g cartofi • 500 g ciuperci • sare • piper • ulei de floarea-soarelui • fire de rozmarin • boia dulce • boia iute
MOD DE PREPARARE
Muschiul de vita se spala, se taie in felii mai subtiri sau se lasa intreg. Se pune o oala cu apa la incalzit, se introduce carnea si se lasa sa fiarba pana cand se inmoaie. Se scoate din apa, se scurge si se pune pe o farfurie. Se incinge ulei intr-o cratita, se asaza carnea si se prajeste. Cand este gata, se presara boiaua dulce si se scoate din cratita.
Cartofii se curata de coaja, se spala si se pun la fiert in apa fierbinte in care s-a adaugat putina sare si o lingura cu ulei. Ciupercile se curata, se spala si se taie in felii subtiri. Se calesc in ulei fierbinte, se condimenteaza cu sare si piper, apoi se asaza in farfurii alaturi de cartofi si carnea de vita. Se presara rozmarin tocat si se serveste.
BAUTURA:
Pinot Noir
SFAT
In loc de boia dulce se poate folosi boia iute.

Preparate din peste


CIORBA DIN COZI DE PESTE

INGREDIENTE:
• 4 cozi de peste • 3 ardei capia • 500 g rosii • 300 g paste mici • doua cepe • doi morcovi • o jumatate de telina • sare • piper • un ardei iute mic • ulei • o jumatate de cana cu bors • o legatura de patrunjel • foi de telina
MOD DE PREPARARE
Cozile de peste se curata de solzi, se spala si se pun intr-un castron. Se presara putina sare si se acopera cu un capac. Cepele se curata de foi, se spala si se taie marunt. Morcovii si telina se curata de coaja, se spala, apoi se taie cubulete. Ardeiul capia se spala, se curata de seminte, apoi se taie in bucati mai mari sau cuburi.
Se pune o oala cu apa la fiert, se adauga morcovii, telina, ceapa si putina sare. Se lasa sa fiarba si cand sunt aproape fierte se adauga pastele, ardeiul capia, rosiile tocate, borsul si uleiul. Cand ciorba este aproape gata, se pun cozile de peste, ardeiul iute intreg, piperul si se mai lasa sa fiarba zece minute. Se serveste fierbinte sau rece, presarata cu patrunjel tocat.
BAUTURA:
Pinot Gris
SFAT
In loc de patrunjel se pot folosi frunze de telina tocate.
SALATA DE CREVETE

INGREDIENTE:
• 400 g crevete decorticate • o salata verde • 200 g salata de sfecla murata • doua portocale • o lamaie • sare • piper • ulei de masline • seminte de susan
MOD DE PREPARARE
Crevetele se spala si se fierb cinci minute in apa fierbinte. Se scot din apa, se scurg si se calesc apoi doua minute in ulei incins. Se condimenteaza cu sare si piper, se scot din ulei si se pun pe o farfurie sau pe un servet absorbant.
Salata verde se spala, se curata de cotoarele mai groase de la frunze, apoi se taie in fasii subtiri si se pune intr-un castron. Se adauga portocalele curatate de coaja taiate bucati si cuburile de sfecla rosie scurse de suc.
Se face o vinegreta din uleiul de masline, sucul de lamaie, sarea si piperul. Se amesteca salata, se adauga crevetele si se toarna deasupra vinegreta. Se serveste imediat sau se poate introduce la rece pentru zece minute.
BAUTURA:
Muscat Ottonel
SFAT
In salata se mai pot adauga si seminte de susan prajite.
MACROU CU CARTOFI

INGREDIENTE:
• 4 bucati de macrou • 800 g cartofi • o ceapa rosie • o lamaie • sare • piper • ulei de floarea-soarelui • o legatura de marar • o foaie de dafin • boabe de mustar • boabe de piper • patrunjel
MOD DE PREPARARE
Cartofii se curata de coaja, se spala si se taie cuburi. Se pune o oala cu apa la fiert, se adauga putina sare si, cand a inceput sa fiarba apa, se pun cartofii.
Pestele se eviscereaza, se indeparteaza capetele, se spala si se asaza pe o farfurie. Se pune o oala cu apa la fiert, se adauga sarea, piperul boabe, frunza de dafin, uleiul si boabele de mustar. Se introduce pestele in acest amestec si se fierbe zece minute. Se scoate, se scurge de apa si se asaza pe o farfurie.
Se scot cartofii din apa, se amesteca bine cu ceapa tocata solzisori, se condimenteaza cu sare si piper, apoi se stropesc cu sucul de la o jumatate de lamaie. Se amesteca, se pun pe farfurii alaturi de peste si se servesc cu marar tocat.
BAUTURA:
Cabernet Sauvignon
SFAT
In loc de marar se poate folosi patrunjel.
TARTINE CU ANSOA

INGREDIENTE:
• 600 g faina • 200 ml apa • 25 g drojdie • o lingurita cu zahar tos • o lingura cu ulei de masline • un borcanel cu ansoa in ulei • 3 linguri cu smantana • 4 catei de usturoi • sare • piper • o lamaie • o legatura de marar • capere
MOD DE PREPARARE
Drojdia se dizolva in putina apa impreuna cu putina sare si zaharul tos. Se toarna in mijlocul fainii cernute, se adauga apa ramasa, uleiul si se framanta pana cand rezulta un aluat omogen. Se acopera cu un servet de bucatarie si se lasa sa dospeasca timp de 20 de minute. Se imparte apoi in bucati egale si li se da forma de bagheta. Se presara faina intr-o tava, se asaza baghetele in ea, se cresteaza din loc in loc, se introduce tava in cuptor si se coc.
Smantana se amesteca bine cu usturoiul pisat, sarea si piperul pana cand rezulta o pasta. Se taie baghetele felii, se ung cu pasta de usturoi si se asaza deasupra bucati de ansoa. Se stropesc cu suc de lamaie si se presara marar tocat.
BAUTURA:
Chardonnay
SFAT
In loc de usturoi se pot folosi capere tocate.

Preparate din legume


CARTOFI UMPLUTI CU LEGUME

INGREDIENTE:
• 8 cartofi • 4 linguri cu cuscus • doi ardei capia • doua vinete • 3 linguri cu boabe de porumb • 100 ml vin alb • 50 g zahar tos • o lingurita cu boia dulce • ulei de masline • sare • piper macinat • o legatura de marar • piper boabe
MOD DE PREPARARE
Vinetele se spala. O vanata se taie in felii subtiri, care se prajesc intr-o tigaie fara ulei, iar cealalta se curata de coaja si se fierbe in apa fierbinte in care s-a adaugat putina sare. Se scot din apa si se pun la scurs intr-o strecuratoare.
Cartofii curatati de coaja se pun la fiert in apa fierbinte in care s-a presarat putina sare. Se fierbe putina apa si se toarna peste cuscusul pus intr-un castron si se lasa sa se umfle. Se amesteca apoi cu boabele de porumb, ardeiul capia taiat cubulete, vinetele taiate marunt, sarea si piperul macinat.
Se caramelizeaza zaharul, se adauga vinul si boiaua dulce si se fierb cinci minute. Cartofii se servesc cu sosul de vin, garnitura de legume, trandafirii din felii de vinete si mararul tocat.
BAUTURA:
Tuica
SFAT
Piperul boabe se poate adauga peste sosul de vin.
COLAC CU CIUPERCI

INGREDIENTE:
• 500 g faina • 25 g drojdie • 500 g ciuperci • 3 ardei capia • doua cepe • ulei de masline • doua linguri cu pasta de tomate • sare • piper • o legatura de patrunjel
MOD DE PREPARARE
Drojdia se dizolva in putina apa si sare. Se toarna in mijlocul fainii cernute, se adauga trei linguri cu ulei si se amesteca totul pana cand rezulta un aluat potrivit de tare, apoi se lasa la dospit timp de 20 de minute.
Ciupercile se taie in felii subtiri, cepele se toaca marunt, iar ardeii capia se taie cubulete sau rondele subtiri. Se incinge ulei intr-o tigaie, se adauga legumele tocate, pasta de tomate si se calesc. Se condimenteaza cu sare si piper, apoi se lasa sa se raceasca.
Se intinde o foaie din aluat, se asaza legumele pe o margine, apoi se ruleaza. Se unge o tava rotunda cu ulei, se asaza rulada sub forma de colac, apoi se introduce in cuptor. Se serveste cald, presarat cu patrunjel tocat.
BAUTURA:
Traminer
SFAT
Patrunjelul tocat se poate adauga in umplutura de legume.
SALATA CU FETA SI NAUT

INGREDIENTE:
• 400 g branza feta • 250 g naut din conserva • 200 g masline fara samburi • o salata verde • 200 g rosii cherry • sare • piper • busuioc uscat • ulei de masline • o lamaie • o legatura de patrunjel • busuioc verde
MOD DE PREPARARE
Branza feta se taie in felii subtiri, apoi in cubulete. Salata verde se spala, se rupe in bucati mai mici sau se taie in fasii. Maslinele se taie cubulete sau rondele, iar rosiile pe jumatate sau in bucati mai mici.
Se scoate nautul din apa, se pune la scurs intr-o strecuratoare, apoi se transfera intr-un castron. Se adauga cubuletele de branza, rosiile, maslinele si frunzele de salata. Se face o vinegreta din uleiul de masline, sucul de la lamaie, sarea si piperul. Se toarna deasupra salatei, se presara busuiocul si patrunjelul tocat, se amesteca totul cu grija, ca sa nu se sfarame branza, apoi se acopera castronul cu o folie alimentara si se introduce la rece pentru zece minute.
BAUTURA:
Vin rosu de buturuga
SFAT
In loc de patrunjel se poate folosi busuioc verde.
SALATA DE ANDIVE CU FRUCTE

INGREDIENTE:
• 4 andive • 4 pere • 6 prune • 50 g stafide albe si negre • doua lamai • o lingurita cu seminte de chimen • sare • piper • ulei de masline • doua lingurite cu miere • miezuri de nuca
MOD DE PREPARARE
Se taie cotorul andivelor, se desface cu grija fiecare frunza ca sa nu se rupa, apoi se oparesc pentru 3 minute in apa fierbinte, in care s-a adaugat putina sare. Se scot din apa, se pun intr-un castron si se stropesc cu sucul de la o lamaie.
Prunele se spala, se taie pe jumatate, li se scot samburii, apoi se taie in felii subtiri. Perele se spala, se indeparteaza cotorul, apoi se taie in felii sau cuburi.
Se face o vinegreta din uleiul de masline, sucul de lamaie, mierea, sarea si piperul. Se asaza frunzele de andive pe farfurii, se adauga fructele, stafidele albe si cele negre, apoi se toarna deasupra vinegreta. Se introduce la rece pentru zece minute, apoi se serveste.
BAUTURA:
Sauvignon Blanc
SFAT
Se pot adauga si miezuri de nuca sfaramate.

Preparate dulci


BOMBOANE CU BRANZA

INGREDIENTE:
• 500 g faina • 80 g margarina • 3 oua • 300 g branza de vaci dulce • doua pliculete cu zahar vanilinat • coaja rasa de la o lamaie • un varf de cutit cu sare • 100 g zahar tos • stafide • gris • miezuri de nuca
MOD DE PREPARARE
Faina se cerne si se pune intr-un castron. Se face o adancitura in mijlocul ei, se adauga margarina, doua oua, sarea si se framanta pana cand rezulta un aluat omogen.
Branza de vaci se amesteca bine cu zaharul tos, zaharul vanilinat si coaja de lamaie. Se adauga oul ramas si stafidele, apoi se amesteca. Daca compozitia este prea moale, se poate pune o lingurita sau doua cu gris. Se intinde o foaie mai subtire din aluat si se taie in patrate de 8-10 cm. Se toarna in mijlocul fiecarui patrat cate o lingurita din compozitia de branza, se ruleaza, apoi se strange aluatul la capete pentru a semana cu o bomboana. Se asaza bomboanele obtinute in tava si se coc pana cand incep sa se inchida un pic la culoare.
BAUTURA:
Feteasca
SFAT
In loc de stafide se pot folosi miezuri de nuca sfaramate.
PIERSICI CU CREMA

INGREDIENTE:
• 8 piersici • un pachet cu crema de ciocolata instant • 400 ml lapte dulce • o lamaie • doua pliculete cu zahar vanilinat • o lingurita cu cacao • o lingurita cu lichior de ciocolata • seminte de susan • esenta de rom • zahar pudra • miezuri de nuca
MOD DE PREPARARE
Crema se prepara conform instructiunilor de pe plic. Se adauga cacaua, zaharul vanilinat, lichiorul de ciocolata si esenta de rom. Se amesteca totul, se toarna intr-un castron, se acopera cu folie alimentara si se introduce la rece pentru 20 de minute.
Piersicile se sterg cu un prosop ca sa se indeparteze puful, se spala, apoi se taie pe jumatate. Se scot samburii cu un cutit ascutit, se pun jumatatile intr-un castron si se stropesc cu sucul de la lamaie. Se scot apoi din suc si se toarna crema in locul samburilor. Se presara semintele de susan prajite intr-o tigaie fara ulei pentru doua minute si zaharul pudra. Se servesc imediat sau se pot introduce la rece pentru 15 minute.
BAUTURA:
Cafea turceasca
SFAT
In crema se mai pot adauga si miezuri de nuca macinate.
PRAJITURA CU CREMA DE CASTANE

INGREDIENTE:
• un kg faina • un litru de lapte dulce • doua oua • 25 g drojdie • 150 g zahar tos • zahar vanilinat • esenta de rom • un praf de sare • o lamaie • 300 ml ulei • crema de castane • un plic cu crema de vanilie instant • alune • castane fierte • frunze de menta • fructe confiate
MOD DE PREPARARE
Crema de vanilie se prepara conform instructiunilor de pe plic. 500 ml lapte se amesteca bine cu zaharul tos, doua pliculete cu zahar vanilinat, coaja de lamaie, esenta de rom si se pun la incalzit. Cand laptele este caldut, se adauga un ou si se amesteca. Se pun faina, drojdia, 200 ml ulei si se framanta totul pana cand rezulta un aluat potrivit de tare. Se acopera cu un servet de bucatarie si se lasa la dospit 30 de minute. Se imparte apoi in bile egale ca marime, se asaza intr-o tava unsa cu ulei si se mai lasa la dospit zece minute. Se ung apoi cu oul ramas, se presara alunele sfaramate, apoi se introduce tava in cuptor si se coc.
Dupa ce s-au racit, se taie pe jumatate, se umplu cu crema de castane, se decoreaza cu crema de vanilie, menta si castanele intregi.
BAUTURA:
Busuioaca de Bohotin
SFAT
In crema de castane se pot adauga si fructe confiate taiate marunt.
TARTE CU FRUCTE

INGREDIENTE:
• 500 g faina • 400 ml lapte dulce • un plic cu crema de vanilie instant • doua oua • 150 g unt • doua pliculete cu zahar vanilinat • esenta de vanilie • coaja rasa de la o lamaie • doua linguri cu cacao • un praf de sare • fructe de sezon • zahar pudra • scortisoara
MOD DE PREPARARE
Crema se prepara conform instructiunilor de pe plic, apoi se introduce la rece. Se cerne faina intr-un castron, se adauga ouale, 100 g unt taiat cubulete, sarea si coaja de lamaie. Se presara cacaua, se pun zaharul vanilinat si esenta de vanilie. Se amesteca totul pana cand rezulta un aluat potrivit de tare. Se acopera cu folie alimentara si se introduce la rece pentru 30 de minute.
Se intinde o foaie si se decupeaza cercuri mai mari decat formele de tarta. Se ung formele de tarte cu untul ramas, se asaza cercurile de aluat si se lipesc marginile de peretii formei. Se asaza formele intr-o tava, se introduc in cuptor si se coc.
Cand sunt reci, se umplu cu crema de vanilie, se asaza fructele si se presara zaharul pudra.
BAUTURA:
Cafea
SFAT
In crema de vanilie se poate adauga si praf de scortisoara.
×