x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Caiet de reţete 13 iunie 2007

Caiet de reţete 13 iunie 2007

13 Iun 2007   •   00:00

Preparate din carne:I)Crenvurşti cu legume picante;II)Tocăniţă de iepure cu paste;III)Musaca din carne de pui;IV)Platou aperitiv

Preparate din peşte:I)Bărcuţe cu peşte şi legume;II)Peşte la grătar cu legume;III)Curry cu fructe de mare;IV)Chifteluţe de peşte cu legume

Preparate din legume:I)Salată de orez cu năut;II)Tartă din foitaj cu legume;III)Paste cu nucă;IV)Pacheţele cu foi de orez

Preparate dulci :I)Desert cu pere şi castane;II)Tartă cu bezea şi fructe;III)Semilune cu nucă;IV)Inimă dulce

Preparate din carne

I)Crenvurşti cu legume picante

8 crenvurşti, 3 cartofi noi, o ceapă, un dovlecel, doi ardei capia, 300 g fasole albă, 200 g ciuperci, 80 g boabe de porumb, ulei de măsline, sare, piper, o linguriţă de cimbru uscat, o linguriţă de boia dulce, pătrunjel, castraveţi muraţi

1 Dovlecelul se spală, se taie in felii subţiri şi se pune intr-un castron. Se presară sare şi piper şi se aşteaptă să-şi lase sucul. Ceapa se curăţă, se spală şi se toacă in cubuleţe.

2 Fasolea albă se taie in bucăţi mai mici, se spală şi se fierbe zece minute in apă fierbinte in care se adaugă o linguriţă de sare. Se scurge de apă şi se pune intr-un castron să se răcească. Cartofii se curăţă, se spală şi se taie in felii mai groase. Se fierb circa zece minute la foc iute şi se pun intr-o strecurătoare. Ardeii capia se curăţă de seminţe, se taie in cubuleţe şi se pun peste ceapă.

3 Se incinge ulei intr-o cratiţă, se adaugă ceapa şi ardeiul şi se călesc pănă cănd ceapa devine aurie. Se adaugă feliile de dovlecei, porumbul, fasolea şi cartofii.

4 Se presară cimbrul, sarea şi piperul, se adaugă boiaua şi se călesc. Crenvurştii se prăjesc timp de trei minute, se scurg de ulei şi se servesc alături de legumele fierbinţi, presărate cu pătrunjel tocat.

Sfat: Se servesc alături de castraveţi muraţi.
Băutura: Merlot

II)Tocăniţă de iepure cu paste

250 g paste, 800 g carne de iepure, doi morcovi, o ceapă, o ţelină, o frunză de dafin, o conservă de roşii, 300 ml vin alb demisec, o lămăie, 30 g făină, un ardei capia, 50 g măsline verzi, ulei de floarea-soarelui, sare, piper, pătrunjel

1 Carnea de iepure se taie in bucăţele, se pune intr-un vas şi se toarnă 150 ml vin alb. Se pune sare şi piper, se adaugă frunza de dafin şi sucul de la lămăie.

2 Se acoperă cu folie alimentară şi se lasă la rece. Se marinează timp de două ore, se scoate din vas şi se pune intr-o strecurătoare. Un morcov şi ţelina se curăţă şi se dau pe răzătoare.

3 Celălalt morcov şi ardeiul capia se curăţă şi se taie in felii subţiri. Ceapa se taie mărunt.

4 Se incinge ulei intr-o cratiţă, se adaugă legumele rase şi se călesc cinci minute. Se pun carnea de iepure, feliile de morcovi şi puţină apă. Roşiile se scot din suc şi se toacă mărunt. Se pun peste carne şi se lasă să fiarbă.

5 Făina se diluează cu puţină apă, se toarnă peste sucul de roşii şi se amestecă. Se toarnă in cratiţă sucul de roşii şi restul de vin.

6 Cănd carnea este fiartă, se adaugă măslinele verzi, se mai fierbe cinci minute şi se opreşte focul.

Sfat: Se servesc alături de pastele fierte, presărate cu verdeaţă tocată.
Băutura: Cabernet Sauvignon

III)Musaca din carne de pui

un kilogram carne de pui, două legături de ceapă verde, 3 dovlecei, 3 vinete, 800 g roşii, 3 ouă, 100 g brănză telemea, ulei de floarea-soarelui, sare, piper, o lingură de boia dulce, pătrunjel, salată verde, legume de sezon

1 Carnea de pui se spală şi se dă prin maşina de tocat. Se pune intr-un castron, se acoperă cu un capac şi se introduce la rece.

2 Ceapa verde se spală şi se toacă mărunt. Vinetele şi dovleceii se spală şi se taie in felii subţiri. Se presară sare, boia dulce şi piper, se amestecă şi se pun intr-un vas. Se prăjesc in ulei incins şi se lasă intr-o strecurătoare.

3 Carnea de pui se pune intr-o cratiţă, impreună cu ceapa verde, se condimentează şi se căleşte.

4 Se adaugă roşiile curăţate de pieliţă şi date pe răzătoare şi pătrunjelul tocat. Se fierbe pănă cănd carnea e moale, se opreşte focul şi se lasă să se răcească.

5 Se unge o tavă cu ulei, se aşază straturi alternative de dovlecei, carne, vinete, carne. Ultimul strat trebuie să fie de legume. Ouăle se amestecă bine cu brănza telemea sfărămată şi piper.

6 Se toarnă deasupra compoziţia de ouă, se introduce tava in cuptorul incins şi se coace.

Sfat: Se serveşte fierbinte sau caldă, alături de salată verde şi de legume de sezon.
Băutura: Frăncuşă

IV)Platou aperitiv

două pachete de foitaj, 3 ouă, 400 g caşcaval, o salată lolo rosa, 100 g măsline, 300 g brănză feta, 250 g şuncă de pui, 300 g muşchi de porc afumat, 250 g piept de pui afumat, ceapă verde, seminţe de susan, sare, piper, busuioc, chimen

1 Foitajul se dezgheaţă la temperatura camerei, ca să nu se strice foile. Caşcavalul se rade pe răzătoarea cu ochiuri mari şi se pune intr-un castron. Se amestecă bine cu puţină sare, piper şi busuioc uscat.

2 Se unge o foaie de foitaj cu ou bătut, se presară caşcavalul şi se acoperă cu cealaltă foaie.

3 Se presează ca să se lipească caşcavalul de ambele foi, se decupează forme de fluturi sau alte forme şi se aşază intr-o tavă tapetată cu folie de aluminiu unsă cu ulei.

4 Se ung la suprafaţă cu ou bătut, se presară seminţe de susan şi se introduc in cuptorul incins.

5 Se coc timp de 15-20 de minute la foc iute, se pun pe un grătar şi se lasă să se răcească.

6 Mezelurile se taie in felii subţiri, brănza feta se taie in felii, apoi in triunghiuri şi se pun pe un platou, alături de salata lolo rosa, măslinele verzi şi frunzele de ceapă verde.

Sfat: Seminţele de susan se pot inlocui cu seminţe de chimen.
Băutura: Ţuică

Preparate din peşte

I)Bărcuţe cu peşte şi legume

200 g matias somonizat, 300 ml apă, 450 g făină, 20 g drojdie, o lingură de miere, doi dovlecei, doi ardei graşi, 50 g caşcaval, măsline verzi, roşii cherry, salată verde, mărar, sare, piper, ulei de măsline, brănză de burduf, ouă

1 Drojdia se dizolvă intr-un castron impreună cu mierea, o linguriţă de sare şi jumătate din cantitatea de apă. Se adaugă două linguri de făină, se amestecă şi se lasă la dospit.

2 Cănd drojdia a dospit, se toarnă peste restul de făină impreună cu apa rămasă. Se frămăntă pănă cănd rezultă un aluat potrivit de tare, ce se acoperă cu un şervet şi se lasă să dospească.

3 Se imparte in bucăţi egale, li se dă formă de cercuri şi se aşază intr-o tavă unsă cu ulei. Se presară caşcaval ras amestecat cu mărar, se introduc in cuptorul incins şi se coc.

4 Se lasă să se răcească, se taie in triunghiuri şi se pun pe un platou. Pe fiecare triunghi se aşază alternativ bucăţi de matias somonizat, felii de dovlecei prăjite şi felii de ardei.

5 Se decorează cu jumătăţi de roşii cherry şi măsline verzi. Se servesc reci, alături de salată verde.

Sfat: Caşcavalul se poate inlocui cu brănză de burduf amestecată cu ouă şi mărar.
Băutura: Chardonnay

II)Peşte la grătar cu legume

4 fileuri de peşte, 250 g orez, un fir de praz, un morcov, o jumătate de ţelină, 200 g varză albă, 50 g unt, ulei de măsline, sare, piper, coriandru uscat, o lămăie

1 Fileurile de peşte se curăţă, se spală şi se pun intr-un castron la rece. Morcovul se curăţă de coajă, se spală şi se dă pe răzătoarea cu ochiuri mici.

2 Ţelina curăţată de coajă se taie in cubuleţe şi se pune peste morcov. Prazul se curăţă de frunzele veştede, se spală şi se taie in rondele subţiri sau in cubuleţe. Varza se toacă fideluţă şi se pune peste legumele rase.

3 Orezul se spală, se scurge de apă şi se căleşte cinci minute in ulei incins. Se adaugă două căni de apă, sare şi piper după gust. Se adaugă apă de căte ori este nevoie ca să fiarbă orezul.

4 Prazul, varza, morcovul şi ţelina se călesc separat şi se pun peste orez cănd acesta este aproape fiert. Se presară coriandru uscat, se amestecă şi se acoperă cu un capac.

5 Fileurile se pun la fript pe un grătar uns cu unt, se ţin circa 10 minute pe fiecare parte, apoi se servesc cu orez şi legume.

Sfat: Fileurile se stropesc cu suc de lămăie inainte de a le introduce la rece.
Băutura: Riesling Italian

III)Curry cu fructe de mare

300 g orez, o ceapă, 100 g crevete, un piept de pui, 250 g pui de caracatiţă, un ardei gras roşu, o lămăie, usturoi, curry, zahăr, sare, piper, ulei de măsline, 150 ml vin alb, coriandru, 25 g fulgi de cocos, 50 g ananas

1 Orezul se spală, se fierbe şi se pune la scurs.

2 Puii de caracatiţă se spală, se pun intr-un vas impreună cu vinul alb, o cană de apă, sucul de lămăie, sarea şi piperul.

3Se acoperă cu un capac şi se fierb pănă cănd devin mai moi şi braţele se străng. Ceapa şi trei căţei de usturoi se curăţă şi se toacă mărunt.

4 Se pun la incins trei linguri de ulei, se adaugă ceapa şi usturoiul, crevetele decorticate şi se călesc timp de căteva minute, pănă cănd crevetele devin roz.

5 Se adaugă ardeiul gras tăiat in cubuleţe, pieptul de pui tăiat cubuleţe şi puii de caracatiţă. Se călesc căteva minute, se adaugă orezul, sarea şi piperul după gust.

6 Se adaugă o linguriţă de pudră de curry, puţină apă şi se lasă să fiarbă zece minute la foc mic. Se lasă pe foc pănă cănd a scăzut apa, se opreşte focul şi se presară coriandru tocat.

Sfat: Se mai pot adăuga ananas tăiat in cubuleţe şi fulgi de cocos.
Băutura: Sauvignon Blanc

IV)Chifteluţe de peşte cu legume

800 g fileuri de peşte, 50 g pesmet, două ouă, 50 g brănză feta, două cepe, doi ardei graşi galbeni, doi cartofi, o conservă de roşii in suc propriu, sare, piper, ulei de măsline, mărar, pătrunjel, un ardei iute, legume de sezon

1 Fileurile de peşte se spală, se fierb şi se curăţă de oase. După ce s-au răcit se sfărămă cu o furculiţă, se pun intr-un vas şi se amestecă bine cu brănza feta sfărămată.

2 Se adaugă pesmetul, ouăle, sarea şi piperul după gust. Se formează chifteluţe şi se prăjesc in ulei incins. Se scot cu o spumieră şi se aşază pe un şervet absorbant ca să dispară uleiul in exces.

3 Cartofii se curăţă de coajă, se spală şi se fierb 15 minute la foc iute. Se taie in felii şi se pun intr-un castron. Cepele se curăţă de foi şi se taie in rondele. Dovleceii se spală, se taie in felii şi se pun peste cartofi. Ardeii se curăţă de seminţe şi se taie in bastonaşe sau in felii.

4 Se incinge ulei intr-o cratiţă, se adaugă legumele şi se călesc pănă cănd au devenit moi. Se adaugă roşiile din conservă, se condimentează şi se mai fierb timp de zece minute la foc mediu. Se presară verdeaţă tocată şi se servesc alături de chiftelele de peşte.

Sfat: Se servesc alături de o salată din legume de sezon cu feliuţe de ardei iute.
Băutura: Bere

Preparate din legume

I)Salată de orez cu năut

200 g orez, o conservă de năut, doi ardei graşi, 150 g fasole verde, o jumătate de linguriţă de pudră de curry, o conservă cu roşii in suc propriu, o crenguţă de cimbru, sare, piper, ulei de măsline, mărar

1 Fasolea verde se taie in bucăţele şi se fierbe in apă fierbinte in care se adaugă o linguriţă de sare. Se toarnă intr-o strecurătoare, apoi se pune intr-un castron.

2 Ardeii graşi se taie in făşii sau in cubuleţe. Năutul se scoate din conservă, se scurge de apă şi se pune intr-o cratiţă. Se adaugă un pahar de apă, două linguri de ulei, crenguţa de cimbru, sarea şi piperul.

3 Se lasă la fiert timp de cinci minute, se opreşte focul şi se scurge. Orezul se spală şi se căleşte cinci minute in ulei incins. Se adaugă apă căt să-l depăşească.

4 Cănd este aproape fiert, se pune fasolea verde, cubuleţele de ardei, sarea şi piperul. Se presară pudra de curry, se amestecă şi se lasă să fiarbă.

5 Roşiile se scurg de suc şi se taie in cubuleţe. Se amestecă bine cu o lingură de ulei, sare şi piper.

6 Orezul se serveşte alături de năut şi sosul de roşii, presărat cu mărar tocat.

Sfat: Salata se poate servi caldă sau rece.
Băutura: Fetească Neagră

II)Tartă din foitaj cu legume

un pachet de foitaj, 3 ardei capia, o legătură de ceapă verde, 100 g roşii cherry, 150 g ciuperci, 150 g brănză feta, 3 ouă, un fir de usturoi verde, sare, piper, ulei de măsline, pătrunjel, sos picant de roşii

1 Ceapa şi usturoiul verde se curăţă de frunzele ofilite, se spală şi se toacă mărunt. Ardeii capia se curăţă de seminţe, se spală şi se taie in făşii subţiri.

2 Roşiile cherry se spală, se taie in jumătăţi şi se pun intr-un castron. Brănza feta se sfărămă şi se pune intr-un vas mai mare. Ciupercile se curăţă, se spală şi se taie in felii.

3 Se incinge puţin ulei intr-o cratiţă, se adaugă legumele tocate, se condimentează cu sare şi piper după gust şi se amestecă. Se călesc la foc iute timp de cinci minute, se opreşte focul şi se lasă să se răcească.

4 Se toarnă peste brănză, se adaugă ouăle, se condimentează şi se presară pătrunjel tocat. Foitajul se dezgheaţă, se decupează după forma tăvii şi se pune pe un tocător de plastic.

5 Se unge tava cu ulei, se aşază foitajul şi se toarnă amestecul de legume şi brănză. Se nivelează cu ajutorul unei linguri şi se introduce in cuptorul incins. Se coace la foc mediu timp de 25-30 de minute.

Sfat: Se serveşte fierbinte sau rece, cu sos de roşii picant.
Băutura: Riesling Italian

III)Paste cu nucă

250 g paste orzo, 150 g brănză cu mucegai, 300 g roşii, 100 g miezuri de nucă, o salată verde, ulei de măsline, sare, piper, rozmarin, 100 ml smăntănă, 100 ml frişcă, o limetă, busuioc

1 Pastele se pun la fiert in apă fierbinte, in care se adaugă o lingură de ulei de măsline şi o linguriţă de sare.

2 Cănd sunt gata, se trec sub un jet de apă rece, se pun intr-o strecurătoare şi se lasă să se răcească.

3 Miezurile de nucă se sfărămă şi se pun intr-un castronel. Brănza cu mucegai se taie in cubuleţe sau se sfărămă in bucăţi mai mici. Salata verde se spală, se scurge de apă şi se rupe in făşii.

4 Smăntăna şi frişca se pun pe foc, se condimentează cu sare şi piper şi se fierb cinci minute la foc mic, ca să nu se brănzească.

5 Se pun pastele intr-un vas, se adaugă miezurile de nucă, brănza cu mucegai, feliile de limetă şi făşiile de salată.

6 Se amestecă totul, se pune pe farfurii şi se toarnă deasupra sosul de smăntănă cu frişcă. Se decorează cu felii de roşii şi rozmarin.

Sfat: Rozmarinul se poate inlocui cu busuioc.
Băutura: Frăncuşă

IV)Pacheţele cu foi de orez

12 foi de orez, doi morcovi, o ţelină, 300 g ciuperci, o legătură de ceapă verde, un mango, sare, piper, ulei de măsline, sos de soia, mărar, o lămăie

1 Morcovii şi ţelina se curăţă de coajă, se spală şi se taie sub formă de bastonaşe subţiri. Mango se curăţă de coajă şi se taie in batonaşe.

2 Ciupercile se curăţă de pieliţă, se spală şi se taie in felii subţiri. Ceapa verde se curăţă de frunzele ofilite, se spală şi se taie in rondele.

3 Se incinge ulei intr-o tigaie, se adaugă legumele tocate şi mango.

4 Se condimentează cu sare şi piper, se toarnă sucul de lămăie, se amestecă şi se lasă să se prăjească pănă cănd devin moi.

5 Foile de orez se ţin in apă rece pentru căteva secunde şi se lasă pe o farfurie să se inmoaie.

6 Se pune umplutură intr-o margine a foii, se presară mărar tocat, se unesc părţile rămase goale şi se rulează. Se servesc calde sau reci, cu sos de soia002E

Sfat: Se pot consuma ca atare sau prăjite in ulei foarte incins.
Băutura: Fetească Neagră

Preparate dulci

I)Desert cu pere şi castane

două pere, 150 g castane din conservă, 300 g brănză de vaci, 100 ml iaurt, 110 g zahăr tos, 50 g fistic, o jumătate de lămăie, un albuş, două pliculeţe cu zahăr vanilinat, topping de căpşuni, 100 g ciocolată albă, vişine şi cireşe din compot

1 Ciocolata se topeşte la bain-marie, se toarnă pe o bucată de folie de plastic şi se lasă să se intărească.

2 Se decupează triunghiuri sau alte forme cu un cuţit infierbăntat şi se introduc la rece.

3 Perele se curăţă de coajă şi de căsuţa cu seminţe, se pun intr-o cratiţă impreună cu o cană de apă şi 50 g zahăr tos. Cănd s-au fiert, se scot cu o spumieră şi se lasă să se răcească.

4 Brănza de vaci se amestecă impreună cu restul de zahăr tos, zahărul vanilinat şi albuşul bătut spumă. Se adaugă sucul de lămăie, jumătate din cantitatea de castane tăiate mărunt şi se amestecă.

5 Se toarnă crema in forme de silicon sau in pahare şi se introduce la rece.

6 Se lasă circa două ore, se stropeşte cu topping de căpşuni şi se serveşte alături de restul de castane, fistic tocat şi felii de pere.

Sfat: Castanele se pot inlocui cu vişine sau cu cireşe din compot, scurse de suc.
Băutura: Suc de fructe

II)Tartă cu bezea şi fructe

300 g făină, 200 g unt, două linguri de apă rece, 5 ouă, 180 g zahăr tos, două pliculeţe cu zahăr vanilinat, 50 g migdale, 300 g căpşuni, 250 g mure, 50 ml topping de căpşuni, sare, un plic cu budincă de căpşuni, 100 ml lapte dulce

1 Untul foarte rece se dă pe răzătoarea cu ochiuri mari. Se cerne făina, şi in mijlocul ei se pune untul, apa foarte rece, amestecată cu sarea şi migdalele sfărămate.

2 Se frămăntă repede, ca să nu se topească untul, pănă rezultă un aluat tare, nelipicios. Se acoperă cu folie alimentară şi se introduce la rece pentru 30 de minute.

3 Intr-un castron se amestecă praful de budincă cu gălbenuşurile şi laptele dulce. Se adaugă zahărul vanilinat şi se amestecă.

4 Aluatul se intinde intr-o formă de tartă, se introduce la cuptor şi se coace zece minute. Se scoate tava, se toarnă budinca peste aluat şi se introduce din nou in cuptor.

5 Albuşurile se mixează cu zahărul tos pănă cănd rezultă o spumă tare, ce nu cade de pe braţele mixerului.

6 Se scoate tarta din cuptor, se toarnă albuşurile, se nivelează şi se introduce in cuptor. Se ţine pănă cănd albuşurile s-au intărit şi au căpătat o culoare uşor aurie.

Sfat: Se serveşte rece, decorată cu felii de căpşuni, mure şi topping de căpşuni.
Băutura: Coniac

III)Semilune cu nucă

două ouă, 250 g zahăr tos, 200 g unt, 300 g făină, 50 g alune, 50 g miezuri de nucă, o jumătate de pliculeţ cu praf de copt, două pliculeţe cu zahăr vanilinat, o lingură de esenţă de migdale, zahăr pudră, sare, unt de alune

1 Untul se pune intr-un vas mare impreună cu zahărul tos, sarea şi zahărul vanilinat. Se adaugă ouăle, esenţa de migdale şi se mixează pănă cănd rezultă o cremă pufoasă.

2 Alunele şi miezurile de nucă se sfărămă sau se dau prin maşina de tocat. Se pun peste cremă, se amestecă şi se adaugă făina amestecată cu praful de copt. Se amestecă totul pănă cănd rezultă un aluat potrivit de tare.

3 Se acoperă cu folie alimentară şi se introduce la rece pentru 30 de minute. Aluatul se imparte in mai multe bucăţi, cărora li se dă formă de fitil. Se taie in bucăţi egale, li se dă forma de semilune şi se crestează din loc in loc cu un cuţit.

4 Se aşază intr-o tavă tapetată cu hărtie de copt, se introduc in cuptor şi se coc la foc mediu timp de 10-15 minute.

5 Se scot din tavă, se trec prin zahărul pudră cernut şi se aşază pe un grătar să se răcească.

Sfat: Untul obişnuit se poate inlocui cu unt de alune.
Băutura: Sirop de fructe

IV)Inimă dulce

500 g brănză de vaci, 100 g brănză feta, 3 ouă, 250 g zahăr tos, 100 ml smăntănă, un pliculeţ cu budincă de vanilie, o lămăie, zahăr vanilinat, 50 g stafide, 50 g biscuiţi cu unt, 50 g miezuri de nucă, mentă, decor, unt, fistic, caise confiate

1 Lămăia se spală, se şterge cu un şervet de bucătărie şi se dă pe răzătoarea cu ochiuri mici. Zahărul tos, zahărul vanilinat şi coaja rasă de lămăie se amestecă intr-un castronel.

2 Intr-un vas mai mare se pune brănza de vaci, brănza feta şi ouăle. Se mixează totul pănă cănd compoziţia devine ca o cremă.

3 Se adaugă amestecul de zahăr, budinca de vanilie, smăntăna şi se mixează incă o dată timp de zece minute.

4 Se presară stafidele, biscuiţii sfărămaţi şi miezurile de nucă tăiate mărunt sau date prin maşina de tocat. Se amestecă bine compoziţia şi se toarnă totul intr-o tavă in formă de inimă, unsă cu unt.

5 Se introduce tava in cuptorul incins şi se coace circa 20-30 de minute la foc mediu. Cănd este gata, prăjitura trebuie să aibă o culoare aurie spre maro deschis.

6 Se lasă să se răcească, se presară frunze de mentă tocate şi decorul din ciocolată.

Sfat: Se mai poate adăuga fistic şi caise confiate tăiate mărunt.
Băutura: Coniac

×