x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Caiet de retete

Caiet de retete

30 Aug 2006   •   00:00

Preparate din carne


PLACINTA CU OREZ SI PUI

INGREDIENTE:
• 200 g orez • un piept de pui • 200 g faina • 120 g unt • 50 g seminte de susan • doua oua • sare • piper • o legatura de marar • ciuperci
MOD DE PREPARARE
Faina se cerne si se pune intr-un castron. Se face o adancitura in mijlocul ei, se presara sarea, semintele de susan, 100 g unt si se amesteca totul pana cand se obtine un aluat omogen. Se acopera aluatul cu o folie si se lasa la rece timp de 30 de minute.
Orezul se pune la fiert in apa. Pieptul de pui se fierbe, se dezoseaza si se taie marunt. Dupa ce s-a racit orezul, se pune intr-un castron impreuna cu carnea de pui, sarea si piperul. Se adauga mararul tocat, un ou si un albus si se amesteca totul.
Din aluat se intinde o foaie rotunda, se unge o tava cu restul de unt, se asaza foaia, apoi se toarna compozitia. Se ung marginile cu galbenusul ramas si se introduce tava in cuptor.
BAUTURA:
Chardonnay
SFAT
Se pot adauga in compozitie si ciuperci.
TOCANITA DE PORC

INGREDIENTE:
• 800 g carne de porc • un borcan cu castraveti murati • doi gogosari murati • doua cepe • un morcov • 500 g rosii • sare • piper • ulei de floarea-soarelui • o legatura de marar • cimbru
MOD DE PREPARARE
Ceapa se curata de foi, se spala si se toaca marunt. Morcovul se da pe razatoarea cu ochiuri mici si se pune pe o farfurie. Carnea se spala si se taie in felii subtiri. Se incinge ulei intr-o tigaie si se prajeste carnea. Se lasa cat sa se prajeasca doar pe jumatate, apoi se scoate si se asaza pe o farfurie.
Se pune ceapa in tigaie, se adauga morcovul si se calesc. Se adauga in tigaie si rosiile spalate, curatate de pielita, pasate si putina apa.
Se condimenteaza cu sare, piper si, cand sosul incepe sa scada, se adauga carnea, castravetii taiati felii si gogosarii. Se lasa sa fiarba pana cand s-au inmuiat legumele si carnea, se indeparteaza tigaia de pe foc si se adauga mararul tocat.
BAUTURA:
Codarca de Minis
SFAT
Mararul se poate inlocui cu cimbru.
RINICHI DE PORC IN SOS

INGREDIENTE:
• 500 g rinichi de porc • 500 g rosii • doua cepe • doi ardei grasi • un morcov • ulei de floarea-soarelui • un pahar cu vin rosu • sare • piper • piper verde boabe • o legatura de patrunjel • telina
MOD DE PREPARARE
Cepele se curata de foi, se spala, se toaca marunt si se pun pe o farfurie. Ardeii se curata de seminte, se taie cubulete si se pun pe o farfurie. Morcovul se curata de coaja, se spala si se da pe razatoarea cu ochiuri mici.
Se pune ulei la incins intr-o tigaie, se adauga cepele, morcovul si ardeii si se calesc zece minute. Se pun apoi rosiile tocate, se condimenteaza cu sare, piper si se fierb. Se incinge ulei in alta tigaie, se pune la prajit rinichiul taiat felii, se lasa sa se prajeasca si, aproape de final, se adauga paharul cu vin si boabele de piper.
Se scot feliile de rinichi din tigaie si se pun pe o farfurie. Se servesc impreuna cu sosul de rosii, presarate cu patrunjel spalat si tocat.
BAUTURA:
Cabernet Sauvignon
SFAT
In sos se poate adauga si telina rasa.
FRIGARUI DE PUI CU ROZMARIN

INGREDIENTE:
• doua piepturi de pui • o cutie cu rosii cherry • 300 g masline • 200 g smantana • 500 g rosii • crengute de rozmarin • sare • piper • o lingura cu zahar tos • o foaie de dafin • branza telemea • ulei
MOD DE PREPARARE
Piepturile de pui se spala si se pun la fiert intr-o oala cu apa fierbinte impreuna cu putina sare. Se scot din apa, se scurg si se lasa la racit, apoi se taie in cuburi. Se spala rosiile, se curata de pielita si se paseaza. Se incinge ulei intr-o cratita, se adauga rosiile, sarea, piperul si foaia de dafin. Se lasa sa fiarba pana cand a scazut un pic sosul si se adauga zaharul tos.
Se spala crengutele de rozmarin, se sterg cu un servet de bucatarie, apoi se curata de jumatate din frunze. Se incepe introducerea alternativa, pe frigarui, a cuburilor de pui, a maslinelor si a rosiilor cherry.
Se pune sosul de rosii in boluri, se toarna in mijloc smantana, se presara rozmarin tocat si se serveste alaturi de frigarui.
BAUTURA:
Muscat Ottonel
SFAT
La frigarui se pot adauga si cubulete de branza telemea.

Preparate din peste


TAITEI CU FRUCTE DE MARE

INGREDIENTE:
• 300 g taitei de orez • 500 g crevete • doua fructe de avocado • doi castraveti • o legatura de ridichi • o legatura de marar • sare • piper • ulei de masline • sucul unei lamai • patrunjel
MOD DE PREPARARE
Se pune o oala cu apa la fiert. Se adauga putina sare si taiteii de orez. Se lasa sa fiarba, se trec sub un jet de apa rece, apoi se pun la scurs intr-o strecuratoare. Crevetele se spala si se pun la fiert cinci minute in apa clocotita. Se scot din apa, se pun pe o farfurie si se lasa la racit.
Castravetii se spala, se taie pe jumatate, apoi in felii subtiri. Fructele de avocado se curata de coaja, se taie pe jumatate, li se scot samburii si se taie in felii subtiri. Ridichile se taie in rondele si se pun langa castraveti. Se asaza taiteii pe farfurie, se pun deasupra feliile de castravete, avocado, ridichile si crevetele.
Se toarna deasupra uleiul de masline, sucul de lamaie, se presara sarea, piperul si mararul tocat.
BAUTURA:
Sauvignon Blanc
SFAT
In loc de marar se poate folosi patrunjel.
GUVIZI PRAJITI

INGREDIENTE:
• 300 g orez • un kilogram de guvizi • doua cepe • o telina • o lamaie • sare • piper • ulei de floarea-soarelui • o legatura de patrunjel • ardei gras • faina
MOD DE PREPARARE
Guvizii se eviscereaza, se spala, se pun intr-un castron si se toarna deasupra sucul de la o lamaie. Se tin in suc zece minute. Se pune faina intr-o farfurie si se dau prin ea guvizii condimentati cu sare si piper. Se incinge ulei intr-o cratita, se asaza guvizii si se prajesc.
Se spala orezul in apa rece, apoi se scurge de apa. Ceapa se toaca marunt, iar telina se taie cubulete. Se pune o cratita cu ulei la incins, apoi se adauga ceapa si telina. Se calesc legumele pana cand se inmoaie, se adauga orezul si apa cat sa-l acopere.
Se presara sare, piper si se lasa sa fiarba. Se adauga apa de cate ori este nevoie ca sa fiarba orezul. Dupa ce a fiert, se presara patrunjel tocat si se serveste alaturi de guvizii prajiti.
BAUTURA:
Pinot Grigio
SFAT
Se poate adauga si ardei gras.
SALATA CU FRUCTE DE MARE

INGREDIENTE:
• o cutie cu caracatita marinata • o salata chinezeasca • doi castraveti • o legatura de ridichi • un ardei gras • o lamaie • sare • piper • ulei de masline • o legatura de patrunjel • sos de soia
MOD DE PREPARARE
Salata se desface frunza cu frunza, se spala si se taie fideluta sau se rupe in fasii mici. Castravetii se spala, se curata de coaja si se taie in rondele. Ardeiul se spala, se curata de seminte, apoi se taie in felii foarte subtiri.
Ridichile se spala, se curata de coaja si se taie rondele. Se scoate caracatita din marinata, se taie in bucati mai mici si se pune intr-un castron.
Se adauga legumele, se condimenteaza cu sare si cu piper. Se toarna deasupra uleiul de masline si sucul de lamaie. Se amesteca salata cu grija, se presara patrunjelul spalat si tocat, apoi se introduce la rece. Se scoate de la rece si se serveste. Se poate servi si cu sosul in care a fost marinata caracatita.
BAUTURA:
Sauvignon Blanc
SFAT
Sosul de soia poate inlocui sucul de lamaie si uleiul de masline.
TRIGOANE CU TON

INGREDIENTE:
• un pachet de foitaj • doua cutii cu ton in ulei • o lamaie • doi castraveti • doi ardei capia • 300 g masline • un ou • sare • piper • marar
MOD DE PREPARARE
Foitajul se decongeleaza, se taie in fasii lungi de 7 cm, apoi in triunghiuri egale. Se unge fiecare triunghi cu ou batut. se stropeste o tava cu apa rece si se asaza tringhiurile in ea. Se introduce tava in cuptor si se coc. Cand sunt gata, se scoate tava si se lasa la racit.
Se scoate tonul din ulei, se pune intr-un castronel, se amesteca bine cu sarea, piperul, sucul de lamaie si se lasa la rece pentru 20 de minute. Ardeii capia se spala, se curata de seminte, apoi se taie in felii subtiri.
Castravetii se spala si se taie in felii subtiri sau in cubulete. Se scot triunghiurile din tava, se pun cate putin din ton, felii de ardei si castravete. Se asaza pe farfurie si se servesc impreuna cu maslinele.
BAUTURA:
Feteasca Alba
SFAT
In compozitie se poate adauga si marar tocat.

Preparate din legume


CIORBA DE CIUPERCI

INGREDIENTE:
• 500 g ciuperci • 500 g rosii • doua cepe • o jumatate de telina • o radacina de patrunjel • doi morcovi • doi ardei grasi • sare • ulei de masline • o legatura de patrunjel • frunze de telina
MOD DE PREPARARE
Cepele se curata de foi si se taie pe jumatate. Morcovii, telina si radacina de patrunjel se dau pe razatoarea cu ochiuri mari si se pun pe o farfurie. Ardeii se spala, se curata de seminte, apoi se taie in cuburi. Ciupercile se curata de pielita, se spala, se taie in felii si se pun intr-un castron.
Se incinge putin ulei intr-o cratita si se pun, telina ceapa si morcovii. Se calesc cinci minute. Se adauga ciupercile, se asteapta sa scada un pic sucul lasat de ciuperci, apoi se scot din cratita.
Se pune o oala cu apa la fiert, se adauga legumele calite si sarea. Dupa ce apa a inceput sa fiarba, se adauga rosiile curatate de pielita si pasate. Cand ciorba este gata, se pune patrunjelul spalat si tocat.
BAUTURA:
Horinca
SFAT
In loc de patrunjel, se pot folosi frunze de telina.
DOVLECEI CU BRANZA

INGREDIENTE:
• 4 dovlecei • 300 g branza feta • 300 g masline • doua cepe • un ardei gras • ulei de masline • un pahar cu vin alb • sare • piper • o legatura de marar • patrunjel
MOD DE PREPARARE
Dovleceii se spala, se curata de coaja, se taie pe jumatate, apoi in felii subtiri. Se presara sare si se pun intr-un castron. Se curata ceapa de foi, se spala, se toaca marunt sau se taie in rondele. Ardeiul se spala, se curata de seminte, apoi se toaca sau se taie in fasii.
Se unge o tava cu ulei, se presara ceapa, se pune un rand de felii de dovlecei, apoi se adauga si ardeiul. Se asaza inca un rand de dovlecei, se presara sare si piper, se toarna deasupra vinul, un pic de apa si se pun maslinele.
Se introduce tava in cuptorul fierbinte si se coace. Se scoate apoi tava din cuptor, se presara deasupra branza taiata cuburi si mararul spalat si tocat.
BAUTURA:
Traminer
SFAT
Mararul poate fi inlocuit cu patrunjel.
BAGHETE CU CREMA DE VERDEATA

INGREDIENTE:
• 300 g branza de vaci • 200 g masline • 3 castraveti • 3 rosii • 325 g faina • 15 g drojdie • 125 ml lapte • 125 ml ulei de masline • un varf de cutit cu sare • piper • o legatura de marar • o legatura de patrunjel • masline taiate
MOD DE PREPARARE
Drojdia se dizolva in putin lapte, se adauga o lingura cu faina si se lasa la dospit. Se amesteca restul de lapte cu sarea, 110 ml ulei si drojdia dizolvata. Se omogenizeaza totul pana cand rezulta un aluat consistent. Se acopera cu un servet de bucatarie si se lasa la dospit. Se imparte aluatul in bucati egale, se fac baghete lungi, se acopera cu un servet si se mai lasa putin la dospit.
Se unge o tava cu ulei, se asaza baghetele, se cresteaza din loc in loc, se introduc in cuptor si se coc. Se amesteca branza cu sare, piper, marar si patrunjel tocat. Se scot baghetele din tava, se lasa la racit, apoi se umplu cu crema de branza. Se servesc alaturi de maslinele, castravetii si rosiile taiate felii.
BAUTURA:
Retzina
SFAT
In aluat se pot adauga si masline taiate rondele.
SALATA DE SFECLA

INGREDIENTE:
• doua sfecle rosii • 300 g branza feta • un pahar cu vin rosu • 100 g zahar tos • doua cepe rosii • ulei de masline • sare • piper • o legatura de patrunjel • nuci
MOD DE PREPARARE
Sfecla se curata de coaja, se spala si se taie in felii mai groase. Se umple o oala cu apa si se pune la fiert. Cand apa incepe sa clocoteasca, se adauga feliile de sfecla si se fierb. Cand sunt fierte, se scot din apa, se scurg si se taie in cubulete.
Vinul se pune intr-un ibric, se adauga zaharul tos, sarea, piperul si se fierb. Ceapa se curata de foi, se spala, apoi se taie pestisori si se pune alaturi de sfecla. Se toarna vinul peste sfecla, se acopera si se lasa zece minute.
Ceapa si sfecla se scot apoi din vin, se pun intr-un bol, se toarna deasupra putin ulei de masline, se presara sare, piper si se amesteca. Se decoreaza salata cu branza taiata cubulete si se presara patrunjel tocat.
BAUTURA:
Vin alb de buturuga
SFAT
Se pot adauga si nuci sfaramate.

Preparate dulci


CROCHETE AROMATE

INGREDIENTE:
• 500 g faina • 150 g zahar tos • 3 oua • 100 ml lapte dulce • 100 ml ulei de floarea-soarelui • un pachetel cu drojdie uscata • un varf de cutit cu sare • doua pliculete cu zahar vanilinat • esenta de lamaie • scortisoara • mac • cuisoare
MOD DE PREPARARE
Laptele se amesteca bine cu zaharul tos si se pune la incalzit intr-un ibric. Cand este caldut, se ia ibricul de pe foc, se adauga zaharul vanilinat, esenta de lamaie, sarea si scortisoara. Se cerne faina, se face o gropita in mijlocul ei, se adauga drojdia, se toarna deasupra laptele si doua oua batute.
Se adauga uleiul si se amesteca pana cand rezulta un aluat omogen. Se pune intr-un castron, se acopera cu un servet de bucatarie si se lasa la dospit. Se imparte apoi in bucati egale si se fac bastonase. Se unge o tava cu ulei si se pun bastonasele in ea. Se lasa ca creasca putin, se ung cu oul ramas, se presara mac si se introduce tava in cuptor. Sunt gata cand incep sa se inchida la culoare.
BAUTURA:
Ceai verde
SFAT
In aluat se poate adauga si praf de cuisoare.
INGHETATA DE KIWI

INGREDIENTE:
• 3 kiwi • o jumatate de pepene galben • 250 g afine • o limeta • 125 g zahar tos • 125 ml frisca • esenta de vanilie • doua pliculete cu zahar vanilinat • scortisoara • fistic
MOD DE PREPARARE
Fructele de kiwi se curata de coaja, se taie in jumatate, apoi in cuburi. Se pun intr-un blender si se paseaza. Se mixeaza frisca impreuna cu zaharul tos, se adauga zaharul vanilinat, esenta de vanilie si pasta de kiwi. Se mixeaza din nou, se toarna crema rezultata intr-o casoleta si se introduce in congelator. Se lasa sa inghete pe jumatate, se scoate crema si se mixeaza din nou. Se toarna in casoleta si se introduce in congelator.
Pepenele galben se taie in felii subtiri, iar apoi in triunghiuri sau cuburi. Se stropesc cu sucul de la o jumatate de limeta si se lasa zece minute. Se tine casoleta in congelator pana cand ingheata crema, apoi se serveste avand alaturi feliile de pepene galben, feliile de limeta si afinele.
BAUTURA:
-
SFAT
In compozitie se poate folosi si scortisoara sau fistic.
RULADA CU AFINE SI MAC

INGREDIENTE:
• 250 g afine • 500 g faina • 120 g zahar • 110 g unt • 25 g drojdie • 5 oua • doua pliculete cu zahar vanilinat • un varf de cutit cu sare • esenta de lamaie • mac • gem de afine • ulei • alune • scortisoara
MOD DE PREPARARE
Se topeste untul si se lasa un pic la racit. Se amesteca impreuna cu zaharul tos, zaharul vanilinat, sarea, patru oua si un albus. Se adauga scortisoara, esenta de lamaie si drojdia. Se amesteca pana cand se omogenizeaza toate ingredientele.
Se cerne faina, se face o adancitura in mijlocul ei si se toarna compozitia. Se amesteca totul bine pana cand rezulta un aluat potrivit de tare. Se acopera cu un servet de bucatarie si se lasa la dospit. Se intinde apoi o foaie, se unge cu gemul de afine, se presara afinele si se ruleaza.
Se unge o tava cu ulei, se pune rulada in tava, se cresteaza cu un cutit, se unge cu galbenusul ramas si se presara mac. Se introduce tava in cuptor si se coace rulada.
BAUTURA:
Ceai de fructe de padure
SFAT
Peste gem se pot presara si alune macinate.
SALATA DE FRUCTE

INGREDIENTE:
• o jumatate de pepene rosu • o jumatate de pepene galben • 3 kiwi • un avocado • 6 smochine • nuci • scortisoara • fulgi de cocos • o lamaie • mere
MOD DE PREPARARE
Pepenele rosu si cel galben se taie in felii mai groase si se pun pe o farfurie. Fructele de kiwi se curata de coaja, se taie pe jumatate, apoi in felii subtiri.
Avocado se curata de coaja, se taie in felii subtiri si se pun intr-un castron, alaturi de kiwi. Se stoarce lamaia, si sucul se toarna deasupra fructelor din castron, ca sa nu se oxideze. Smochinele se curata de codita, apoi se taie in bucatele.
Se decupeaza bile din miezul pepenilor si se pun intr-un castron. Se adauga celelalte fructe, se presara praf de scortisoara, fulgi de cocos si nuci rupte in bucati mai mici.
Se amesteca totul, se acopera castronul cu folie alimentara si se lasa la rece.
BAUTURA:
Nectar de fructe
SFAT
Se mai pot adauga si mere.
×