x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Caiet de retete 14 noiembrie

Caiet de retete 14 noiembrie

14 Noi 2007   •   00:00

Preparate din pui

Supă cu găluşte şi pui

două piepturi de pui, două ouă, o lingură de griş, 250 g făină, un morcov,

un sfert de ţelină, un ardei gras, o rădăcină de pătrunjel, o conservă boabe de porumb, un fir de praz, un sfert de varză, sare, pătrunjel, ulei

1 Morcovul, ţelina, varza şi rădăcina de pătrunjel se curăţă de coajă şi se taie in cubuleţe.

2 Se pun trei litri de apă la fiert şi se adaugă legumele tocate, inclusiv porumbul. Se lasă la fiert 15 minute, se pun prazul tăiat in rondele, sarea şi două linguri de ulei.

3 Cănd legumele sunt aproape fierte se adaugă ardeiul tăiat in feliuţe şi piepturile de pui tăiate in făşii subţiri. Albuşul se bate spumă cu o furculiţă, se amestecă bine cu două linguri de ulei şi cu gălbenuşul.

4 Se bate bine cu un tel, se adaugă un sfert de linguriţă de sare şi făina treptat. Se amestecă bine cu furculiţa pănă cănd rezultă un aluat pufos, ce poate fi modelat.

5 Se umezesc două linguriţe cu apă, se ia din compoziţie şi se formează găluşte.

6 Se pun in supă, se lasă la fiert timp de 15-20 de minute, se opreşte focul şi se presară pătrunjel tocat.

Sfat: Găluştele se pot prepara şi fără ulei in aluat.

Băutura: Fetească Regală

Corn cu pui şi cărnăciori

3 cărnaţi olteneşti, două piepturi de pui, 300 g caşcaval, două ouă, 500 g făină, 15 g drojdie, sare, o linguriţă de zahăr tos, două linguri de ulei de floarea-soarelui, 350 ml apă, piper, busuioc verde, oregano, boia iute

1 Piepturile de pui se fierb in apă cu sare şi se lasă la răcit. Se taie in făşii subţiri şi se pun intr-un castron. Cărnaţii se prăjesc intr-o tigaie cu puţin ulei sau se lasă cruzi.

2 Drojdia se dizolvă in apa călduţă impreună cu sarea şi zahărul tos. Se adaugă uleiul, un ou şi se amestecă.

3 Se toarnă in mijlocul făinii şi se frămăntă pănă cănd rezultă un aluat elastic. Se acoperă cu un şervet şi se lasă la crescut timp de 30 de minute la loc cald.

4 Se intinde o foaie rotundă din aluat şi se taie sub formă de triunghiuri egale ca dimensiune. Se aşază pe fiecare triunghi o felie de caşcaval, făşii de carne de pui şi cărnaţi.

5 Se presară piper şi verdeaţă tocată, se rulează cu grijă şi se aşază intr-o tavă tapetată cu hărtie de copt unsă cu ulei.

6 Se lasă să mai crească 15 minute, se ung la suprafaţă cu ou bătut, se introduc in cuptor şi se coc 30-45 de minute la foc mediu.

Sfat: Caşcavalul se poate presăra cu boia iute, pentru un gust picant.

Băutura: Fetească Neagră

 Tăiţei de orez cu aripi de pui

8 aripi de pui, 200 g tăiţei de orez, 300 g ciuperci, 200 g mazăre, 100 g boabe de porumb din conservă, două ouă, 100 g făină, două linguri de apă, o linguriţă de boia dulce, sare, piper, ulei, sos de roşii picant, cimbru

1 Se prepară un amestec din ouă, făină, boia dulce, apă, sare şi piper.

2 Aripioarele de pui se condimentează, se trec prin acest amestec şi se prăjesc in ulei incins. Se scot cu o spumieră, se pun pe un şervet absorbant, apoi intr-un castron, acoperindu-se ca să stea calde.

3 Mazărea se fierbe in apă cu sare, se pune intr-o strecurătoare şi se lasă să se răcească.

4 Ciupercile se curăţă de pieliţă, se spală şi se fierb zece minute in apă cu sare. Se scot cu o spumieră, se presează ca să iasă apa şi se taie in felii.

5 Tăiţeii de orez se fierb, se trec sub un jet de apă rece şi se pun intr-un vas mai mare. Se adaugă mazărea, ciupercile, boabele de porumb, sarea şi piperul.

6 Se amestecă şi se pun in farfurii alături de aripioarele de pui.

Sfat: Se servesc cu sos de roşii picant amestecat cu cimbru tocat.

Băutura: Pinot Noir

 Piept de pui cu praz

4 piepturi de pui mai mici, un dovleac pentru plăcintă mai mic, două lămăi, 100 ml ulei de măsline, un vărf de cuţit de pudră de nucşoară, un sfert de linguriţă de pudră de scorţişoară, 75 g unt, sare, piper, pătrunjel verde, praz

1 Intr-un castron se amestecă uleiul cu sare, piper şi pătrunjel tocat.

2 Piepturile de pui se spală, se scurg de apă şi se trec prin amestecul de condimente.

3 Se aşază intr-o tavă, se toarnă deasupra restul de ulei şi condimente, se pun din loc in loc felii de lămăie, se toarnă un pahar de apă şi se introduce tava in cuptor.

4 Se coc 45-60 de minute la foc mediu, verificăndu-se din cănd in cănd să nu se ardă pielea de la piepturile de pui. Dovleacul se spală, se şterge cu un şervet, se taie in felii subţiri şi se curăţă de seminţe.

5 Se crestează din loc in loc cu un cuţit, se aşază intr-o tavă şi se presară un amestec de nucşoară şi scorţişoară.

6 Se pun din loc in loc cubuleţe de unt, se adaugă puţină apă, se introduce tava in cuptor şi se coc pănă cănd s-au inmuiat.

Sfat: Se servesc fierbinţi, alături de o salată de praz cu ulei, suc de lămăie, sare şi piper.

Băutura: Riesling Italian

Preparate din legume

Curry de orez cu ciuperci

300 g orez, 300 g mazăre, un morcov, doi ardei graşi galbeni, caşcaval,

300 g ciuperci, o linguriţă de praf de curry, o legătură de ceapă verde,

75 g unt, sare, piper, pătrunjel, ardei capia, varză creaţă, suc de lămăie, ulei

1 Morcovul se curăţă de coajă, se spală şi se dă pe răzătoarea cu ochiuri mici.

2 Ceapa se curăţă, se spală şi se toacă mărunt. Ardeii se curăţă de seminţe, se taie mărunt şi se pun intr-un castron impreună cu celelalte legume.

3 Se topeşte untul intr-o cratiţă, se adaugă legumele şi se călesc timp de cinci minute.

4 Se adaugă orezul, se amestecă şi se prăjeşte două minute. Se toarnă apă căt să-l depăşească cu două degete şi se lasă să fiarbă la foc mediu.

5 Cănd orezul este pe jumătate fiert se adaugă praful de curry, ciupercile şi mazărea, sarea şi piperul după gust.

6 Se mai toarnă apă, dacă este nevoie, şi se lasă să fiarbă. Se serveşte fierbinte, presărat cu caşcaval ras şi pătrunjel tocat.

Sfat: Se poate servi cu o salată din ardei capia, varză creaţă, sare, piper, ulei şi suc de lămăie.

Băutura: Frăncuşă

Brioşe cu brănză Roquefort

un pachet de foitaj, 375 g brănză Roquefort, doi ardei capia, o ceapă, rozmarin, 3 ouă, 300 g ciuperci, 50 g unt, 50 g nucă, o linguriţă de praf de copt, 100 ml iaurt, pudră de nucşoară, o jumătate de lingură de griş, sare, piper, usturoi

1 Foitajul se dezgheaţă la temperatura camerei. Ciupercile se curăţă de pieliţă, se spală şi se taie in felii. Ardeii şi ceapa se curăţă, se spală şi se toacă in cubuleţe.

2 Se incinge puţin unt intr-o tigaie, se călesc legumele, se adaugă ciupercile, se prăjesc pănă cănd scade sucul format, se scot cu o spumieră şi se lasă să se răcească.

3 Brănza Roquefort se taie in cubuleţe şi se pune peste legumele călite. Se adaugă nuca tocată mărunt, un vărf de cuţit de pudră de nucşoară, o linguriţă de rozmarin tocat, sare şi piper.

4 Se amestecă legumele, se toarnă deasupra ouăle bătute, grişul şi iaurtul. Se adaugă praful de copt şi se amestecă totul.

5 Se decupează cercuri cu o cană, se aşază in forme pentru brioşe unse cu unt, se inţeapă cu o furculiţă şi se toarnă compoziţia.

6 Se introduce tava in cuptor şi se coc 25-30 de minute la foc mediu spre iute.

Sfat: Se pot adăuga şi doi căţei de usturoi pisaţi mărunt.

Băutura: Busuioacă

Andive umplute cu ciuperci

8 andive, o bucată de fenicul, o conservă de ciuperci marinate, o conservă de ciuperci picante, 200 g caşcaval sărat, două lămăi, 50 g unt, 100 g măsline negre fără sămburi, pătrunjel, sare, piper, conopidă, maioneză, usturoi

1 Feniculul se curăţă, se spală şi se toacă mărunt.

2 Se topeşte puţin unt intr-o tigaie şi se adaugă feniculul. Se condimentează şi se căleşte pănă cănd devine auriu. Se scoate cu o spumieră şi se pune intr-un castronel.

3 Andivele se spală, se taie in jumătăţi, se indepărtează mijlocul cu un cuţit, se stropesc cu suc de lămăie şi se pun intr-o tavă.

4 Se topeşte unt intr-o cratiţă, se călesc puţin cele două tipuri de ciuperci tăiate mărunt şi miezurile de andive tăiate. Se scot cu spumiera şi se pun peste fenicul.

5 Se adaugă măslinele tocate, se amestecă şi se umplu andivele. Se presară caşcaval ras şi pătrunjel tocat, se introduce tava in cuptor şi se coc timp de zece minute la foc mediu.

6 Se scot şi se lasă să se răcească puţin.

Sfat: Se servesc cu o salată de conopidă cu maioneză şi usturoi pisat.

Băutura: Alligoté

Salată caldă cu năut şi vinete

două vinete, o conservă de fasole albă, o conservă de fasole roşie, o conservă de năut, ceapă verde, două conserve de roşii, un ardei iute, o ceapă albă, doi ardei graşi, ulei, o legătură de mărar, sare, piper, 50 g măsline verzi fără sămburi

1 Ardeii graşi, ardeiul iute şi ceapa se curăţă, se spală şi se toacă mărunt.

2 Se incinge ulei intr-o cratiţă, se adaugă legumele şi se călesc pănă cănd s-au inmuiat. Se adaugă roşiile din conservă, sarea şi piperul. Se fierb timp de 15-20 de minute, se toarnă intr-un vas şi se pasează.

3 Vinetele se spală, se taie in rondele subţiri şi se presară sare. Se lasă deoparte timp de 15 minute, se scurg apoi de suc, se prăjesc in ulei incins şi se scot cu o spumieră.

4 Se pun intr-o strecurătoare şi se lasă la scurs. Legumele din conservă se trec sub un jet de apă rece, se scurg şi se pun intr-un castron.

5 Se amestecă bine cu sare, piper, mărar şi ceapă verde tocată.

6 Se adaugă rondelele de vinete, se amestecă şi se servesc impreună cu sosul de roşii.

Sfat: La salată se mai pot adăuga şi rondele de măsline verzi.

Băutura: Traminer

Preparate din peste

Rulouri de hering cu ardei

un kilogram fileuri de hering, doi morcovi, o rădăcină de ţelină, două cepe, 300 ml vin alb, 4 ardei capia, două frunze de dafin, o lămăie, 4 roşii, capere, pătrunjel, sare, piper, ulei, smăntănă, castraveţi muraţi

1 Fileurile se spală, se scurg şi se condimentează. Ardeii capia se coc, se curăţă şi se taie in făşii.

2 Se aşază căte o făşie de ardei pe un fileu de peşte, se rulează şi se prinde cu o scobitoare. Se procedează la fel cu restul de peşte şi ardei.

3 Se aşază rondelele intr-o tavă, se stropesc cu ulei, se adaugă frunzele de dafin şi două linguri de capere.

4 Lămăia se taie in felii sau se stoarce sucul şi se pune peste fileuri. Cepele se curăţă de foi, se spală şi se taie in felii subţiri.

5 Se pun in tavă impreună cu ţelina şi morcovii daţi pe răzătoarea cu ochiuri mari şi roşiile tăiate in felii.

6 Se presară sare şi piper, se toarnă puţină apă, vinul alb şi se introduce tava in cuptor. Se coc timp de 30-45 de minute la foc mediu şi se servesc fierbinţi.

Sfat: Rulourile se pot servi şi reci, cu un sos de smăntănă şi castraveţi muraţi.

Băutura: Sauvignon

Aperitiv cu peşte afumat

4 fileuri peşte afumat, 300 g făină, 120 g unt, 10 g drojdie, 3 ouă, 3 linguri de lapte dulce, o linguriţă de cimbru uscat, două andive, două lămăi, sare, piper, unt pentru tavă, legume de sezon, smăntănă, castraveţi muraţi

1 Untul se topeşte, se răceşte şi se pune intr-un castron. Se amestecă bine cu două ouă, drojdia dizolvată in laptele călduţ, cimbrul uscat, sarea şi piperul după gust.

2 Se adaugă făina, se frămăntă pănă cănd rezultă un aluat potrivit de tare şi se pune intr-un castron. Se acoperă cu folie alimentară şi se lasă la crescut timp de 30 de minute la loc mai cald.

3 Se intinde o foaie din aluat, se decupează cercuri cu o cană, se crestează diferite modele cu un cuţit sau o formă specială şi se aşază intr-o tavă tapetată cu hărtie de copt unsă cu unt.

4 Se ung cu ou bătut, se introduc in cuptor şi se coc la foc mediu 20-30 de minute.

5 Peştele se taie in bucăţi şi se stropeşte cu suc de lămăie. Andivele se spală, se stropesc cu suc de lămăie şi se pun peste peşte.

6 Se servesc alături de rondelele de aluat calde sau reci şi o salată din legume de sezon.

Sfat: Aperitivele se pot servi şi cu un sos din smăntănă şi castraveţi muraţi.

Băutura: Fetească Albă

Ciorbă de peşte

un kilogram de peşte, 4 cartofi, doi morcovi, 5 roşii, un sfert de ţelină,

o rădăcină de pătrunjel, două cepe, 300 ml borş, două linguri de ulei

de floarea-soarelui, o legătură de pătrunjel, sare, oţet

1 Rădăcina de pătrunjel, ţelina şi morcovii se curăţă de coajă, se spală şi se pun intr-un castron. Morcovii se taie in rondele, ţelina şi rădăcina de pătrunjel se taie julien.

2 Cepele se curăţă de foi, se spală şi se taie peştişori. Cartofii se curăţă de coajă şi se taie in cuburi sau felii mai groase.

3 Se pune o oală cu trei litri de apă la fiert şi, cănd incepe să fiarbă, se adaugă legumele tăiate. Se adaugă o linguriţă de sare şi se lasă să clocotească.

4 Cănd legumele sunt aproape fierte se adaugă cartofii şi se mai fierbe zece minute. Se pun roşiile curăţate de pieliţă şi tocate mărunt, borşul, uleiul şi verdeaţa tocată.

5 Cu zece minute inainte de a opri focul se pune peştele curăţat şi tăiat in bucăţi mai mici.

6 Se fierbe la foc mic, ca să nu se sfărăme peştele, se adaugă sare, dacă mai este nevoie, se opreşte focul şi se presară verdeaţă proaspăt tocată.

Sfat: In loc de borş se poate folosi oţet de vin.

Băutura: Ţuică

Macaroane cu chiftele

500 g peşte, un morcov, doi cartofi, două ouă, o legătură de mărar,

150 g pesmet, o legătură de ceapă verde, 500 g macaroane, sare, piper,

ulei de floarea-soarelui, o lămăie, griş, ceapă

1 Cartofii şi morcovul se curăţă de coajă, se spală şi se fierb intr-o oală cu apă şi un praf de sare. Se scot, se lasă la răcit şi se dau pe răzătoarea cu ochiuri mari.

2 Peştele se curăţă, se spală şi se fierbe in apă cu sare. După ce s-a răcit se dezosează şi se pune intr-un vas mai mare impreună cu legumele fierte. Se adaugă ouăle, mărarul tocat, sarea şi piperul.

3 Se amestecă bine, se formează chifteluţe rotunde, se trec prin pesmet şi se prăjesc in ulei incins.

4 Se scot cu o spumieră, se pun pe un şervet absorbant, apoi intr-un castron şi se ţin la cald.

5 Macaroanele se fierb in apă cu sare şi puţin ulei, se scot şi se scurg de apă.

6 Se amestecă bine cu mărar şi ceapă verde tocată, sare, piper, suc de lămăie şi puţin ulei. Se adaugă chiftelele de peşte şi se serveşte.

Sfat: La chifteluţe se mai poate adăuga ceapă tocată sau o lingură de griş.

Băutura: Pinot Gris

Preparate dulci

Desert cu pepene

un pepene galben, 200 g ciocolată neagră, 150 ml lapte, 50 ml frişcă, miere, rom, o lingură de amidon, 30 g unt, două pliculeţe cu zahăr vanilinat, cacao, pudră de scorţişoară, coacăze roşii, fulgi de cereale, o lămăie, frişcă, cremă de vanilie

1 Ciocolata se rupe in bucăţele, se pune intr-o oală mai mică şi se topeşte la bain-marie. Cănd ciocolata a devenit lichidă se adaugă untul tăiat in cubuleţe, frişca, laptele dulce şi două linguri de miere.

2 Amidonul se dizolvă impreună cu o lingură de rom şi se pune peste celelalte ingrediente. Se presară zahărul vanilinat, o lingură de cacao şi o jumătate de linguriţă de pudră de scorţişoară.

3 Se amestecă incontinuu cu un tel ca să nu se lipească de vas şi se fierbe timp de zece minute. Dacă sosul este prea gros, se mai adaugă lapte dulce.

4 Cănd este gata se ia de pe foc şi se lasă să se răcească complet.

5 Pepenele se curăţă de coajă şi seminţe, se taie in felii şi se stropeşte cu suc de lămăie.

6 Se aşază in farfurii, se toarnă deasupra sosul de ciocolată rece şi se presară fulgi de cereale şi coacăze.

Sfat: Se poate servi cu frişcă sau cremă de vanilie.

Băutura: Suc de fructe

Brioşe cu cartofi dulci

500 g făină, praf de copt, două ouă, un cartof dulce, 180 g zahăr tos, 250 ml lapte dulce, 150 ml ulei, pudră de scorţişoară, pudră de cuişoare, un vărf de cuţit de sare, 50 g stafide, 50 g nucă, sos de ciocolată, frişcă, miere

1 Formele de brioşe din hărtie se ung cu ulei şi se pun intr-o tavă. Cartoful dulce se spală şi se fierbe in apă cu puţin zahăr sau se coace in cuptor.

2 Făina, o linguriţă de praf de copt, un vărf de cuţit de pudră de cuişoare, o linguriţă de pudră de scorţişoară şi sarea se amestecă şi se pun intr-un castron.

3 Ouăle se pun intr-un vas mai mare impreună cu zahărul tos şi se mixează pănă cănd işi dublează volumul. Se adaugă cartoful curăţat de coajă şi tăiat mărunt, uleiul şi se amestecă bine. Se adaugă ingredientele uscate, se mixează şi compoziţia rezultată se toarnă in formele de brioşă.

4 Se pun in mijlocul fiecărei brioşe stafide şi nucă, se acoperă cu aluat, se introduce tava in cuptor şi se coc timp de 30 de minute la foc mediu spre iute.

5 Se scot din tavă şi se lasă la răcit puţin, apoi se servesc sau se lasă să se răcească complet şi se servesc cu frişcă şi sos de ciocolată.

Sfat: In loc de zahăr se poate folosi miere, dar se mai adaugă făină.

Băutura: Cafea

Cremă cu fructe de pădure

4 ouă, 100 g făină, 180 g zahăr tos, 600 ml lapte dulce, 50 g unt, două pliculeţe cu zahăr vanilinat, un borcan de gem de mure, un vărf de cuţit de sare, o linguriţă de esenţă de migdale, frişcă, fructe de sezon

1 Gălbenuşurile se pun intr-un castron, se bat cu un tel şi se amestecă bine cu laptele dulce rece şi făina.

2 Se pune compoziţia intr-o oală, la bain-marie, se adaugă untul tăiat in cubuleţe şi se amestecă incontinuu pănă cănd totul devine ca un sos mai gros.

3 Albuşurile se amestecă bine cu zahărul tos, sarea şi se mixează pănă cănd se formează o bezea tare.

4 Se toarnă peste sosul de gălbenuşuri şi se amestecă incontinuu, ca să nu se coaguleze. Se adaugă esenţa de migdale, zahărul vanilinat şi se amestecă.

5 Se lasă să se răcească puţin şi se toarnă in forme stropite cu apă rece.

6 După ce s-au răcit complet, se introduc la rece pentru cel puţin o oră, apoi se adaugă gem de mure şi se serveşte.

Sfat: Se mai poate servi cu frişcă sau se poate decora cu fructe de sezon.

Băutura: Cappuccino

Cremă cu gutui şi fistic

5 gutui, 250 ml frişcă, 4 linguri de amidon, 50 g unt, 150 g zahăr tos,

o linguriţă de pudră de scorţişoară, 50 g fistic, o lingură de rom,

biscuiţi cu cacao

1 Gutuile se spală, se curăţă de cotoare, se păstrează o gutuie pentru decor şi restul se taie in cubuleţe. Se topeşte untul, se adaugă zahărul şi se lasă să se topească.

2 Gutuia oprită se spală, se taie in felii şi se prăjeşte in tigaia cu unt şi zahăr. Se scot feliile cu o paletă, se aşază pe o farfurie şi se pun in loc cubuleţele de gutui.

3 Se adaugă apă căt să le acopere şi se lasă să fiarbă la foc mediu. Cănd s-au inmuiat suficient se iau de pe foc, se aşază intr-un vas şi se pasează.

4 Se pune din nou pe foc şi se adaugă amidonul dizolvat cu puţină apă. Se lasă să fiarbă pănă s-a ingroşat, se ia de pe foc şi se lasă să se răcească.

5 Cănd este călduţă incă, se adaugă romul, pudra de scorţişoară şi frişca.

6 Se amestecă, se toarnă in cupe şi se presară fistic tocat.

Sfat: Se decorează cu feliile de gutuie oprite şi se poate servi cu biscuiţi.

Băutura: Coniac

×