x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Caiet de retete 16 aprilie 2008

Caiet de retete 16 aprilie 2008

16 Apr 2008   •   00:00

Preparate din carne

 

 

 

Sufleu cu cîrnaţi

 

 

un kilogram de cartofi, 300 g cîrnaţi, 250 g brînză de vaci, 200 ml lapte dulce, 3 ouă, o legătură de ceapă verde, un fir de rozmarin, sare, piper, unt pentru formă, pesmet pentru formă, smîntînă

 

 

1 Cîrnaţii se taie în felii subţiri, se prăjesc în puţin ulei încins, se scot cu o spumieră şi se pun pe un şervet absorbant.

2 Cartofii se curăţă de coajă, se spală şi se taie în bucăţi mai mici. Se fierb în apă cu sare şi puţin unt, se scot cu o spumieră şi se pun într-un castron.

3 Se pasează, adăugînd treptat laptele dulce călduţ, găl­be­nuşurile, brînza, cîrnaţii, roz­marinul tocat, sarea şi piperul.

4 Albuşurile se mixează pînă cînd nu mai cad de pe braţele mixerului, se toarnă peste compoziţia din castron şi se amestecă bine cu o lingură.

5 Se unge cu unt o formă de sufleu, se tapetează cu pesmet şi se toarnă compoziţia.

6 Se nivelează, se introduce în cuptor si se coace pînă cînd la suprafaţă se formează o crustă de culoare aurie.

 

 

 

Sfat: Se serveşte fierbinte, cu smîntînă sau fulgi de unt proaspăt.

Băutura: Fetească Neagră

 

 

 

 

 

Ciorbă cu praz şi carne de porc

 

 

 

500 g carne de porc, 500 g oase de porc, o ceapă, un morcov, două fire de praz, un sfert de ţelină, o rădăcină de pătrunjel, un ardei gras, 4 roşii, o lingură de pastă de roşii, 300 ml borş, pătrunjel, leuştean, sare, piper, ardei iute, mălai

 

 

1 Ceapa şi prazul se curăţă, se spală şi se toacă mărunt. Morcovul, ţelina şi rădăcina de pătrunjel se curăţă, se spală şi se taie în cubuleţe.

2 Oasele de porc se spală, se taie în bucăţi mai mici şi se pun la fiert în doi litri de apă.

3 Se adaugă carnea de porc tăiată în bucăţi mai mici şi se lasă la fiert.

4 Se ia spuma ori de cîte ori este nevoie şi, cînd carnea este pe jumătate fiartă, se adaugă le­gumele tocate.

5 Se lasă la clocotit pînă cînd s-au înmuiat, se presară ardeiul gras curăţat de seminţe şi tăiat în cubuleţe, roşiile spălate şi tăiate în felii mai subţiri, pasta de roşii di­luată cu puţină apă şi borşul.

6 Se condimentează, se lasă la fiert încă 20 de minute, se presară verdeaţă tocată şi se opreşte focul.

 

 

Sfat: Se serveşte fierbinte, cu ardei iute şi mămăligă caldă.

Băutura: Ţuică

 

 

 

 

Carne de pui cu dovlecei

 

 

două piepturi de pui, doi ardei graşi roşii, o ceapă, 3 dovlecei, un morcov, 100 g măsline fără sîmburi, 4 roşii, o lingură de pastă de roşii, 100 ml ulei de măsline, doi căţei de usturoi, pătrunjel, sare, piper, mălai, varză roşie

 

 

1 Ceapa şi usturoiul se curăţă de foi, se spală şi se toacă mărunt. Morcovul se curăţă de coajă, se spală şi se dă pe răzătoarea cu ochiuri mici.

2 Se încinge uleiul într-o cratiţă, se pun legumele tăiate, ardeii curăţaţi de seminţe şi tăiaţi felii subţiri.

3 Se călesc timp de zece minute, se pune carnea de pui tăiată în cubuleţe şi se prăjeşte timp de cinci minute la foc iute, amestecînd continuu ca să nu se lipească de cratiţă.

4 Se presară dovleceii tăiaţi în felii subţiri, se condimentează şi se toarnă o cană de apă în care s-a dizolvat pasta de roşii.

5 Se lasă la fiert timp de zece minute, se pun măslinele, roşiile curăţate de pieliţă şi date pe răzătoare.

6 Se presară verdeaţă tocată, se amestecă şi se opreşte focul.

 

 

Sfat: Se serveşte cu mămăligă sau salată de varză roşie.

Băutura: Băbească Neagră

 

 

 

 

Mîncărică cu piept de pui

 

 

un kg cartofi, două piepturi de pui, două cepe, o frunză de dafin, două linguri de pastă de roşii, doi ardei graşi roşii, doi căţei de usturoi, un vîrf de linguriţă de boia de ardei dulce, sare, piper, ulei de măsline, mărar

 

 

 

1 Cartofii se curăţă de coajă, se spală şi se taie în cuburi potri­vit de mari. Se pun într-un vas cu apă rece ca să nu se înnegrească şi să mai elimine din amidon.

2 Ceapa şi usturoiul se curăţă de foi, se spală şi se toacă mărunt. Se încing patru linguri de ulei într-o cratiţă, se pun ceapa şi usturoiul, ardeii tăiaţi în cubuleţe şi se călesc zece minute la foc mediu.

3 Se pun cartofii, se călesc pînă cînd capătă o culoare aurie şi se toarnă două căni de apă.

4 Se condimentează, se lasă să fiarbă pînă cînd cartofii sunt fierţi pe jumătate şi se adaugă pasta de roşii dizolvată cu puţină apă.

5 Se presară boiaua de ardei, se adaugă frunza de dafin şi se lasă să fiarbă.

6 Piepturile de pui se spală, se dezosează, se condimentează, se prăjesc în ulei încins şi se taie în felii.

 

 

 

Sfat: Se serveşte caldă, alături de carnea de pui, presărată cu mărar tocat.

Băutura: Băbească Neagră

 

 

 

 

 

Preparate vegetale

 

 

 

Tortelini cu sos şi nuci

 

 

500 g tortelini cu brînză, 200 g ciuperci, 500 ml vin alb demidulce, 60 g unt, 200 ml smîntînă, 25 g făină, un căţel de usturoi, o ceapă, o lingură de ulei de măsline, sare, piper, 200 g salată rucola, 100 g miezuri de nucă, parmesan

 

 

1 Tortelini se fierb în apă cu sare şi ulei de măsline, ca să nu se lipească, se trec sub un jet de apă rece, se scurg şi se ţin la cald.

2 Ciupercile se spală, se toacă mărunt şi se pun într-un castron. Ceapa şi usturoiul se curăţă,  se spală, se toacă şi se pun la călit într-o tigaie cu unt încins.

3 Se călesc pînă cînd devin aurii, se adaugă ciupercile şi se mai ţin timp de cinci minute la foc iute.

4 Se adaugă vinul, sarea, piperul şi se lasă să fiarbă pînă cînd sosul format scade la ju­mătate.

5 Se adaugă făina dizolvată cu puţină apă, se lasă la fiert pînă cînd se îngroaşă, se ia de pe foc şi se lasă să se răcească pu­ţin.

6 Se toarnă smîntîna, nucile tăiate în bucăţele, salata rucola şi se serveşte imediat.

 

 

Sfat: Se pot servi presătare cu parmezan.

Băutura: Pinot Gris

 

 

 

 

 

Chifteluţe vegetale cu salată

 

 

 

100 g orez, un cartof, un morcov, un dovlecel, ceapă verde, 100 g ciu­­perci, două fire de usturoi, 3 ouă, bicarbonat, o pungă mix de salată, 50 g ar­­pa­­gic, sa­re,

piper, mărar, pesmet, oţet de mere, ulei de măsline, ulei de floarea-soarelui

 

 

1 Orezul se spală, se scurge şi se fierbe în apă cu sare pînă cînd se înmoaie. Morcovul şi cartoful se curăţă, se spală şi se dau pe răzătoarea cu ochiuri mici.

2 Dovlecelul se spală, se dă pe ră­ză­toare, se pune într-o strecură­toare şi se presează cu o lingură ca să se elimine sucul. Ceapa şi usturoiul se curăţă şi se toacă mărunt.

3 Se pun într-un vas mai mare, împreună cu legumele rase, orezul, ciupercile tăiate mărunt, sarea şi piperul.

4 Se adaugă un vîrf de cuţit de bicarbonat, verdeaţa tocată şi ouăle. Se amestecă, se formează chiftele şi se trec prin pesmet.

5 Se prăjesc în ulei încins, se scot cu o spumieră şi se lasă să se răcească.

6 Într-un castron se amestecă mixul de salată cu arpagic, ulei de măsline, oţet de mere, sare, piper şi se serveşte alături de chifteluţe.

 

 

 

Sfat: Pentru o variantă dietetică, chifteluţele se pot coace în ­cuptor.

Băutura: Sauvignon Blanc

 

 

 

 

 

Frigărui de legume şi cuşcuş

 

 

200 g ciuperci, 200 g roşii cherry, doi ardei verzi, doi ardei roşii, o ceapă, 300 g brînză de capră, 200 g cuşcuş, o jumătate de legătură de pătrunjel, sare, piper, ulei de măsline, oregano uscat, prune uscate

 

 

 

1 Ardeii se curăţă de seminţe, se spală şi se taie în cuburi. Ceapa se curăţă de foi, se spală şi se taie în felii mai mari.

2 Roşiile cherry se spală, se taie în jumătăţi şi se pun într-un castron.

3 Se opresc cîteva legume, se toacă mărunt şi se pun într-un castron.  Pe frigărui de lemn se înfing legumele tăiate şi cubuleţele de brînză.

4 Într-un castronel se amestecă ulei de măsline cu oregano, sare şi piper. Se trec frigăruile prin acest amestec, apoi se aşază pe un grătar încins sau într-o tigaie de teflon.

5 Se ţin cîte şapte minute pe fiecare parte, apoi se pun pe un platou.

6 Cuşcuşul se opăreşte cu apă fierbinte, se amestecă bine cu legumele din castron şi verdeaţă tocată, o lingură de ulei, sarea şi piperul.

 

 

 

Sfat: La cuşcuş se mai pot adăuga şi prune uscate tăiate în cubuleţe.

Băutura: Fetească Neagră

 

 

 

 

 

Opturi cu cimbru

 

 

 

350 g făină, 100 g unt, 4 ouă, 70 ml lapte dulce, 70 ml smîntînă, o linguriţă de praf de copt, jumătate de linguriţă de sare, 200 g brînză de vaci, 200 g brînză de capră, 3 fire de cimbru, piper, brînză de vacă sărată

 

 

1 Făina se cerne şi se pune într-un vas mai mare. În mijloc se pun untul moale, un ou, laptele dulce şi smîntîna, sarea şi praful de copt.

2 Se frămîntă pînă cînd rezultă un aluat potrivit de tare, se aco­peră cu folie alimentară şi se introduce la rece pentru 30 de minute.

3 Brînza de vaci se amestecă bine cu brînza de capră dată pe răzătoare, ouăle rămase, cimbrul tocat şi piperul.

4 Aluatul se întinde într-o foaie potrivit de groasă, se unge cu crema de brînză şi se rulează capetele opuse ale foii, astfel încît să rezulte un rulou sub formă de opt.

5 Se taie în felii mai groase şi se aşază într-o tavă tapetată cu hîrtie de copt unsă cu unt.

6 Se introduc în cuptor şi se coc timp de 20-30 de minute la foc potrivit.

 

 

Sfat: Brînza de capră se poate înlocui cu o brînză de vacă mai sărată.

Băutura: Calrados

 

 

Preparate din peste

 

 

 

 

Şniţel de peşte cu dovlecei

 

 

600 g file de merluciu, 30 g pesmet, 100 g făină, 100 g unt, 100 ml ulei de floarea-soarelui, două ouă, 4 dovlecei, pătrunjel, o lămîie, 3 căţei de usturoi,

4 linguri de ulei de măsline, oregano uscat, sare, piper, roşii, ardei copţi

 

 

1 Pătrunjelul se spală, se toacă mărunt, se amestecă bine cu uleiul de măsline, cu sucul de lămîie, usturoiul pisat, sarea, piperul şi se introduce la rece.

2 Fileurile de peşte se spală, se şterg cu un şervet de hîrtie şi se condimentează. Se face un amestec din ouăle bătute, făina, pesmetul, sarea şi piperul.

3 Se trec fileurile prin această com­poziţie, se prăjesc într-o tigaie unde s-au pus untul şi uleiul de floarea-soarelui, apoi se scot.

4 Se aşază pe un şervet absorbant ca să se elimine uleiul în exces, se pun pe un platou şi se ţin la cald.

5 Dovleceii se spală, se taie în felii subţiri şi se condimen­tează. Se amestecă bine cu o linguriţă de oregano, se prăjesc în ulei încins şi se scot cu o spumieră.

6 Se servesc alături de fileurile de peşte, stropite cu suc de lămîie şi presărate cu verdeaţă tocată.

 

 

Sfat: La sosul de pătrunjel se mai pot adăuga roşii sau ardei copţi tocaţi mărunt.

Băutura: Pinot Noir

 

 

 

 

File de păstrăv cu budincă

 

 

4 fileuri de păstrăv, un kg cartofi, 250 g brînză de vaci, 200 g brînză telemea,

4 ouă, o legătură de ceapă verde, 100 ml lapte dulce, ulei de măsline, sare, piper, unt pentru formă, pesmet pentru formă, mărar, smîntînă, usturoi

 

 

1 Cartofii se curăţă de coajă, se spală şi se taie în felii mai groase. Se fierb în apă cu sare, se scurg şi se lasă la răcit într-o strecurătoare.

2 Într-un castron se amestecă brînza de vaci, brînza telemea tăiată în cubuleţe, trei ouă, sarea şi piperul.

3 Se adaugă cartofii, se amestecă şi se toarnă într-o tavă unsă cu unt şi tapetată cu pesmet.

4 Se pune deasupra oul rămas bătut bine cu o furculiţă şi amestecat cu laptele dulce. Se introduce în cuptor şi se lasă pînă cînd capătă o crustă maronie, se scoate şi se ţine la cald.

5 Fileurile de păstrăv se aşază într-o tavă şi se stropesc cu ulei, se condimentează, se adaugă puţină apă şi se introduc în cuptor.

6 Se ţin 15-25 de minute, se scot şi se servesc alături de budinca de cartofi, presărate cu ceapă verde proaspăt tocată.

 

 

 

Paste cu ton şi fasole albă

 

 

300 g ravioli cu brînză din comerţ, două conserve de ton în ulei, 300 g fasole albă, 50 g capere, o lămîie, ulei de măsline, 300 g maioneză, o legătură de ceapă verde, un fir de tarhon, pătrunjel, sare, piper, pastă de sardele, nucşoară

 

 

1 Fasolea se dezgheaţă, se spală, se taie în bucăţi mai mici şi se pune la fiert în apă cu sare. Se scurge de apă, se lasă să se răcească, se prăjeşte în uleiul de măsline şi se condimentează.

2 Ravioli se fierb conform instrucţiunilor de pe plic, se trec sub un jet de apă rece şi se pun într-o strecurătoare.

3 Maioneza se amestecă bine cu tarhonul, pătrunjelul şi ceapa verde spălate şi tocate mărunt, sarea şi piperul după gust.

4 Se scoate tonul din cutie şi se pune într-o strecurătoare să se scurgă de ulei.

5 Se condimentează, se ames­tecă bine cu pătrunjelul tocat, se stropeşte cu suc de lămîie şi se amestecă.

6 Se pun pastele în farfurie, se aşază fasolea călduţă, tonul, caperele, sosul de maioneză şi verdeaţa.

 

 

Sfat: Sosul poate fi mai picant dacă se adaugă pastă de sardele şi nucşoară.

Băutura: Riesling

 

 

 

 

Salată cu peşte afumat

 

 

 

4 peşti afumaţi, doi morcovi, doi ardei graşi, 150 g ciuperci uscate, 100 g maioneză, 50 ml smîntînă, o linguriţă de muştar, doi căţei de usturoi, o salată verde, o legătură de mărar, o lămîie, sare, piper, cartofi, ouă, capere

 

 

 

1 Maioneza se amestecă bine cu smîntîna, mărarul, usturoiul pisat, sarea şi piperul.

2 Se acoperă cu folie alimentară şi se introduce la rece pînă în momentul servirii.

3 Morcovii se curăţă de coajă, se spală, se taie în jumătăţi şi se fierb în apă cu sare. Se scot într-un castron, se lasă să se răcească şi se taie în cubuleţe.

4 Ciupercile se pun la înmuiat cu două ore înainte, se fierb în apă cu sare, se scot într-o strecurătoare şi se lasă la scurs.

5 Se toacă mărunt, se pun într-un castron, împreună cu morcovii şi ardeii graşi tăiaţi în cubuleţe sau în felii subţiri. Se adaugă salata verde spălată, scursă de apă şi tăiată în fîşii subţiri.

6 Se presară peştele curăţat de piele, oase şi tăiat în cubuleţe, sosul de smîntînă şi se amestecă.

 

 

 

Sfat: La salată se mai pot adăuga capere, cartofi sau ouă fierte tăiate mărunt.

Băutura: Riesling Italian

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Preparate dulci

 

 

 

 

 

Tort cu physalis

 

 

6 ouă, 250 g zahăr tos, 275 g făină, 100 ml ulei, 100 ml apă, două linguri de ca­cao, 500 ml frişcă, 200 g ciocolată albă, 200 g ciocolată neagră, praf de copt, sare, 250 g physalis, 500 ml suc de portocale, esenţă de rom, esenţă de vanilie, unt

 

 

 

1 Gălbenuşurile se separă de albuşuri şi se pun într-un castron împreună cu zahărul tos, uleiul şi apa.

2 Se mixează pînă cînd îşi dublează volumul şi se albesc, apoi se amestecă bine cu albu­şurile mixate separat, împreună cu un praf de sare.

3 Se adaugă cacaua amestecată cu făina şi o jumătate de pli­culeţ cu praf de copt, se mixează, se toarnă într-o formă de tort unsă cu unt şi tapetată cu făină.

4 Se introduce în cuptor şi se coace 45-50 de minute la foc potrivit, verificînd din cînd în cînd cu o scobitoare ca să nu se ardă.

5 Se scote din cuptor, se lasă să se răcească complet, se taie în trei felii şi se însiropează cu sucul de portocale.

6 Frişca se separă în două părţi şi se amestecă bine cu ciocolatele topite la bain-marie. Se ung blaturile cu creme, se decorează cu physalis şi se introduc la rece.

 

 

 

Sfat: Ca tortul să fie mai parfumat, la creme se poate adăuga esenţă de rom sau de vanilie.

Băutura: Suc de fructe

 

 

 

 

 

Biscuiţi cu migdale

 

 

 

200 g unt, 150 g zahăr tos, două ouă, 500 g făină, sare, bicarbonat, pudră de scorţişoară, 200 g fulgi de migdale, ciocolată albă, ciocolată neagră, coajă de lămîie rasă

 

 

 

1 Într-un castron se pun untul moale, zahărul tos şi un praf de sare.

2 Se adaugă ouăle, se mixează pînă cînd devine ca o cremă pufoasă, se presară o jumătate de linguriţă de pudră de scorţişoară, o lingură de coajă de lămîie, făina amestecată cu un sfert de linguriţă de bicarbonat şi se mixează.

3 Se ia compoziţie cu o linguriţă şi se aşază pe o tavă tapetată cu hîrtie de copt. Se presară fulgii de migdale, se introduce tava în cuptor şi se coc timp de zece minute la foc mediu spre iute.

4 Se scot din tavă, se aşază pe un grătar de bucătărie şi se lasă să se răcească complet.

5 Ciocolata albă şi cea neagră se taie în cubuleţe şi se pun la topit separat la bain-marie.

6 Fursecurile se trec prin ciocolata neagră, apoi se aşază pe hîrtie de copt. Se decorează cu ciocolată albă şi, după ce s-a întărit ciocolata, se aşază pe un platou.

 

 

 

Sfat: Biscuiţii se pot păstra într-o cutie de metal la frigider, timp de o săptămînă.

Băutura: Cafea

 

 

 

 

Palmieri cu cremă

 

 

 

un pachet aluat de foitaj, 200 g ciocolată neagră, 90 g zahăr pudră, o linguriţă de esenţă de rom, 100 ml lichior de ciocolată, o portocală, 250 ml frişcă, un vîrf de cuţit de sare, 50 g miezuri de nucă, 80 g zahăr brun, mentă

 

 

1 Foitajul se dezgheaţă la temperatura camerei, se presară zahărul brun, se rulează sub formă de opt şi se introduce la congelator pentru 10 minute.

2 Se taie în felii subţiri, se aşază într-o tavă tapetată cu hîrtie de copt unsă cu unt şi se introduc în cuptor.

3 Se ţin 10-15 minute, cît să capete o culoare aurie, dar fără să se ardă. Se scot din tavă şi se lasă la răcit pe un grătar de bucătărie.

4 Ciocolata se topeşte la bain-marie, se amestecă bine cu frişca, zahărul pudră, lichiorul de ciocolată şi esenţa de rom.

5 Se adaugă coaja rasă şi sucul de la portocală, sarea şi miezurile de nucă măcinate.

6 Se presară menta tocată, se amestecă, se toarnă în pahare, se introduc la rece pentru cel puţin 30 de minute şi se servesc ­îm­preună cu palmierii.

 

 

 

Sfat: Pentru un gust mai picant, se poate adăuga mentă tocată şi în feliile de foitaj.

Băutura: Cappuccino

 

 

 

 

 

Tartă cu fulgi de ovăz şi nucă

 

 


300 g făină, 300 g zahăr tos, praf de copt, sare, 275 g fulgi de ovăz, cacao, 250 ml lapte bătut, 100 g unt, 100 g ciocolată neagră, 100 g miezuri de nu­că, zahăr va­­nilinat, 6 ouă, două banane, 500 ml lapte dulce, frişcă, topping de ciocolată.

 

 

1 Într-un vas se mixează patru ouă cu 200 g zahăr tos şi un praf de sare pînă cînd îşi dublează volumul. Se adaugă untul, laptele bătut, două linguri de cacaua, ciocolata neagră tăiată mărunt şi fulgii de ovăz.

2 Se presară 275 g făină, un pliculeţ cu praf de copt, mie­zurile de nucă măcinate, bananele pasate şi două pliculeţe cu zahăr vanilinat.

3 Se amestecă, se toarnă compoziţia într-o tavă unsă cu unt, se introduce în cuptor şi se coace la foc mediu 30-45 de minute.

4 Laptele dulce se pune la fiert cu două pliculeţe cu zahăr vanilinat.

5 Cînd începe să fiarbă, se ia de pe foc şi se adaugă ouăle omo­ge­­nizate cu restul de făină, ames­tecînd continuu, ca să nu se taie.

6 Se pune din nou pe foc şi se fierbe pînă cînd se îngroaşă. Se răceşte complet, apoi se serveşte cu tarta tăiată romburi.

 

 

Sfat: Tarta se mai poate servi cu frişcă sau topping de ciocolată.

Băutura: Vin rosé dulce

 

 

 

 

×