x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Caiet de reţete 18 iulie 2007

Caiet de reţete 18 iulie 2007

18 Iul 2007   •   00:00

Preparate din carne

Tagliatelle cu roşii şi cu kaizer

500 g tagliatelle de spanac, 400 g kaizer, 200 g costiţă afumată, 4 roşii, un ardei gras roşu, o jumătate de ardei iute, două cepe, 4 căţei de usturoi, o lingură de busuioc tocat, sare, piper, ulei de măsline, pătrunjel, roşii cherry

1 Cepele se curăţă de foi, se spală şi se toacă mărunt. Usturoiul se curăţă, se taie in felii subţiri sau se pisează.

2 Kaizerul şi costiţa afumată se taie cuburi, se pun intr-un castron şi se introduc la rece. Roşiile se curăţă de pieliţă şi se dau pe răzătoarea cu ochiuri mari sau se taie in cubuleţe.

3 Ardeiul gras şi ardeiul iute se curăţă de seminţe şi se toacă mărunt. Se incinge intr-o cratiţă ulei de măsline, se pun ceapa, usturoiul şi se călesc timp de două minute. Se adaugă ardeiul gras şi cel iute, se mai călesc două minute, apoi se adaugă kaizerul şi costiţa tăiate.

4 Se prăjesc căteva minute, se toarnă roşiile, se condimentează cu sare, piper şi se lasă să fiarbă.

5 Cu căteva minute inainte să se oprească focul, se adaugă busuioc şi pătrunjel. Se servesc alături de tagliatelle.

Sfat: Pentru un gust mai parfumat se pot folosi roşii cherry.

Băutura: Merlot

Rulouri de bacon

300 g brănză cu mucegai, 350 g bacon feliat, o ceapă, un căţel de usturoi, o lingură de ulei de măsline, zahăr tos, pastă de tomate, sos de soia, o linguriţă de amidon, 50 ml vin alb, sare, piper, pudră de cuişoare, salată verde, castraveţi verzi

1 Intr-un ibric se pune o lingură de sos de soia, o linguriţă de pastă de tomate, o linguriţă de zahăr tos şi vinul alb. Ceapa şi usturoiul se curăţă de foi şi se toacă mărunt.

2 Se incălzeşte uleiul intr-o tigaie, se adaugă ceapa, usturoiul şi se călesc pănă cănd devin aurii.

3 Se toarnă peste amestecul din ibric, se condimentează cu sare şi piper după gust.

4 Se presară un vărf de cuţit de pudră de cuişoare, se fierbe amestecul timp de zece minute la foc mediu, apoi se adaugă amidonul dizolvat cu puţină apă.

5 Se amestecă, se mai fierbe timp de căteva minute pănă cănd s-a ingroşat, se opreşte focul şi se acoperă cu o farfurie.

6 Brănza cu mucegai se taie in bucăţi mai mici şi se inveleşte cu feliile de bacon. Se servesc cu sosul dulce-acrişor şi salata verde.

Sfat: In sos se mai pot adăuga şi felii de castraveţi verzi, scurse de suc.

Băutura: Cabernet Sauvignon

Măncare de legume cu ficăţei

400 g ficăţei de pui, 500 ml lapte, o conservă fasole fava, doi dovlecei, 3 ardei capia, un ardei iute mic, o ceapă, doi căţei de usturoi, 100 ml vin alb sec, pudră de curry, două felii de ananas din conservă, sare, piper, ulei de măsline, tarhon

1 Ficăţeii de pui se spală, se scurg de apă şi se pun intr-un castron impreună cu laptele dulce. Dovleceii se spală, se taie in felii subţiri şi se lasă intr-un castron.

2 Ardeii capia şi ardeiul iute se curăţă de seminţe, se taie in făşii şi se pun lăngă dovlecei.

3 Ceapa şi usturoiul se curăţă, se toacă mărunt şi se pun peste legumele din castron. Ananasul se taie in cubuleţe sau in feliuţe subţiri.

4 Se incinge ulei intr-o cratiţă, se adaugă legumele tocate şi o cană de apă. Se amestecă, se condimentează cu sare şi piper şi se lasă să fiarbă zece minute.

5 Cu zece minute inainte de a opri focul se adaugă ananasul, fasolea din conservă scursă de apă, un praf de pudră de curry şi vinul alb.

6 Ficăţeii se scot din lapte, se scurg şi se prăjesc căteva minute in ulei incins. Se scot cu o spumieră, se condimentează şi se pun peste măncare.

Sfat: Se serveşte fierbinte, presărată cu tarhon tocat.

Băutura: Fetească Neagră

Aripioare de pui cu salată

8 aripi de pui, făină, pudră de usturoi, miere, un fir de praz, o jumătate de varză albă, un morcov, 150 g mazăre, doi cartofi, busuioc uscat, zahăr brun, mărar, o lămăie, ulei de măsline, sare, piper, sos de ardei iute, orez, piure de cartofi

1 Mazărea se fierbe, se scurge şi se pune intr-un castron alături de rondele de praz, cubuleţe de cartofi fierţi, făşii de varză şi morcov ras.

2 Se adaugă ulei, sare, piper şi suc de lămăie. Se presară o lingură de busuioc, mărarul tocat şi se introduce la rece. Sosul de ardei iute se amestecă intr-un castron cu două linguri de miere şi o lingură de zahăr brun.

3 Intr-un castron se amestecă o lingură de făină cu puţină sare, piper şi o linguriţă de pudră de usturoi. Se trec aripile prin acest amestec, se scutură ca să cadă surplusul şi se prăjesc in ulei incins.

4 Se scot cu o spumieră pe un şervet absorbant, se ung cu sosul iute din castron cu ajutorul unei pensule şi se aşază intr-o tavă tapetată cu hărtie de copt.

5 Se introduc in cuptorul incins pentru 12 minute, se scot şi se servesc alături de salata de legume.

Sfat: Aripioarele se pot servi alături de piure de cartofi sau orez fiert.

Băutura: Sauvignon Blanc

Preparate din peşte

Rechin cu sos de usturoi

4 fileuri de rechin, 500 g sparanghel verde, 150 ml ulei de măsline, ghimber, usturoi, sos de soia, amidon, boia iute, sare, piper, o jumătate de lămăie, două linguri de zahăr tos, 25 ml oţet, ulei de măsline

1 Sparanghelul se curăţă, se spală şi se fierbe circa cinci minute in apă clocotită. Se scoate, se pune intr-o strecurătoare şi se lasă să se răcească.

2 Uleiul de măsline se toarnă intr-o cratiţă şi, cănd a inceput să fiarbă, se adaugă o linguriţă de ghimber ras şi cinci căţei de usturoi tăiaţi in felii subţiri.Â

3 Se prăjesc timp de un minut la foc iute, se adaugă zahărul tos, oţetul, apa şi o lingură de sos de soia. Se lasă să dea intr-un clocot şi se adaugă o lingură de amidon dizolvat cu puţină apă.

4 Se condimentează cu sare şi cu piper, se opreşte focul şi se acoperă cu un capac.

5 Fileurile de rechin se spală, se şterg cu un şervet absorbant, se condimentează cu boia iute şi se prăjesc in ulei incins căte două minute pe fiecare parte.

6 Se servesc stropite cu sosul de usturoi, alături de sparanghelul cald, stropit cu suc de lămăie.

Sfat: Fileurile de rechin se pot prepara şi la cuptor.

Băutura: Frăncuşă

Hering cu garnitură de mazăre

8 heringi curăţaţi, 500 g mazăre, 500 g roşii, un ardei iute mic, o lingură de zahăr tos, un vărf de cuţit de pudră de cuişoare, o ceapă, 4 căţei de usturoi, o lingură de oţet, sare, piper, ulei de măsline, pătrunjel

1 Roşiile se introduc pentru două minute in apă fierbinte, se scot intr-un castron şi se curăţă de pieliţă. Se dau pe răzătoarea cu ochiuri mari şi se pun intr-o cratiţă.

2 Se adaugă usturoiul şi ceapa curăţată de foi şi tocată mărunt. Ardeiul iute se curăţă de seminţe, se toacă mărunt şi se pune peste roşii, impreună cu zahărul tos, pudra de cuişoare, sarea şi piperul după gust.

3 Se adaugă oţetul, două linguri de ulei de măsline şi se fierbe totul 20 de minute, timp in care sosul se va ingroşa.

4 Heringii se spală, se şterg cu un şervet absorbant şi se prăjesc căte cinci minute pe fiecare parte. Se scot din ulei şi se pun pe un platou.

5 Mazărea se fierbe in apă fierbinte in care se adaugă o lingură de sare, se pune intr-o strecurătoare şi se lasă la răcit.

6 Se serveşte totul cald, presărat cu pătrunjel tocat.

Sfat: Heringii se pot fierbe timp de cinci minute in sosul fierbinte.Â

Băutura: Fetească Regală

Fileuri de peşte cu sos pesto

4 fileuri de peşte, 4 roşii, 400 g broccoli, 30 g seminţe de floarea-soarelui, o legătură de ceapă verde, două linguri de sos de soia, o linguriţă de oţet de mere, sos de pesto, salată verde, busuioc verde, sare, piper, ulei de măsline

1 Fileurile de peşte se spală, se scurg de apă, se condimentează şi se pun intr-o strecurătoare de metal mai mare. Se fierb la abur timp de 20-25 de minute, se aşază pe un platou şi se acoperă cu un capac.

2 Broccoli se spală, se rup in bucheţele mai mici şi se fierb in apă fierbinte in care se adaugă o lingură de sare. Se scurge de apă şi se pune intr-un castron.

3 Se adaugă roşiile spălate şi tăiate in felii. Se condimentează cu piper, se stropesc cu sosul de soia şi oţetul de mere.

4 Se presară ceapa verde tocată rondele, frunzele de busuioc tocate, făşiile de salată verde şi seminţele de floarea-soarelui.

5 Se amestecă totul cu ulei, se acoperă cu un capac şi se dă la rece pentru 15 minute.

6 Fileurile de peşte se stropesc cu două linguri de sos pesto şi se servesc alături de salata de broccoli şi roşii.

Sfat: Peştele poate fi fiert şi in apă, timp de 10 minute.

Băutura: Riesling Italian

Cod pané cu paste integrale

4 fileuri de cod, 500 g paste integrale spiralate, două ouă, făină, lapte dulce, bicarbonat, o lingură de mălai, o lămăie, mărar, busuioc, pesto de busuioc, 50 g miezuri de nucă, sare, piper, ulei de floarea-soarelui, sos de roşii

1 Intr-un castron se pun ouăle, o linguriţă de sare, puţin piper şi se bat cu o furculiţă. Se adaugă două linguri de lapte dulce, busuioc tocat, un vărf de cuţit de bicarbonat, trei linguri de făină şi mălaiul.

2 Se amestecă totul şi se lasă să stea deoparte timp de cinci minute.

3 Fileurile de cod se spală, se scurg de apă, se condimentează şi se trec prin amestecul de pané. Se prăjesc in ulei incins, se scot cu o spumieră şi se pun pe un platou.

4 Miezurile de nucă se macină, se amestecă bine cu sosul de pesto şi o lingură de ulei.

5 Pastele se fierb in apă fierbinte in care se adaugă o lingură de sare şi o lingură de ulei, ca să nu se lipească.

6 Se trec sub un jet de apă rece, se scurg, se amestecă bine cu sosul pesto, mărarul tocat şi puţin suc de lămăie.

Sfat: Sosul pesto se poate inlocui cu sos de roşii.

Băutura: Pinot Gris

Preparate din legume

Tartă de brănză cu măsline

300 g brănză de vaci, 200 g brănză telemea, 400 g cartofi egipteni, 3 ardei graşi, o legătură de ceapă verde, salată verde, 100 g măsline verzi fără sămburi, 4 ouă, sare, piper, ulei de măsline, pătrunjel, pesmet, unt, cartofi albi

1 Cartofii egipteni se spală, se fierb in apă in care se adaugă o lingură de sare. Se lasă să se răcească timp de cinci minute şi se curăţă de coajă.

2 Se taie in felii rotunde şi se pun intr-un castron la răcit. Brănza de vaci se amestecă bine cu brănza telemea dată pe răzătoare, ouăle mixate, sarea şi piperul după gust.

3 Ardeii graşi se curăţă de seminţe, se spală şi se taie in făşii. Ceapa se curăţă, se spală, se toacă mărunt şi se pune peste ardei.

4 Se călesc legumele in ulei incins, se scot cu o spumieră şi se pun peste brănză. Se adaugă frunzele de salată, măslinele verzi feliate, pătrunjelul tocat şi cartofii.

5 Se amestecă totul, se toarnă intr-o formă unsă cu unt şi tapetată cu pesmet.

6 Se introduce in cuptor şi se coace timp de 25-30 de minute la foc mediu.

Sfat: Cartofii egipteni pot fi inlocuiţi cu felii de cartofi albi.

Băutura: Ţuică

Supă de mazăre cu paste

Â

250 g paste figurine, 450 g mazăre, două cepe, doi ardei graşi galbeni sau verzi, o roşie, doi căţei de usturoi, un morcov, o jumătate de ţelină, rădăcină de pătrunjel, 3 linguri de ulei de măsline, sare, piper, smăntănă, pătrunjel

1 Se curăţă ceapa şi usturoiul de foi, se toacă mărunt şi se pun intr-un castron.

2 Ardeii graşi se curăţă de seminţe, se spală şi se taie in cubuleţe. Ţelina, morcovul şi rădăcina de pătrunjel se curăţă de coajă, se spală, se dau pe răzătoarea cu ochiuri mici şi se pun peste legumele tocate.

3 Roşia se opăreşte foarte puţin, se curăţă de pieliţă şi se toacă mărunt.

4 Se incinge uleiul intr-o tigaie, se adaugă legumele şi se călesc pănă cănd s-au inmuiat.

5 Se pun la fiert doi litri de apă, se adaugă legumele călite şi se lasă la fiert. Cănd legumele s-au fiert, se adaugă mazărea, sarea şi piperul după gust.

6 Se mai fierbe timp de 15-20 de minute şi se adaugă pastele. Se fierbe in continuare pănă cănd sunt gata şi pastele. Se adaugă pătrunjel tocat.

Sfat: Se serveşte fierbinte sau rece, cu smăntănă şi verdeaţă tocată.

Băutura: Băbească Neagră

Mini-foccacia cu fenicul

doi dovlecei, o bucată de fenicul, 200 g caşcaval afumat, 280 ml apă, 500 g făină, 25 g drojdie, o lingură de pastă de tomate, o linguriţă de zahăr tos, sare, piper, ulei de măsline, piper, tarhon, ceapă verde

1 Dovleceii şi feniculul se taie in felii subţiri, se presară sare şi se lasă să se scurgă. Făina se amestecă intr-un vas cu o linguriţă de sare, tarhonul tocat şi puţin piper. Intr-un castronel se dizolvă drojdia in apa călduţă.

2 Se adaugă zahărul tos, trei linguri de ulei de măsline şi se amestecă. Se toarnă in mijlocul făinii şi se frămăntă totul pănă cănd rezultă un aluat omogen.

3 Se acoperă cu un şervet şi se lasă să dospească 30 de minute la loc cald. Se imparte aluatul in bucăţi egale, li se dă formă rotundă şi se mai pun la crescut timp de 15 minute.

4 Se ung cu pasta de tomate amestecată cu puţin ulei, se presară caşcavalul ras şi feliile de dovlecei.

5 Se aşază deasupra felii de fenicul, se condimentează cu piper şi se aşază intr-o tavă unsă cu ulei. Se introduc in cuptor şi se coc timp de 20-25 de minute la foc mediu.

Sfat: Feniculul se poate inlocui cu rondele de ceapă verde.

Băutura: Pastis

Tartă de brănză cu mărar

500 g paste spiralate, 200 g brănză de vaci, 200 g brănză telemea, o legătură de mărar, 3 ouă, o ceapă, pudră de nucşoară, o jumătate de linguriţă de boia dulce, sare, piper, ulei de măsline, castraveţi verzi

1 Pastele se fierb in apă fierbinte in care se adaugă o lingură de sare şi o lingură de ulei ca să nu se lipească intre ele sau de fundul oalei.

2 Se trec sub un jet de apă rece, se pun intr-o strecurătoare şi se lasă să se răcească. Ceapa se curăţă de foi, se spală, se toacă mărunt şi se căleşte intr-o tigaie cu ulei incins pănă cănd capătă o culoare aurie.

3 Brănza telemea se dă pe răzătoarea cu ochiuri mari şi se amestecă bine cu brănza de vaci intr-un castron.

4 Se adaugă ouăle, mărarul tocat mărunt, ceapa călită şi răcită, boaiua dulce, un vărf de cuţit de pudră de nucşoară, sare şi piper după gust.

5 Se amestecă totul, se unge o formă rotundă cu ulei şi se toarnă compoziţia.

6 Se introduce tava in cuptorul incins şi se coace timp de 25-30 de minute la foc mediu.

Sfat: Se serveşte caldă sau rece, cu salată de castraveţi verzi.

Băutura: Pinot Noir

Preparate dulci

Corn cu rahat şi cu gem

un pliculeţ de drojdie uscată, 275 ml apă, două linguri de miere, 100 g zahăr tos, 3 ouă, 500 g făină, 150 g unt, o jumătate de linguriţă de sare, 200 g rahat, gem de coacăze, unt pentru tavă

1 Drojdia se dizolvă in apa călduţă impreună cu o lingură de zahăr şi puţină făină. Cănd a crescut suficient, se adaugă restul de zahăr tos, sarea şi untul. Se pun două ouă, mierea şi se amestecă totul cu un tel.

2 Se toarnă in mijlocul făinii şi se frămăntă pănă cănd rezultă un aluat omogen. Dacă este nevoie, se mai adaugă făină. Se lasă la dospit 30 de minute, se intinde o foaie groasă de un centimetru şi se taie in triunghiuri mari.

3 Se aşază bucăţele de rahat, se rulează sub formă de corn şi se aşază intr-o tavă unsă cu unt. Se ung cu ou bătut, se introduce tava in cuptor şi se coc.

Sfat: In loc de rahat se poate folosi gem de coacăze.

Băutura: Limo

Tartă cu migdale

120 g unt, 200 g făină, 200 g zahăr tos, coajă rasă de lămăie, 3 ouă, praf de copt, 125 ml lapte bătut, seminţe de mac, 100 g migdale, pudră de scorţişoară, Â sare, zahăr vanilinat, o linguriţă de esenţă de migdale, seminţe de susan

1 Intr-un vas mai mic se pune laptele bătut, esenţa de migdale şi o linguriţă de praf de copt. Ouăle se mixează cu zahărul tos şi sarea pănă cănd işi dublează volumul. Se adaugă amestecul din castron, o linguriţă de coajă rasă de lămăie, o lingură de seminţe de susan şi una de seminţe de mac.

2 Se presară o linguriţă de pudră de scorţişoară, migdalele tăiate mărunt, două plicuri cu zahăr vanilinat şi untul. Se mixează totul, se adaugă făina şi se amestecă.

3 Compoziţia rezultată se toarnă intr-o formă de silicon şi se introduce in cuptor. Se coace la foc mediu 25-30 de minute.

Sfat: Tava de silicon se inlocuieşte cu o tavă unsă cu unt şi tapetată cu făină.

Băutura: Limo

Cremă caramel cu nectarine

5 gălbenuşuri, un ou, 750 ml lapte dulce, două pliculeţe cu zahăr vanilinat, 220 g zahăr tos, 3 linguri de apă, o linguriţă de suc de lămăie, o lingură de lichior de cafea, un vărf de cuţit de sare, felii de nectarine

1 Laptele se pune la fiert impreună cu zahărul vanilinat şi sarea, apoi se răceşte. Caramelul se prepară topind intr-o cratiţă trei linguri de zahăr tos. Se adaugă apa, lichiorul de cafea şi sucul de lămăie, se fierbe puţin, apoi se toarnă in forme speciale sau intr-o cratiţă.

2 Intr-un vas se mixează restul de zahăr tos, oul intreg şi gălbenuşurile. Se toarnă peste laptele răcit, se amestecă şi compoziţia rezultată se toarnă in formele cu caramel.

3 Se aşază formele intr-o tavă cu apă, se introduce tava in cuptor şi se ţin pănă cănd compoziţia s-a intărit.

Sfat: Se servesc alături de felii de nectarine.

Băutura: Limo

Canapele cu gem de cireşe

Â

un pachet de foitaj, două ouă, un borcan gem de cireşe, 50 g seminţe de floarea-soarelui prăjite, 50 g miezuri de nucă, 50 g fulgi de cocos, 100 g caise uscate, 200 g struguri, 100 ml lichior de cireşe

1 Caisele uscate, miezurile de nucă şi seminţele de floarea-soarelui se macină şi se pun intr-un castron. Se adaugă fulgii de cocos şi puţin gem de cireşe.

2 Foitajul se dezgheaţă şi se taie in pătrate egale ca număr şi dimensiune. Jumătate din pătrate se aşază intr-o tavă tapetată, se pune in mijlocul fiecăruia căte puţin din amestecul de seminţe, se ung marginile cu ou şi se aşază deasupra restul de pătrate unse cu ou bătut. Se coc la foc iute 15 minute.

3 Boabele de struguri se taie in jumătăţi, se stropesc cu lichiorul de cireşe şi se servesc alături de prăjiturile răcite.

Sfat: Se pot prepara doar ungănd foitajul cu gem.

Băutura: Limo

×