x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Caiet de reţete 25 iulie 2007

Caiet de reţete 25 iulie 2007

25 Iul 2007   •   00:00

Preparate din carte

I)Ciorbă de vită cu fidea

500 g carne de vită, doi morcovi, 50 g ţelină, 5 roşii, două cepe, 300 g ciuperci, 100 g fidea, 200 ml borş, 3 linguri de ulei de măsline, sare, o legătură de pătrunjel, păine neagră, crutoane 1 Morcovii şi ţelina se curăţă de coajă, se spală şi se taie in cubuleţe. Cepele se curăţă de foi, se taie peştişori şi se pun lăngă legumele tocate.

2 Se incinge ulei intr-o cratiţă, se adaugă legumele şi se călesc. Carnea de vită se taie in bucăţi mai mici, se spală şi se pune la fiert in doi litri de apă.

3 Se spumează de două ori, se adaugă legumele călite, sarea şi se lasă la fiert.

4 Cănd carnea este fiartă, se pun ciupercile curăţate de pieliţă şi tăiate felii subţiri, roşiile descojite şi tăiate cubuleţe.

5 Se adaugă borşul, puţin pătrunjel tocat şi se lasă la fiert timp de zece minute.

6 Se adaugă fideaua ruptă in bucăţi mai mici şi se lasă să fiarbă incă zece minute. Se opreşte focul, se presară restul de pătrunjel şi se serveşte.

Sfat: Se serveşte alături de păine neagră sau crutoane.

Băutura: Ţuică

II) Măncare cu cărnaţi

3 cartofi, 300 g costiţă afumată, 300 g ciuperci marinate, un ardei gras, 250 g cărnaţi olteneşti, un praf de boia iute, o ceapă, 4 căţei de usturoi, pastă de tomate, 4 roşii, sare, piper, ulei, cimbru uscat, pătrunjel, mămăligă, legume de sezon

1 Cartofii se curăţă , se spală şi se taie in felii mai groase. Se fierb in apă fierbinte in care se adaugă o linguriţă de sare şi o lingură de ulei.

2 Costiţa afumată şi cărnaţii se taie in bucăţi mai mici. Ceapa şi usturoiul se curăţă de foi, se toacă mărunt şi se pun pe o farfurie.

3 Se incinge ulei intr-o cratiţă, se adaugă bucăţile de carne şi se prăjesc timp de două minute.

4 Se adaugă legumele tocate, boiaua iute, roşiile curăţate de pieliţă şi date pe răzătoare. Ardeiul gras se toacă in cubuleţe şi se pune peste celelalte ingrediente.

5 O lingură de pastă de tomate se diluează cu două pahare de apă, se toarnă in cratiţă, se adaugă sare, piper şi se lasă să fiarbă. Se adaugă cartofii, cimbrul şi pătrunjelul tocate, apoi se mai lasă să fiarbă timp de zece minute.

6 Se adaugă ciupercile marinate, se lasă să stea cratiţa acoperită timp de cinci minute şi se serveşte.

Sfat: Se serveşte fierbinte cu mămăligă sau salată din legume de sezon.

Băutura: Bere

III)Paste cu spanac şi kaizer

500 g paste cu spanac, 300 g kaizer, doi ardei graşi roşii, două roşii,

250 g roşii cherry, o ceapă, doi căţei de usturoi, 100 g parmezan, sare, piper, ulei de măsline, busuioc, ardei iute verde

1 Kaizerul se taie in felii subţiri sau cuburi. Ceapa şi usturoiul se curăţă de foi, se toacă mărunt şi se pun lăngă kaizer.

2 Se incinge puţin ulei intr-o cratiţă, se adaugă ingredientele de pe farfurie şi se călesc timp de cinci minute.

3 Roşiile se curăţă de pieliţă, se dau pe răzătoare sau se taie in cubuleţe. Ardeii graşi se curăţă de seminţe, se toacă mărunt şi se pun peste roşii.

4 Se condimentează cu sare şi piper, se adaugă roşiile cherry tăiate in jumătăţi şi se mai fierbe două minute.

5 Pastele se fierb, se trec sub un jet de apă rece, se scurg şi se pun intr-un vas mai mare. Se adaugă sosul de roşii cu kaizer, se presară busuioc tocat şi 50 g parmezan ras.

6 Se amestecă, se lasă să stea deoparte timp de două minute şi se servesc presărate cu restul de parmezan.

Sfat: Pentru un gust picant se poate adăuga ardei iute.

Băutura: Pinot Noir

IV)Rulouri cu legume şi cu carne

400 g carne de porc, 250 g carne de pui, 250 g făină, 150 ml apă, două ouă, o linguriţă de oţet, o ceapă, doi căţei de usturoi, salată verde, un morcov, un ardei gras, ulei de măsline, sare, piper, carne de vită

1 Făina se cerne şi se pune intr-un castron. Apa călduţă se amestecă bine cu patru linguri de ulei, un praf de sare şi oţetul.

2 Se frămăntă pănă cănd rezultă un aluat elastic, nelipicios. Se acoperă cu un capac şi se lasă să stea timp de zece minute.

3 Carnea de porc, carnea de pui, usturoiul şi ceapa se dau prin maşina de tocat. Se amestecă bine cu morcovul dat pe răzătoarea cu ochiuri mici, ardeiul tocat mărunt, ouăle, sarea şi piperul.

4 Amestecul rezultat se introduce la rece pentru 15 minute, acoperit cu un capac.

5 Se intinde o foaie subţire din aluat, se decupează pătrate egale ca dimensiune şi, pe o margine a fiecărui pătrat, se pune umplutură. Se petrec marginile opuse una peste cealaltă şi se rulează.

6 Rulourile obţinute se prăjesc in ulei incins, se scot cu o spumieră şi se servesc alături de salată verde.

Sfat: Carnea de porc se poate inlocui cu carne de vită.

Băutura: Pinot Noir

Preparate din peşte

I)Aperitiv cu peşte

300 g făină, 200 g caşcaval, 100 g parmezan, două ouă, două linguri de lapte dulce, 300 g matias somonizat in ulei, vinete marinate, pesmet, sare, piper, salată verde, un ardei iute, ulei de măsline, lămăie

1 Parmezanul şi caşcavalul se dau pe răzătoarea cu ochiuri mari. Se pun intr-un castron impreună cu o jumătate de linguriţă de sare, piper, ouăle şi laptele dulce.

2 Se amestecă, se adaugă făina şi se frămăntă pănă cănd rezultă un aluat potrivit de tare. Dacă este nevoie, se mai adaugă făină.

3 Se formează un fitil mai gros, se taie in bucăţi lunguieţe şi se pun pe un platou. Se trec prin pesmet şi se prăjesc in ulei incins.

4 Se scot cu o spumieră, se pun pe un şervet absorbant şi se lasă să se răcească.

5 Vinetele marinate se taie in felii mai groase, iar peştele se taie in bucăţi egale.

6 Se infig alternativ in rulourile de caşcaval cu ajutorul unei scobitori, se decorează cu felii de ardei iute şi se servesc cu salată verde şi cu felii de lămăie.

Sfat: Ardeiul iute se poate adăuga in compoziţia de caşcaval.

Băutura: Pinot Gris

II)Chifteluţe de peşte

350 g macrou, 200 g cartofi, 120 g făină, două ouă, 30 g pesmet, 300 g ciuperci, un ardei gras roşu, o jumătate de ardei iute, 500 g roşii, o ceapă, un morcov, doi căţei de usturoi, sare, piper, ulei de măsline, tarhon, pătrunjel

1 Macroul se spală, se curăţă de oase şi se pune intr-un castron.

2 Cartofii se curăţă de coajă, se spală şi se taie in bucăţi mai mici. Se fierb, se lasă să se răcească puţin, se pasează şi se pun peste peşte. Se adaugă căţeii de usturoi pisaţi, o jumătate de morcov ras, sare şi pătrunjel tocat.

3 Ouăle se bat cu o furculiţă şi se adaugă la compoziţie, alături de pesmet. Se amestecă totul, se formează chifteluţe, se trec prin făină şi se prăjesc in ulei incins.

4 Ceapa se curăţă de foi, se spală şi se toacă mărunt. Restul de morcov se dă pe răzătoarea cu ochiuri mici şi se pune lăngă ceapă.

5 Ardeiul gras şi cel iute se curăţă de seminţe, se toacă mărunt şi se pun pe o farfurie. Se incinge ulei intr-o cratiţă, se adaugă legumele tocate şi se călesc două minute.

6 Se adaugă ciupercile tăiate felii, roşiile date pe răzătoare, sarea şi piperul. Se fierbe timp de 15 minute, apoi se lasă să se răcească puţin.

Sfat: Se serveşte alături de chifteluţele de peşte, presărate cu tarhon tocat.

Băutura: Fetească Albă

III)Măncare cu inele de calamar

300 g inele de calamar congelate, 4 roşii, un ardei gras, o ceapă, doi cartofi, 3 căţei de usturoi, 250 ml vin alb demisec, 100 g măsline negre, sare, piper, ulei de măsline, tarhon, pătrunjel, orez, paste tagliatelle

1 Inelele de calamar se lasă să se dezgheţe, se spală cu apă rece şi se pun la scurs.

2 Ceapa şi căţeii de usturoi se toacă mărunt şi se pun la călit in ulei incins impreună cu ardeiul gras tăiat in cubuleţe şi pătrunjelul tocat.

3 Se călesc timp de două minute, se adaugă inelele de calamar şi se lasă să se prăjească timp de zece minute, pănă cănd scade apa lăsată.

4 Se adaugă vinul alb, sarea, piperul şi roşiile tocate cubuleţe. Se lasă să fiarbă timp de 15 minute la foc mediu, se adaugă măslinele negre şi se mai fierbe incă cinci minute.

5 Se presară tarhon tocat mărunt şi se acoperă timp de căteva minute.

6 Cartofii se curăţă de coajă, se spală şi se taie in cuburi. Se fierb in apă cu sare, se scurg şi se pun peste măncarea de calamar.

Sfat: Se servesc ca atare, cu orez sau paste tagliatelle.

Băutura: Alligoté

IV) Gustare cu icre

100 g icre roşii, 300 ml apă, 600 g făină, 15 g drojdie, două linguriţe de zahăr tos, 3 linguri de ulei de măsline, doi cartofi, un fir de praz, salată verde, parmezan, sare, piper, cimbru uscat, ulei pentru tavă, maioneză

1 Cartofii se curăţă de coajă, se spală şi se taie in cuburi. Se fierb in apă cu sare, se scurg şi se pasează.

2 Drojdia se dizolvă in apa călduţă impreună cu zahărul tos şi puţină făină, pănă cănd rezultă un aluat curgător.

3 Se acoperă cu un şervet şi se lasă la dospit timp de 15 minute. Se amestecă bine cu uleiul de măsline, restul de făină, sarea şi cartofii reci.

4 Se frămăntă pănă cănd rezultă un aluat potrivit de tare, se aşază intr-o tavă unsă cu ulei, se unge şi deasupra cu ulei şi se presară cimbrul uscat.

5 Se introduce in cuptor şi se coace 20-25 de minute la foc mediu. Se lasă să se răcească, se taie in bucăţi mai mici şi se ornează cu sos de maioneză, frunze de salată şi icre roşii.

6 Se serveşte rece, alături de felii de praz şi parmezan.

Sfat: Prazul se poate toca mărunt şi introduce in aluat alături de cartofi.

Băutura: Fetească Regală

Preparate din legume

I)Ardei umpluţi cu legume

4 ardei graşi, 200 g orez, 200 g ciuperci, 50 g măsline verzi fără sămburi,

250 g broccoli, 250 g roşii cherry galbene, mărar, salată verde, sare,

piper, ulei de măsline

1 Ciupercile se curăţă de pieliţă, se spală şi se taie in felii. Broccoli se spală şi se fierbe in apă clocotită in care se adaugă o jumătate de linguriţă de sare.

2 Se incing două linguri de ulei intr-o cratiţă, se adaugă ciupercile şi se călesc. Se scot intr-un castron, se pune iar ulei in cratiţă şi se toarnă orezul spălat.

3 Se căleşte timp de trei minute, se adaugă apă căt să-l acopere, sare şi piper. Se lasă la fiert, amestecănd din cănd in cănd.

4 Se adaugă apă de căte ori este nevoie ca să fiarbă orezul. Cănd este gata, se amestecă bine cu ciupercile şi cu broccoli tăiat in bucăţi mai mici, măslinele feliate şi făşii de salată verde.

5 Se adaugă roşiile cherry tăiate jumătăţi, verdeaţa tocată şi se amestecă.

6 Ardeii se taie jumătăţi, se curăţă de seminţe şi se umplu cu această compoziţie.

Sfat: Jumătăţile de ardei se pot introduce in cuptor pentru zece minute.

Băutura: Fetească Neagră

II)Sufleu de sparanghel

500 g broccoli, 300 g sparanghel, 300 g brănză de vaci, 100 g brănză telemea, 50 g parmezan, 4 căţei de usturoi, 4 ouă, 50 g unt, pudră de nucşoară, 50 g pesmet, sare, piper, un fir de busuioc, smăntănă, iaurt

1 Sparanghelul şi broccoli se curăţă, se spală şi se fierb timp de şapte minute in apă fierbinte in care se adaugă o linguriţă de sare.

2 Se scot intr-o strecurătoare şi se lasă deoparte să se răcească.

3 Intr-un vas mai mare se amestecă brănza de vaci cu brănza telemea rasă, usturoiul curăţat şi pisat şi un vărf de cuţit cu pudră de nucşoară.

4 Se condimentează cu sare şi piper, se adaugă ouăle bătute cu furculiţa, parmezanul dat pe răzătoarea cu ochiuri mari şi busuiocul tocat.

5 Se unge o formă cu unt, se presară pesmet şi se aşază legumele răcite. Se toarnă deasupra amestecul de brănză, se nivelează şi se introduce forma in cuptor.

6 Se coace la foc mediu 25-30 de minute, se taie in bucăţi şi se serveşte imediat.

Sfat: Se poate servi stropit cu smăntănă sau iaurt.

Băutura: Muscat Ottonel

III)Supă-cremă cu parmesan

500 g conopidă, un cartof, o ceapă, 30 g unt, 600 ml lapte dulce,

100 ml smăntănă, o vănătă, 100 g parmezan, ulei de măsline, cimbru,

sare, piper

1 Conopida se rupe in bucheţele mai mici şi se pune intr-o oală. Se adaugă ceapa curăţată de foi şi tocată mărunt, cartoful curăţat de coajă şi tăiat in cubuleţe.

2 Se adaugă untul, trei linguri de ulei de măsline, sare şi piper.

3 Se călesc timp de căteva minute, dar fără să se ardă, se adaugă două căni de apă şi se lasă să se inmoaie legumele.

4 Se toarnă laptele dulce, jumătate din cantitatea de smăntănă şi se lasă la fiert pănă cănd legumele pot fi pătrunse de dinţii unei furculiţe.

5 Se indepărtează oala de pe foc, se adaugă restul de smăntănă şi se mixează. Vănăta se spală, se taie in felii subţiri şi se presară sare.

6 Se prăjesc in puţin ulei incins, se scot cu o spumieră şi se pun pe un şervet absorbant.

Sfat: Se serveşte fierbinte, cu felii de vănătă, presărată cu cimbru tocat.

Băutura: Frăncuşă

IV)Tarte cu legume

500 g făină, 150 g margarină, 4 ouă, doi cartofi, 200 ml lapte dulce, doi ardei graşi, un fir de praz, 200 g mazăre, 200 g brănză de vaci, ulei de măsline, sare, piper, mărar, margarină pentru forme, legume de sezon

1 Intr-un vas se amestecă margarina cu două ouă, o linguriţă de sare, piperul şi laptele dulce.

2 Se adaugă cartofii fierţi şi pasaţi, făina şi se frămăntă pănă cănd rezultă un aluat potrivit de tare. Se acoperă cu folie alimentară şi se introduce la rece pentru 30 de minute.

3 Ardeii graşi se curăţă de seminţe, se taie in cubuleţe şi se pun intr-un castron. Prazul se curăţă de frunzele veştede şi se toacă mărunt.

4 Mazărea se fierbe in apă cu sare, se scurge şi se lasă să se răcească. Se incinge ulei intr-o cratiţă, se adaugă legumele tocate, sarea şi piperul.

5 Se călesc timp de cinci minute, se scot cu o spumieră şi se lasă la răcit. Aluatul se pune in forme de tartă unse cu margarină şi se toarnă in fiecare brănză de vaci amestecată cu restul de ouă.

6 Se pun deasupra legumele călite amestecate cu mărar tocat şi se introduc in cuptor.

Sfat: Se servesc alături de o salată din legume de sezon.

Băutura: Chardonnay

Preparate dulci:Â

I)Batoane de ciocolată cu alone

50 ml brandy, 50 g curmale, 50 g caise confiate, 50 g ananas confiat, 500 g ciocolată neagră, 200 ml frişcă, 250 g alune prăjite, 350 g biscuiţi cu cacao, o portocală, zahăr vanilinat, pudră de scorţişoară, esenţă de rom, mentă

1 Fructele confiate şi curmalele se toacă mărunt, se pun intr-un vas de plastic şi se toarnă deasupra brandy. Se amestecă, se acoperă cu un capac şi se lasă peste noapte la rece.

2 Frişca se mixează pănă cănd nu mai cade de pe braţele mixerului şi se introduce la rece.

3 Portocala se spală, se şterge cu un şervet şi se dă pe răzătoarea cu ochiuri mici.

4 Ciocolata se pune la topit la bain-marie, se lasă să se răcească şi se amestecă bine cu frişca mixată. Se adaugă biscuiţii măcinaţi, două pliculeţe cu zahăr vanilinat, o lingură de esenţă de rom şi o linguriţă de pudră de scorţişoară.

5 Se presară coaja de portocală, jumătate din alunele măcinate, menta tocată şi se amestecă.

6 Se formează rulouri groase de doi centimetri, se trec prin restul de alune măcinate şi se introduc la rece.

Â
Â

Sfat: Brandy se poate inlocui cu suc de portocale.

Băutura: Cappuccino

II)Croissante cu fructe

un pachet de foitaj, 200 ml frişcă, 300 g zahăr tos, 250 g prune, o jumătate de pepene galben, 250 g caise, zahăr vanilinat, esenţă de vanilie, miere, lichior de cafea, pudră de scorţişoară, un ou, unt, frişcă, fistic prăjit

1 Foitajul se dezgheaţă la temperatura camerei, se taie in triunghiuri egale ca mărime şi li se dă formă de cornuri.

2 Se aşază intr-o tavă unsă cu unt, la distanţă intre ele, se ung cu ou bătut, se introduc in cuptor şi se coc. Se scot de pe tavă, se lasă să se răcească şi se taie in jumătăţi.

3 Fructele se taie in cuburi, se pun intr-un castron impreună cu două pliculeţe cu zahăr vanilinat, două linguri de lichior de cafea şi o linguriţă de esenţă de vanilie.

4 Se acoperă şi se lasă la frigider timp de 30 de minute. Zahărul tos se topeşte intr-o cratiţă, se adaugă frişca lichidă şi două linguri de miere.

5 Se fierbe pănă cănd a inceput să se ingroaşe puţin, se adaugă o jumătate de linguriţă de pudră de scorţişoară şi se amestecă.

6 Se lasă la răcit şi se toarnă in farfurii. Se adaugă croissantele, fructele scurse de suc şi se servesc.

Sfat: Se servesc alături de frişcă mixată, presărate cu fistic.

Băutura: Kagor

III)Gaufre cu ciocolată şi cireşe

8 gaufre, 300 g ciocolată neagră, 100 g unt, 125 g frişcă, 3 gălbenuşuri, 50 g cacao, 300 g cireşe, 50 g zahăr tos, pudră de scorţişoară, lichior de ciocolată, coajă de portocală rasă, mentă, decor din ciocolată, frunze de sezon, frişcă

1 Ciocolata se taie in bucăţele mici şi se pune intr-un vas la bain-marie impreună cu untul.

2 Intr-un castron se amestecă frişca cu zahărul tos, cacaua şi coajă de portocală rasă.

3 Cănd ciocolata şi untul s-au topit complet, se adaugă gălbenuşurile bătute cu o furculiţă şi se amestecă incontinuu ca să nu se coaguleze.

4 Se ia crema de pe foc, se lasă să se răcească puţin şi se adaugă amestecul de frişcă cu cacao, o jumătate de linguriţă de pudră de scorţişoară şi o lingură de lichior de ciocolată.

5 Se amestecă, se pune din nou pe foc şi se lasă să fiarbă căteva minute. Crema se toarnă intr-un vas mai mare şi se lasă să se răcească complet.

6 Se toarnă peste gaufre, se ornează cu cireşe fără sămburi, decor din ciocolată şi frunze de mentă.

Sfat: Se servesc alături de o salată din fructe de sezon şi frişcă.

Băutura: Vişinată

IV)Tort cu ananas şi cocos

75 g unt, 350 g făină, 120 g zahăr tos, 50 g zahăr brun, 4 ouă, esenţă de migdale, 50 g ciocolată neagră, 50 g fulgi de cocos, o conservă de ananas, praf de copt, sare, zahăr vanilinat, pudră de scorţişoară, topping de caramel, frişcă, mentă

1 Zahărul brun se topeşte şi se toarnă intr-o cratiţă. Se aşază feliile de ananas scurse de suc şi se lasă să se răcească.

2 Intr-un castron se amestecă făina cu o linguriţă de praf de copt şi puţină sare. Intr-un vas mai mare se pun untul, zahărul tos, două pliculeţe cu zahăr vanilinat şi ouăle.

3 Se adaugă o linguriţă de esenţă de migdale, fulgii de cocos, trei linguri de sirop de ananas din conservă şi se mixează pănă cănd rezultă o cremă.

4 Se adaugă făina, ciocolata rasă, un praf de pudră de scorţişoară. Se toarnă aluatul peste feliile de ananas, se nivelează şi se introduce cratiţa in cuptorul incins.

5 Se coace timp de 25-30 de minute la foc mediu sau pănă cănd, dacă introducem o scobitoare in blat, aceasta iese uscată.Â

6Blatul se lasă la răcit timp de cinci minute, se scoate din cratiţă şi se pune pe un platou. Se lasă la răcit complet, se stropeşte cu toppingul de caramel şi se serveşte.

Sfat: Se serveşte simplu sau cu frişcă amestecată cu mentă tocată.

Băutura: Suc natural de fructe

×