x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Caiet de retete 30 aprilie 2008

Caiet de retete 30 aprilie 2008

30 Apr 2008   •   00:00

Preparate din carne

 

 

 

 

 

Ciorbă cu varză albă şi pui

 

 

o jumătate de varză albă, două piepturi de pui, 5 roşii, un sfert de ţelină, un morcov, doi ardei graşi roşii, o lingură de pastă de tomate, o ceapă, 50 g orez, 50 ml ulei, leuştean, 3 fire de mărar, sare, piper, smîntînă, iaurt gras

 

 

1Varza dulce se spală, se taie în fîşii mai groase şi se pune într-un castron.

2Piepturile de pui se dezosează, se taie în cuburi şi se pun într-un castron. Ţelina şi morcovul se curăţă de coajă, se spală, se dau pe răzătoarea cu ochiuri mari şi se pun pe o farfurie.

3Într-o tigaie se pune la călit ceapa curăţată de foi şi tocată mărunt. Se lasă la foc mic pînă cînd devine sticloasă, se adaugă orezul, pasta de tomate şi roşiile opărite, curăţate de pieliţă şi tocate mărunt.

4Se pun la fiert doi litri de apă cu o lingură de sare şi se lasă să dea în clocot. Se adaugă le­gumele şi orezul călit, varza, sa­rea şi piperul.

5Cînd varza este aproape fiartă se pun cuburile de pui, borşul şi jumătate din verdeaţa tocată.

6Se fierbe încă zece minute, se opreşte focul şi se presară restul de verdeaţă.

 

 

 

Sfat: Se serveşte fierbinte, cu smîntînă sau iaurt gras.

Băutura: Ţuică

 

 

 

 

 

 

 

Chifteluţe marinate

 

 

300 g carne de vită, 300 g carne de porc, 600 g roşii, 50 g făină, 30 g zahăr tos, 30 ml ulei de măsline, două felii de pîine, o ceapă mică, un ou, doi căţei de usturoi, o legătură de pătrunjel, dafin, sare, piper, mălai, murături

 

 

1Carnea de vită şi cea de porc se dau prin maşina de tocat. Ceapa şi usturoiul se curăţă de foi, se spală şi se toacă mărunt.

2Într-un castron se pun carnea tocată, ceapa şi usturoiul, sarea, piperul, o parte din pătrunjelul tocat şi oul.

3Pîinea se înmoaie cu apă călduţă, se stoarce şi se pune în castron. Se amestecă bine ca să se încorporeze ingredientele, se acoperă cu un capac şi se lasă să stea 10 minute la rece.

4Se formează chifteluţe, se prăjesc în ulei încins, se scurg de ulei şi se pun într-un castron. Roşiile se spală, se curăţă de pieliţă şi se dau pe răzătoare.

5Se încinge uleiul într-o cratiţă, apoi se pun roşiile, sarea şi piperul. Se lasă la fiert timp de zece minute, se adaugă făina dizolvată cu puţină apă şi zahărul tos.

6Se lasă să fiarbă două minute, se pun chifteluţele şi se mai fierb timp de zece minute.

 

 

 

Sfat: Se servesc cu mămăligă sau salată de murături.

Băutura: Fetească Neagră

 

 

 

 

 

 

Cornuri cu şuncă şi caşcaval

 

 

500 g făină, 100 ml apă, 150 ml lapte dulce, 25 g drojdie, 100 g costiţă afumată, 100 g kaizer, 100 g şuncă de porc, 150 g parmezan, 3 ouă, 200 g caşcaval, sare, miere, 50 g unt, piper, cimbru uscat, seminţe de chimen, oregano uscat

 

 

1Într-un ibric se încălzesc laptele şi apa, apoi se pun într-un castron împreună cu drojdia sfărîmată.

2Se adaugă o linguriţă de miere, două linguri de făină şi se amestecă pînă cînd devine un aluat omogen.

3Se adaugă două ouă, 25 g unt topit şi răcit, piper şi cimbrul uscat. Se amestecă bine cu o furculiţă, se toarnă peste făină şi se frămîntă pînă cînd rezultă un aluat potrivit de tare.

4Se lasă să crească la loc cald 30 de minute, se întinde într-o foaie rotundă şi se taie sub formă de triunghiuri.

5Se aşază cîte o felie de şuncă, costiţă afumată, kaizer şi caşcaval.

6Se rulează, se aşază într-o tavă unsă cu restul de unt, se ung cu ou bătut, se presară parmezan, se introduc în cuptor şi se coc pînă cînd devin aurii.

 

 

Sfat: În aluat se mai pot adăuga seminţe de chimen sau oregano uscat.

Băutura: Fetească Neagră

 

 

 

 

 

Miel cu linte

 

 

 

800 g carne de miel, 3 căţei de usturoi, 600 g linte, o legătură de ceapă verde, doi ardei capia, un morcov, o lingură de pastă de tomate, busuioc verde, sa­re, piper, un vîrf de cuţit de boia iute, ulei, mălai, castraveţi muraţi, ardei graşi

 

 

 

1Lintea se pune la înmuiat cu o seară înainte. A doua zi se fierbe în apă cu sare, se scurge şi se lasă într-un castron.

2Carnea de miel se taie în bucăţele, se spală şi se opăreşte cu apă clocotită. Bucăţile se scot cu o spumieră, se pun la prăjit în ulei încins, iar cînd capătă o culoare maronie se scot şi se aşază într-un castron.

3Într-o cratiţă se încing patru linguri de ulei, se adaugă morcovii şi se călesc timp de două minute. Se presară ardeii, ceapa verde şi usturoiul tocate mărunt.

4Se călesc pînă cînd devin moi, se adaugă carnea de miel şi lintea. Se toarnă două căni de apă, se condimentează şi se lasă la fiert.

5Cînd carnea este fiartă se adaugă pasta de tomate dizolvată cu puţină apă şi se mai lasă pe foc încă zece minute.

6Se opreşte focul, se presară busuiocul tocat mărunt şi se serveşte.

 

 

Sfat: Se serveşte cu mămăligă, castraveţi muraţi sau salată de ardei copţi.

Băutura: Cadarcă de Miniş

 

 

 

 

 

 

Preparate dulci

 

 

 

 

Tartă cu stafide şi cuşcuş

 

 

200 g cuşcuş, 500 g brînză de vaci, 4 ouă, 150 g zahăr tos, 150 ml smîntînă, o lămîie,  sare, o jumătate de linguriţă de pudră de scorţişoară, 30 g stafide, două pliculeţe cu zahăr vanilinat, sos de ciocolată, sos de vanilie

 

 

1Într-un castron se pun brînza de vaci şi zahărul vanilinat. Lămîia se spală, se şterge cu un şervet şi se dă pe răzătoarea cu ochiuri mici.

2Se stoarce sucul de lămîie şi se pune peste brînză împreună cu coaja rasă, pudra de scorţişoară, smîntîna şi stafidele.

3Gălbenuşurile se mixează împreună cu un praf de sare pînă cînd se albesc şi îşi dublează volumul, se pun peste brînză şi se omogenizează.

4Albuşurile se amestecă bine cu zahărul tos şi se mixează pînă cînd se întăresc şi nu mai cad de pe braţele mixerului.

5Cuşcuşul se presară peste amestecul de brînză, se adaugă albuşurile şi se mixează bine cu o lingură ca să nu se lase compoziţia.

6Se toarnă amestecul într-o tavă unsă cu unt, se introduce în cuptor şi se coace 30-45 de minute la foc mediu sau pînă cînd capătă o culoare aurie.

 

 

 

Sfat: Se serveşte caldă sau rece, cu sos de ciocolată sau vanilie.

Băutura: Lichior

 

 

 

 

 

Biscuiţi cu fructe de pădure

 

 

 

275 g unt, 135 g zahăr tos, un ou, 500 g făină, o lingură de cacao, sare, o linguriţă de praf de copt, zahăr vanilinat, o linguriţă de esenţă de migdale, 50 g ciocolată albă, 100 g fructe de pădure confiate, zahăr pudră, suc de lămîie

 

 

 

1Într-un bol se pun zahărul tos, două pliculeţe cu zahăr vanilinat, untul şi un praf de sare.

2Se mixează pînă cînd nu se mai simt cristalele de zahăr, se adaugă oul, esenţa de migdale şi se mixează.

3Se presară făina amestecată cu praful de copt, ciocolata tăiată în cubuleţe, cacaua, fructele de pădure şi se amestecă pînă cînd rezultă un aluat omogen, un pic lipicios.

4Se lasă la rece 30 de minute acoperit cu folie alimentară, se scoate şi se ia din compoziţie cu o lingură.

5Se formează grămăjoare pe o tavă tapetată cu hîrtie de copt, avînd grijă să se pună distanţate, căci se măresc în circumferinţă la copt.

6Se coc timp de 10-12 minute la foc mediu, se scot pe un grătar de bucătărie şi se lasă să se răcească timp de cinci minute, apoi se pot servi.

 

 

 

Sfat: Cînd s-au răcit se pot decora cu o glazură din zahăr pudră şi suc de lămîie.

Băutura: Limonadă

 

 

 

 

 

Bărcuţe cu cremă de zmeură

 

 

200 g ciocolată neagră, 50 g miezuri de nucă, 300 ml apă, 150 g zahăr tos, 10 g gelatină, 200 g zmeură, două pliculeţe zahăr vanilinat, un vîrf de cuţit de sare, sucul de la jumătate de lămîie, mentă proaspătă, frişcă

 

 

1Zmeura se pune într-o strecurătoare, se spală cu apă rece, apoi se pune într-un vas înalt şi se pasează cu un mixer.

2Într-o oală se pun apa, zahărul tos, sarea şi zahărul vanilinat. Se adaugă sucul de lămîie, se pune oala pe foc, se fierbe la foc mic pînă se dizovă zahărul tos şi se ia de pe foc.

3Gelatina se înmoaie cu puţină apă rece, se toarnă peste ingredientele din oală şi se lasă să se topească.

4Se adaugă piureul de zmeură, se amestecă, apoi se trece compoziţia obţinută printr-o strecurătoare ca să se elimine seminţele de la zmeură.

5Ciocolata se topeşte la bain-marie, se amestecă cu mie­zurile de nucă măcinate şi se toarnă compoziţia cu o lingură pe o hîrtie de copt.

6Se lasă să se întărească, se pune deasupra crema de zmeură şi se servesc.

 

 

 

Sfat: La crema de zmeură se mai poate adăuga frişcă sau mentă tocată.

Băutura: Cappuccino

 

 

 

 

 

Cremă cu pricomigdale

 

 

 

500 g brînză mascarpone, 100 ml cafea, 200 g biscuiţi, 50 g miezuri de nucă, 100 g pricomigdale, miere, zahăr vanilinat, 100 ml topping de ciocolată, mentă, pudră de scorţişoară, pudră de ghimbir, brînză de vaci, frişcă

 

 

1Brînza mascarpone se pune într-un vas împreună cu două pliculeţe cu zahăr vanilinat, un vîrf de linguriţă de pudră de scorţi­şoară, un vîrf de cuţit de pudră de ghimbir şi cafeaua lichidă.

2Se mixează timp de două minute la viteză maximă, se acoperă cu folie alimentară şi se introduce la rece pentru 20 de minute.

3Biscuiţii se sfărîmă cu sucitorul sau se pun într-o pungă şi se sfărîmă cu ciocanul de şniţele.

4Se pune puţină cremă în pahare, se toarnă puţină miere, se presară biscuiţii sfărîmaţi, se pune iar cremă, menta spălată şi tocată mărunt.

5Se adaugă miezurile de nucă tăiate în bucăţele, restul de cremă, topping de ciocolată şi deasupra se aşază pricomigdalele întregi sau sfărîmate.

6Se serveşte imediat sau se introduce la rece pentru 20 de minute.

 

 

 

Sfat: Brînza mascarpone se poate înlocui cu brînză de vaci amestecată cu frişcă.

Băutura: Cafea

 

 

 

 

 

 

 

Preparate din legume

 

 

 

 

 

Salată cu nuci

 

 

două pachete de amestec de salate, 200 g spanac, 200 g ciuperci, 200 g căpşuni, 100 g mure, 50 g zmeură, 50 g smochine, 50 g miezuri de nucă, 60 ml ulei, 60 ml oţet balsamic, mărar, tarhon, 20 g muştar, usturoi, sare, piper, brînză de oaie

 

 

1Trei căţei de usturoi se curăţă de foi, se spală şi se pisează. Se amestecă bine cu uleiul de măsline, oţetul balsamic, mărarul şi tarhonul tocat.

2Se presară sare şi piper, se amestecă bine cu o lingură de lemn, se acoperă cu folie alimentară şi se introduce la rece pînă în momentul servirii.

3Amestecul de salate se spală, se scurge de apă şi se pune într-un castron mai mare.

4Se adaugă spanacul spălat, scurs şi rupt în fîşii mai mici. Se pune peste salată împreună cu miezurile de nucă tăiate în bucăţi mai mici, smochinele tăiate în ju­mă­tăţi, ciupercile spălate şi tăiate felii subţiri.

5Se amestecă, se adaugă zmeura, murele şi căpşunile tăiate sferturi.

6Se toarnă deasupra sosul de verdeaţă şi se amestecă bine, cu grijă, ca să nu se sfărîme fruc­tele.

 

 

 

Sfat: La salată se mai poate adăuga brînză de oaie.

Băutura: Merlot

 

 

 

 

Ciorbă de cartofi cu ouă

 

 

600 g cartofi albi, un morcov, o ceapă, o rădăcină de pătrunjel, doi ardei capia, două ouă, două roşii, 300 ml borş, 60 ml ulei de floarea-soarelui, sare, piper, o legătură de mărar, 100 g smîntînă, ardei iute

 

 

1 Ceapa se curăţă de foi, se spală şi se toacă mărunt. Morcovul şi rădăcina de pătrunjel se curăţă de coajă, se spală şi se taie în cubuleţe.

2 Se încinge uleiul, se pun cubuleţele de legume, ceapa, ardeii tăiaţi felii şi se călesc pînă cînd se înmoaie. Se adaugă roşiile tăiate mărunt, sarea şi piperul.

3 Cartofii se curăţă de coajă, se spală şi se pun într-un castron cu apă rece să-i iasă amidonul. Se fierb în doi litri de apă, se adaugă le­gumele călite şi se lasă pe foc timp de 20 de minute.

4 Se adaugă cartofii, se ţine oala pe foc pînă cînd legumele şi cartofii au fiert, se adaugă borşul şi jumătate din verdeaţa tocată.

5Se mai fierbe timp de zece minute la foc iute, apoi se micşorează flacăra. Ouăle se bat cu o furculiţă şi se toarnă în oală.

6Se acoperă cu un capac, se mai fierbe încă cinci minute şi se opreşte focul.

 

 

 

Sfat: Se serveşte caldă sau rece, cu smîntînă şi ardei iute, presărată cu restul de verdeaţă.

Băutura: Ţuică

 

 

 

 

 

Mîncărică de legume

 

 

un kilogram cartofi noi, o legătură de ceapă verde, o legătură de usturoi, doi morcovi, un sfert de ţelină, o linguriţă de boia dulce, sare, piper, ulei de floarea-soarelui, mărar, amestec de murături

 

 

1Cartofii se curăţă de coajă, se spală şi se taie în felii mai groase. Se pun într-un castron cu apă rece şi se lasă să stea zece minute ca să mai elimine din amidon.

2Se încinge ulei într-o cratiţă, se pun feliile de cartofi scurse de apă, se prăjesc pînă capătă o culoare aurie, apoi se scot cu o spumieră într-un castron.

3Se presară sarea, piperul şi boiaua dulce. Se amestecă bine, ca să nu se sfărîme feliile de cartofi, şi se acoperă cu un capac.

4Ceapa şi usturoiul se curăţă, se spală şi se taie mărunt. Morcovii şi ţelina se curăţă de coajă, se spală şi se taie cubuleţe.

5Se încinge ulei într-o tigaie, se pun legumele tăiate şi se călesc pînă se înmoaie.

6Se pun cartofii pe un platou, se pun deasupra legumele călite şi se presară cu verdeaţă tocată.

 

 

Sfat: Se serveşte caldă, cu salată din amestec de murături.

Băutura: Aligotté

 

 

 

 

 

Focaccia cu rozmarin

 

 

500 g făină, 120 g parmezan, 25 g drojdie, 6 linguri de ulei de măsline, două ouă, 350 ml lapte dulce, 50 g măsline negre feliate, rozmarin verde, sare, o ­linguriţă de zahăr tos, sos de roşii, unt, caşcaval

 

 

1Într-un ibric se încălzeşte lap­tele, se adaugă zahărul tos, sarea şi drojdia sfărîmată.

2Se amestecă bine cu un tel, se adaugă ouăle, patru linguri de ulei, se presară rozmarinul spă­lat şi tocat mai mare, măslinele tăiate mărunt, parmezanul dat pe răzătoarea cu ochiuri mari şi făina.

3Se frămîntă pînă cînd rezultă un aluat omogen, un pic lipicios.

4Se unge o tavă cu puţin ulei, se aşază aluatul, se întinde cît tava, apoi se lasă la crescut la loc cald timp de 45 de minute.

5Se înţeapă cu degetele din loc în loc, se stropeşte cu uleiul rămas, se introduce în cuptor şi se coace la foc mediu spre iute timp de 25 de minute.

6Se lasă să se răcească cinci minute în tavă, se scoate şi se aşază pe un grătar de bucătărie.

 

 

Sfat: Se serveşte fierbinte cu sos de roşii, unt sau caşcaval ras.

Băutura: Chardonnay

 

 

 

 

 

 

Preparate din peste

 

 

 

 

 

Cod cu sos tomat şi măsline

 

 

800 g trunchiuri de cod, 800 g roşii, o ceapă roşie, un ardei gras, 275 ml vin alb demisec, doi căţei de usturoi, pastă de tomate, busuioc verde, 100 g măsline feliate, cimbru tocat, 75 ml ulei de măsline, sare, piper, cimbru, mălai

 

 

1Ceapa şi usturoiul se curăţă şi se taie în cubuleţe. Ardeiul gras se curăţă de seminţe, se spală şi se taie în cubuleţe.

2Se pun la încins două linguri de ulei, se presară ceapa şi ustu­roiul, se călesc două minute, apoi se adaugă ardeiul şi se călesc timp de zece minute.

3Se toarnă vinul în care s-au dizolvat două linguri de pastă de tomate, se adaugă roşiile curăţate de pieliţă şi tăiate în cubuleţe sau date pe răzătoare.

4Se condimentează, se lasă la fiert pînă cînd sosul scade la jumătate, se adaugă măslinele, busuiocul sau cimbrul tocate.

5Codul se spală, se pune într-o tavă cu restul de ulei, puţină apă, sarea şi piperul.

6Se introduce în cuptor, se ţine timp de 25-30 de minute şi se serveşte alături de sosul fierbinte.

 

 

Sfat: Se serveşte cu mămăligă fierbinte.

Băutura: Fetească Albă

 

 

 

 

 

 

Calamar umplut

 

 

4 calamari mai mici, un dovlecel, o vînătă, un ardei capia roşu, o ceapă, 100 g orez, 130 ml suc de roşii, sare, piper, 4 roşii, o linguriţă de pătrunjel tocat, doi căţei de usturoi, 100 ml ulei de măsline, mentă, cartofi, suc de lămîie

 

 

1Dovlecelul, vînăta şi ardeiul capia se spală, se taie în cubuleţe, se prăjesc în ulei încins şi se scot într-o strecurătoare.

2Ceapa şi usturoiul se curăţă de foi, se spală şi se toacă mărunt. Se încing trei linguri de ulei într-o tigaie, se pune ceapa şi se căleşte timp de trei minute.

3Se presară usturoiul, se că­leşte cîteva secunde şi se pune orezul. Se amestecă, se prăjeşte un minut, apoi se adaugă două căni de apă, sarea şi piperul.

4Se lasă pe foc pînă cînd orezul este fiert, se adaugă legumele prăjite şi se mai ţin pe foc cinci minute. Se presară verdeaţa tocată, se amestecă şi se acoperă cu un capac.

5Calamarii se spală, se scurg de apă şi se umplu cu amestecul de orez şi legume. Se pun patru linguri de ulei într-o cratiţă, sucul de roşii şi calamarii.

6Se acoperă cu un capac şi se lasă să se prăjească la foc mic 25-30 de minute.

 

 

Sfat: Se serveşte imediat, cu garnitură de cartofi fierţi stropiţi cu suc de lămîie.

Băutura: Vin alb de buturugă

 

 

Somon cu sos de cocos

 

 

4 medalioane de somon, un morcov, 100 g boabe de porumb din conservă, 5 mere, 400 ml apă, 50 g unt, 10 g amidon, 25 g nucă de cocos, un vîrf de linguriţă de zahăr tos, sare, piper, usturoi, rozmarin, suc de lămîie

 

 

1Merele se spală, se curăţă de coajă şi căsuţa cu seminţe, se taie în cuburi şi se aşază într-un castron.

2Se pune pe foc o cratiţă în care se topeşte untul, se adaugă merele şi apa. Se lasă la foc moale pînă cînd merele sînt fierte, apoi se pun într-un vas şi se pasează într-un blender.

3Se pun din nou pe foc, se condimentează, se adaugă amidonul dizolvat cu puţină apă, nuca de cocos şi zahărul tos. Se mai încă fierbe cinci minute la foc mic, se opreşte focul şi se ţine la cald.

4Morcovul se curăţă de coajă, se spală, se taie în felii subţiri şi se prăjeşte în ulei încins.

5Medalioanele de somon se ung cu ulei, se condimentează şi se frig pe grătar.

6Somonul se serveşte alături de sosul de cocos, presărat cu feliile de morcovi şi boabe de porumb.

 

 

 

Sfat: Somonul se poate marina într-un amestec cu usturoi, suc de lămîie, ulei şi rozmarin.

Băutura: Fetească Albă

 

 

 

 

 

 

Scoici cu sos tomat

 

 

500 g scoici în cochilie, o ceapă albă, un vîrf de ardei iute, un ardei gras roşu mai mare, 800 g roşii, 3 căţei de usturoi, o lămîie, 250 ml vin alb demisec, sare, piper, pătrunjel, cartofi noi, busuioc, paste orzo, spaghete

 

 

1Scoicile se spală cu o perie, se clătesc cu apă rece şi se pun într-o oală. Se acoperă cu apă, se adaugă vinul alb, sarea şi piperul.

2Se aşază oala pe foc şi se fierb scoicile pînă cînd se deschid, se scot cu o spumieră şi se pun într-o strecurătoare.

3Ceapa şi usturoiul se curăţă, se spală şi se toacă mărunt. Ardeiul gras se curăţă de seminţe, se spală şi se taie cubuleţe.

4Se încing patru linguri de ulei într-o cratiţă, se adaugă ceapa, usturoiul şi ardeiul, se călesc cinci minute, apoi se adaugă sucul de la lămîie şi roşiile tăiate cubuleţe.

5Se toarnă o cană de apă, se condimentează şi se fierb pînă ce sosul format scade un pic. Se toarnă amestecul într-un bleder, se pasează şi se pune din nou în oală.

6Se adaugă scoicile, busuiocul şi pătrunjelul tocate mărunt şi se mai fierbe timp de zece minute.

 

 

Sfat: Se servesc fierbinţi, cu paste orzo, cartofi noi sau spaghete.

Băutura: Pinot Gris

 

 

 

 

 

 

×