x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Caiet de retete

Caiet de retete

31 Ian 2007   •   00:00

PREPARATE DIN CARNE

PUI CU CIUPERCI PLEUROTUS
Ingrediente: 500 g ciuperci pleurotus, doi piepti de pui, un cartof, doua portocale, ulei de masline, sare, piper, o lingurita de cimbru tocat, nucsoara
1. Cartoful se curata de coaja, se spala si se pune la fiert cu putina sare. Se fierbe pana cand incepe sa se sfarame.
2. Se scoate din apa si se pune intr-un castron. Se toarna peste el sucul de la portocale si trei linguri de ulei.
3. Se condimenteaza cu sare si piper si se mixeaza totul pana cand rezulta un sos lichid, dar nu foarte subtire. Se adauga cimbrul tocat si se amesteca.
4. Pieptii de pui se spala si se dezoseaza. Se fierb timp de 20 de minute la foc mediu, cu o lingurita de sare si putin piper, se scot si se pun intr-un castron. Se acopera cu un capac ca sa stea calzi.
5. Ciupercile se spala si se asaza intr-o tava. Se ung la suprafata cu ulei, se condimenteaza cu sare si piper, se introduce tava in cuptor si se lasa timp de 15 minute la foc mediu.
6. Se servesc cu pieptul de pui si sosul de portocale.
Sfat: La sosul de portocale se mai poate adauga si nucsoara macinata.
Bautura: Feteasca Neagra.
RASOL DE PORC CU LEGUME
Ingrediente: 4 rasoale de porc, 350 g orez, 250 g mazare, 200 g fasole verde, 150 g boabe de porumb, doi ardei capia, o ceapa, un morcov, sare, piper, ulei, patrunjel, muraturi, o frunza de dafin
1. Rasoalele de porc se spala, se asaza intr-o tava unsa cu ulei, se adauga 500 ml apa, o foaie de dafin, se ung cu ulei, se condimenteaza si se introduce tava in cuptor. Se lasa timp de 40 de minute la foc moderat.
2. Ceapa si morcovul se toaca marunt sau se dau pe razatoare. Se incing patru linguri de ulei intr-o cratita, se adauga ceapa si morcovul si se calesc timp de cinci minute.
3. Se toarna orezul spalat, 500 ml apa si se lasa sa fiarba. Se adauga apa de cate ori este nevoie, ca sa fiarba orezul.
4. Cand este fiert pe jumatate se adauga fasolea, mazarea si boabele de porumb.
5. Se condimenteaza cu sare si piper, se lasa sa fiarba si cand sunt aproape fierte se adauga si ardeii capia taiati in cubulete. Se serveste alaturi de rasoale, presarate cu patrunjel tocat.
Sfat: Se servesc alaturi de muraturi sau salate de sezon.
Bautura: Pinot Noir
CARPACCIO DE VITA CU SALVIE
Ingrediente: 16 felii carpaccio de vita, 600 g cartofi, 3 oua, sare, piper, salvie, boia dulce, ulei de floarea-soarelui, faina, coacaze
1. Cartofii se curata de coaja, se spala si se dau pe razatoarea cu ochiuri mari. Se pun intr-un servet de bucatarie si se preseaza ca sa iasa sucul.
2. Intr-un castron se bat ouale cu o furculita, se adauga sarea si piperul dupa gust, apoi cartofii rasi. Se amesteca totul si, cu o lingura, se ia din compozitie si se fac chiftele plate.
3. Se dau prin faina ca sa nu se imprastie compozitia si se prajesc in ulei incins. Se scot cu o paleta, se asaza pe un servet absorbant si se lasa sa absoarba uleiul in exces.
4. Feliile de carpaccio se spala si se condimenteaza cu sare, piper si boia dulce. Se prind frunze de salvie in mijlocul fiecarei felii de carpaccio cu o scobitoare.
5. Se asaza intr-o tava tapetata cu folie de aluminiu si se stropesc cu ulei. Se introduce tava in cuptor si se tine timp de 15 minute la foc mediu.
Sfat:Se pot servi si cu piure de coacaze.
Bautura: Cabernet Sauvignon
SUFLEU CU CARNE DE VITA
Ingrediente: 12 foi de lasagna, un kilogram carne de vita, 800 g rosii, 150 g ciuperci, doua cepe, doi catei de usturoi, un ardei iute, un morcov, ulei de floarea-soarelui, sare, piper, o legatura de marar, o legatura de patrunjel
1. Carnea de vita se spala, se toaca in cubulete si se pune intr-un castron. Rosiile se curata de pielita si se taie in cubulete.
2. Cepele curatate de foi se spala si se toaca pestisori. Morcovul se curata de coaja si se da pe razatoarea cu ochiuri mici.
3. Se incinge ulei intr-o cratita, se adauga ceapa, ardeiul iute taiat in felii, usturoiul taiat in rondele, morcovul, ciupercile curatate si se caleste cinci minute la foc iute. Se adauga carnea si se prajeste.
4. Cand carnea este pe jumatate facuta se toarna rosiile, se sareaza, se pipereaza si se lasa la fiert. Foile de lasagana se fierb, se scot din apa fierbinte si se introduc intr-un vas sau o tava inalta cu apa rece. Intr-o tava unsa cu ulei se asaza alternativ foi de lasagna si umplutura de carne. Ultimul strat trebuie sa fie umplutura de carne.
5. Se presara totul cu marar si patrunjel tocat si se introduce tava in cuptor pentru 30 de minute. Se serveste fierbinte, cu verdeata tocata.
Sfat: Ca sa nu se arda, se poate acoperi tava cu folie de aluminiu in ultimele zece minute.
Bautura: Merlot

PREPARATE DIN PESTE

CRAP AFUMAT CU LEGUME
Ingrediente: 4 fileuri de crap afumat, 300 g orez cu bobul lung, doua cepe, 150 g boabe de porumb, 250 g ciuperci, 200 g boabe de mazare, sare, piper, ulei de floarea-soarelui, patrunjel, salata de legume, salata de varza acra
1. Orezul se spala cu apa rece pana cand apa ramane curata. Mazarea se fierbe separat timp de zece minute, apoi se scurge de apa si se pune intr-un castron.
2. Ciupercile se curata de pielita, se spala si se taie in felii subtiri. Cepele se curata de foi, se spala si se taie pestisori.
3. Se incing patru linguri de ulei intr-o cratita, se adauga ceapa si se caleste la foc mediu pana cand devine sticloasa.
4. Se varsa orezul peste ceapa, se amesteca timp de cinci minute, apoi se toarna 500 ml apa peste el si se omogenizeaza.
5. Se lasa sa fiarba pe jumatate, se adauga mazarea, ciupercile si boabele de porumb. Se condimenteaza dupa gust si se fierbe in continuare.
6. Daca este nevoie, se mai adauga apa. Cand este gata se presara patrunjel tocat si se serveste alaturi de fileurile de crap afumat.
Sfat:Se poate servi alaturi de o salata de legume sau salata de varza acra.
Bautura: Feteasca Regala
CURRY DE OREZ CU PESTE
Ingrediente: 400 g macrou marinat, 300 g orez cu bobul lung, o conserva de fasole neagra boabe, 250 g fasole verde, doi ardei capia, o ceapa, 200 g boabe de porumb, praf de curry, sare, piper, ulei de floarea-soarelui, patrunjel, morcov
1. Ceapa se curata de foi si se toaca marunt. Se incing patru linguri de ulei intr-o cratita, se adauga ceapa si se caleste pana cand devine sticloasa.
2. Orezul se spala cu apa rece, se varsa peste ceapa si se mai calesc cinci minute.
3. Se toarna 500 ml apa, se condimenteaza cu sare si piper dupa gust si se lasa sa fiarba la foc iute.
4. Dupa 15 minute se adauga fasolea verde, fasolea boabe si ardeii capia taiati in cubulete.
5. Se adauga apa de cate ori este nevoie ca sa fiarba orezul. Cu zece minute inainte de a indeparta orezul de pe foc se adauga o lingurita de praf de curry si boabele de porumb.
6. Se serveste fierbinte, presarat cu patrunjel tocat, alaturi de macroul marinat.
Sfat: In orez se mai poate adauga morcov dat pe razatoare.
Bautura: Pinot Gris
MANCARE DE LEGUME CU SCOICI
Ingrediente: 200 g scoici, 3 ardei grasi, doua cepe, doua rosii, 200 g morcovi baby, 200 g fasole verde sau galbena, 200 g varza alba, sare, piper, ulei de floarea-soarelui, marar, vin alb
1. Cepele se curata de foi, se spala si se taie rondele subtiri sau pestisori. Ardeii grasi se curata de seminte, se taie in felii mai subtiri sau in cubulete.
2. Fasolea se curata, se spala, se taie in bucati mici si se pune peste ardei. Morcovii baby se lasa intregi sau se taie in patru pe lungime.
3. Varza alba se spala, se scurge de apa si se toaca fideluta. Se incing patru linguri de ulei intr-o cratita, se adauga ceapa si se caleste timp de cinci minute la foc iute, pana cand devine sticloasa.
4. Se adauga ardeii, fasolea, morcovii si varza. Se condimenteaza cu sare si piper si se prajeste totul timp de zece minute. Se adauga rosiile curatate de pielita si pasate precum si un pahar de apa.
5. Se lasa sa fiarba totul si cand mancarea este aproape gata, se adauga scoicile. Se mai fierbe zece minute, se presara marar tocat si se serveste.
Sfat: In locul apei putem folosi vin alb cand adaugam scoicile.
Bautura: Chardonnay
MACROU MARINAT
Ingrediente: un kilogram de macrou, un borcan de ciuperci marinate, 600 ml apa, 120 ml otet, 60 ml ulei, o lingura de sare, doua foi de dafin, boabe de piper, boabe de ienibahar, doua cepe, salata verde, rosii cherry, sos de smantana cu marar
1. Bucatile de macrou se eviscereaza, se curata si li se indeparteaza capetele. Se taie in bucati mai mici si se pun intr-un castron.
2. Cepele curatate de foi se spala, se taie pestisori si se pun intr-o oala. Se adauga apa, otetul si uleiul.
3. Se presara sarea, foile de dafin, ienibaharul si piperul. Se fierb toate ingredientele timp de cinci minute, apoi se adauga si bucatile de macrou.
4. Se mai lasa sa clocoteasca timp de zece minute si se indeparteaza oala de pe foc. Se acopera cu un capac si se lasa sa se raceasca totul.
5. Se introduce macroul la rece si se serveste dupa 20 de minute cu salata verde, ciuperci marinate taiate in felii si rosii cherry.
Sfat: Se poate servi alaturi de un sos de smantana cu marar.
Bautura: Sauvignon Blanc

PREPARATE DIN LEGUME

LEGUME GRATINATE
Ingrediente: 300 g fasole pastai alba, 300 g cartofi, doi dovlecei, un ardei iute, o tija de telina, 150 g boabe de porumb, o lingurita de boia dulce, sare, piper, ulei de floarea-soarelui, ceapa chivas, marar
1. Fasolea se curata, se spala, se taie in bucati mai mici si se fierbe timp de 15 minute la foc iute.
2. Cartofii se curata, se spala si se taie in felii mai groase. Se fierb timp de zece minute la foc iute, apoi se scot cu o paleta si se pun intr-un castron.
3. Dovleceii se spala, se taie rondele si se pun peste cartofi.
4. Se incing patru linguri de ulei intr-o cratita, se pun feliile de dovlecei si fasolea, se prajesc cinci minute, apoi se adauga restul legumelor.
5. Ardeiul iute se taie in felii sau i se taie doar varful, pentru un gust mai putin picant.
6. Se condimenteaza totul cu sare si piper, se adauga boiaua si se prajeste totul timp de 15 minute la foc mediu. Se servesc presarate cu ceapa chivas.
Sfat: Se poate adauga si marar tocat.
Bautura: Grasa de Cotnari
RULOURI DE VINETE CU ROSII
Ingrediente: 6 vinete, o ceapa, doua oua, o lingurita de mustar, salata verde, 75 g seminte de susan, 200 ml ulei de floarea-soarelui, o lingurita de suc de lamaie, rosii cherry, sare, piper, cimbru, marar
1. Se face o maioneza dintr-un galbenus fiert, unul crud, mustar si 180 ml de ulei. Se condimenteaza cu sare si piper, iar la sfarsit se adauga o lingurita de suc de lamaie ca sa aiba un gust acrisor.
2. Trei vinete se coc pe plita, se curata de coaja si se toaca marunt. Restul de vinete se spala, se sterg cu un servet si se taie in felii subtiri pe lungime.
3. Se unge un gratar cu restul de ulei si se grileaza feliile de vinete pe ambele parti.
4. Ceapa curatata de foi se spala si se toaca marunt, apoi se amesteca bine cu vinetele coapte taiate cubulete.
5. Se adauga semintele de susan, sarea, piperul si maioneza cat sa iasa o pasta potrivit de moale.
6. Cu aceasta pasta se umplu feliile de vinete grilate, se ruleaza si se prind cu o scobitoare ca sa nu se desfaca. Se servesc alaturi de salata verde si rosii cherry, presarate cu cimbru tocat.
Sfat: Putem folosi si marar, care poate intra si in compozitia pastei de vinete.
Bautura: Feteasca Alba
PACHETELE CU LEGUME
Ingrediente: 12 foi de orez, doi ardei capia, 4 fire de ceapa verde, doua felii de cascaval, 100 g fasole verde, 100 g orez, sare, ulei de masline, cimbru
1. Fasolea verde se spala, se fierbe si se lasa sa se raceasca. Orezul se spala cu apa rece pana cand apa ramane limpede.
2. Se pune la fiert cu putina sare si, cand e gata, se lasa intr-o strecuratoare si se tine sa se raceasca. Ardeii capia se curata de seminte si se taie bastonase subtiri, egale ca marime.
3. Feliile de cascaval si fasolea verde se taie in bastonase egale ca numar cu bastonasele de ardei capia.
4. Ceapa verde se curata, se spala si se taie in bucati egale cu ardeii si cascavalul.
5. Foile de orez se inmoaie pe rand cateva secunde in apa rece, se pun pe o farfurie si se lasa cateva minute sa se inmoaie.
6. Se asaza pe o margine a foii bastonasele de legume, orezul si cascavalul. Se ruleaza totul sub forma de pachetel si se prajeste in ulei incins.
Sfat: In orez se poate adauga si cimbru proaspat tocat.
Bautura: Tuica
SACULETI DE CLATITE CU LEGUME
Ingrediente: 150 g cuscus, un ardei capia, 150 g fasole verde, salata verde, doua fire de ceapa, 300 g faina, 550 ml lapte dulce, 3 oua, un varf de cutit cu praf de copt, sare, piper, ulei de floarea-soarelui, o lamaie, marar
1. Ouale se pun intr-un castron impreuna cu un varf de cutit de sare, laptele dulce, faina si praful de copt. Se mixeaza totul pana cand rezulta un aluat lichid.
2. Se unge o tigaie de clatite cu ulei si se coc pe rand clatitele. Se pun pe o farfurie si se lasa sa se raceasca. Fasolea verde se spala, se fierbe si se taie in cubulete.
3. Cuscusul se pune intr-o oala si se toarna peste el apa fierbinte. Se acopera cu un capac si se lasa sa se umfle. Cand este gata, se amesteca bine cu ardeiul capia si fasolea.
4. Se adauga o lingura de ulei, sare si piper dupa gust. Din aceasta compozitie se asaza cu o lingurita in mijlocul fiecarei clatite, se aduna marginile si li se da forme de saculeti.
5. Se leaga cu frunze de ceapa verde ca sa nu se desfaca si se servesc alaturi de salata verde stropita cu suc de lamaie.
Sfat: In compozitia de cuscus se poate adauga si marar tocat.
Bautura: Muscat Ottonel

PREPARATE DULCI

TARTE CU MENTA
Ingrediente: 200 g branza de vaci, 200 g faina, 150 g unt, 4 oua, 150 g zahar tos, doua pliculete cu zahar vanilinat, o lingura de gris, praf de copt, o lingura de sirop de menta, 3 linguri de seminte de dovleac prajite, menta, nuca macinata
1. Umplutura se prepara din branza de vaci, zaharul tos, zaharul vanilinat, doua oua si siropul de menta. Se adauga grisul, patru frunze de menta tocate marunt, semintele de dovleac si se amesteca totul.
2. Intr-un castron se cerne faina, se adauga un ou, o jumatate de lingurita de praf de copt si 100 g unt. Se amesteca totul pana cand rezulta un aluat potrivit de tare.
3. Se acopera cu folie alimentara si se introduce la rece pentru jumatate de ora. Din aluat se intinde o foaie din care se decupeaza cercuri cu o cana.
4. Se ung formele de tarta cu restul de unt, se asaza cercurile de aluat, se pune din compozitia de branza, iar deasupra se pune alt cerc de aluat, crestat in forma de cruce.
5. Se ung la suprafata cu ultimul ou batut cu o furculita si se introduc in cuptor. Se tin circa 25 de minute la foc mediu.
Sfat: In aluat se poate adauga si nuca macinata, reducand cantitatea de faina.
Bautura: Ceai de fructe
CREMA DE ZAHAR ARS
Ingrediente: 300 g zahar tos, 5 oua, un litru de lapte, doua pliculete cu zahar vanilinat, doua linguri de faina, esenta de portocale, o portocala, pudra de scortisoara, anason, menta, frisca, fructe de padure
1. Intr-o cratita emailata se pun la topit 130 g zahar tos. Zaharul trebuie sa aiba culoarea caramelului caci, daca se arde si devine mai inchis la culoare, are gust amar.
2. Dupa ce s-a topit zaharul, se intinde pe peretii cratitei pana aproape de margine si se lasa la racit.
3. Intre timp se amesteca faina cu restul de zahar tos, zaharul vanilinat, esenta de portocala si o lingurita de coaja rasa de la portocala.
4. Se adauga ouale batute si laptele. Se amesteca totul, fara sa ramana cocoloase de faina. Se varsa compozitia in cratita cu zahar caramelizat si se introduce in cuptor.
5. Se tine la foc mediu timp de 45 de minute, apoi se lasa sa se raceasca. Se serveste cu felii de portocala, presarata cu scortisoara, anason si menta tocata.
Sfat: Se poate servi si cu frisca si fructe de padure.
Bautura: Cafea
GOGOSI CU DULCEATA DE CIRESE
Ingrediente: 500 g faina, 80 g unt, 25 g drojdie, 130 g zahar tos, 3 oua, 130 ml lapte dulce, doua pliculete cu zahar vanilinat, esenta de lamaie, coaja rasa de la jumatate de lamaie, un praf de sare, ulei, dulceata de cirese, o carambola, zahar pudra
1. Drojdia se dizolva in jumatate din cantitatea de lapte dulce si doua linguri de faina. Se acopera cu un servet si se lasa la dospit.
2. Restul de lapte se amesteca bine cu ouale, zaharul tos si zaharul vanilinat. Se pune compozitia pe foc si se lasa pana cand totul devine caldut.
3. Se adauga esenta si coaja de lamaie, sarea, untul topit si se amesteca totul. Faina se pune intr-un lighean, se varsa deasupra compozitia incalzita, drojdia dizolvata si se amesteca totul pana cand rezulta un aluat omogen, potrivit de tare.
4. Aluatul se acopera cu un servet si se lasa la dospit 30 de minute. Se intinde o foaie din aluat, se decupeaza gogosi cu o cana, se asaza pe masa unsa cu ulei si se mai lasa zece minute sa dospeasca.
5. Se prajesc in ulei incins, se umplu cu dulceata de cirese si se presara zahar pudra.
Sfat: Putem inlocui dulceata de cirese cu bucati de carambola proaspata.
Bautura: Lichior
CLATITE CU BRANZA SI COACAZE
Ingrediente: 200 g branza Rochefort, 300 g faina, 700 ml lapte dulce, doua oua, o lingurita de sare, doua linguri de zahar tos, 8 frunze de menta, 250 g coacaze, ulei de floarea-soarelui, topping de zmeura, zahar pudra, coaja de lamaie rasa
1. Ouale se sparg intr-un castron si se mixeaza impreuna cu zaharul tos si sarea. Se toarna laptele peste ele, se presara faina si se mixeaza totul pana cand rezulta un aluat subtire.
2. Menta se spala si se taie in fasii subtiri. Se pune peste aluat si se amesteca. Se incinge o tigaie de clatite si se unge cu ulei.
3. Se toarna din compozitie cu un polonic si se coc clatitele pe rand.
4. Se lasa sa se coaca pe ambele parti, apoi se pun pe o farfurie. Cat timp clatitele sunt caldute, branza Rochefort se taie in felii subtiri sau se sfarama cu o furculita.
5. Dupa ce s-au racit, clatitele se umplu cu branza si o parte din cantitatea de coacaze.
6. Se ruleaza, se asaza pe farfurii si se servesc cu restul de coacaze si topping de zmeura.
Sfat: Se pot presara cu zahar pudra amestecat cu coaja de lamaie rasa.
Bautura: Kir

×