x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Caiet de reţete

Caiet de reţete

de Jurnalul National    |    30 Ian 2008   •   00:00

30 ianaurie 2008: • Preparate din carne • Preparate din peştePreparate din legume • Preparate dulci

Preparate din carne 

1)Brioşe cu salam:

300 g salam, 250 g făină, un sfert de varză albă, un morcov, un sfert de ţelină, 300 g caşcaval, 3 ouă, 200 ml ulei, 150 ml lapte, 100 g parmezan, o jumătate de pliculeţ praf de copt, sare, piper, pătrunjel, cartofi, mărar

 
1 Salamul se curăţă de folia protectoare, se taie în felii subţiri şi se ţine la rece. Ţelina şi morcovul se curăţă de coajă, se spală şi se dau pe răzătoarea cu ochiuri mici.

2 Varza se spală, se scurge de apă şi se taie în fâşii subţiri. Caşcavalul se taie în cubuleţe, iar parmezanul se dă pe răzătoarea cu ochiuri mici.

3 Ouăle se mixează până când îşi dublează volumul, se adaugă laptele, uleiul de floarea-soarelui, sarea şi piperul.

4 Se presară făina cernută, amestecată cu praful de copt, se mixează, apoi se adaugă legumele rase şi varza tăiată. Se pun feliile de salam, parmezanul şi cubuleţele de caşcaval.

5 Se adaugă pătrunjelul tocat şi se amestecă bine cu o lingură.

6 Se pune compoziţie în forme de brioşe unse cu ulei, se introduc în cuptor şi se coc timp de 25-30 de minute la foc mediu spre iute.

Sfat: În compoziţie se mai pot adăuga cubuleţe de cartofi fierţi şi mărar tocat.

Băutura: Ţuică

 

2)Orez cu şuncă:

300 g orez, 400 g şuncă, 200 g mazăre, o legătură ceapă verde, doi căţei de usturoi, 500 g ciuperci, 100 g unt, 300 g roşii, sare, piper, pătrunjel, castraveţi muraţi, varză roşie

 
1 Ciupercile se curăţă de pieliţă, se spală şi se taie în felii.

2 Se călesc în puţin unt, se pun într-o strecurătoare şi se lasă să se răcească. Ceapa verde şi usturoiul se curăţă, se spală şi se toacă mărunt.

3 Se încinge jumătate din cantitatea de unt într-o cratiţă, se adaugă ceapa şi usturoiul, se călesc timp de două minute, apoi se adaugă orezul.

4 Se amestecă, se prăjeşte cinci minute, apoi se adaugă apă cât să-l acopere cu două degete.

5 Se condimentează şi se lasă la fiert timp de 20 de minute. Se adaugă mazărea şi roşiile date pe răzătoare, se completează cu apă dacă este nevoie şi se mai fierbe timp de zece minute.

6 Se pun şunca tăiată în cubu­leţe, pătrunjelul tocat mărunt, se mai fierbe încă zece minute şi se opreşte focul.

Sfat: Se serveşte cu salată de varză roşie sau castraveţi muraţi.

Băutura: Murfatlar

 

3)Pui cu cimbru şi conopidă:

8 copănele de pui, 200 g făină, un kilogram conopidă, o ceapă, un ardei iute mic, 3 căţei de usturoi, miere, pastă de tomate, o lămâie, boia dulce, sare, piper, ulei, cimbru uscat, unt, smântână
 

1 Ceapa şi usturoiul se curăţă de foi, se toacă mărunt şi se pun într-un castronel. Ardeiul se curăţă de seminţe, se spală şi se taie în cubuleţe.

2 Se încing două linguri de ulei într-o cratiţă, se adaugă le­gumele tocate şi se călesc timp de cinci minute la foc iute.

3 Se adaugă trei linguri de miere, două linguri de pastă de tomate, sucul de lămâie şi un praf de boia dulce.

4 Se condimentează, se pun o cană de apă, cimbru după gust şi se lasă să fiarbă până când sosul format scade la jumătate.

5 Copănelele de pui se spală, se înţeapă din loc în loc cu vârful unui cuţit, se şterg cu un şervet de hârtie şi se condimentează. Se prăjesc în ulei încins, se scot, se pun într-un castron şi se ţin la cald.

6 Conopida se fierbe în apă cu sare, se scurge şi se serveşte alături de copănelele de pui şi sosul picant.

Sfat: Conopida se poate pregăti şi sub formă de piure, în care se adaugă puţin unt şi smântână.

Băutura: Fetească Albă

 

4)Ruladă de carne cu sos:

un kilogram muşchi de porc, 300 g muşchi de porc afumat, doi cartofi, un morcov, o ceapă, 500 g mere, 150 g unt, 300 ml vin alb demisec, sare, piper, cimbru, 300 g caşcaval

 
1 Muşchiul de porc se crestează în aşa fel încât să rezulte o foaie groasă de un centimetru.

2 Se condimentează, se aşază pe o margine muşchiul de porc afumat tăiat în felii subţiri, se rulează şi se leagă cu o aţă de bucătărie.

3 Se condimentează, se aşază într-o tavă cu puţin unt tăiat în bucăţele, vinul alb şi două căni de apă. Se introduce în cuptor şi se coace timp de 45-60 de minute la foc mediu.

4 Morcovul şi cartofii se curăţă de coajă şi se taie în cubuleţe, respectiv în felii. Se topeşte ju­mătate din cantitatea de unt, se pun ceapa tăiată în cuburi, morcovul şi cartofii.

5 Se condimentează şi se prăjesc până când devin aurii.

6 Merele se curăţă de coajă şi seminţe, se taie în felii, se pră­jesc în restul de unt şi se amestecă bine cu cimbru. Se servesc alături de rulada de porc şi legumele prăjite.

Sfat: Când rulada este gata se pot pune deasupra felii de caşca­val pentru un gust şi mai bun.

Băutura: Pinot Noir

 

 

Preparate din peşte

1)Legume cu anşoa:

300 g fasole albă, 400 g ciuperci, doi cartofi, doi ardei graşi roşii,  o ceapă, două roşii, un borcan anşoa în ulei, 100 g boabe de porumb, ulei, sare, piper, mărar, o lămâie, doi căţei de usturoi

 
1 Fasolea albă se spală, se taie în bucăţi mai mici şi se fierbe. Se scurge, se pune într-o strecurătoare şi se lasă să se răcească.

2 Ciupercile se curăţă de pieliţă, se spală şi se taie în felii subţiri. Ardeii se curăţă de seminţe, se taie în cubuleţe şi se pun lângă ciuperci.

3 Se încinge ulei într-o cratiţă, se adaugă ceapa tocată mărunt, ardeii şi se călesc până se înmoaie.

4 Se adaugă apoi cartofii curăţaţi de coajă şi tăiaţi în felii mai subţiri, se prăjesc şi se pun toate ingredientele din cratiţă într-un vas mai mare.

5 Se încinge din nou ulei, se adaugă ciupercile şi se prăjesc până când scade sosul format.

6 Se pun legumele din vas, boabele de porumb, roşiile tăiate cubuleţe, sarea, piperul şi mărarul tocat. Se mai prăjesc încă cinci minute, se adaugă fileurile de anşoa şi se servesc.

Sfat: Mâncarea se poate servi cu un sos din suc de lămâie, ulei, sare, piper şi usturoi pisat.

Băutura: Riesling Italian

 

2)Crevete cu fidea şi legume:

două pungi de legume chinezeşti, 350 g fasole verde, un pachet fidea, 400 g crevete decorticate, două ouă, 100 g unt, 200 ml vin alb demisec, un morcov, o ţelină, rozmarin, mărar, sare, piper, o lămâie, sos de soia, sos Worchester

 
1 Fideaua se pune la fiert în apă cu sare şi puţin unt, ca să nu se lipească de oală.

2 Când este fiartă se pune într-o strecurătoare, se trece sub un jet de apă rece şi se scurge.

3 Se amestecă bine cu ouăle bătute, sarea, piperul şi puţin unt. Se pune amestecul în forme de brioşe unse cu unt, se introduc în cuptor şi se coc 20-25 de minute.

4 Se scot din forme şi se lasă să se răcească pe un grătar. Legumele chinezeşti se prăjesc timp de zece minute într-o cratiţă cu restul de unt, sare şi piper.

5 Crevetele decongelate se fierb cu vinul alb, puţină apă, o crenguţă de rozmarin, sarea şi piperul. Morcovul şi ţelina se curăţă, se spală şi se dau pe răzătoarea mică.

6 Se amestecă bine cu suc de lămâie, sare şi piper. Se pun turnuleţele pe farfurie, se presară legumele rase şi se aşază crevetele scurse de vin. Se decorează cu mărar tocat şi se servesc.

Sfat: Se servesc calde, cu sos de soia sau sos Worchester.

Băutura: Riesling Italian

 

3)Orez la cuptor cu scoici şi vin:

300 g orez sălbatic, 250 g roşii cherry, 500 g scoici congelate, 3 ardei capia roşii, două cepe, 4 căţei de usturoi, 300 ml vin alb demisec, 75 g unt, o frunză de dafin, 4 boabe piper negru, o lămâie, sare, piper, rozmarin

 
1 Într-o oală se pun la fiert scoicile cu vinul alb, frunza de dafin, boabele de piper şi crenguţele de rozmarin.

2 Orezul sălbatic se fierbe în apă cu sare, se trece sub un jet de apă rece şi se lasă să se răcească.

3 Se încing 50 g unt într-o tigaie, se adaugă ceapa şi usturoiul tocate mărunt şi se călesc timp de cinci minute.

4 Se pun ardeii tăiaţi în fâşii şi se prăjesc până când devin moi. Se adaugă roşiile cherry tăiate în jumătăţi, scoicile scurse de apă, sarea şi piperul.

5 Se prăjesc câteva minute la foc mediu spre iute, se opreşte focul şi se pun ingredientele peste orez.

6 Se unge tava cu restul de unt, se aşază ingredientele amestecate cu rozmarin tocat şi se introduce în cuptor. Se ţine timp de 25-30 de minute, apoi se scoate şi se lasă la rece.

Sfat: Se serveşte caldă, stropită cu suc de lămâie.

Băutura: Riesling Italian


4) Somon cu paste şi legume:

500 g somon afumat, 250 g fidea de orez, doi morcovi, 300 g fasole verde, 300 g boabe de porumb, un sfert de ţelină, 100 g unt, sare, piper, o lămâie, oregano, sos de maioneză, ceapă verde


1 Morcovii se curăţă de coajă, se fierb, se lasă să se ră­cească şi se taie în bastonaşe.

2 Ţelina se curăţă de coajă, se taie în felii subţiri şi se pune pe o farfurie. Fasolea verde se fierbe, se răceşte şi se taie în bucăţi mai mici.

3 Se încinge jumătate din cantitatea de unt într-o tigaie, se pun ţelina, legumele fierte, sarea şi piperul.

4 Se prăjesc timp de zece minute la foc mediu, se adaugă boabele de porumb şi se mai prăjesc cinci minute. Se opreşte focul, se adaugă oregano tocat şi se amestecă.

5 Fideaua se fierbe în apă cu sare, se scurge şi se amestecă bine cu restul de unt. Se formează grămăjoare, se pun într-o tavă şi se coc timp de 15 minute în cuptor.

6 Se pun pe farfurii, se adaugă legumele prăjite, somonul tăiat în felii şi stropit cu suc de lămâie.

Sfat: Se pot servi şi cu un sos de maioneză cu ceapă verde.

Băutura: Sauvignon Blanc
 

 

Preparate din legume

1)Brioşe cu măsline:

350 g măsline negre, 200 ml ulei de măsline, 250 ml iaurt, 500 g făină, 3 ouă, rozmarin, o legătură ceapă verde, doi căţei de usturoi, un ardei capia verde, praf de copt, sare, piper, mărar, smântână, ceapă verde

 
1 Măslinele negre se curăţă de sâmburi, se toacă mărunt şi se pun într-un castron.

2 Ardeiul capia se curăţă de seminţe, se spală şi se taie în cubuleţe. Ceapa verde şi usturoiul se curăţă, se spală şi se toacă mărunt.

3 Într-un castron mai mare se mixează ouăle până când îşi dublează volumul, se adaugă uleiul, iaurtul, sarea şi piperul după gust.

4 Se presară un pliculeţ cu praf de copt şi făină şi se mixează timp de cinci minute. Se adaugă ceapa, rozmarinul şi usturoiul tocat, cubule­ţele de ardei, măslinele tocate şi se amestecă bine cu o lingură.

5 Se ung forme de brioşe cu ulei, se toarnă compoziţie şi se nivelează.

6 Se introduc în cuptor şi se coc la foc mediu timp de 30-45 de minute, încercând cu o scobitoare dacă sunt gata. 

Sfat: Se pot servi calde sau reci cu un sos din smântână, ceapă verde şi mărar tocat.

Băutura: Merlot

 

2)Legume cu sos picant:

un kg broccoli, doi morcovi, 300 g mazăre, 400 g fasole verde, doi ardei graşi roşii, 150 g boabe de porumb, 500 g roşii, un ardei capia roşu, un ardei iute mic, o ceapă, 5 căţei de usturoi, ulei de măsline, busuioc uscat, sare, piper

 
1 Roşiile se opăresc timp de câteva minute cu apă clocotită, se curăţă de pieliţă şi se dau pe răzătoare. Ardeiul capia şi cel iute se curăţă de seminţe, se taie mărunt şi se pun într-un castronel.

2 Ceapa şi trei căţei de usturoi se curăţă de foi, se toacă mă­runt şi se pun la călit în ulei încins. Când s-au înmuiat se pun ardeii şi roşiile tocate.

3 Se condimentează, se ames­tecă şi se lasă să fiarbă până când devin ca un sos.

4 Broccoli, fasolea, morcovii cu­răţaţi de coajă şi mazărea se spală, se fierb în apă cu sare şi se lasă să se scurgă.

5 Ardeii graşi se curăţă de se­minţe, se taie în cubuleţe şi se călesc în ulei încins împreună cu restul de usturoi feliat.

6 Se adaugă legumele fierte, boabele de porumb, sarea, pi­perul şi busuiocul uscat. Se amestecă, se lasă să se prăjească zece minute, apoi se opreşte focul.

Sfat: Se servesc fierbinţi sau reci, alături de sosul de roşii picant.

Băutura: Chardonnay

 

3) Sandvişuri cu avocado:

două bucăţi de avocado, 200 g fasole albă, doi căţei de usturoi, 3 roşii, 200 g parmezan, o legătură de pătrunjel, două lămâi, o pâine, sare, piper, crakers

 
1 Fasolea se pune la înmuiat cu o seară înainte şi se fierbe în apă cu sare până când se înmoaie.

2 Când este călduţă se lasă într-un vas împreună cu două bucăţi de avocado curăţate de coajă şi sâmbure, usturoiul curăţat de coajă, sarea şi piperul.

3 O roşie se curăţă de pieliţă, se taie cuburi şi se pune peste celelalte ingrediente. Se adaugă pătrunjelul tocat, sucul de la o lămâie şi se pasează totul cu un mixer.

4 Crema rezultată se acoperă cu folie de plastic şi se introduce la rece pentru zece minute.

5 Pâinea se taie în felii potrivit de groase, se ung cu crema de avocado şi se decorează cu restul de roşii şi avocado stropit cu suc de lămâie şi tăiat în felii.

6 Se presară parmezan ras, verdeaţă tocată şi se servesc imediat.

Sfat: În loc de felii de pâine se pot folosi cu succes bucăţi de crakers.

Băutura: Pinot Gris


4) Supă cremă de spanac:

un kilogram de spanac, o ceapă, doi morcovi, doi ardei graşi, 3 căţei de usturoi, doi cartofi, două linguri de ulei de măsline, 250 ml smântână, sare, piper, pătrunjel

 
1 Ceapa şi usturoiul se curăţă de foi, se spală şi se toacă mărunt. Morcovii se curăţă de coajă, se spală şi se dau pe răzătoarea cu ochiuri mici.

2 Ardeii se curăţă de seminţe, se taie în cubuleţe şi se pun peste morcovi. Se încinge uleiul într-o cratiţă, se adaugă ceapa, morcovii şi ardeii.

3 Se călesc până când devin maronii, se pune usturoiul şi se mai lasă încă un minut.

4  Cartofii se curăţă de coajă, se spală şi se taie în cubuleţe. Se pun peste legumele din cratiţă, se adaugă un litru de apă şi se lasă să fiarbă până când cartofii s-au înmuiat.

5 Se adaugă spanacul tocat mărunt, pătrunjelul tocat, sarea şi piperul.

6 Se mai fierbe încă cinci minute, se ia de pe foc şi se pasează cu un mixer. Se pune din nou pe foc şi se mai fierbe încă zece minute.

Sfat: Se serveşte fierbinte cu smântână şi verdeaţă tocată.

Băutura: Pinot Gris
 

 

Preparate dulci

1)Biscuiţi fragezi cu cocos:

300 g unt, 180 g zahăr tos, două ouă, zahăr vanilinat, bicarbonat, 275 g făină, 200 g nucă de cocos, 200 ml lapte, 150 g fulgi de ovăz, sare, 50 g migdale,  50 g miezuri de nucă, un vârf de cuţit pudră de scorţişoară, ciocolată neagră

 
1 Untul moale se pune într-un castron împreună cu zahărul tos, două pliculeţe cu zahăr vanilinat şi un praf de sare.

2O jumătate de linguriţă de bicarbonat stins cu puţin lapte, scor­ţişoara şi restul de lapte dulce se mixează până când devine ca o cremă fină.

3 Migdalele şi miezurile de nucă se prăjesc uşor, se curăţă de coji, se macină sau se toacă mărunt şi se pun peste ingredientele din castron.

4 Se mixează, se adaugă făina, fulgii de ovăz şi nuca de cocos. Se amestecă bine cu o lingură, se ia compoziţie cu o linguriţă şi se aşază sub formă de grămăjoare pe o tavă tapetată cu hârtie de copt.

5 Se introduce tava în cuptor şi se coc 15-20 de minute la foc mediu, având grijă să nu se ardă.

6 Se scot din tavă, se lasă să se răcească timp de câteva minute, apoi se servesc.

Sfat: Biscuiţii se pot decora cu zăbrele de ciocolată neagră, topită la bain-marie.

Băutura: Suc de fructe

 

2)Corn cu gem de caise:

500 g făină, 250 g unt, 250 g zahăr pudră, o lămâie, 75 ml apă rece, un ou, 50 g lapte praf, un borcan de gem de caise, 100 g zahăr pudră, un vârf de cuţit de sare, esenţă de vanilie, praf de copt, fructe confiate
 

1 Într-un vas se mixează untul cu zahărul pudră, apa şi oul până rezultă o cremă spumoasă. Se adau­gă sarea, două linguriţe de esenţă de vanilie, sucul şi coaja rasă de la lămâie, o jumătate de linguriţă de praf de copt şi se mixează.

2 Se presară făina cernută, se frământă totul până când rezultă un aluat omogen, potrivit de tare.

3 Se acoperă cu folie de plastic, se introduce la rece pentru 30 de minute, apoi se întinde o foaie groasă de un centimetru.

4 Se decupează cornuleţe cu o formă specială pentru biscuiţi sau se taie cercuri cu un pahar, apoi cu un cuţit se taie în jumătăţi.

5 Se aşază într-o tavă tapetată cu  hârtie de copt, se introduc în cuptor şi se coc 12-15 minute la foc mediu. Se scot din tavă, se lasă să se răcească complet, apoi se ung o parte din biscuiţi cu gem.

6 Se acoperă cu alt biscuite, se dau cu zahăr pudră şi se depo­zitează într-o cutie de metal.

 

Sfat: În aluat se mai pot adăuga şi fructe confiate tocate mărunt.

Băutura: Lichior de fructe

 

3)Prăjitură cu vişine:

350 g unt, 320 g zahăr tos, 6 ouă, 100 g ciocolată albă, un borcan mare de compot de vişine, un pliculeţ praf de copt, esenţă de vanilie, două pliculeţe zahăr vanilinat, 80 g zahăr pudră, sare, o lămâie, frişcă, sirop de vişine
 

1 Vişinele se scot din borcan, se curăţă de sâmburi şi se pun într-o strecurătoare.

2 Într-un castron se mixează zahărul tos cu un praf de sare şi ouăle până când devin ca o cremă fină şi nu se mai simte zahărul.

3 Se adaugă coaja şi sucul de lămâie, o lingură de esenţă de vanilie, praful de copt şi făina.

4 Se mixează totul, se adaugă ciocolata albă tăiată în bucă­ţele şi se toarnă compoziţia într-o tavă unsă cu unt şi presărată cu făină.  Se nivelează cu lingura, se aşază vişinele date prin făină şi se introduce tava în cuptor.

5 Se coace 35-45 de minute la foc mediu spre iute, se scoate şi se lasă să se răcească.

6 Zahărul pudră se amestecă bine cu zahărul vanilinat şi, când prăjitura este călduţă, se presară pe toată suprafaţa.

Sfat: Se poate servi cu frişcă sau cu sirop de vişine.

Băutura: Suc de fructe

 

4)Sufleu cu brânză:

250 g unt, 5 linguri de făină, 380 ml lapte dulce, 8 ouă, 700 g brânză de vaci, 250 g zahăr brun, două pliculeţe cu zahăr vanilinat, o jumătate de linguriţă de pudră de scorţişoară, o lămâie, două linguri de pesmet, 50 g stafide
 

1 Se unge cu unt o formă de sufleu şi se tapetează cu pesmet. Într-o oală se pun restul de unt, laptele dulce şi zahărul vanilinat.

2 Când untul s-a topit se adaugă făina şi se amestecă bine cu un tel ca să nu formeze cocoloaşe. Se fierbe timp de două minute, se ia oala de pe foc şi se adaugă gălbenuşurile mixate până când îşi dublează volumul.

3 Se pun brânza de vaci, coaja rasă de lămâie, pudra de scorţişoară şi stafidele. Albuşu­rile se mixează cu sarea şi zahărul brun până când nu mai cad de pe braţele mixerului.

4 Se adaugă peste celelalte ingrediente şi se amestecă cu o lingură de sus în jos, ca să nu se lase compoziţia.

5 Se toarnă în forma de sufleu, se nivelează cu o lingură şi se introduce în cuptor.

6 Se coace 35-40 de minute la foc mediu sau până când ca­pătă o culoare aurie.  

Sfat: Dacă se coace sufleul în forme mici, se lasă în cuptor doar 20-25 de minute.

Băutura: Limonadă

 

×