x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Caiet de retete

0
19 Oct 2005 - 00:00

Preparate din carne


RULOURI DE BACON
INGREDIENTE:
6 felii de sunca ,doi cartofi ,doua linguri cu sos alb ,rozmarin ,o lingurita cu mazare verde ,zarzavat ,cateva piersici ,sare ,piper

MOD DE PREPARARE
Cartofii se curata, se taie cubulete si se pun la fiert in apa cu sare. Intre timp, mazarea se pune si ea la fiert, iar zarzavatul (ceapa, ardei si morcov) se taie marunt. Se amesteca zarzavatul, cartofii, mazarea fiarta, sosul alb si rozmarinul. Se sareaza si se pipereaza dupa gust. Se pune salata obtinuta pe feliile de sunca si se ruleaza. Se prinde cu un betisor.

BAUTURA:
Coniac

SFAT
Se asezoneaza cu piersici.
PUI CU ROZMARIN
INGREDIENTE:
un pui mijlociu ,o lingura cu ulei de masline ,o ceapa ,4-5 rosii ,rozmarin ,sare ,piper ,gogosari ,maioneza ,zeama de la o jumatate de lamaie

MOD DE PREPARARE
Se foloseste un pui de marime potrivita. Se spala, i se scot maruntaiele si se pune la fiert in apa cu sare. Dupa ce s-a fiert, se scoate si se pune intr-o tava unsa cu putin ulei de masline. Se da la cuptor sa se rumeneasca, adaugandu-se cateva linguri cu apa, ceapa tocata marunt, zeama de lamaie, rosiile taiate feliute, piperul si rozmarinul.

BAUTURA:
Feteasca Neagra

SFAT
Se serveste cu gogosari sau maioneza.
DOVLECEI CU SUNCA
INGREDIENTE:
5 dovlecei ,100 g sunca ,o legatura de verdeata ,100 g mozzarella ,o lingura cu ulei de masline ,sare ,piper ,tarhon ,ardei gras rosu

MOD DE PREPARARE
Se spala dovleceii. Patru din ei se taie jumatati pe lung si li se scot semintele cu o lingura. Sunca se taie felii si se prajeste in ulei de masline incins. Se adauga si dovlecelul ramas taiat cubulete si se calesc impreuna. Se sareaza si se pipereaza. Se adauga in continuare verdeata tocata marunt.
Cu aceasta compozitie se umplu jumatatile de dovlecei, iar deasupra se asaza mozzarella taiata felii. Se dau la cuptor cateva minute.

BAUTURA:
Vermut

SFAT
Se pot orna cu tarhon si ardei gras rosu.
FRIPTURA DE BIBILICA
INGREDIENTE:
o bibilica grasa ,200 ml vin alb ,100 g slanina neafumata ,o ceapa ,doua cesti supa de zarzavat ,piper boabe ,sare

MOD DE PREPARARE
Se curata pasarea, se spala, se taie bucati si se presara cu sare. Intr-o cratita se caleste slanina, taiata feliute, impreuna cu ceapa, taiata marunt. Dupa cateva minute se pun bucatile de carne si boabele de piper. Se acopera vasul si se lasa sa se prajeasca totul inabusit, la foc iute, dupa care se toarna vinul si se fierbe pana ce scade sosul. Se adauga apoi supa si se lasa sa fiarba pana se inmoaie carnea.
Cand este gata, se scot bucatile de carne si se asaza pe un platou. Sosul se serveste impreuna cu friptura sau separat.

BAUTURA:
Chardonnay

SFAT
Se serveste fierbinte, cu garnitura de cartofi si ciuperci.

Preparate din peste


CIORBA DE CRAP
INGREDIENTE:
doi litri de apa ,un litru de bors ,4 bucati de crap ,un morcov ,o ceapa ,3 rosii ,o radacina de patrunjel ,3 linguri cu orez ,sare ,o legatura de leustean

MOD DE PREPARARE
Morcovul, radacina de patrunjel si ceapa se taie marunt si se pun la fiert in apa cu sare. Se lasa cateva minute, apoi se adauga orezul si rosiile descojite si taiate cuburi. Intre timp se curata crapul, se scoate osul amar de la cap, se curata de intestine si se spala bine, fara a fi tinut prea mult in apa.
Se taie bucati potrivite si se adauga in ciorba cand legumele sunt aproape fierte. Se lasa sa fiarba la foc potrivit si se spumeaza ori de cate ori este nevoie. Se fierbe borsul separat si se adauga in ciorba cand aceasta e aproape gata. La final se adauga leusteanul taiat marunt si se lasa sa mai dea intr-un clocot.

BAUTURA:
Chardonnay

SFAT
Se serveste calda sau rece.
ROSII UMPLUTE CU PESTE
INGREDIENTE:
9 rosii ,150 g peste din conserva ,doua cepe ,o legatura de patrunjel ,tarhon ,doua oua ,doua linguri cu maioneza ,doua fileuri ansoa

MOD DE PREPARARE
Se taie capacele rosiilor si se curata de miez. Se face un amestec din peste maruntit, ceapa si tarhon tocate marunt, ouale fierte tari si fileurile transformate in pasta. Cu aceasta compozitie se umplu rosiile si se tin la rece. Se servesc cu maioneza si cu patrunjel verde presarat pe deasupra.

BAUTURA:
Feteasca Regala

SFAT
Se pot umple rosiile si cu orez sau carne.
FRIGARUI DE PESTE
INGREDIENTE:
300 g file de salau ,300 g file de somon ,10 feliute de dovlecel ,un ardei rosu ,o jumatate de portocala ,50 g ulei ,sare ,piper

MOD DE PREPARARE
Se spala fileul de peste, se taie in bucati si se rumeneste usor intr-o tigaie cu ulei incins. La fel se procedeaza si cu restul: feliile de dovlecel se prajesc usor, ardeiul se taie cuburi si se rumeneste, iar feliile de portocala se tin foarte putin in tigaie, atat cat sa-si schimbe culoarea.
Se asaza apoi pe betele de frigaruie cate o bucata de peste, alternandu-se cu dovlecelul, ardeiul, portocala si se pun pe gratarul incins.

BAUTURA:
Vin alb de buturuga

SFAT
Se servesc calde.
RULOURI DE MACROU
INGREDIENTE:
doi pesti (macrou) ,mustar ,cativa cartofi ,maioneza ,50 ml suc de portocale ,unt ,sare ,piper ,salata verde

MOD DE PREPARARE
Se prepara un sos din mustar, sare, piper si putina maioneza. Macroul se stropeste cu putin suc de portocale, se sareaza, se pune la mijloc sosul de mustar si se ruleaza. Se fixeaza ruladele cu scobitori.
Cartofii se curata si se pun la fiert in apa cu sare. Se scot si se piseaza, amestecandu-se cu putin unt topit. Piureul se potriveste de sare. Se asaza in farfurie alaturi de rulourile de macrou.

BAUTURA:
Traminer

SFAT
Se serveste cu salata verde.

Preparate din legume


CARTOFI CU SPANAC
INGREDIENTE:
un kg de cartofi ,doua linguri cu margarina ,o cutie cu spanac conservat ,sare, piper ,o ceapa ,doi catei de usturoi ,250 ml vin alb ,o legatura de patrunjel ,fasole rosie ,smantana

MOD DE PREPARARE
Cartofii se curata de coaja, se spala si se pun la fiert cu un praf de sare. Ceapa si usturoiul se curata, se toaca marunt si se calesc in margarina incinsa. Se stinge totul cu vin. Spanacul se scurge si se adauga peste compozitia de mai sus. Se sareaza si se pipereaza dupa gust.
Cartofii se scot, se lasa sa se raceasca, dupa care se scobesc si se umplu cu spanacul calit. Se asezoneaza cu boabe de fasole rosie si cu patrunjel verde tocat.

BAUTURA:
Feteasca Alba

SFAT
Se servesc cu smantana.
SUPA DE BROCCOLI
INGREDIENTE:
500 g broccoli ,3 cartofi ,100 g fasole boabe ,doi morcovi ,o ceapa ,piper ,sare ,100 g smantana

MOD DE PREPARARE
Se toarna intr-un vas 3 litri de apa rece. Se lasa sa se incalzeasca putin apa, iar intre timp se pregatesc buchetelele de broccoli. Cand apa e calduta se pun in oala broccolii, se lasa cateva minute, dupa care se adauga morcovii curatati, cartofii taiati pe jumatate, fasolea si ceapa intreaga. Se reduce focul, se acopera oala cu un capac si se lasa sa fiarba incet, timp de doua ore.
Se pastreaza deoparte fasolea si cateva bucatele de broccoli. Restul legumelor se pune intr-un vas si se paseaza bine cu mixerul, adaugandu-se sare si piper. Pasta se adauga in supa si se mai lasa 5 minute pe foc. La sfarsit, se adauga fasolea si bucatile de broccoli.

BAUTURA:
Tuica

SFAT
Se serveste cu smantana.
FAGOTTINI CU SOS TOMAT
INGREDIENTE:
un pachet de fagottini cu branza si busuioc ,doua cepe verzi ,un ardei gras ,4 rosii ,bulion ,sare ,piper ,busuioc ,ulei ,cascaval ras

MOD DE PREPARARE
Se pune la fiert o oala cu apa in care s-au adaugat si cateva picaturi de ulei. Cand apa da in clocot, se adauga fagottini si se lasa aproximativ 10 minute. Cand sunt fierte, se scurg de apa si se trec sub un jet de apa rece.
Intr-o tigaie se incinge putin ulei si se calesc ceapa tocata, ardeiul si rosiile descojite taiate cubulete. La sfarsit se adauga putin bulion, sare si piper dupa gust, precum si busuioc maruntit. Pe un platou se asaza fagottini, iar pe deasupra se toarna sosul tomat. Se serveste cat este cald.

BAUTURA:
Bere

SFAT
In functie de preferinte, se poate adauga deasupra cascaval ras.
VINETE PANE
INGREDIENTE:
doua vinete mari ,un ardei gras rosu ,150 g branza dulce de vaci ,50 g smantana ,doua oua ,100 g pesmet ,25 g faina ,ulei ,sare ,piper ,frunze de salata

MOD DE PREPARARE
Vinetele se curata de coaja si se taie rondele mai groase. Se pudreaza cu sare. Branza de vaci se amesteca si cu smantana, cu ardeiul tocat marunt, sarea si un pic de piper.
Rondelele de vinete se storc de zeama si fiecare dintre ele se trece pe rand prin faina, ou si pesmet. Se rumenesc pe ambele parti in uleiul incins. Dupa ce s-au prajit, se asaza doua felii de vinete pane, avand intre ele crema de ardei. Deasupra se mai pun un strat de crema si o felie de ardei.

BAUTURA:
Vin alb de buturuga

SFAT
Se servesc pe frunze de salata verde.

Preparate dulci


CLATITE CU BRANZA DULCE
INGREDIENTE:
3 oua ,300 g zahar ,un litru lapte ,faina cat cuprinde ,3-4 linguri cu ulei ,500 g branza dulce ,doua plicuri de zahar vanilinat ,125 g de unt ,dulceata ,ciocolata

MOD DE PREPARARE
Amestecam ouale cu 100 g zahar, adaugam laptele si faina cat cuprinde, ca sa iasa un aluat moale. La sfarsit adaugam uleiul. Important la aceasta reteta de clatite este faptul ca pe acestea le vom coace intr-o tigaie fara ulei. Dupa ce le-am copt, le asezam pe un platou.
Pentru umplutura se ia branza dulce, se amesteca impreuna cu 200 g zahar si cu un plic sau doua de zahar vanilinat. Cu aceasta compozitie umplem clatitele, le punem intr-un vas yena, turnam untul topit peste ele si le dam la cuptor, pentru o jumatate de ora, la foc potrivit.

BAUTURA:
Cappuccino

SFAT
Se pot umple si cu dulceata sau cu ciocolata.
DESERT BAVAREZ
INGREDIENTE:
doi litri suc de mere ,3 foi de gelatina ,doua albusuri ,180 g iaurt ,300 g ciocolata de menaj ,alune

MOD DE PREPARARE
Se pune gelatina la inmuiat in apa rece. Se bat albusurile spuma si se adauga treptat sucul de mere caldut. Se scurge gelatina, se dizolva in doi litri de apa fierbinte si se adauga in compozitie. Crema trebuie sa stea la rece aproximativ doua ore, dupa care se adauga iaurtul si apoi albusurile batute spuma tare. Se adauga ciocolata rasa si alune. Se poate servi in cupe sau puteti "construi" un turnulet. Se pune gelatina la inmuiat in apa rece. Se bat albusurile spuma si se adauga treptat sucul de mere caldut. Se scurge gelatina, se dizolva in doi litri de apa fierbinte si se adauga in compozitie. Crema trebuie sa stea la rece aproximativ doua ore, dupa care se adauga iaurtul si apoi albusurile batute spuma tare. Se adauga ciocolata rasa si alune. Se poate servi in cupe sau puteti "construi" un turnulet.

BAUTURA:
Busuioaca de Bohotin

SFAT
Se pot folosi si fructe (zmeura, caise, mure).
RULADA CU COCOS
INGREDIENTE:
200 ml lapte ,50 g cacao ,5 linguri cu zahar ,400-500 g biscuiti de cacao ,mirodenii Crema ,un pachet de unt ,100 g nuca de cocos ,5 linguri cu zahar pudra

MOD DE PREPARARE
Se fierbe laptele cu cacaua si zaharul. Se adauga biscuitii pisati si mirodeniile. Se lasa la racit. Se intinde compozitia pe foaie de celofan. Se freaca untul spuma cu zaharul si cocosul. Se intinde crema peste blatul de biscuiti. Se ruleaza si se lasa rulada la rece.

BAUTURA:
Ceai verde

SFAT
In compozitie se pot adauga si stafide.
SALATA DELICIU
INGREDIENTE:
2-3 mere ,2-3 pere ,doua portocale ,3-4 mandarine ,2-3 kiwi ,o banana ,o conserva cu ananas ,zahar ,o cescuta cu rom ,doua linguri cu vin alb ,frisca ,ciocolata topita ,pepene galben

MOD DE PREPARARE
Merele se spala si se curata de coaja si de seminte. La fel se procedeaza si cu perele, portocalele, mandarinele, banana si kiwi. Toate se taie in cubulete sau felii, se presara cu 3-4 linguri cu zahar si se stropesc cu rom. La acestea se adauga cateva felii de ananas din compot, taiate bucati, precum si sucul de la ananas si se stropesc cu putin vin. Se potriveste de dulce, dupa gust si se serveste foarte rece dintr-un pepene galben.

BAUTURA:
Kagor

SFAT
Se servesc si cu frisca sau ciocolata topita.
Citeşte mai multe despre:   sare,   ciocolata,   bautura,   căteva,   rece,   zahăr,   ulei,   piper,   verde,   ceapa,   ardei,   linguri,   lasa,   ingrediente,   sfat,   taie,   curata,   spala,   serveste,   fiert,   marunt,   preparare,   adauga

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Observator lansează campania Eroul meu de acasă

Observator lansează campania Eroul meu de acasă
Poveștile eroilor din prima linie au fost în atenția tuturor în ultima perioadă. S-a vorbit mult despre cei în halate albe, albastre, în uniforme sau echipament de protecție. Mulți dintre ei nu și-au mai...

Radu Tudor, despre jurnaliștii CNN arestați în timp ce transmiteau din Minneapolis: Sper ca libertatea presei să fie garantată

Radu Tudor, despre jurnaliștii CNN arestați în timp ce transmiteau din Minneapolis: Sper ca libertatea presei să fie garantată
Jurnalistul Radu Tudor a declarat că imaginile cu jurnaliștii CNN încătușați în timp ce transmiteau în direct din Minneapolis sunt îngrijorătoare. „Sunt îngrijorătoare imaginile, mai ales că...

Duminicã, 31 mai, de la 10:00, Antena 1 difuzeazã o ediţie-eveniment Gaşca Zurli, prezentatã de Mirela Retegan

Duminicã, 31 mai, de la 10:00, Antena 1 difuzeazã o ediţie-eveniment Gaşca Zurli, prezentatã de Mirela Retegan
Galerie Foto Duminicã, în weekendul special dedicat Zilei Copilului, de la ora 10:00, Antena 1 aduce spiritul Zurli în casele românilor într-o ediţie-eveniment prezentatã de Mirela Retegan. Cum limitãrile impuse de starea de...

Sâmbãtã, de la 20:00, pe Antena 1, Juraţii iUmor aleg ultimul finalist al show-ului

Sâmbãtã, de la 20:00, pe Antena 1, Juraţii iUmor aleg ultimul finalist al show-ului
Galerie Foto Cea mai îndrăgită emisiune de umor din România se apropie de finalul celui de-al optulea sezon, iar înainte de marea finalã, difuzatã pe 6 iunie, de la 20:00, la Antena 1, juraţii vor alege ultimul finalist în...

Marele Bazar din Istanbul se pregătește să își redeschidă porțile

Marele Bazar din Istanbul se pregătește să își redeschidă porțile
Marele Bazar din Istanbul se pregătește de redeschidere. Acesta a fost închis pe 23 martie din cauza pandemiei de coronavirus, transmite AFP. Este una dintre cele mai mari piețe acoperite din lume,...

Cazinourile din Las Vegas se vor redeschide treptat din 4 iunie

Cazinourile din Las Vegas se vor redeschide treptat din 4 iunie
Cazinourile din Las Vegas se vor redeschide treptat de săptămâna viitoare, cu respectarea măsurilor sanitare. Acestea au fost închisă în luna martie din cauza pandemiei de coronavirus, transmite...

O actriță premiată cu Oscar a fost diagnosticată cu COVID-19

O actriță premiată cu Oscar a fost diagnosticată cu COVID-19
Actorii francezi Marion Cotillard şi Guillaume Canet au fost diagnosticaţi cu COVID-19. Cotillard a mai trecut o dată printr-o pandemie, însă pe marele ecran, în filmul „Contagion”. Actriţa Marion Cotillard...

Cum „dresăm” pantofii care ne strâng

Cum „dresăm” pantofii care ne strâng
Vânzătorii de încălțăminte din piele știu câteva trucuri pentru pantofii prea mici. Încălțămintea confecționată din piele este ușor de remodelat pe propriul picior, cu ajutorul câtorva intervenții...

Un Margaux vechi de 65 de ani, din meniul legendarului tren Orient Expres, în licitație la București

Un Margaux vechi de 65 de ani, din meniul legendarului tren Orient Expres, în licitație la București
Galerie Foto Din cele peste 200 de loturi de vin ale Licitației de Vară din 28 mai, poate cel mai special și mai neașteptat este un vin roșu de Margaux ce a făcut parte din meniul trenului transcontinental Orient Expres, unul...

Plajele se redeschid pentru turismul estival

Plajele se redeschid pentru turismul estival
Galerie Foto Una dintre destinațiile turistice preferate de europeni, Grecia, a deschis deja peste 500 de plaje, săptămâna trecută. Italia, Cipru și Turcia și-au anunțat, la rândul lor, redeschiderea. La fel și vecinii...

Ne putem organiza singuri excursiile. Circuite individuale sau în familie, pe urmele cetăților medievale

Ne putem organiza singuri excursiile. Circuite individuale sau în familie, pe urmele cetăților medievale
Galerie Foto Călătoriile încep să se reia, timid, cu noi reguli care trebuie să fie respectate, în întreaga lume. Chiar dacă nu am ieșit decât parțial din perioada de restricții, deja putem face drumeții, respectând un...

Premierele revin la TVR 1

Premierele revin la TVR 1
Galerie Foto Din luna mai, revin pe micul ecran programe consacrate ale TVR 1. De asemenea, noi proiecte pentru telespectatori debutează în această perioadă. Documentarul „România construită”, producţie TVR în premieră,...

O fostă finalistă neo-zeelandeză la Miss Univers a murit. Avea 23 de ani

O fostă finalistă neo-zeelandeză la Miss Univers a murit. Avea 23 de ani
Amber-Lee Friis, o finalistă a concursului Miss Univers din Noua Zeelandă, a murit subit. Avea 23 de ani. Poliția din această țară a confirmat apelul de urgență din 18 mai. Cauza...

Decizie radicală. Cum poți să pierzi accesul la Netflix chiar dacă ai plătit abonamentul

Decizie radicală. Cum poți să pierzi accesul la Netflix chiar dacă ai plătit abonamentul
Netflix va începe să întrebe utilizatorii inactivi dacă doresc să îşi păstreze calitatea de membri, iar dacă nu primeşte răspuns, compania va anula automat serviciul. Decizia a fost luată pentru ca oamenii s
Serviciul de email marketing furnizat de