x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Caiet de retete

Caiet de retete

21 Sep 2005   •   00:00

Preparate din carne


PUI CU CARTOFI PRAJITI
INGREDIENTE:
500 g carne de pui ,400 g cartofi ,400 g varza alba ,2-3 morcovi ,250 g maioneza ,250 ml ulei ,sare ,smantana ,doi catei de usturoi

MOD DE PREPARARE
Carnea se dezoseaza, se portioneaza, se spala, se rumeneste in ulei si se lasa la racit.
Cartofii se curata, se spala, se taie si se prajesc in ulei. Varza alba se taie fideluta, iar morcovii, dupa ce au fost curatati, se dau pe razatoarea fina. Se amesteca aceste ingrediente cu maioneza si se sareaza. Se serveste carnea de pui alaturi de amestecul de legume cu maioneza.

BAUTURA:
Sauvignon

SFAT
Dupa preferinta, se poate inlocui maioneza cu smantana si putin usturoi.
FICAT CA LA SIGHET
INGREDIENTE:
700 g ficat de porc ,50 ml ulei ,200 g piersici din compot ,150 g maioneza ,50 g cascaval ,sare ,piper ,500 g cartofi ,200 g mazare conservata ,2-3 morcovi ,50 g unt ,patrunjel verde

MOD DE PREPARARE
Ficatul, dupa ce a fost curatat si spalat, se portioneaza cam doua felii pentru o portie.
Cartofii curatati, spalati si taiati cuburi mai mari, se fierb in apa cu sare. Separat se pregateste un vas cu unt in care vom inabusi morcovii curatati, spalati si taiati cuburi impreuna cu mazarea, piperul si un praf de sare.
Ficatul portionat se inabusa in ulei si se asaza apoi intr-un vas de yena. Pe fiecare felie de ficat se asaza cate o feliuta de piersica, iar peste ele se pun maioneza si cascavalul ras. Se introduce vasul in cuptorul incins, pentru 5-10 minute. Se serveste cald, cu garnitura de legume.

BAUTURA:
Vin rosu de buturuga

SFAT
Se orneaza cu patrunjel verde.
CIORBA À LA GREC
INGREDIENTE:
un kg pui ,2,5 l apa ,200 g morcovi ,200 g albitura ,100 g telina ,200 g ceapa ,100 g orez ,250 g smantana ,50 g faina ,3 galbenusuri ,100 ml ulei ,sare de lamaie ,sare ,o legatura de marar ,o legatura de patrunjel

MOD DE PREPARARE
Puiul se portioneaza, se spala si se pune la fiert in apa cu sare. Dupa ce a dat in clocot, se ia spuma. Zarzavaturile se curata, se spala, se taie cuburi si se inabusa in ulei cu putina apa. Ceapa se curata, se spala, se toaca marunt si se pune la fiert in apa cu sare, dupa care se adauga impreuna cu zarzavatul inabusit peste pui. Puiul fiert se scoate, se dezoseaza si se taie cuburi, apoi se adauga in supa orezul fiert si carnea maruntita.
Se drege cu galbenusuri batute bine impreuna cu smantana, faina si putina zeama de la supa. Se adauga dupa gust sare si sare de lamaie.

BAUTURA:
Tuica

SFAT
Se serveste cu verdeata tocata marunt.
ANTRICOT DE VITA CU LEGUME
INGREDIENTE:
800 g antricot de vita ,300 g ciuperci ,5-6 rosii ,150 g mazare ,150 g fasole verde ,doua cepe ,500 ml supa de oase ,900 g cartofi ,patrunjel ,boia dulce ,piper macinat ,sare ,doua linguri cu faina ,doua linguri cu unt ,doua linguri cu vin

MOD DE PREPARARE
Antricotul se imparte in felii, se curata de piele si se spala, apoi se bate si se sareaza. Ciupercile se spala si se taie felii. Rosiile, curatate si ele de pielite si de seminte, se taie rondele. Cepele se toaca marunt, iar cartofii, dupa ce au fost curatati, spalati si taiati cuburi, se fierb in apa cu sare.
Carnea se trece prin faina si se inabusa in ulei cu putina supa de oase. In alt vas se inabusa ceapa in ulei incins, in care s-a pus si putina supa de oase, dupa care adaugati faina dizolvata in apa, boiaua si restul de supa. Se fierbe totul si se adauga peste carne. Peste carnea aproape fiarta se pun ciupercile, mazarea, rosiile inabusite in unt impreuna cu sarea, piperul si vinul. Se mai fierbe inca 10 minute. Se serveste antricotul cald cu garnitura de legume.

BAUTURA:
Pinot Noir

SFAT
Se orneaza cu patrunjel verde.

Preparate din peste


SALATA DE PESTE CU TELEMEA
INGREDIENTE:
300 g peste sarat ,250 g telemea ,3-4 rosii ,doua cepe ,o salata verde ,5-6 ridichi ,50 ml ulei ,o legatura de marar ,o legatura de patrunjel ,50 ml otet ,100 ml lapte ,cimbru ,sare ,piper ,zeama de lamaie

MOD DE PREPARARE
Pestele sarat, de preferat chilca sau hamsii, se pune la desarat cateva ore in apa rece si apoi in lapte. Dupa ce a mai pierdut din sare, se curata, i se taie capul, coada si aripioarele si se eviscereaza. Pregatit astfel, pestele se asaza pe un platou.
Salata verde, spalata si scursa, se taie fideluta si se asaza de jur-imprejurul pestelui. Rosiile spalate se taie felioare, iar ridichiile rondele se asaza apoi peste salata verde.
Se face un sos vinegreta din untdelemn, otet, cimbru, sare, piper, marar si patrunjel tocate marunt. Acest sos se toarna peste legume. Deasupra se asaza branza taiata felii si ceapa taiata rondele.

BAUTURA:
Chardonnay

SFAT
Dupa preferinta, se poate inlocui otetul cu zeama de lamaie.
BORS DIN CAP DE CRAP
INGREDIENTE:
un kg capete de crap ,doi morcovi ,doi ardei grasi ,doua cepe ,4-5 rosii ,patrunjel radacina ,50 g orez ,un fir de praz ,un litru bors ,leustean ,sare ,piper ,smantana ,un galbenus

MOD DE PREPARARE
Ceapa si prazul, curatate si spalate, se toaca marunt si se pun intr-o oala. Se adauga ardeiul gras taiat fideluta, morcovii si albitura rase, precum si orezul ales si spalat. Oala, in care s-au pus 1,5 l apa rece si sare, se pune la fiert.
Cand legumele sunt pe jumatate fierte, se adauga capetele de crap curatate (dupa ce au fost scoase osul amar si branhiile), rosiile tocate marunt, piperul si borsul fiert separat. Se fierbe 15 minute, dupa care se ia de pe foc si se adauga leusteanul taiat marunt.

BAUTURA:
Feteasca Alba

SFAT
Borsul poate fi dres cu galbenus sau cu smantana.
CRAP IALOMITEAN
INGREDIENTE:
600 g peste ,un kg rosii ,4-5 cepe ,100 ml ulei ,doua linguri cu faina ,50 ml vin rosu ,cimbru ,boia dulce ,sare ,piper ,patrunjel

MOD DE PREPARARE
Pestele curatat se spala si se portioneaza. Se pune un praf de sare si se lasa jumatate de ora.
Ceapa curatata si taiata marunt se inabusa in ulei. Cand incepe sa se coloreze, se adauga pestele, apoi cimbrul, faina, boiaua, piperul si rosiile curatate de pielite si seminte si taiate cubulete. Vasul acoperit cu capac se lasa la foc domol pana cand zeama scade. Spre sfarsit se adauga vinul. Se ia de pe foc si se adauga patrunjel verde tocat.

BAUTURA:
Feteasca Regala

SFAT
Se poate servi cald sau rece.
RULOURI DE PESTE CU STAFIDE
INGREDIENTE:
4 fileuri de peste afumat ,cateva fileuri de ansoa ,50 g stafide ,4 oua ,50 ml ulei ,100 g cascaval ,o lamaie ,100 g maioneza ,10 g mustar ,salata verde ,sare ,piper macinat ,sos de hrean

MOD DE PREPARARE
Ouale se fierb in apa cu sare, iar dupa ce au fiert, doua dintre ele se taie sferturi, iar celelalte se toaca marunt. Se pregateste o umplutura din stafide, fileul de ansoa taiat marunt, ouale tocate, cascavalul ras, maioneza, mustarul, uleiul, zeama de lamaie, piperul macinat si sarea.
Cu aceasta umplutura se ung fileurile de peste afumat, se ruleaza si se asaza pe frunze de salata verde, alaturi de sferturile de ou.

BAUTURA:
Pinot Gris

SFAT
Se serveste cu sos de hrean.

Preparate din legume


CIORBA DE VARZA ACRA
INGREDIENTE:
un kg varza acra ,3 cepe ,un morcov ,o telina mica ,50 g bulion ,50 ml ulei ,doua linguri cu faina ,25 g unt ,sare ,piper ,smantana

MOD DE PREPARARE
Varza acra se spala si se taie fasii subtiri. Cepele, morcovul si telina se curata, se spala, se taie marunt si se calesc in putin ulei incins. Dupa ce s-au inmuiat, se adauga bulionul, varza taiata si bine scursa de zeama. Se calesc impreuna, adaugand si putina apa calda daca este nevoie. Dupa ce varza s-a inmuiat, se adauga 1,5 litri de apa clocotita si se mai fierbe 20-25 de minute. Peste amestecul de varza se pune un sos preparat din faina calita in unt.
Se potriveste de sare, se mai adauga piper dupa gust si se mai lasa sa dea in cateva clocote. Daca nu este suficient de acra, se mai poate adauga zeama de varza fiarta insa separat.

BAUTURA:
Tuica

SFAT
Se serveste calda, cu smantana.
SALATA DE MORCOVI CU MERE
INGREDIENTE:
6 morcovi ,6 mere ,doua bocane mici cu iaurt ,4 lingurite cu ulei ,sare ,zeama de lamaie ,cascaval

MOD DE PREPARARE
Se amesteca iaurtul cu uleiul si se adauga putina sare. Morcovii si merele se spala, se curata si se dau pe razatoarea mare, dupa care se amesteca impreuna cu iaurtul si cu zeama de lamaie. Se imparte cantitatea de salata in patru cupe. Inainte de a le servi se introduc putin la frigider.

BAUTURA:
Se poate servi cu felii de cascaval.

SFAT
Gin
PATEURI CU PARMEZAN SI CEAPA
INGREDIENTE:
400 g aluat pentru pateuri ,200 g parmezan ,3 oua ,doua cepe ,un ardei gras ,sare ,piper ,50 ml ulei

MOD DE PREPARARE
Parmezanul se da pe razatoare. Cepele si ardeiul se curata, se spala, se toaca marunt si se calesc intr-un vas cu putin ulei. Dupa ce s-au inmuiat putin, se adauga parmezanul ras si se continua fierberea pana cand scade zeama. Vasul se ia de pe foc si se lasa la racit, dupa care se adauga doua oua, sare si piper si se amesteca totul bine.
Se ia aluatul, se taie rondele cu un pahar. In mijlocul fiecarei rondele se asaza umplutura cu parmezan, ceapa si ardei, se acopera cu alta rondea de aluat. Oul ramas se bate bine, fiecare pateu se unge cu ou si se asaza in tava. Se coace in cuptorul incins.

BAUTURA:
Vodca

SFAT
In loc de parmezan, pateurile se pot umple cu carne tocata sau cu ciuperci.
SALATA DE ARDEI
INGREDIENTE:
doi gogosari ,doi ardei galbeni ,doi ardei rosii ,doi ardei capia ,un praz ,o ceapa ,o legatura de patrunjel ,sare ,piper ,100 g parmezan ras ,maioneza ,doi catei de usturoi

MOD DE PREPARARE
Legumele se curata si se spala bine. Ardeii se taie fasii lungi, prazul se taie rondele, iar ceapa, solzisori.
Se amesteca totul si se asaza intr-o salatiera. Se adauga patrunjelul verde tocat si parmezanul ras.

BAUTURA:
Palinca

SFAT
Dupa preferinta se pot adauga maioneza si putin usturoi.

Preparate dulci


PRAJITURA CU PRUNE
INGREDIENTE:
un kg de prune ,doua linguri cu smantana ,doua oua ,100 g zahar ,un praf de scortisoara Aluatul ,300 g zahar ,150 g unt ,3 galbenusuri ,300 g faina

MOD DE PREPARARE
Prunele se spala si se curata de samburi si de pielite, se presara putin zahar si scortisoara pisata si se lasa sa stea cateva ore. Intre timp se face un aluat din faina, zahar, galbenusuri si unt. Se framanta bine, se intinde o foaie de grosimea unui deget si se asaza in tava unsa cu ulei si tapetata cu faina. Peste coca se asaza prunele scurse.
Deasupra prunelor se toarna o compozitie formata din smantana, doua galbenusuri, zahar si doua albusuri batute spuma. Prajitura se coace la foc potrivit, in cuptorul preincalzit.

BAUTURA:
Grasa de Cotnari

SFAT
Se pudreaza cu zahar vanilinat.
MERE UMPLUTE
INGREDIENTE:
4 mere mari ,150 g ananas din compot ,50 g stafide ,150 g cascaval ,50 g alune ,100 g caise din compot ,frisca

MOD DE PREPARARE
Se aleg mere mari si frumoase, se spala si se introduc in cuptor pentru trei minute. Se scot apoi, se decupeaza capacul si se scoate mijlocul cu o lingurita. Pulpa de mar se toaca marunt.
Cascavalul se taie cubulete, ananasul si caisele din compot de asemenea. Se amesteca ananasul, caisele si cascavalul impreuna cu stafidele, alunele si pulpa de mar tocate. Cu aceasta compozitie se umplu merele, dupa care se introduc pentru alte cinci minute in cuptorul incins.

BAUTURA:
Suc de mere

SFAT
Se pot servi si cu frisca.
CLATITE CU BRANZA DULCE
INGREDIENTE:
3 oua ,300 g zahar ,un litru lapte ,faina cat cuprinde ,3-4 linguri cu ulei ,500 g branza dulce ,doua plicuri de zahar vanilinat ,125 g de unt ,dulceata ,ciocolata

MOD DE PREPARARE
Amestecam ouale cu 100 g zahar, adaugam laptele si faina cat cuprinde, ca sa iasa un aluat moale. La sfarsit adaugam uleiul. Important la aceasta reteta de clatite este faptul ca pe acestea le vom coace intr-o tigaie fara ulei. Dupa ce le-am copt, le asezam pe un platou.
Pentru umplutura se ia branza dulce, se amesteca impreuna cu 200 g zahar si cu un plic sau doua de zahar vanilinat. Cu aceasta compozitie umplem clatitele, le punem intr-un vas yena, turnam untul topit peste ele si le dam la cuptor, pentru o jumatate de ora, la foc potrivit.

BAUTURA:
Se pot umple si cu dulceata sau cu ciocolata.

SFAT
Cappuccino
FURSECURI COLORATE
INGREDIENTE:
4 oua ,200 g unt ,un praf de copt ,zeama de lamaie ,6 linguri cu zahar ,200 g faina ,zahar vanilinat ,o lingura cu cacao ,doua linguri cu zahar tos ,topping de ciocolata

MOD DE PREPARARE
Ouale se amesteca impreuna cu untul pana devin o pasta. In aceasta pasta se adauga zaharul, praful de copt stins cu zeama de lamaie, zaharul vanilinat si faina. Toate ingredientele se amesteca, iar compozitia obtinuta se imparte in doua. Jumatate ramane la culoarea initiala, iar in cealalta jumatate se adauga o lingura cu cacao. Din fiecare compozitie se fac fursecuri folosind lingurita sau un cornet special. Fursecurile se asaza in tava tapetata cu putina faina, iar deasupra lor se presara zahar tos. Se coc la foc iute.

BAUTURA:
Busuioaca de Bohotin

SFAT
Se pot orna si cu topping de ciocolata.
×