x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Caiet de retete

Caiet de retete

27 Dec 2006   •   00:00

PREPARATE DIN CARNE

FRIPTURA DE VITEL CU CAISE
Ingrediente: 600 g carne de vitel, 150 g carne tocata, 60 g caise uscate, o ceapa, rozmarin, salvie, ulei de masline, unt, 100 ml vin alb, sare, piper, caise proaspete
1 Caisele uscate se asaza intr-un vas, se toarna peste ele vinul si se lasa la inmuiat timp de cateva ore.
2 Ceapa se curata, se spala si se toaca marunt. Apoi se amesteca impreuna cu carnea tocata. Se sareaza si se pipereaza dupa gust, apoi se adauga putin ulei si caisele taiate in jumatati.
3 Se ia bucata de carne de vitel, se spala si se lasa la scurs pe un servet absorbant. Se freaca bine cu sare, se taie in forma de buzunar si se umple cu amestecul de carne tocata.
4 Carnea se leaga si se asaza intr-o tava. Deasupra se pun bucati de unt, crengute de rozmarin si salvie.
5 Se coace in cuptor, stropindu-se din cand in cand cu vinul in care au stat caisele.
Sfat: In loc de caise uscate se pot folosi caise proaspete. Bautura: Aglianico del Vulture
TORTIGLIONI CU FICAT DE PUI
Ingrediente: doua cepe, 3 felii de costita (bacon), un pachet cu ficat de pui (aproximativ 0,5 kg), o lingura de faina, o cana de supa, doua linguri de smantana, un pachet cu tortiglioni, ulei de masline, unt, sare
1 Ceapa se curata si se toaca marunt. Costita se taie in fasii si apoi in cubulete. Intr-o oala se pune putin ulei de masline si, cand s-a incins, se adauga ceapa si costita.
2 Separat, in alta oala se topeste untul si se prajeste ficatul de pui dupa ce a fost tinut cateva minute intr-un vas cu apa rece si sare.
3 Dupa ce s-a prajit ficatul pe ambele parti, se adauga ceapa, costita si o lingura de faina. Se amesteca bine, ca sa nu se prinda, dupa care se pune o cana de supa si se lasa sa fiarba in continuare.
4 Cand e aproape gata se adauga doua linguri de smantana si se mai da intr-un clocot.
5 Intre timp, se fierb pastele tortiglioni intr-o oala cu apa si sare. Cand sunt gata se servesc alaturi de mancarea de ficat si legume.
Sfat: In loc de tortiglioni se pot folosi si alte feluri de paste. Bautura: Bere rece
ARDEI UMPLUT
Ingrediente: 8 ardei medii, o jumatate de ceasca de ulei de masline, o ceapa, 500 g carne de porc tocata, un catel de usturoi, o jumatate de ceasca de orez, doua cesti de sos de rosii, sare, piper, faina
1 Ceapa se curata, se spala si se toaca marunt. Intr-o tigaie se incinge ulei de masline si se calesc ceapa si carnea tocata.
2 In acest timp se curata si se spala orezul, apoi se fierbe pe jumatate. In tigaie se adauga peste carne usturoiul tocat foarte fin, sarea, piperul, orezul pe jumatate fiert si o ceasca de sos de rosii.
3 Ardeii se spala, se scobesc in interior si se curata de seminte si vinisoare. Apoi se umplu cu amestecul preparat anterior, iar la sfarsit li se pune capacelul. Ardeii se asaza intr-o cratita mai larga la gura.
4 Se face un sos dintr-o ceasca de sos de rosii, diluata cu apa si ulei de masline. Se condimenteaza dupa preferinta. Sosul se toarna peste ardei si se lasa cratita in cuptor pana cand scade sosul.
Sfat: Capacelul poate fi inlocuit cu un praf de faina. Bautura: Refosk
KUGALIS
Ingrediente: 500 g bacon, o legatura de ceapa verde, ulei, doua oua, doua kilograme de cartofi, doua lingurite de sare, piper, smantana, patrunjel verde
1 Baconul se taie in fasii subtiri. Intr-o tigaie se incinge ulei de floarea-soarelui si se rumeneste baconul. Ceapa se curata, se spala si se toaca marunt. Se pune apoi peste bacon. Cand ceapa devine aurie se ia tigaia de pe foc.
2 In acelasi timp se curata cartofii, se spala si se dau pe razatoare. Se sareaza, se lasa un pic deoparte, apoi se storc de zeama.
3 Ouale se bat, se toarna peste cartofi si se amesteca foarte bine. Se adauga baconul si ceapa, apoi se condimenteaza dupa gust cu sare si piper.
4 Compozitia se pune intr-o tava si se da la cuptor pentru o ora. Se serveste, cat este calda, cu smantana.
Sfat: Deasupra se poate presara patrunjel verde tocat. Bautura: Votca

PREPARATE DIN PESTE

COD NORDIC
Ingrediente: doua kilograme de cod, o lamaie, 100 g unt, 200 g pesmet, o lingura de faina, o lingura de ulei, otet sau suc de lamaie, nucsoara, sare, piper, cartofi natur, o legatura de patrunjel
1 Pestele se curata, se spala, se dezoseaza, se fileteaza si se sareaza. Apoi se da prin piper, nucsoara si pesmet. Se asaza intr-o tava unsa cu unt, se orneaza cu felii de lamaie si se lasa in cuptor pana cand capata o culoare aurie.
2 Separat, intr-o tigaie, se pune untul si, cand s-a topit, se adauga treptat uleiul, faina in ploaie, un praf de sare si se lasa la calit. Se amesteca din cand in cand ca sa nu se prinda.
3 Se toarna o ceasca de apa calda. Se sareaza, se pipereaza si se pune un pic de otet sau suc de lamaie.
4 Cand pestele este gata, se scoate din tava, se asaza pe un platou, se stropeste cu sos si se serveste cald.
Sfat: Ca garnitura se potrivesc cartofii natur, cu unt si patrunjel. Bautura: Glogg
MIDII IN STIL LUXEMBURGHEZ
Ingrediente: un kg midii, doua legaturi de praz, o ceapa, un morcov, 5 capatani de usturoi, 500 ml vin alb, 150 g unt, sare si piper, tarhon, cimbru, o legatura de patrunjel, o legatura de marar
1 Prazul se curata, se spala si se taie in rondele. Ceapa si morcovul se curata, se spala si se taie fin.
2 Intr-o cratita se pun la incins 50 g unt, se prajeste usor ceapa si se adauga morcovul si prazul.
3 Se amesteca, se presara cimbrul si tarhonul si se lasa la foc mic. Se adauga un sfert de litru de vin si se lasa sa fiarba.
4 Se zdrobeste usturoiul si apoi se amesteca bine cu cele 100 g unt ramase. Se adauga putin piper macinat.
5 Se pune o cratita pe foc, se asaza midiile si se toarna restul de vin. Se acopera si se amesteca la fiecare doua minute.
6 Dupa ce se desfac midiile, se amesteca impreuna cu sosul obtinut din legume. Se presara patrunjel proaspat, tocat si se serveste imediat.
Sfat: Patrunjelul poate fi inlocuit cu marar. Bautura: Riesling
PESTE COPT CU IERBURI AROMATE
Ingrediente: doua bucati de file de peste, 250 ml suc de rosii, doua linguri de ulei cu wesson, busuioc, marar, un sfert de cana de apa, sare, piper, legume gratinate
1 Fileurile de peste se spala, se ung cu sare si piper, apoi se asaza intr-o tava.
2 Intr-un vas se amesteca sucul de rosii impreuna cu uleiul de wesson, apa, busuiocul si mararul proaspat tocat. Se sareaza si se pipereaza dupa gust.
3 Se pune vasul pe foc si se lasa sosul sa fiarba timp de cinci minute, amestecand din cand in cand.
4 Cat este inca fierbinte se toarna peste pestele din tava. Se coace in cuptor timp de o jumatate de ora, stropindu-l cu sos din cand in cand.
Sfat: Se serveste cu legume gratinate. Bautura: Vinho Verde
CRAP PRAJIT
Ingrediente: un crap, o ceasca de ulei, o lamaie, doua linguri de faina, patrunjel verde, sare
1 Crapul se curata, se spala si se taie in bucati potrivit de mari.
2 Bucatile de peste se dau prin faina si sare si se prajesc intr-o tigaie cu ulei incins. Se asaza apoi pe un servet absorbant pentru a se elimina surplusul de grasime.
3 Uleiul in care s-a prajit pestele se scurge, prin sita, intr-un castron.
4 Se mai adauga inca doua linguri de ulei, patrunjel tocat, zeama de lamaie si se bate cu furculita pana cand se omogenizeaza. Apoi se toarna peste peste.
5 Se recomanda ca acest fel de mancare sa se prepare cu cateva ore inainte de a-l servi la masa, astfel incat pestele sa stea in sos sa se patrunda.
Sfat: Crapul se serveste ornat cu felii de lamaie. Bautura: Ouzo

PREPARATE DIN LEGUME

SUPA DE CIUPERCI
Ingrediente: un litru de apa, 500 g smantana, 300 g cartofi, 100 g ciuperci proaspete, o ceapa, 60 g unt, o lingura cu faina, sare, o foaie de dafin, chimen, o legatura de marar, doua-trei oua, ciuperci uscate
1 Cartofii se curata, se spala, se taie in cubulete si se pun la fiert in apa cu sare impreuna cu o ceapa tocata marunt.
2 Ciupercile se curata, se spala in mai multe ape, se taie in feliute. Intr-un vas se incinge untul, se adauga ciupercile, se presara sare si chimen si se lasa sa se inabuse.
3 Mararul se curata, se spala si se toaca marunt.
4 Cand cartofii sunt aproape fierti, se adauga smantana amestecata cu faina, foia de dafin, ciupercile inabusite si mararul tocat.
5 La sfarsit se pun in supa ouale batute cu un praf de sare, se lasa sa dea cateva clocote, apoi se ia oala de pe foc.
Sfat: Ciupercile proaspete se pot inlocui cu ciuperci uscate. Bautura: Bere
SUPA DE VARZA CU CIUPERCI
Ingrediente: 500 g varza murata, o cana de ciuperci, 500 g rosii, doua-trei lamai verzi, o lingura de faina, doua linguri de ulei, sare, piper, marar
1 Varza murata se spala in apa rece pentru a indeparta sarea, apoi se toaca fideluta, se stoarce si se pune la fiert in apa pentru o jumatate de ora.
2 Ciupercile se spala, se curata si se fierb, dupa care se pun peste varza. In acelasi timp se adauga sucul lamailor verzi. Se lasa in continuare la fiert, iar dupa 15 minute se pun rosiile descojite si tocate marunt.
3 Separat, intr-o tigaie se prepara un sos dintr-o lingura de faina si doua linguri de ulei. Se lasa la inabusit pana cand isi schimba culoarea, apoi se subtiaza cu apa si se toarna in supa.
4 Se amesteca foarte bine si se mai lasa sa fiarba inca zece minute. Se sareaza si se pipereaza dupa gust.
Sfat: Se poate presara marar tocat. Bautura: Silvovica
VINETE PANÉ CONDIMENTATE
Ingrediente: doua vinete, 1/2 lingurita de boabe de coriandru, o lingurita de paprica (boia), 1/2 lingurita de piper rosu de Cayenne, 100 g faina, 150 ml bere, 15 g praf de copt, un galbenus, ulei pentru prajit, sare grunjoasa, sare fina
1 Se amesteca bine, intr-un castron, faina, praful de copt, berea, galbenusul, sarea fina si putina apa. Se acopera vasul cu folie de plastic si se da pentru cel putin o ora la frigider.
2 Vinetele se spala, se indeparteaza extremitatile si se taie in rondele groase de 3 mm. Se pudreaza cu sare grunjoasa si se lasa sa se scurga 15 minute. Apoi se zvanta pe hartie absorbanta, se presara peste ele condimentele si se asaza una peste alta, doua cate doua.
3 Uleiul se incinge intr-o tigaie, vinetele se dau prin compozitia obtinuta la inceput si se prajesc un minut pe fiecare parte.
4 Se lasa sa se scurga pe hartie absorbanta si apoi se sareaza din nou.
5 Vinetele se servesc calde, cu un sos de menta obtinut din 200 g iaurt, 50 g menta proaspata taiata marunt, un varf de cutit de chimen macinat si zeama unei jumatati de lamaie.
Sfat: Se pot servi si cu un alt fel de sos. Bautura: Bordeaux
SUPA DE SFECLA CU CIUPERCI
Ingrediente: doua sfecle rosii, un morcov, o ceapa, 5 ciuperci, doua foi de dafin, doi litri de apa, 4 linguri de smantana sau iaurt, o jumatate de cana de suc fermentat de sfecla sau zeama de lamaie, sare, piper, crutoane
1 Sfecla se spala, se fierbe, se curata de coaja, apoi se da pe razatoarea mica.
2 Morcovul se curata si se da pe razatoare, iar ceapa se toaca marunt.
3 Ciupercile se curata, se spala in apa rece si se fierb timp de 15-20 de minute. Apoi se taie in rondele subtiri si se lasa din nou in apa. Se adauga morcovii, ceapa si mirodeniile si se mai lasa la fiert timp de 20 de minute la foc mic.
4 Se pun sfecla, sarea, piperul, sucul de sfecla sau zeama de lamaie, dupa gust, si se amesteca bine. Inainte de servire se adauga iaurt sau smantana.
5 Cand supa se serveste in Ajunul Craciunului, in loc de smantana sau iaurt, se pune ulei vegetal. Se serveste cu cartofi fierbinti sau paine neagra.
Sfat: Se poate servi cu crutoane. Bautura: Kvass

PREPARATE DULCI

TRUFE DE CIOCOLATA
Ingrediente: 450 g ciocolata cu lapte, 450 g frisca din congelator, o lingura de rom, migdale, zmeura, Irish Cream, pentru ornat - fulgi de ciocolata, de cocos, cacao
1Ciocolata se taie in cubulete si se pune la topit la bain-marie. Se amesteca incontinuu pana cand devine lichida, avand grija insa sa nu se lase prea mult pe foc.
2 Se adauga frisca foarte rece si aromele (rom, migdale, zmeura Irish Cream). Se amesteca foarte bine cu mixerul sau blenderul, se asaza crema intr-un vas si se lasa sa se raceasca in frigider peste noapte.
3 A doua zi se formeaza mingiute de marimea dorita si se rostogolesc foarte bine prin fulgi de ciocolata, cocos sau cacao.
4 Se asaza in forme speciale de muffin si apoi intr-o cutie frumos ornata.
Sfat: In loc de migdale se pot folosi alune sau nuci tocate. Bautura: Irish Cream
KATEIFI
Ingrediente: 400 g aluat Kateifi (cataif), 150-200 g migdale pisate sau fistic, 4 lingurite de zahar pudra, 4 cani de zahar tos, o lingurita de scortisoara, un pahar de ulei sau unul de unt topit, coaja rasa de lamaie, apa de trandafiri, fistic
1 Se imparte aluatul in doua parti egale. Se unge o tava de marime medie cu ulei si se pune jumatate de aluat.
2 Migdalele se amesteca bine cu zaharul si scortisoara si se asaza peste foaia din tava. Se acopera cu cealalta jumatate de aluat.
3 Se unge cu ulei sau unt si se stropeste cu putina apa. Se coace in cuptor, la temperatura medie, timp de o jumatate de ora.
4 Pentru sirop se iau trei cani de zahar si patru de apa. Se lasa la fiert cinci minute, apoi se adauga scortisoara si coaja de lamaie. Se lasa sa fiarba pana cand capata consistenta unui sirop.
5 Inainte de a-l lua de pe foc se adauga cateva picaturi de apa de trandafiri. Siropul se lasa sa se raceasca si se toarna peste cataif.
Sfat: In loc de migdale se poate pune fistic. Bautura: Cafea
OLIE BOLLEN
Ingrediente: un pliculet cu drojdie uscata, 3 linguri de zahar, o cana de apa calda, doua oua la temperatura camerei, o jumatate de lingurita de vanilie si una de sare, 900 g faina, 700 g fructe (mere, struguri, curmale), ulei, zahar pudra
1 Jumatate din cantitatea de apa se pune in bolul de la robot. Se adauga drojdia sfaramata si zaharul, apoi se mixeaza la viteza mica.
2 Se lasa cateva minute si se adauga restul de apa, ouale, vanilia si sarea. Se pune cate o cana de faina pe rand.
3 Se mixeaza la viteza mare doua minute. Se obtine un aluat de o consistenta potrivita. Se adauga fructele tocate marunt si se framanta aluatul.
4 Se pune aluatul intr-un vas uns cu ulei si se lasa la crescut timp de o ora.
5 Aluatul se imparte in mai multe bucati, se ruleaza, obtinandu-se mingiute de marimea dorita. Se prajesc in ulei pana cand sunt aurii.
6 Se lasa pe un servet absorbant, apoi se pudreaza cu zahar. Se servesc fierbinti.
Sfat: Se pot pudra cu zahar pudra vanilinat si scortisoara. Bautura: Ciocolata calda
SEMLA
Ingrediente: 100 g unt, 400 ml lapte, 50 g drojdie, 300 g zahar, un varf de cutit de sare, un kg faina de grau, un varf de cutit de amoniac, doua oua, 200 g pasta de migdale, frisca, nuci, alune, zahar pudra
1 Se topeste untul intr-un castron, se toarna peste el laptele si se amesteca bine cu un ou. Drojdia se pune intr-un castron. Se adauga sare, 300 g zahar, amestecul de lapte cu unt si ou. Amoniacul se adauga in faina si apoi totul se pune in castron. Se amesteca pana cand se obtine o compozitie mai moale.
2 Se lasa sa creasca 30 de minute. Aluatul crescut se intareste cu un pic de faina si apoi se formeaza painici, care se pun pe o tava acoperita cu o foita sulfurizata. Se mai lasa la crescut inca o data.
3 Painicile se ung cu un ou batut si se dau la cuptor pentru circa 8 minute. Apoi se lasa la racit. Se decupeaza cate o palarie mica din fiecare painica. Cu ajutorul unei furculite se scoate continutul de la mijloc si se amesteca bine cu pasta de migdale si un pic de lapte.
4 Cu aceasta compozitie se umplu painicile, se acopera cu frisca si palariuta decupata, dupa care se pudreaza.
Sfat: In loc de migdale se pot folosi nuci sau alune. Bautura: Cafea

×