x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Caiet de retete

Caiet de retete

20 Dec 2006   •   00:00

PREPARATE DIN CARNE

TARTINE APERITIV
Ingrediente: doua baghete cu tarate, 300 g branza de vaci, 3 carnati subtiri afumati, 150 g kaizer, o legatura de ridichi, 4 castraveti verzi, doi ardei grasi, 100 g seminte de susan, salata lolo rossa, sare, piper, marar, mustar, maioneza
1. Branza de vaci se amesteca bine cu semintele de susan prajite intr-o tigaie fara ulei, se condimenteaza cu sare si piper dupa gust, apoi se da la rece acoperita cu folie alimentara.
2. Ardeii grasi se curata de seminte si se taie in cubulete, castravetii se spala si se toaca marunt.
3. Ridichiile se curata de codita, se spala si se taie felii. Carnatii se taie in felii subtiri si se prajesc sau se lasa asa cum sunt.
4. Kaizerul se feliaza sau se taie in fasii subtiri.
5. Baghetele se feliaza si se ung cu crema de branza. Pe feliile de bagheta se pun legumele tocate, feliile de carnati si de kaizer.
6. Se presara marar tocat, se asaza pe felii de salata si se servesc imediat sau se introduc la rece pentru zece minute.
Sfat: Se pot servi alaturi de un sos preparat din mustar, maioneza, sare si piper.
Bautura: Tuica
PLACINTA CU BACON
Ingrediente: 500 g faina, 250 g cartofi, 300 g cascaval, 250 g bacon, 25 g drojdie, 200 ml apa, 100 ml lapte dulce, doi carnati cabanos, ulei de masline, sare, piper, rozmarin, oua
1. Carnatii se prajesc in putin ulei, apoi se pun pe o farfurie.
2. Drojdia se dizolva in putin lapte caldut. Se amesteca apoi cu apa, restul de lapte, o lingura de ulei, o jumatate de lingurita de sare si putin piper.
3. Cartofii se curata de coaja, se fierb, apoi se sfarama cu o furculita. Se adauga in compozitia lichida, apoi totul se toarna peste faina. Se amesteca pana cand rezulta un aluat potrivit de tare.
4. Daca este nevoie, se mai adauga faina. Se intinde aluatul, se rade deasupra cascavalul si se asaza feliile de bacon.
5. Carnatii se pun peste bacon, se presara rozmarinul tocat si se impatureste aluatul. Se unge o tava cu ulei, se asaza placinta si se introduce in cuptor.
6. Cand este gata, placinta se scoate din tava, se lasa sa se raceasca cinci minute, apoi se serveste.
Sfat:Peste bacon se pot aseza si felii de oua fierte.
Bautura: Traminer
RULADA CU CARNE DE PORC
Ingrediente: 6 oua, 500 g carne de porc, o ceapa, un ardei gras, 400 g spanac, 500 g cartofi, sare, piper, o lingurita de boia dulce, 75 g unt, 150 ml lapte dulce, pesmet, ulei de floarea-soarelui, masline, marar, mustar picant
1. Carnea de porc se toaca cubulete sau se da prin masina de tocat. Se amesteca bine cu ceapa si ardeiul tocat, sarea si piperul dupa gust.
2. Se incinge ulei intr-o cratita, se adauga carnea si se prajeste. Se scoate din cratita si se pune intr-un castron.
3. 4 oua se bat bine cu o furculita, se condimenteaza cu sare si piper, se imparte in patru parti si se prajesc in ulei incins. Omletele rezultate se asaza pe un platou.
4. Deasupra lor se pune carnea de porc si se ruleaza. Ruladele obtinute se dau prin restul de oua batute, prin pesmetul amestecat cu boia, apoi se prajesc in ulei incins.
5. Cartofii si spanacul fiert se paseaza, se amesteca, apoi se condimenteaza cu sare si piper. Se adauga untul, laptele dulce si putin ulei.
6. Se servesc fierbinti, alaturi de masline, presarate cu marar tocat.
Sfat: Se pot servi si cu mustar picant.
Bautura: Feteasca Neagra
SPARANGHEL CU BACON
Ingrediente: 500 g sparanghel, 150 g bacon, 250 g smantana, o lingura de mustar picant, sare, piper, 3 catei de usturoi, ulei de masline, 50 g oregano, nucsoara
1. Sparanghelul se curata, se mai taie din tulpina, se spala si se fierbe timp de 12 minute in apa fierbinte, in care s-a adaugat putina sare.
2. Se scoate din apa si se pune pe un platou. Se incinge putin ulei de masline intr-o cratita si se asaza tulpinile de sparanghel.
3. Se lasa sa se inmoaie timp de cinci minute, apoi se scot pe o farfurie.
4. Smantana se amesteca bine cu mustarul picant, se adauga sare si piper daca mai este nevoie. Oregano se spala, se toaca marunt si se pune jumatate din cantitate in sosul de smantana.
5. Cateii de usturoi se curata de coaja, se taie in felii subtiri si se calesc in ulei incins.
6. Sparanghelul se infasoara in feliile de bacon si deasupra se toarna sosul de smantana. Se presara cateii de usturoi prajiti si restul de oregano.
Sfat: In sosul de smantana se poate adauga si un praf de nucsoara.
Bautura: Sauvignon Blanc

PREPARATE DIN PESTE

CREVETE CU SOS DE SOIA
Ingrediente: 500 g crevete, 500 g vin alb, un pepene galben, doua bucati de avocado, doua limette, sare, piper, pudra de scortisoara, sos de soia, ulei de masline, oregano
1. Crevetele se spala si se pun intr-o oala. Se toarna vinul, se adauga sucul de la o limette, un varf de cutit de sare si piper.
2. Se fierb cinci minute, apoi se scot si se pun intr-o strecuratoare. Se incinge putin ulei intr-o tigaie si se prajesc crevetele cateva minute pe fiecare parte.
3. Se scot din ulei si se pun pe un servet. Pepenele se taie pe jumatate, se curata de seminte, apoi se decupeaza bilute cu o lingurita speciala sau se poate taia cuburi.
4. Se stropeste cu sucul de la limetta ramasa si se pune intr-un castron. Se presara pudra de scortisoara si se asaza pe farfurii, alaturi de crevete.
5. Avocado se curata de coaja, se taie in felii subtiri si se asaza langa bilutele de pepene. Crevetele se servesc calde, cu sos de soia.
Sfat: Se pot servi presarate cu oregano proaspat.
Bautura: Lapte de soia
RECHIN CU PASTAI DE FASOLE
Ingrediente: 4 fileuri de rechin, 500 g pastai de fasole, doi cartofi, sucul de la o jumatate de lamaie, ulei de masline, rosii cherry, patrunjel, sare, piper, menta
1. Fileurile de rechin se spala, se sterg cu un servet absorbant si se asaza intr-o tava tapetata cu folie de aluminiu unsa cu ulei.
2. Se ung deasupra cu ulei de masline, se stropesc cu putin suc de lamaie si se condimenteaza cu sare si piper.
3. Se introduce tava in cuptor si se lasa pana cand fileurile incep sa prinda o crusta.
4. Cartofii se curata de coaja, se taie in cuburi si se fierb. Cand sunt gata, se paseaza, se amesteca bine cu ulei de masline, suc de lamaie, sare, piper si patrunjel tocat pana cand rezulta un sos.
5. Daca sosul este prea gros, se dilueaza cu apa in care au fiert cartofii. Fasolea se fierbe, se scurge si se pune pe o farfurie.
6. Fileurile se servesc fierbinti, alaturi de fasole, rosiile taiate felii si sosul cald, presarate cu menta tocata.
Sfat: Fileurile se pot servi si fripte, date tot prin ulei de masline.
Bautura: Votca
SOMON CU FENICUL
Ingrediente: 4 fileuri de somon, 4 bucati de fenicul, doua lamai, doua portocale, sare, piper, ulei de masline, un fir de rozmarin, sos pesto, salata bowl
1. Feniculul se spala, se taie in felii mai subtiri si se fierbe in apa cu putina sare.
2. Fileurile de somon se spala si se asaza intr-un vas de plastic sau de sticla. Deasupra se toarna sucul de la o lamaie si o portocala, un varf de cutit cu piper si unul cu sare.
3. Se adauga firul de rozmarin si putin ulei de masline. Se lasa sa se macereze timp de 30 de minute, acoperit cu o folie alimentara.
4. Se scoate apoi somonul din sosul format si se asaza pe o tava tapetata cu folie de aluminiu.
5. Se introduce in cuptor si se lasa circa 15 minute. Se scoate apoi din tava si se asaza pe farfurii.
6. Separat se face o vinegreta din sucul din portocala si lamaia ramase, condimentata cu sare si piper dupa gust. Se serveste alaturi de feliile de fenicul, cu pesto si vinegreta.
Sfat: Se poate servi si cu salata bowl amestecata cu vinegreta.
Bautura: Feteasca Neagra
CROCHETE DE PESTE CU SOS
Ingrediente: 800 g broccoli, 150 g spanac congelat, 800 g fileuri de peste, doua cepe, doua felii de paine, 3 oua, sucul de la o jumatate de lamaie, ulei, sare, piper, pesmet, o lingurita de boia dulce, menta, patrunjel
1. Fileurile de peste se fierb, se scot din apa, se curata de oase si se taie sub forma de bastonase.
2. Feliile de paine se sfarama cu o furculita, se adauga cepele curatate de coaja si tocate marunt, un ou, sare, piper si patrunjel dupa gust.
3. Se amesteca totul bine pana cand rezulta o pasta fina. Bucatile de peste se trec prin aceasta pasta, apoi prin ouale ramase amestecate cu sare si piper.
4. Se tavalesc prin pesmetul amestecat cu boiaua dulce si se prajesc in ulei incins.
5. Cand sunt gata, se scot pe un servet de bucatarie absorbant. Broccoli se fierb, se amesteca bine cu spanacul decongelat, sare si piper.
6. Se adauga putin ulei, sucul de lamaie si se mixeaza totul. Crochetele de peste se servesc fierbinti, alaturi de sosul de broccoli.
Sfat: Se servesc cu rosii cherry amestecate cu sare si piper.

PREPARATE DIN LEGUME

DOVLEAC UMPLUT CU OREZ
Ingrediente: un dovleac pentru placinta, 300 g orez, 450 g ciuperci, 250 g smantana, 150 g zahar tos, doua linguri de iaurt de bivolita, ulei de floarea-soarelui, sare, piper, oregano
1. Orezul se spala in apa rece, apoi se scurge de apa. Se incinge putin ulei intr-o cratita, se adauga orezul, putina apa, sare si piper.
2. Se lasa sa fiarba si se adauga apa de cate ori este nevoie ca sa fie gata orezul.
3. Ciupercile se curata, se spala si se toaca felii. Se calesc in ulei incins, apoi se scot si se toarna peste orezul fiert. Se amesteca, se lasa sa mai fiarba cinci minute, apoi se indeparteaza de pe foc.
4. Dovleacul se spala, se taie pe jumatate si se curata de seminte. Se asaza intr-o tava in care s-au adaugat doua pahare de apa.
5. Deasupra dovleacului se presara zaharul tos si se introduce in cuptor. Cand este aproape gata, se umple cu orezul si ciupercile amestecate cu sare si piper dupa gust.
6. Se mai lasa in cuptor 15 minute, se presara oregano si se serveste.
Sfat: Se poate servi cu un sos din smantana, iaurt de bivolita, sare, piper si oregano tocat.
Bautura: Merlot
VINETE UMPLUTE CU CIUPERCI
Ingrediente: 4 vinete, doua cutii de rosii in suc propriu, 500 g ciuperci, 300 g cascaval, sare, piper, ulei de floarea-soarelui, patrunjel, ardei gras, usturoi
1. Vinetele se spala si se taie sub forma de evantai cu un cutit ascutit. Feliile trebuie sa fie subtiri, altfel se coc mai greu.
2. Ciupercile se curata de pielita, se spala si se taie in felii mai subtiri sau pe jumatate.
3. Se tapeteaza o tava cu folie de aluminiu, se toarna putin ulei si se asaza vinetele in tava. Intre feliile de vinete se pun ciupercile taiate si deasupra se toarna rosiile pasate amestecate cu sucul din conserva.
4. Se presara sare si piper, se toarna un pic de ulei si se introduce tava in cuptorul incins.
5. Cand sunt aproape gata, se presara cascavalul ras si se mai tin timp de cinci minute in cuptor sau pana cand se topeste cascavalul.
6. Se scot din cuptor, se asaza pe farfurii si se presara patrunjel proaspat tocat.
Sfat: Se mai pot adauga felii de ardei gras si usturoi.
Bautura: Pinot Noir
TURN DE VINETE CU OMLETA
Ingrediente: 4 vinete, doua cutii de rosii in suc propriu, 3 oua, 50 g pasta de ardei, sare, piper, ulei de masline, 4 catei de usturoi, oregano, rozmarin
1. Vinetele se taie in felii subtiri si se condimenteaza cu sare si piper. Se lasa pe un platou timp de zece minute, apoi se frig pe un gratar.
2. Ouale se bat bine cu o furculita, se presara sare si piper, se adauga cateii de usturoi pisati si se prajesc in ulei incins.
3. Omleta rezultata se imparte in patru portii egale. Rosiile dintr-o cutie se paseaza, se amesteca bine cu pasta de ardei, sarea, piperul si putin ulei. Se fierbe pana cand scade la jumatate si se toarna intr-un castron.
4. Rosiile din a doua cutie se taie cubulete, se condimenteaza cu sare si piper dupa gust. Intr-o tava unsa cu ulei se asaza felii de vinete, rosii taiate cubulete, felii de vinete, omleta si tot asa pana se termina ingredientele.
5. Se toarna deasupra putin ulei si se introduc pentru zece minute in cuptor. Cand sunt gata, se servesc cu sosul de rosii si ardei, presarate cu oregano tocat.
Sfat: In loc de oregano putem folosi rozmarin proaspat.
Bautura: Pinot Gris
ROMBURI CU LEGUME
Ingrediente: 400 g conopida, o jumatate de telina, 300 ml smantana, 550 g faina, 20 g drojdie, 140 ml apa, 110 ml lapte dulce, 40 g unt, doua oua, sare, piper, ulei de masline, o lingura de sos de soia, seminte de mac, marar
1. Drojdia se dizolva in putin lapte cald, o lingura de faina si o jumatate de lingurita de sare. Se acopera cu un servet de bucatarie si se lasa sa dospeasca.
2. Conopida si telina se curata, se spala si se taie marunt. Se fierb, se pun intr-o strecuratoare si se lasa sa se raceasca. Cand sunt reci, se sfarama cu o furculita si se pun intr-un castron.
3. Drojdia dizolvata se toarna peste legumele din castron, impreuna cu apa si laptele ramas.
4. Se adauga untul topit si racit, un ou, piper dupa gust si faina. Se framanta totul pana cand rezulta un aluat potrivit de tare. Daca este nevoie, se mai adauga faina.
5. Se intinde aluatul si se taie sub forma de romburi. Se asaza intr-o tava unsa cu ulei, se ung cu oul ramas, se presara seminte de mac si se coc. Smantana se amesteca bine cu sarea, piperul si sosul de soia.
Sfat: In aluat se poate adauga si marar tocat.
Bautura: Feteasca Regala.

PREPARATE DULCI

CLOPOTEI DULCI
Ingrediente: 300 g faina, 150 g unt, 150 g zahar tos, 150 g zahar pudra, doua oua, zahar vanilinat, praf de copt, sare, esenta de lamaie, o lamaie, colorant alimentar verde, frunze de menta, ulei, bilute pentru decor, scortisoara
1. Untul se amesteca bine cu sarea, zaharul tos, zaharul vanilinat, o jumatate de pliculet de praf de copt, o lingurita de suc de lamaie, un ou si un galbenus.
2. Se mixeaza totul pana cand rezulta o crema. Se adauga colorantul alimentar, menta tocata fasii si esenta de lamaie. Se toarna totul peste faina si se amesteca pana cand rezulta un aluat potrivit de tare.
3. Aluatul rezultat se acopera cu folie alimentara si se introduce la rece pentru 20 de minute.
4. Se intinde o foaie din aluat, se decupeaza clopotei cu o forma pentru prajituri si se asaza intr-o tava tapetata cu hartie pentru copt prajituri unsa cu ulei, ca sa nu se lipeasca fursecurile.
5. Dupa ce sunt gata, se scot pe un platou si se lasa sa se raceasca. Zaharul pudra se amesteca bine cu sucul de lamaie si albusul ramas pana cand rezulta o glazura nu foarte lichida. Se decoreaza cu bilute si se lasa sa se usuce glazura.
Sfat: In glazura se poate adauga si scortisoara.
Bautura: Cafea
JELEU DE PORTOCALE CU BEZELE
Ingrediente: 350 g zahar tos, 12 portocale, doua grepfuturi, doua limette, 10 g gelatina, bezele, menta, frisca, cafea granulata
1. Gelatina se inmoaie in putina apa rece si se lasa sa se umfle.
2. Portocalele se spala, se sterg cu un servet de bucatarie, apoi se storc pana cand rezulta un litru de suc. Restul portocalelor pot fi taiate si introduse in jeleul rece.
3. La fel se procedeaza cu cele doua grepfruturi si cu limettele. Sucul obtinut se strecoara si se toarna intr-o oala emailata, peste zaharul tos. Se amesteca pana cand zaharul incepe sa se topeasca.
4. Se pune la fiert si, cand incepe sa fiarba si zaharul e topit, se indeparteaza oala de pe foc si se acopera cu un capac. Se lasa sa se raceasca timp de 15 minute si se adauga gelatina topita.
5. Restul de portocale se asaza in boluri si se varsa deasupra jeleul. Se lasa sa se raceasca de tot, se introduce la rece si se scoate cand jeleul nu mai curge din boluri. Se serveste cu bezele si menta tocata.
Sfat: Se poate servi si cu frisca amestecata cu o lingurita de cafea granulata.
Bautura: Busuioaca de Bohotin
MINITORTURI CU KIWI
Ingrediente: 6 kiwi, 500 g piscoturi pentru sampanie, 300 ml sampanie, 300 ml frisca lichida, 400 ml iaurt, 300 g zahar tos,15 g gelatina, zahar vanilinat, esenta de lamaie, doua linguri de lichior de menta, menta, ananas
1. Kiwi se curata de coaja, doua bucati se opresc pentru decor, iar restul se taie cubulete.
2. Gelatina se inmoaie in putina apa rece si se lasa sa se umfle. Cand este gata, se pune intr-un ibric, se mai adauga putina apa si se lasa pe foc sa se dizolve.
3. Se indeparteaza de pe sursa de foc si se lasa sa se raceasca. Iaurtul se amesteca bine cu zaharul tos, zaharul vanilinat, lichiorul de menta si esenta de lamaie.
4. Frisca se mixeaza, se amesteca bine cu gelatina, iaurtul, cuburile de kiwi si frunzele de menta tocate marunt.
5. Piscoturile se taie dupa marimea formei in care o sa punem compozitia, apoi se trec prin sampanie. Se tapeteaza forme cu folie alimentara, se asaza piscoturile si se toarna crema de frisca.
6. Se asaza deasupra feliile de kiwi, se introduc la rece si se lasa sa se raceasca.
Sfat: Se poate prepara si cu felii de ananas taiate marunt.
Bautura: Suc de kiwi
PERE IN SOS DE VIN
Ingrediente: 4 pere, doua portocale, 150 g zahar tos, zahar vanilinat, un litru de vin rosu dulce, un baton de scortisoara, 5 cuisoare, un praf de nucsoara, 5 g ghimbir, 4 boabe de piper, o steluta de anason, un varf de cutit cu cardamon, menta, frisca
1. Portocalele se spala, se sterg cu un servet de bucatarie, apoi li se curata coaja sub forma de spirala cu un cutit ascutit.
2. Perele se spala, se curata de coaja, dar li se pastreaza codita. Se asaza intr-o oala si peste ele se pun vinul, zaharul tos si batonul de scortisoara.
3. Se adauga cuisoarele, pudra de nucsoara, boabele de piper si ghimbirul curatat de coaja, taiat felii subtiri, si cojile de portocala.
4. Se presara cardamonul, se adauga anasonul, se pune oala pe foc si se lasa circa 25 de minute dupa ce vinul a inceput sa fiarba.
5. Se scot perele din vin, se pun in cupe, se infasoara cu cojile de portocala, se toarna vinul caldut strecurat peste pere si se servesc.
Sfat: Se pot servi alaturi de frisca amestecata cu menta tocata.
Bautura: Cabernet Sauvignon

×