x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Caiet de retete

Caiet de retete

13 Dec 2006   •   00:00

PREPARATE DIN CARNE

CIORBA TARANEASCA CU AFUMATURA
Ingrediente: un kg coasta afumata, 1,300 kg cartofi, 220 g albitura, 180 g ceapa, 125 g cartofi, 500 g rosii in bulion, 150 g morcov, 150 g telina, 100 ml ulei, 100 g delikat, 600 ml bors, 4 oua, 500 g smantana, o legatura de leustean, o legatura de patrunjel
1 Coasta afumata se portioneaza, iar albitura, ceapa, morcovii si telina se toaca marunt. Cartofii se taie cuburi. Se separa galbenusurile de albusuri, galbenusurile amestecandu-se cu smantana. Leusteanul si patrunjelul se toaca marunt. Rosiile se paseaza cu blenderul.
2 Intr-o cratita se pune coasta afumata si se prajeste circa 5-10 minute la foc mic. Se adauga albitura, ceapa, morcovul si telina, delikatul, apoi apa, se lasa la fiert circa o ora, avand grija ca afumatura sa fie suficient de fiarta. Se pun cartofii, continuandu-se fierberea pana cand acestia sunt pe jumatate fierti. Se adauga rosiile in bulion si se continua fierberea. Se pune borsul si se mai lasa doua-trei clocote, apoi leusteanul si patrunjelul.
3 Vom lua din ciorba si vom turna peste smantana si ou amestecand bine cu telul, dupa care vom pune aceasta compozitie peste intreaga ciorba. Nu se mai lasa sa fiarba, deoarece riscam coagularea smantanii. Intr-un bol de ciorba se pun doua bucati de coasta afumata si 400 ml ciorba.
Sfat: Preparatul se prezinta cu verdeata deasupra si ardei iute. Se serveste fierbinte. Bautura: Vin rosu de buturuga
VACUTA CU ARDEI GRAS
Ingrediente: doua kg ardei gras, 600 g ceapa uscata, 30 g delikat, doua kg muschi de vita, 200 g pasta de tomate, 700 ml supa de oase, 20 g piper, 50 g sare, 300 ml ulei, 300 ml vin
1 Ardeiul gras se curata, se spala si se taie julien. Ceapa se curata, se spala si se toaca. Muschiul de vita se fasoneaza si se taie in bucati late de 1 cm si lungi de 3-4 cm.
2 Intr-o cratita se va inabusi muschiul de vita in 100 ml ulei, vin si 200 ml supa de oase timp de 10-15 minute. Se condimenteaza cu sare si piper. In uleiul ramas si 200 ml supa de oase se vor inabusi ardeiul gras si ceapa circa cinci minute.
3 Muschiul de vita se va adauga peste legumele inabusite si se va continua fierberea circa doua-trei minute, dupa care se va pune pasta de tomate diluata in 300 ml supa de oase.
Sfat: Se serveste cu mamaliga, salata verde si legume de sezon. Se serveste fierbinte. Bautura: Vin rosu de buturuga
TARTA CU KAIZER
Ingrediente: 250 g kaizer, 250 g faina, 150 g unt, 300 g cartofi, 4 oua, doua linguri de lapte dulce, sare, piper, ulei de masline, busuioc, cimbru
1 Cartofii se curata de coaja, se spala si se taie cuburi. Se pun la fiert intr-o oala cu apa fierbinte, in care s-a adaugat putina sare.
2 Cand sunt gata, se scot si se pun intr-o strecuratoare. Se paseaza, se amesteca bine cu laptele dulce, se condimenteaza cu sare si piper, apoi se lasa sa se raceasca.
3 Piureul de cartofi se amesteca bine cu doua oua, busuioc si kaizer taiat feliute. 4 Untul se omogenizeaza cu un ou, sare, piper si faina pana cand rezulta un aluat potrivit de tare. Se intinde intr-o forma de tarta unsa cu ulei, se toarna compozitia de cartofi si deasupra se unge cu oul ramas.
5 Se introduce tava in cuptor si se coace tarta. Este gata cand a prins o crusta maronie.
Sfat: Busuiocul se poate inlocui cu cimbru. Bautura: Cabernet Sauvignon
RULADA DE PUI CU MAMALIGA
Ingrediente: doi piepti de pui, 400 g malai, un litru de apa, doua oua, 150 g seminte de susan, 100 g boabe de porumb din conserva, o lamaie, rosii cherry, salata bowl, marar, sare, piper, ulei de masline
1 Se face o mamaliga din apa, malai si o lingura de sare. Se toarna pe un platou si se lasa sa se raceasca. Cand e rece, se taie in dreptunghiuri egale si se prajesc in ulei incins. Se scot pe un servet de bucatarie absorbant si se pun pe o farfurie.
2 Pieptii de pui se dezoseaza, se bat cu ciocanul de snitele, se condimenteaza cu sare si piper, apoi se ruleaza.
3 Se dau prin ou batut si prin semintele de susan. Se prajesc in ulei incins si se asaza pe o farfurie tapetata cu servetele absorbante.
4 Se face o salata din salata bowl, boabele de porumb, rosiile cherry, uleiul de masline, sucul de lamaie, sarea si piperul.
5 Se servesc fierbinti, presarate cu marar tocat, alaturi de salata de legume prajita si mamaliga.
Sfat: Se pot introduce boabe de porumb si in rulada. Bautura: Feteasca Alba

PREPARATE DIN PESTE

ANGHINARE CU SOMON
Ingrediente: doua cutii cu anghinare in apa, 400 g somon, 100 g mustar, 75 g smantana, muguri de soia din conserva, sare, piper, marar, ulei de masline, o jumatate de lamaie
1 Somonul se spala, se taie in fasii subtiri si se pune intr-un castron. Deasupra se toarna suc de lamaie si ulei de masline.
2 Se condimenteaza cu sare, piper si se marineaza 20 de minute. Se infasoara fasiile de somon sub forma de melcisori si se asaza intr-o tava tapetata cu hartie pentru copt.
3 Se introduce tava in cuptor si se coc. Se tin in cuptor timp de 15 minute, se scot cu o paleta si se pun pe un platou.
4 Se amesteca mustarul cu smantana, o lingura de ulei de masline, sarea si piperul, dupa gust.
5 Anghinarea se scoate din apa, se trece printr-o vinegreta facuta din suc de lamaie, ulei de masline, sare si piper, apoi se asaza pe farfurii.
6 Se adauga sosul de mustar, somonul si mugurii de soia. Se presara marar tocat si se serveste.
Sfat: Somonul se poate pregati si pe gratar. Bautura: Chardonnay
BUDINCA CU MATIAS SOMONAT
Ingrediente: 180 g faina, 4 oua, o cutie de matias somonat in ulei, o jumatate de pliculet cu praf de copt, 150 ml ulei de floarea-soarelui, sare, piper, 3 castraveti cruzi, 300 g branza tofu, marar, capere
1 Ouale se mixeaza impreuna cu sarea pana cand isi dubleaza volumul. Se adauga apoi praful de copt, 100 ml ulei, piper dupa gust, o lingura de marar tocat si faina.
2 Se mixeaza totul, se adauga pestele taiat cubulete si se lasa compozitia sa stea zece minute acoperita cu un servet de bucatarie.
3 Cu restul de ulei se ung hartiute pentru copt briosele si se asaza intr-o tava.
4 Se toarna din compozitie in hartiute, se introduce tava in cuptor si se coc.
5 Cand sunt gata, se dezlipesc hartiile si se asaza pe un platou. Castravetii se spala, se taie felii subtiri, se condimenteaza si se pun pe farfurii.
6 Branza tofu se taie felii sau cuburi si se asaza langa castraveti. Budinca se serveste fierbinte sau rece, presarata cu marar tocat.
Sfat: In compozitie se pot adauga si capere. Bautura: Pinot Gris
RULOURI DE MACROU
Ingrediente: 4 bucati de macrou, doi ardei iuti, doi dovlecei, o vanata mai mare, 4 castraveti cruzi, sare, piper, ulei de masline, suc de la o lamaie, o foaie de dafin, cimbru
1 Macroul se curata, se taie sub forma de fileuri, se curata de oase si se spala. Se face o marinata din ulei de masline, suc de lamaie, sare, piper si foaia de dafin.
2 Fileurile se pun intr-un castron, se toarna deasupra marinata si se lasa sa stea 20 de minute.
3 Ardeii iuti se spala, se taie pe jumatate si se curata de seminte. Fileurile se taie pe jumatate, se asaza bucatile de ardei iute si se ruleaza.
4 Se prind cu scobitori ca sa nu se desfaca, se asaza intr-o tava, se adauga putina apa si se introduc in cuptor. Cand sunt gata, se scot si se pun pe un platou.
5 Dovleceii si vanata se spala, se taie in felii subtiri, se presara sare si piper, apoi se pun pe gratar.
6 Fileurile se servesc alaturi de legumele grilate si de castravetii proaspeti.
Sfat: In marinata se poate adauga si cimbru uscat. Bautura: Feteasca Neagra
HERING CU LEGUME
Ingrediente: 12 fileuri de hering, doua vinete, 300 g ciuperci, 700 g rosii, un ardei gras, doua cepe, doi catei de usturoi, o lamaie, sare, piper, ulei de floarea-soarelui, marar
1Rosiile se curata de pielita si ardeiul se taie cuburi, cepele si cateii de usturoi se taie pestisori.
2 Ciupercile se curata de pielita, se spala si se toaca marunt. Se incinge ulei intr-o cratita, se adauga ceapa si usturoiul si se calesc pana devin sticloase.
3 Se pun ardeiul gras, ciupercile si rosiile, se condimenteaza cu sare si piper si se fierbe totul.
4 Vinetele se spala, se taie in felii subtiri, se condimenteaza cu sare, piper si se grileaza.
5 Fileurile de hering se spala, se stropesc cu suc de lamaie, se ung cu ulei, se condimenteaza cu sare si piper si se asaza intr-o tava.
6 Se adauga un pahar de apa, se introduce tava in cuptor si se lasa pana cand pestele este gata.
Sfat: In sos se poate adauga si marar tocat. Bautura: Muscat Ottonel

PREPARATE DIN LEGUME

CREMA DE DOVLEAC
Ingrediente: 800 g dovleac, un dovlecel, o lingura de smantana, o lingura de miere, sare, piper, paine, oregano, o lingura de suc de lamaie, o lingura de ulei de masline, rozmarin, branza Rochefort, seminte de susan
1 Dovleacul se curata de coaja, se spala si se taie in cuburi. Se pune o oala cu apa la fiert, se adauga putina sare, dovlecelul taiat bastonase si cuburile de dovleac.
2 Cand sunt fierte, se scot cu o spumiera si se lasa intr-o strecuratoare. Se paseaza cu un mixer, se adauga smantana, mierea, uleiul de masline si sucul de lamaie.
3 Se condimenteaza cu sare si piper, se amesteca totul, se acopera castronul cu folie alimentara si se introduce la rece pentru zece minute.
4 Se serveste apoi presarat cu rozmarin tocat, oregano, branza Rochefort si felii de paine.
Sfat: Se pot adauga si seminte de susan prajite. Bautura: Pinot Noir
TOCANITA DE CONOPIDA
Ingrediente: o conopida mai mare, un kilogram de rosii, 200 g masline feliate, doua cepe, un ardei gras, 250 ml vin alb dulce, o jumatate de lingurita de usturoi granulat, sare, piper, ulei de floarea-soarelui, patrunjel, praz
1 Conopida se rupe in buchetele, se spala si se pune la fiert in apa fierbinte in care s-a adaugat putina sare. Se scoate din apa si se lasa intr-o strecuratoare.
2 Cepele se curata de foi, se spala si se toaca marunt. Se incinge ulei intr-o cratita, se adauga ceapa, ardeiul si se calesc. Cand au devenit sticloase, se toarna rosiile curatate de pielita si pasate.
3 Se condimenteaza cu sare si piper, se pun conopida, vinul si praful de usturoi. Se lasa sa fiarba pana cand sosul scade un pic.
4 Patrunjelul se spala si se toaca marunt. Se presara jumatate din cantitatea de patrunjel peste tocana, se amesteca si se mai fierbe cinci minute.
5 Se serveste fierbinte sau rece, presarata cu restul de patrunjel.
Sfat: In locul cepei putem folosi praz. Bautura: Feteasca Regala
TORTELINI CU BROCCOLI
Ingrediente: un kilogram de broccoli, 600 g cascaval, 300 g faina, un ou, o lingura de ulei de masline, o lingura de apa calda, sare, piper, busuioc
1 Broccoli se fierb in apa cu sare, apoi se scurg de apa si se pun pe o farfurie. 400 g de broccoli se paseaza, se amesteca bine cu sare si piper, 200 g de cascaval ras si se lasa sa se raceasca.
2 Oul se amesteca bine cu uleiul de masline, apa calda, sarea si un praf de piper. Se bat cu o furculita, se toarna peste faina si se amesteca pana cand rezulta un aluat tare. Daca este nevoie, se mai adauga faina.
3 Se intinde o foaie subtire din aluat, se decupeaza cerculete cu un pahar si se pune umplutura de broccoli in mijlocul fiecaruia.
4 Din aluat se fac forme de tortelini, se lasa sa se usuce pe masa zece minute, apoi se fierb. Se servesc fierbinti alaturi de restul de broccoli, presarate cu cascaval ras.
Sfat: Se pot servi cu busuioc proaspat tocat. Bautura: Sauvignon Blanc
SALATA MULTICOLORA
Ingrediente: 250 g boabe de porumb din conserva, 400 g broccoli, 300 g branza feta, 150 g masline picante cu cimbru, doi ardei capia, o ceapa rosie, doi catei de usturoi, o lamaie, sare, piper, ulei de masline, ciuperci murate
1 Broccoli se spala, se fierb in apa fierbinte in care s-a adaugat sare, se scot din apa si se pun intr-o strecuratoare. Se rup buchetele mai mici si se asaza intr-un bol mai mare.
2 Ardeii capia se spala, se curata de seminte si se taie in felii sau cuburi.
3 Ceapa se curata de foi, se spala si se taie rondele; cateii de usturoi se curata si se piseaza.
4 Branza feta se taie in felii subtiri, apoi in cubulete. Se pun toate legumele taiate si cubuletele de branza peste broccoli, se adauga maslinele si boabele de porumb.
5 Se toarna peste ele sucul de lamaie, uleiul, sarea si piperul dupa gust. Se amesteca si se serveste imediat sau se poate introduce la rece pentru zece minute.
Sfat: Se pot adauga si ciuperci murate taiate felii. Bautura: Tuica

PREPARATE DULCI

BUDINCA DE OREZ CU NUCI
Ingrediente: 250 g orez, un litru de lapte dulce, 100 ml vin alb dulce, 200 g zahar tos, 100 g miezuri de nuca, 50 g samburi caju, 50 g stafide, 100 g nuca de cocos, doua pliculete de zahar vanilinat, sare, esenta de lamaie, ciocolata alba
1 Orezul se spala in doua-trei ape ca sa se mai duca din amidon. Laptele se pune la fiert si, cand incepe sa fiarba, se adauga orezul.
2 Se amesteca din cand in cand, ca sa nu se lipeasca de fundul vasului in care fierbe. Se adauga zaharul tos si un varf de cutit de sare si se lasa sa fiarba.
3 Cand este aproape fiert, se pun vinul si stafidele. Se indeparteaza orezul de pe foc, se adauga esenta de lamaie, zaharul vanilinat, nuca de cocos, jumatate din cantitatea de miezuri de nuca si samburi caju sfaramati.
4 Se amesteca totul, se lasa sa se raceasca putin, apoi se toarna in cupe. Se presara deasupra restul de nuci si samburi caju, apoi se serveste.
Sfat: Deasupra se poate rade si ciocolata alba. Bautura: Coniac
CHEC CU STRUGURI
Ingrediente: 150 g struguri, 5 oua, 170 g faina, 120 g zahar tos, 80 g zahar vanilinat, zahar pudra, o lingurita de scortisoara, 120 g unt, sare, praf de copt, o lingurita de cafea solubila, coaja de la o lamaie, esenta de lamaie, nuca de cocos, coaja de portocala
1 Boabele de struguri se taie pe jumatate, li se scot semintele si se pun intr-o strecuratoare sa se scurga.
2 Ouale se mixeaza impreuna cu zaharul tos si sarea pana cand isi dubleaza volumul. Se adauga zaharul vanilinat, esenta de lamaie si coaja rasa de la jumatate de lamaie.
3 100 g de unt se topesc si se toarna peste compozitie, impreuna cu scortisoara, praful de copt si cafeaua solubila. Se mixeaza totul, apoi se toarna peste faina.
4 Compozitia rezultata se pune intr-o tava de chec tapetata cu hartie pentru copt prajituri, unsa cu restul de unt.
5 Se presara deasupra boabele de struguri si se introduce tava in cuptor.
6 Zaharul pudra, coaja de lamaie ramasa, sucul de struguri si miezul de cocos ras se amesteca, apoi se toarna peste chec. Se lasa sa se intareasca, apoi se serveste.
Sfat: Se poate adauga si coaja de portocala rasa. Bautura: Traminer
MINGIUTE CU CIOCOLATA
Ingrediente: 200 g capsuni, 400 g faina, 300 g zahar tos, 150 g unt, un ou, zahar vanilinat, esenta de vanilie, jumatate de pliculet cu praf de copt, sare, pudra de cuisoare, pudra de scortisoara, ciocolata neagra si alba, lichior de lamaie
1 Capsunile se spala, se taie felii si se pun sa se scurga intr-o strecuratoare.
2 Untul se amesteca bine cu zaharul tos, zaharul vanilinat si sarea pana cand devine ca o crema. Se adauga oul, esenta de vanilie, pudra de scortisoara, pudra de cuisoare si praful de copt.
3 Se toarna toate peste faina si se amesteca pana rezulta un aluat potrivit de tare. Se intinde o foaie de aluat, se decupeaza cerculete si in mijlocul fiecarui cerculet se asaza cate o felie de capsuna.
4 Se infasoara aluatul in jurul feliei de capsuna si i se da forma de bila. Se asaza toate bilele rezultate intr-o tava tapetata cu hartie de copt si se coc.
5 Cand s-au racit, se trec prin ciocolata alba topita si se decoreaza cu ciocolata neagra.
Sfat: Se poate adauga si lichior de lamaie in compozitie. Bautura: Cafea
INIMA CU FRISCA
Ingrediente: 500 ml frisca, o lingura de cafea solubila, 250 ml apa, 150 g faina, 10 g zahar tos, 4 oua, 100 g unt, sare, doua pliculete cu zahar vanilinat, topping de zmeura, esenta de lamaie, smochine, lichior de ciocolata
1Apa, 80 g unt si sarea se pun la fiert intr-o oala. Cand incepe apa sa fiarba, se adauga faina si se amesteca foarte bine cu o lingura din lemn ca sa nu se formeze cocoloase.
2 Se mai lasa pe foc cinci minute, se pune aluatul rezultat intr-un bol si se lasa sa se raceasca cinci minute. Se adauga pe rand ouale, mixand bine dupa fiecare.
3 Se pune aluatul rezultat intr-un sac prevazut cu un varf pentru spritat si se toarna sub forma de inima pe o tava tapetata cu hartie de copt unsa cu unt. Se introduce tava in cuptor si se coc.
4 Nu se deschide usa cuptorului in primele 15 minute, deoarece nu mai cresc.
5 Cand s-au racit, se taie pe jumatate si se umplu cu crema realizata din frisca mixata, zaharul vanilinat, esenta de lamaie si cafeaua solubila. Se serveste cu topping de zmeura.
Sfat: In crema se mai pot adauga si smochine tinute in lichior de ciocolata. Bautura: Busuioaca de Bohotin

×