x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Caiet de retete

Caiet de retete

25 Oct 2006   •   00:00

PREPARATE DIN CARNE

BETISOARE DIN PIEPT DE PUI
Ingrediente: 6 cartofi, 3 morcovi, doua piepturi de pui, doua oua, 100 ml smantana, pesmet, sare, piper, boia dulce, ulei de floarea-soarelui, patrunjel, boia iute
1 Cartofii si morcovii se curata de coaja, se spala si se taie in felii sau in cuburi.
2 Se pune o oala cu apa la fiert, se adauga un varf de cutit cu sare si o lingura cu ulei. Se lasa sa fiarba, se scot legumele din apa cu o paleta si se pun pe un platou.
3 Se incinge putin ulei intr-o tigaie, se adauga legumele fierte, sarea si piperul, apoi se calesc timp de sapte minute.
4 Piepturile de pui se spala, se dezoseaza si se taie in fasii subtiri. Se condimenteaza pesmetul cu sare, piper si boia, se trec fasiile de carne prin ouale batute, apoi prin pesmet si se prajesc in ulei incins.
5 Se scot din tigaie cu o paleta si se asaza pe un servet absorbant, ca sa se elimine uleiul in exces. Se servesc fierbinti, alaturi de legume, presarate cu patrunjel tocat.
Sfat: Boiaua dulce poate fi inlocuita cu boia iute. Bautura: Chardonnay
CIORBA DE PUI
Ingrediente: 8 copane de pui, 450 g mazare, 4 ardei grasi, doua cepe, un morcov, o jumatate de radacina de patrunjel, 5 rosii, sare, piper, ulei de floarea-soarelui, patrunjel, bors
1 Morcovul si radacina de patrunjel se curata de coaja, se spala, apoi se taie in cubulete si se pun pe o farfurie. Cepele se curata de foi, se spala si se toaca marunt.
2 Se pune o oala cu apa la fiert, in care s-a adaugat un praf de sare. Apoi se adauga copanele si se lasa sa fiarba.
3 Se spumeaza din cand in cand, se pun legumele tocate, sarea, piperul. Daca observati ca ciorba nu este suficient de grasa, puteti adauga ulei.
4 Cand carnea si legumele sunt aproape fierte, se adauga rosiile, ardeii curatati de seminte si taiati in felii subtiri sau bastonase si mazarea spalata in apa rece.
5 Se lasa sa fiarba. In timpul acesta, se curata patrunjelul, se spala, iar cozile se adauga in ciorba. Se mai lasa sa dea inca doua-trei clocote, apoi se ia oala de pe foc.
6 Se serveste fierbinte, presarand frunzele de patrunjel proaspat tocate.
Sfat: Pentru a iesi mai acra ciorba, se poate adauga putin bors. Bautura: Vin alb de buturuga
FRIPTURA DE VITA CU LEGUME
Ingrediente: un kilogram muschi de vita, 4 morcovi, 400 g fasole verde, 6 rosii, doua cepe, un ardei gras rosu, sare, piper, ulei de floarea-soarelui, patrunjel, cimbru
1 Carnea se curata de pielite, se spala in mai multe ape, apoi se asaza intr-o tava de friptura. Se toarna deasupra ulei, se presara sare si piper, apoi se adauga o ceapa taiata in felii.
2 Se toarna apa si se introduce tava in cuptor. Se verifica din cand in cand daca este gata si se mai adauga apa daca este nevoie.
3 Fasolea se fierbe in apa clocotita cu sare, apoi se asaza intr-o strecuratoare si se lasa sa se racoreasca.
4 Morcovii se taie in felii subtiri, iar fasolea se taie in bucati mai mici. Se incinge ulei intr-o tigaie si se calesc feliile de morcov si fasolea, condimentate cu sare si piper.
5 Rosiile se curata de pielita, se paseaza, se amesteca impreuna cu ceapa ramasa tocata si ardeiul gras.
6 Se pune totul intr-o cratita, se adauga ulei, sare, piper si se fierbe, apoi se strecoara. Friptura si legumele se servesc presarate cu patrunjel tocat.
Sfat: Patrunjelul poate fi inlocuit cu cimbru. Bautura: Merlot
RULADA DE CARNE
Ingrediente: un kilogram muschi de porc, 300 g carne porc tocata, un carnat oltenesc, un ardei capia, doua oua, salata bowl, 200 g smantana, o portocala, sare, piper, ulei de floarea-soarelui, o legatura de patrunjel, marar
1 Ouale se pun la fiert in apa cu sare, apoi se racesc si se taie pe jumatate. Carnatul se prajeste in ulei incins, apoi se scoate si se asaza pe o farfurie.
2 Muschiul de porc se spala in cateva ape si se taie in asa fel incat sa rezulte o foaie. Se condimenteaza cu sare si piper, se asaza carnea tocata, bucatile de oua, carnatul si ardeiul capia taiat in fasii.
3 Se ruleaza cu grija, ca sa nu iasa umplutura. Se leaga cu o ata de bucatarie, se unge cu ulei si se asaza intr-o tava.i
4 Se toarna ulei deasupra si un pahar cu apa, apoi se introduce tava in cuptor.
5 Smantana se amesteca bine cu sucul de portocala, se condimenteaza cu sare si piper, apoi se amesteca impreuna cu jumatate din patrunjelul tocat.
6 Rulada se serveste calda sau rece, alaturi de sosul de smantana si salata proaspata.
Sfat: Patrunjelul se poate inlocui cu marar. Bautura: Pinot Noir

PREPARATE DIN PESTE

ROSII UMPLUTE CU PESTE
Ingrediente: 8 rosii, 300 g orez, doua cepe, peste conservat in ulei, salata lolo rossa, sare, piper, ulei de masline, o lamaie, marar, morcov
1 Se face o vinegreta din sucul de lamaie, uleiul de masline, sarea si piperul.
2 Se incinge ulei intr-o tigaie, se adauga ceapa tocata, se caleste timp de cinci minute, apoi se adauga orezul.
3 Se caleste in continuare, se condimenteaza cu sare si piper, se toarna apa cat sa-l depaseasca cu doua degete si se lasa sa fiarba. Focul trebuie sa fie mic pentru ca orezul sa nu se prinda de fundul vasului.
4 Rosiile se spala, li se taie un capacel, se scoate interiorul cu un cutit, apoi se umplu cu orezul amestecat cu jumatate din mararul tocat.
5 Se ung cu putin ulei, se asaza intr-o tava si se introduc in cuptor pentru zece minute.
6 Rosiile se asaza in farfurii si se pun deasupra bucati de peste peste care s-a turnat vinegreta. Se servesc presarate cu restul de marar si salata proaspata.
Sfat: Se poate adauga si morcov ras. Bautura: Feteasca Alba
MANCARE DE PESTE CU SOS ALB
Ingrediente: 250 g cuscus, doua bucati de macrou, 250 ml smantana, doua linguri cu branza dulce de vaci, o lamaie, sare, piper, o jumatate de lingurita cu pudra de usturoi, ulei de masline, patrunjel, marar

1 Pestele se taie in bucati mai mici si se spala. Se pune o oala cu apa la fiert, se adauga un varf de cutit cu sare si se introduc bucatile de peste.
2 Cand au fiert, se curata de oase si se taie in cuburi. Intr-o alta oala se fierbe putina apa si, cand clocoteste, se toarna peste cuscusul aflat intr-un castron. Se acopera cuscusul cu un capac si se lasa sa se umfle.
3 Se amesteca apoi cuscusul cu sare, piper, ulei de masline, sucul de la o jumatate de lamaie, bucatile de peste. Se amesteca cu grija.
4 Smantana se amesteca bine cu branza de vaci, sarea, piperul, praful de usturoi si sucul de lamaie ramas.
5 Se adauga jumatate din patrunjelul tocat si se serveste alaturi de mancarea de peste, presarata cu restul de patrunjel.
Sfat: In locul patrunjelului putem folosi marar. Bautura: Feteasca Neagra
CIORBA DE PASTRAV
Ingrediente: 3 pastravi, 3 cepe, 5 cartofi, 3 morcovi, jumatate de telina, 5 rosii, un ardei iute, o jumatate de pahar cu bors, ulei de floarea-soarelui, sare, piper, leustean, frunze de telina
1 Pastravii se curata, se eviscereaza, se spala, se taie in bucati potrivite si se pun intr-un castron.
2 Morcovii se taie in felii mai grosute. Telina se curata de coaja si se da pe razatoarea cu ochiuri mari. Cepele se curata de foi si se taie pe jumatate, iar cartofii se taie in cuburi mari.
3 Rosiile se spala, se curata de coaja si se paseaza sau se taie in cubulete. Se pune o oala cu apa la fiert, se adauga legumele taiate (in afara de rosii) si se lasa sa fiarba.
4 Cand legumele sunt aproape fierte, se pun rosiile, borsul, sarea, piperul, uleiul si pestele. Se lasa sa fiarba timp de zece minute, apoi se indeparteaza oala de pe foc.
5 Se adauga ardeiul iute taiat pe jumatate si curatat de seminte. Se lasa inca zece minute, apoi se scoate din oala. Se presara leustean tocat marunt si se serveste.
Sfat: In loc de leustean se pot folosi frunze de telina. Bautura: Feteasca Regala
SALATA DE HAMSII AFUMATE
Ingrediente: 4 cartofi, doi morcovi, hamsii afumate, 400 g mazare, salata bowl, ardei iute, o lingurita cu mustar, o lamaie, ulei de masline, sare, piper, marar, muguri de soia
1 Cartofii si morcovii se curata de coaja, se spala si se taie pe jumatate. Se pun la fiert in apa fierbinte, in care s-au adaugat un varf de cutit cu sare si o lingura cu ulei.
2 Se lasa sa fiarba pana cand se pot introduce dintii unei furculite in ele. Se scot din apa, se pun intr-o strecuratoare si se taie apoi in felii subtiri.
3 Mazarea se spala cu apa rece, apoi se pune si ea la fiert. Se transfera legumele intr-un castron si se adauga ardeiul iute taiat marunt si salata.
4Se face o vinegreta din sucul de lamaie, uleiul de masline, mustarul, sarea, piperul si se toarna deasupra legumelor.
5 Se adauga mararul tocat, se amesteca, apoi se asaza deasupra hamsiile curatate de capete si se serveste.
Sfat: Se pot adauga si muguri de soia. Bautura: Tuica

PREPARATE DIN LEGUME

SUPA-CREMA DE LEGUME
Ingrediente: 6 cartofi, 3 morcovi, 400 g mazare, o telina, o radacina de patrunjel, o jumatate de conopida, doua cepe, 200 ml smantana, 150 g unt, sare, piper, patrunjel, marar
1 Cartofii, morcovii, conopida, cepele, radacina de patrunjel si telina se curata de coaja, se spala, se taie in bucati mai mici, apoi se fierb intr-o oala cu apa fierbinte in care s-a adaugat un varf de cutit cu sare.
2 Mazarea se fierbe separat, se opresc 100 g, iar restul se amesteca impreuna cu legumele fierte intr-un castron mai mare si se paseaza cu ajutorul mixerului.
3 Pe parcurs ce se mixeaza, se adauga din apa in care au fiert legumele, pana cand incepe sa devina ca o crema.
4 Se trece crema obtinuta printr-o sita cu ochiuri mici, se adauga sare, piper si se toarna in castroane.
5 Se serveste fierbinte sau calda, cu smantana si unt pastrat la temperatura camerei, presarata cu patrunjel tocat marunt.
Sfat: In loc de patrunjel se poate folosi marar. Bautura: Alligot...
Ravioli cu dovleac
Ingrediente: 500 g faina, doua oua, 500 g dovleac de placinta, un varf de cutit cu sare, doua linguri cu apa rece, piper, parmezan, ulei de masline, salvie, seminte de dovleac
1 Faina se amesteca bine cu ouale, sarea si apa pana cand rezulta un aluat elastic. Se asaza aluatul intr-un castron si se lasa sa se odihneasca timp de zece minute.
2 Dovleacul se taie in cuburi, se pune la fiert cu putina apa, apoi se scurge si se lasa intr-o cratita. Se adauga putin ulei de masline si se caleste timp de cinci minute.
3 Se condimenteaza cu sare, piper si frunze de salvie tocate marunt, apoi se lasa sa se raceasca.
4 Din aluat se intinde o foaie subtire, se asaza dovleacul calit cu lingurita in gramajoare mici, alaturate, pe o jumatate de foaie. Se acopera cu cealalta jumatate si se decupeaza formele de ravioli.
5 Se pune o oala cu apa la fiert, se adauga putin ulei si pastele ravioli. Se servesc fierbinti, presarati cu parmezan si seminte de dovleac.
Sfat: Salvia se poate folosi doar pentru umplutura. Bautura: Traminer
CIUPERCI CU OREZ
Ingrediente: un kilogram de ciuperci, 4 rosii, 200 g orez, 60 g zahar tos, 250 ml apa, 30 g faina, sare, piper, ulei de floarea-soarelui, marar, morcov
1 Ciupercile se curata de pielita, se indeparteaza piciorusele si se spala.
2 Orezul se spala in apa rece, apoi se pune la fiert in apa fierbinte in care s-a adaugat un varf de cutit cu sare. Dupa ce a fiert se pune intr-o strecuratoare si se lasa sa se raceasca.
3 Se amesteca apoi cu putina sare, piper si jumatate din mararul tocat. Se pune umplutura de orez in palariile ciupercilor si se toarna putin ulei.
4 Se unge o tava cu ulei, se asaza ciupercile si se introduce in cuptor.
5 Zaharul se caramelizeaza intr-un ibric, se toarna jumatate din cantitatea de apa, se lasa sa fiarba si se adauga apoi restul de apa amestecat cu faina.
6 Ciupercile se servesc cu rosiile si sosul de zahar, presarate cu restul de marar.
Sfat: In compozitia de orez se poate adauga si morcov ras. Bautura: Pinot Gris
BUDINCA DE CARTOFI CU ROZMARIN
Ingrediente: 6 cartofi, doua cepe, 5 oua, 3 rosii, 300 g cascaval, sare, piper, unt, rozmarin, branza telemea
1 Trei oua se pun la fiert impreuna cu putina sare, apoi se taie in rondele.
2 Cartofii se dau pe razatoarea cu ochiuri mari, cepele se taie pestisori, iar rosiile se curata de pielita si se paseaza.
3 Cascavalul se da pe razatoarea cu ochiuri mari sau se taie cubulete.
4 Cartofii se amesteca impreuna cu cascavalul si ceapa, se condimenteaza cu sare si piper. Se unge o tava cu unt si se toarna jumatate din compozitie. Se asaza apoi rosiile pasate si rondelele de oua. Apoi se toarna si restul compozitiei.
5 Se taie cubulete de unt, se asaza deasupra, apoi se unge cu restul de oua batute impreuna cu putina sare si piper.
6 Se presara rozmarin si se serveste fierbinte sau rece.
Sfat: In locul cascavalului se poate folosi branza telemea. Bautura: Sauvignon Blanc

PREPARATE DULCI

TARTE CU DOVLEAC
Ingrediente: un dovleac pentru placinta, 200 g unt, 300 g faina, 250 g zahar tos, doua oua, 4 pliculete cu zahar vanilinat, un varf de cutit cu sare, esenta de vanilie, pudra de scortisoara, doua linguri cu pesmet, seminte de dovleac, miezuri de nuca
1 Dovleacul, curatat de coaja si seminte, se taie in bucati mai mici si se pune intr-o oala.
2 Se adauga 100 g zahar tos si apa cat sa le acopere, apoi se lasa la fiert. Se scot si se asaza intr-o strecuratoare. Se scurg, apoi se amesteca bine cu pudra de scortisoara, semintele de dovleac, pesmetul si doua pliculete cu zahar vanilinat.
3 180 g unt se amesteca bine cu sarea, zaharul tos ramas, zaharul vanilinat ramas si esenta de vanilie. Se adauga ouale, se omogenizeaza si compozitia rezultata se toarna peste faina. Se framanta totul pana cand rezulta un aluat potrivit de tare.
4 Se intinde o foaie din aluat, se decupeaza forme rotunde cu o cana si se asaza in forme de tarte unse cu margarina.
5 Se toarna compozitia de dovleac, se acopera cu un cerc de aluat si se introduc la cuptor.
Sfat: Semintele de dovleac pot fi inlocuite cu miezuri de nuca. Bautura: Suc de fructe
PRAJITURI CU PRUNE
Ingrediente: un borcan compot de prune, 250 g branza de vaci, 400 g faina, 180 g margarina, 200 g zahar tos, doua oua, praf de copt, sare, un pliculet cu zahar vanilinat, o lingura cu gris, esenta de vanilie, miezuri de nuca, scortisoara
1 O parte din prune se curata de coaja, se paseaza si se amesteca bine cu branza, un ou, 100 g zahar tos si grisul.
2 Intr-un castron se amesteca o jumatate de pliculet cu praf de copt cu restul de zahar tos, zaharul vanilinat, esenta de vanilie si oul ramas. Se adauga un praf de sare si 160 g margarina.
3 Faina cernuta se pune intr-un vas si se face o adancitura in mijloc. Se adauga apoi compozitia din zahar, margarina si ou.
4 Se framanta pana cand rezulta un aluat potrivit de tare. Se intinde o foaie din aluat, se decupeaza cercuri cu un pahar, apoi se asaza in tava de briose, unsa cu restul de margarina.
5 Se toarna deasupra crema de branza, se acopera cu restul de prune, cateva bucati de nuci si se introduce tava in cuptor.
6 Se lasa in cuptor pana cand crema de branza formeaza o crusta. Prajitura se taie dupa ce s-a racit.
Sfat: In crema de branza se poate adauga si scortisoara macinata. Bautura: Busuioaca de Bohotin
RULOURI CU CREMA DE PIERSICI
Ingrediente: un plic cu crema de vanilie instant, 400 ml lapte dulce, 100 g faina, 100 g unt, doua oua, 100 g zahar tos, doua pliculete cu zahar vanilinat, esenta de vanilie, o lingurita cu cafea solubila, piersici, migdale, zahar pudra
1 Crema de vanilie se prepara conform instructiunilor de pe plic, i se adauga un pliculet cu zahar vanilinat si putina esenta de vanilie.
2 Se acopera vasul cu o folie alimentara si se introduce la rece, in frigider.
3 Untul se mixeaza impreuna cu zaharul tos, zaharul vanilinat, cafeaua granulata si esenta de vanilie pana cand rezulta o compozitie ca o crema.
4 Se amesteca bine cu faina, apoi se ia din compozitie cu o lingura si se toarna sub forma de gramajoare rotunde, la distanta una de alta, pe o tava tapetata cu hartie pentru copt prajiturile.
5 Cand sunt gata, se ruleaza pe betisoare de lemn si se lasa sa se raceasca.
6 Piersicile se curata de coaja, se paseaza si se introduc in crema de vanilie. Crema se serveste rece, alaturi de rulouri si de migdalele intregi.
Sfat: Cand sunt reci, rulourile pot fi presarate cu zahar pudra. Bautura: Cappuccino
FURSECURI CU ALUNE
Ingrediente: 350 g faina, 300 g zahar tos, doua oua, 300 g alune prajite, 50 g smochine uscate, 350 g unt sau margarina, 50 g cacao, un varf de cutit de sare, doua pliculete cu zahar vanilinat, esenta de rom, miezuri de nuca
1 Intr-un castron se amesteca untul topit si racit cu sarea, zaharul tos si zaharul vanilinat, pana cand se omogenizeaza. Se adauga cacaua, esenta de rom, ouale, smochinele taiate marunt si jumatate din cantitatea de alune.
2 Intr-un vas se asaza faina cernuta si se face o adancitura. Se toarna compozitia obtinuta anterior si se framanta totul pana cand rezulta un aluat potrivit de tare.
3Vasul in care se afla aluatul se acopera cu un servet de bucatarie si se lasa sa se odihneasca timp de zece minute. Se imparte apoi in bucati egale, li se da forma de rulouri si se taie sub forma de felii.
4 Se preseaza restul de alune pe marginea fursecurilor, apoi se asaza intr-o tava tapetata cu hartie pentru copt prajituri si se introduce tava in cuptor. Se tin in cuptor pana cand se rumenesc frumos.
5 Se scot din tava si se lasa sa se raceasca pe un platou.
Sfat: Sunt delicioase servite alaturi de smochine proaspete. Bautura: Cafea

×