x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Caietul de reţete

Caietul de reţete

31 Oct 2007   •   00:00

Preparate din carne

Cărnăciori cu legume

8 cărnăciori, 500 g mazăre, 300 g morcovi baby, 100 g unt, o lingură de zahăr tos, o lingură de zahăr brun, o lămăie, 100 ml smăntănă, 200 g caşcaval, 300 ml vin alb, sare, piper, pătrunjel


1 Mazărea şi morcovii se spală, se fierb in apă cu sare, apoi se pun intr-o strecurătoare.

2 Se pune untul intr-o tigaie şi, cănd incepe să fiarbă, se adaugă cele două tipuri de zahăr şi se amestecă.

3 Se lasă să se dizolve, se adaugă legumele şi se călesc. Se condimentează, se stropesc cu suc de lămăie şi se mai fierb puţin.

4 Cărnăciorii se prăjesc in ulei incins, se scot cu o spumieră şi se pun pe un şervet asorbant. Se aşază apoi pe un platou şi se ţin la cald.

5 Smăntăna se pune intr-o oală la fiert. Cănd incepe să clocotească se adaugă caşcavalul ras, sarea şi piperul. Se toarnă sucul de lămăie, vinul alb şi se fierbe.

6 Se serveşte totul fierbinte sau cald, cu sosul de caşcaval şi pătrunjel tocat.

Sfat: Cărnăciorii se pot pregăti pe grătar şi se inţeapă din loc in loc cu o scobitoare.

Băutura: Fetească Albă

Legume cu şuncă

800 g cartofi, 300 ml smăntănă, 200 g morcovi baby, 400 g şuncă feliată, doi morcovi, o jumătate de ţelină, o lămăie, ulei de măsline, sare, piper, pătrunjel, lapte dulce


1 Cartofii se curăţă de coajă, se spală şi se taie in cuburi. Se pun la fiert in apă cu sare, se scot, se lasă intr-un vas şi se pasează.

2 Se adaugă smăntăna, sarea şi piperul, trei linguri de ulei de măsline şi se amestecă. Se adaugă treptat din apa in care au fiet cartofii pănă cănd piureul de cartofi ajunge la consistenţa dorită.

3 Morcovii baby se spală şi se pun la fiert in apă cu sare. Se scot, se lasă intr-o strecurătoare, apoi intr-un castron la cald.

4 Şunca se prăjeşte intr-o cratiţă fără ulei, se scoate şi se pune pe un şervet absorbant.

5 Ţelina şi cei doi morcovi se curăţă de coajă, se spală şi se dau pe răzătoarea cu ochiuri mici.

6 Se amestecă bine cu suc de lămăie, ulei de măsline, pătrunjel tocat, sare şi piper.

Sfat: In loc de smăntănă se poate folosi lapte dulce călduţ.

Băutura: Riesling Italian

Tocăniţă cu roşii şi carne


500 g carne de porc, un piept de pui, 500 g cărnaţi olteneşti, două cepe, doi ardei graşi, 800 g roşii, 5 căţei de usturoi, ulei de floarea-soarelui, două linguri de făină, cimbru, sare, piper, mălai, castraveţi muraţi, 500 g cartofi


1 Carnea de porc şi cea de pui se spală, se taie in cuburi şi se prăjeşte in ulei incins.

2 Se adaugă cepele curăţate de foi, spălate şi tocate mărunt, ardeii graşi tăiaţi cubuleţe şi usturoiul pisat. Se căleşte totul timp de căteva minute, se adaugă roşiile curăţate de pieliţă şi date pe răzătoare.

3 Se condimentează cu sare şi piper, se toarnă apa şi se lasă să clocotească pănă cănd carnea este aproape fiartă.

4 Se adaugă cartofii curăţaţi de coajă şi tăiaţi felii mai groase. Se mai toarnă apă in care s-a dizolvat făina şi, cănd cartofii sunt aproape fierţi, se pun cărnaţii tăiaţi in bucăţele şi prăjiţi separat.

5 Se mai fierbe măncarea zece minute, se opreşte focul şi se presară verdeaţa tocată.

6 Se amestecă, se acoperă cu un capac şi se lasă să stea deoparte timp de cinci minute ca să se imbine aromele.

Sfat: Se serveşte fierbinte, cu mămăligă sau castraveţi muraţi.

Băutura: Fetească Neagră

Ciorbă cu pui şi tăiţei

un ou, doi morcovi, o rădăcină de pătrunjel, o ceapă, o jumătate de ţelină, 600 g roşii, două linguri de ulei, 250 ml borş, două piepturi de pui, o legătură de pătrunjel, sare, piper, făină, smăntănă, mălai

1 Oul se amestecă bine cu puţină sare şi făină căt cuprinde pentru a rezulta un aluat elastic, potrivit de tare.

2 Se intinde o foaie subţire din aluat, se rulează şi se taie in rondele subţiri. Se presară pe masă sau pe un şervet şi se lasă să se usuce timp de zece minute.

3 Cepele se curăţă de foi, se spală şi se taie peştişori. Ţelina, rădăcina de pătrunjel şi morcovii se curăţă, se spală şi se taie in cubuleţe.

4 Piepturile de pui se spală şi se taie in cuburi. Se pun trei litri cu apă la fiert şi, cănd incepe să fiarbă, se pun legumele tocate, o linguriţă de sare şi se lasă la fiert.

5 Cănd legumele sunt aproape fierte se adaugă carnea, se fierbe timp de 15 minute, apoi se adaugă tăiţeii, roşiile curăţate de coajă şi tocate mărunt, uleiul şi borşul.

6 Se ţine pe foc pănă cănd carnea s-a fiert, se adaugă verdeaţă tocată şi se opreşte focul.

Sfat: Se serveşte cu smăntănă sau mămăligă caldă.

Băutura: Ţuică

Preparate din peşte

Avocado umplut cu ton

250 g roşii cherry, 250 g caşcaval, două conserve de ton bucăţi, mărar, 4 bucăţi de avocado, două lămăi, doi castraveţi verzi, 400 g roşii, două cepe, un fir de rozmarin, dafin, sare, piper, ulei de măsline, cimbru, oregano


1 Cepele se curăţă de foi, se spală şi se toacă mărunt. Roşiile se curăţă de pieliţă, se taie in cubuleţe şi se pun intr-un castron.

2 Se incinge puţin ulei intr-o tigaie, se adaugă ceapa şi roşiile tocate. Se condimentează, se adaugă frunza de dafin şi crenguţa de rozmarin.

3 Se acoperă şi se lasă să fiarbă pănă cănd scade compoziţia. Se pasează cu un mixer, se trece prin strecurătoare şi se lasă la răcit.

4 Castraveţii se curăţă, se taie in felii subţiri şi se pun intr-un castron impreună cu mărarul tocat, cubuleţele de caşcaval şi feliile de roşii cherry.

5 Se condimentează, se adaugă două linguri de ulei de măsline şi suc de lămăie. Se taie căte puţin din miezul fiecărui fruct de avocado şi se amestecă bine cu restul de ingrediente.

6 Se umplu jumătăţile de avocado, se aşază bucăţi de ton şi se servesc cu sosul de roşii.

Sfat: Rozmarinul din sos se poate inlocui cu cimbru sau oregano uscat.

Băutura: Pinot Gris

Clătite cu icre negre

500 ml lapte dulce, 250 g făină, două ouă, 300 g brănză de vaci, 150 g parmezan, 4 crenguţe de busuioc verde, două borcănaşe de icre negre, 200 g arpagic murat, 250 g roşii cherry, busuioc uscat, sare, piper, ulei, caşcaval sărat

1 Ouăle se bat cu o furculiţă intr-un castron. Se pun intr-un vas mai mare, se amestecă bine cu laptele dulce, o linguriţă de sare, un vărf de cuţit de piper şi făina.

2 Se omogenizează totul bine cu un tel, ca să nu se formeze cocoloaşe. Se unge o tigaie cu ulei, se toarnă căte puţin din compoziţie şi se coc clătitele pe rănd pe ambele feţe.

3 Brănza de vaci se amestecă bine cu parmezanul ras, sarea şi piperul după gust.

4 Se adaugă busuiocul verde tocat mărunt, se amestecă şi se ung clătitele cu acest amestec.

5 Se presară icrele negre, se rulează şi se taie in bucăţi.

6 Se servesc alături de roşiile cherry spălate şi tăiate in felii, amestecate cu o lingură de busuioc uscat, arpagicul murat, sarea, piperul şi puţin ulei.

Sfat: Parmezanul se poate inlocui cu caşcaval sărat dat pe răzătoare.

Băutura: Fetească Neagră

Orez cu parmezan şi hering

300 g orez, două cepe, 100 ml vin alb demisec, 100 g unt, două linguri de ulei de măsline, un ardei gras roşu, un ardei gras verde, o legătură de mărar, 100 g parmezan, fileuri de hering, sare, piper

1 Cepele se curăţă de foi, se spală şi se toacă peştişori. Untul şi uleiul de măsline se incing intr-o cratiţă şi, cănd au inceput să fiarbă, se pune ceapa.

2 Se căleşte pănă cănd devine sticloasă, amestecănd din cănd in cănd, se adaugă orezul spălat şi scurs de apă, ardeiul roşu şi cel verde tăiaţi in cubuleţe.

3 Se prăjeşte totul timp de căteva minute, se adaugă vinul alb şi se amestecă. Se condimentează cu sare şi piper, se adaugă apă căt să-l depăşească cu două degete şi se lasă să fiarbă.

4 Se amestecă din cănd in cănd, ca să nu se prindă orezul de cratiţă şi, dacă este nevoie, se mai adaugă apă.

5 Cănd orezul este fiert se opreşte focul, se adaugă mărarul tocat şi se amestecă.

6 Se aşază deasupra fileurile de hering condimentate şi se introduc in cuptor pentru 15 minute.

Sfat: Se servesc fierbinţi, presărate cu parmezan ras şi verdeaţă tocată.

Băutura: Fetească Albă

Peşte cu sos de muştar

3 cutii de humus, 8 fileuri de peşte, un ardei gras, două roşii, zahăr tos, muştar boabe, oţet, o lămăie, o legătură de mărar, ulei de măsline, sare, piper, o frunză de dafin, 8 boabe de piper, sos de chili

1 Ardeiul se curăţă de seminţe, se spală şi se toacă in cubuleţe. Roşiile se opăresc timp de căteva secunde, se curăţă de pieliţă şi se toacă mărunt.

2 Se pun peste ardeiul tocat impreună cu două linguri de muştar, trei linguri de oţet şi o lingură de zahăr tos.

3 Se adaugă trei linguri de ulei, sare şi piper. Se amestecă pănă cănd se topeşte zahărul şi se pasează totul cu un mixer.

4 Fileurile de peşte se spală, se şterg cu un şervet absorbant şi se ung cu sosul pasat.

5 Se aşază intr-o tavă cu puţină apă, ulei, frunza de dafin, boabele de piper şi feliile de lămăie. Se introduce tava in cuptor şi se ţine timp de 20-30 de minute la foc mediu.

6 Se scot fileurile din tavă şi se servesc fierbinţi, alături de pasta de humus, amestecată cu suc de lămăie şi mărar tocat.

Sfat: La sosul de muştar se mai poate adăuga şi sos de chili.

Băutura: Riesling Italian

Preparate din legume

Chifteluţe de orez cu salată

250 g brănză de vaci, 300 g orez, 250 g parmezan, două ouă, 250 g pesmet, 4 crenguţe de busuioc verde, două andive, o salată verde, doi ardei capia, 300 g ciuperci, o legătură de pătrunjel, o jumătate de lămăie, sare, piper, ulei

1 Orezul se spală, se pune la fiert in apă cu sare, apoi se scurge şi se lasă să se răcească.

2 Se pune intr-un castron impreună cu brănza de vaci, ouăle, parmezanul ras, busuiocul tocat, sarea şi piperul. Se amestecă totul, se formează mingiuţe care se trec prin pesmet şi se prăjesc in ulei incins.

3 Se scot cu o spumieră, se pun pe un şervet absorbant, apoi se aşază intr-un castron.

4 Andivele se spală, se desfac frunză cu frunză şi se prăjesc un minut in ulei incins. Cănd s-au răcit se amestecă bine cu salata verde tăiată in făşii şi ardeiul capia tăiat in felii subţiri.

5 Se adaugă ciupercile curăţate de pieliţă, spălate şi tăiate in felii. Se condimentează, se adaugă puţin ulei, sucul de lămăie şi pătrunjelul tocat.

6 Se amestecă şi se serveşte alături de chifteluţele de orez.

Sfat: Este indicat ca servirea chifteluţelor să se facă la zece minute după prăjire.

Băutura: Riesling Italian

Măncare de broccoli

50 g unt, o lingură de făină, 6 ardei capia, 500 ml apă, un ardei iute mic, un ardei gras galben, două cepe, un kg broccoli, sare, piper, ulei de măsline, pătrunjel, doi căţei de usturoi, o lămăie

1 Untul şi două linguri de ulei se pun la incins intr-o cratiţă. Se adaugă făina, se prăjeşte puţin, apoi se pun apa, sarea şi piperul.

2 Ardeii se curăţă de seminţe, se spală şi se toacă mărunt. Cepele se curăţă de foi, se spală şi se toacă in cubuleţe.

3 Legumele tocate se pun la fiert in sosul de făină, se fierb pănă cănd devin moi, apoi se indepărtează cratiţa de pe foc şi se pasează totul cu un mixer.

4 Se pune sosul din nou pe foc şi se mai fierbe timp de zece minute, la foc mic.

5 Broccoli se spală, se rup in bucheţele mai mici şi se pun la fiert in apă cu sare timp de zece minute, la foc iute.

6 Se iau cu o paletă şi se pun pe un platou. Se toarnă sosul de ardei deasupra şi se presară pătrunjel tocat.

Sfat: In sos se mai poate adăuga usturoi pisat şi suc de lămăie.

Băutura: Pinot Gris

Ruladă cu ciuperci

150 g făină, 100 ml lapte dulce, 500 g ciuperci, 50 g unt, 100 ml ulei de măsline, 6 ouă, 500 g caşcaval, doi cartofi, o ţelină, o lămăie, doi morcovi, sare, piper, pătrunjel

1 Ciupercile se curăţă de pieliţă, se spală şi se taie in felii. Se călesc in untul topit, condimentăndu-se cu sare şi piper.

2 Cartofii se curăţă de coajă, se fierb şi se pasează. Se amestecă bine cu două ouă, caşcavalul ras, ciupercile călite, sarea şi piperul.

3 Făina se amestecă bine cu laptele dulce şi uleiul de măsline. Se pune amestecul pe foc şi se fierbe pănă cănd s-a ingroşat.

4 Se lasă să se răcească, se adaugă patru ouă, sarea şi piperul. Se mixează totul, se toarnă intr-o tavă unsă cu unt şi tapetată cu făină.

5Se coace la foc potrivit 12-15 minute sau pănă cănd capătă o culoare aurie. Se scoate din tavă, se rulează cu un şervet umed şi se lasă să se răcească.

6 Se unge cu pasta de caşcaval şi ciuperci, se rulează şi se introduce din nou in cuptor pentru 5-10 minute.

Sfat: Se serveşte caldă sau rece, cu salată de morcov, ţelină, pătrunjel tocat şi lămăie.

Băutura: Pinot Noir

Pizza cu dovlecei şi tarhon

500 g făină, 25 g drojdie, sare, zahăr tos, 250 ml lapte dulce, 100 g parmezan, o bucată de fenicul, 50 g unt, două linguri de ulei de măsline, 4 roşii, doi dovlecei, 300 g caşcaval, sos de roşii dulce, tarhon, piper

1 Feniculul se spală, se toacă mărunt şi se pune intr-un castronel. Făina se cerne şi se aşază intr-un vas mai mare. Se toarnă in mijlocul ei drojdia dizolvată in laptele călduţ, se presară făină şi se lasă la crescut.

2 După zece minute se adaugă o linguriţă de sare, puţin piper şi parmezanul ras. Se presară o lingură de zahăr tos, se toarnă uleiul şi untul topit.

3 Se adaugă feniculul tocat şi se frămăntă totul pănă cănd rezultă un aluat potrivit de tare, nelipicios.

4 Dovleceii se spală, se taie in felii subţiri şi se condimentează. Roşiile se spală, se taie in felii şi se pun pe un platou.

5 Se imparte aluatul in bucăţi, se formează cercuri, se aşază feliile de dovlecei şi cele de roşii.

6 Se presară caşcaval ras şi se introduc in cuptor. Se coc la foc moderat timp de 25-30 de minute.

Sfat: Se servesc cu sos de roşii amestecat cu tarhon tocat.

Băutura: Bere

Preparate dulci

Cornuleţe cu prune

1 Făina se cerne, se amestecă bine cu un pliculeţ cu praf de copt şi o jumătate de linguriţă de sare.

2 Untul se taie in cubuleţe şi se pune in mijlocul făinii, impreună cu ouăle, două pliculeţe cu zahăr vanilinat şi o linguriţă de esenţă de migdale.

3 Se adaugă zahărul tos, se frămăntă pănă cănd rezultă un aluat potrivit de tare, se acoperă cu folie alimentară şi se introduce la rece pentru 30 de minute.

4 Gemul de prune se amestecă bine cu zahărul vanilinat rămas, nuca măcinată şi pesmetul. Se intinde o foaie din aluat cu grosimea de un centimetru şi se taie in făşii lungi, late de cinci centimetri.

5 Pe mijlocul fiecărei făşii se pune umplutură, i se dă formă de fitil, se infăşoară cu folie alimentară şi se introduce timp de zece minute la rece.

6 Se taie fitilele in bucăţi, se aşază in tavă, se introduc in cuptor şi se coc.

Sfat: Se trec fierbinţi prin zahărul pudră amestecat cu scorţişoară.

Băutura: Suc de fructe

Pere cu cremă de castanet

400 g castane din conservă, opt pere, 300 ml lapte dulce, 200 ml frişcă, o linguriţă de pudră de scorţişoară, 4 linguri de miere, o lămăie, o portocală, două pliculeţe cu zahăr vanilinat, un litru de vin alb, 250 g ricotta

1 Castanele se taie mărunt şi se pun la fiert cu laptele dulce şi două linguri de miere. Se lasă să fiarbă pănă cănd s-au inmuiat, se opreşte focul şi se pasează cu un mixer.

2 Se lasă să se tempereze, se amestecă bine cu frişca, se mixează, se acoperă cu un capac şi se introduce la rece.

3 Restul de miere se amestecă bine cu pudra de scorţişoară şi vinul alb. Se adaugă zahărul vanilinat şi se pun la fiert.

4 Se toarnă sucul de lămăie şi cel de portocală, se introduc perele şi se fierb pănă cănd pot fi pătrunse de dinţii unei furculiţe. Se scot cu o spumieră şi se lasă să se răcească pe un platou.

5 Li se decupează un căpăcel, se scobesc de miez şi in locul miezului se umplu cu crema de castane rece.

6 Se servesc imediat sau se introduc la rece pentru 30 de minute.

Sfat: Frişca se poate inlocui cu brănză ricotta, căpătănd o textură mai solidă.

Băutura: Coniac

Tort cu pufarine

4 ouă, 150 g zahăr tos, 100 g făină, 150 g zahăr pudră, 5 linguri de cacao, praf de copt, 500 ml frişcă, 500 g brănză de vaci sau ricotta, 100 g pufarine colorate, zahăr vanilinat, sare, 100 g fructe confiate, 5 g gelatină, ulei, două portocale

1 Gălbenuşurile se mixează impreună cu zahărul tos pănă cănd işi dublează volumul. Albuşurile se bat cu un praf de sare.

2 Peste gălbenuşuri se pun două linguri de cacao şi două pliculeţe cu zahăr vanilinat. Se adaugă făina, albuşurile, o linguriţă de praf de copt şi se amestecă pănă cănd rezultă un aluat bine omogenizat.

3 Se toarnă intr-o tavă tapetată cu hărtie de copt unsă cu ulei, se introduce in cuptor şi se coace 30-35 de minute la foc mediu. Se scoate din formă şi se lasă la răcit.

4 Frişca se mixează, se amestecă bine cu brănza de vaci, zahărul pudră şi gelatina inmuiată din timp.

5 Se imparte crema in două: o parte se amestecă bine cu fructele confiate, iar cealaltă parte, cu restul de cacao.

6 Se pun cremele peste blatul răcit, se decorează cu pufarinele colorate şi se introduce la rece.

Sfat: Blatul se poate insiropa cu sucul de la două portocale.

Băutura: Cappuccino

Turte dulci cu dovleac

300 g zahăr tos, 130 g unt, două ouă, două pliculeţe cu zahăr vanilinat, o linguriţă de bicarbonat, 300 g făină, 300 g dovleac pentru plăcintă, o lămăie, 250 g zahăr pudră, 100 g nucă, un vărf de cuţit cu sare, scorţişoară, nucşoară

1 Dovleacul se curăţă de coajă, se taie in cuburi şi se coace in cuptor. Untul se mixează impreună cu zahărul tos şi sarea pănă cănd devin ca o cremă.

2 Se adaugă ouăle, zahărul vanilinat şi dovleacul pasat. Se adaugă făina amestecată cu bicarbonat şi nuca tăiată mărunt.

3 Se frămăntă totul pănă cănd rezultă un aluat omogen, nelipicios. Dacă este nevoie, se mai adaugă făină şi se frămăntă pănă cănd ajunge la consistenţa potrivită.

4 Se imparte aluatul in bucăţi şi se formează rulouri potrivit de groase. Se taie bucăţi egale ca mărime, se presează puţin, se aşază intr-o tavă tapetată cu hărtie de copt şi se introduc in cuptor.

5 Se coc 20-25 de minute la foc potrivit şi se lasă să se răcească. Zahărul pudră se amestecă bine cu sucul de lămăie şi se trec turtiţele prin acest amestec.

6 Se aşază pe hărtie de copt şi se lasă să se intărească glazura.

Sfat: Pentru o aromă deosebită se mai pot adăuga scorţişoară şi nucşoară măcinată.

Băutura: Coniac

×