x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Călător pe drumul sănătăţii

Călător pe drumul sănătăţii

19 Sep 2007   •   00:00

Lumea copilăriei este un tărăm in care, odată ajuns matur, te reintorci cu greu dacă nu ai rămas prieten cu personajele reale sau fantastice ale acestei perioade.

Lumea copilăriei este un tărăm in care, odată ajuns matur, te reintorci cu greu dacă nu ai rămas prieten cu personajele reale sau fantastice ale acestei perioade. Ca părinte, uneori trebuie să-ţi aminteşti sau să inventezi poveşti care să ii determine pe copii să facă lucruri ce pe moment ei nu le doresc. Unul dintre ele este să mănănce frumos şi sănătos. Pe lăngă poveşti atractive, preparatele pentru copii trebuie să şi arate bine, să fie colorate şi parfumate! Iată o poveste ce v-ar putea ajuta atunci cănd sunteţi in pană de imaginaţie.

Orice zi e o bucurie

"Dragi copii, pentru că sunt o fetiţă sănătoasă şi mereu voioasă, m-am găndit să vă scriu o scrisoare, in care să vă spun secretul meu. Orice zi este o bucurie pentru mine, pentru că in fiecare dimineaţă domnul Ceiuţ sau domnul Lăptic mă aşteaptă cu zămbetul pe buze. Ei imi pregătesc micul dejun, alături de alţi prieteni: Untişor, Dulceaţă sau Cereale. Niciodată nu ii refuz, pentru că imi sunt prieteni. La ora zece, fructele cele mai proaspete şi curate mă aşteaptă cu mare bucurie. Merele, Perele, Portocalele şi alte fructe imi dau energie pentru toată ziua. Biscuiţii de casă sunt şi ei prietenii mei.

Musafiri la masă

La masa de prănz, doamna Supă sau doamna Ciorbă mă imbie cu parfumul ameţitor de legume şi mult leuştean. Friptura sau Peştele nu mă ocolesc, dăndu-mi inteligenţă şi memorie. Domnişoarele Garnitură de cartofi şi Garnitură de orez sunt şi ele prezente. Salata, fetiţa aceea cu rochiţă verde sau roşie, nu mă uită. Ea imi dă multe vitamine şi imi dezvoltă urechea muzicală. După-amiază am musafiri: Sucul natural sau Prăjitura de casă. Seara, petrecere pănă in ora opt! Doamna Carne, insoţită de Varză, Mazăre sau Conopidă incep dansul lor uşor. Toţi aceşti prieteni mă ajută să nu mă intălnesc niciodată cu Baronul Microb, să fiu sănătoasă, curajoasă şi frumoasă şi să iau note bune. Cu drag, Cătălina."

Chifteluţe de cartofi

Ingrediente: un kilogram cartofi, o lingură de făină, o felie de păine, 3 ouă, pătrunjel, pesmet, ulei, sare, legume fierte (morcov, ardei şi ţelină).

Preparare: Cartofii se pun la fiert intr-o oală in care s-a adăugat puţină sare. Se scurg de apă şi se pasează impreună cu legumele fierte. Felia de păine se inmoaie şi apoi se stoarce. Peste compoziţa de cartofi şi legume se adaugă păinea, două gălbenuşuri, sarea şi pătrunjelul tocat mărunt. Două albuşuri se bat spumă şi se adaugă şi ele in vas. Se formează chifteluţe şi se tăvălesc, pe rănd, prin făină, ou bătut şi pesmet. Se prăjesc in ulei de măsline. Se servesc cu salată de legume sau măsline.

Supă de morcov cu cocos

Ingrediente: 1.500 ml apă, doi morcovi, o ceapă, 4 linguri de smăntănă, o jumătate de linguriţă de zahăr, o lingură de unt, două linguri de miez de nucă de cocos ras, sare, pătrunjel.

Preparare: Morcovii se curăţă de coajă şi se taie pe lung, in făşii foarte subţiri. Ceapa se curăţă de foi şi se toacă mărunt. Intr-un vas cu apă şi puţină sare se pun la fiert morcovii şi ceapa. Cănd s-au inmuiat suficient, se strecoară (păstrăndu-se zeama in care au fiert) şi se pasează. Compoziţia se subţiază cu zeama in care au fiert legumele, apoi se pune din nou la foc. Se adaugă sare (dacă mai este cazul), zahărul, miezul de nucă de cocos ras şi untul. Se mai lasă pe foc căteva minute, apoi se adaugă smăntăna şi pătrunjelul. Se poate servi cu crutoane.

Ecler cu frişcă şi kiwi

Ingrediente: pentru aluat: 220 ml apă, 120 g unt, 120 g făină, 4 ouă, un vărf de cuţit de sare; pentru cremă: 3 ouă, 200 g zahăr, 500 ml frişcă, un pliculeţ cu zahăr vanilinat, două fructe de kiwi.

Preparare: Intr-o oală, la foc potrivit, se pun apa şi untul. Se lasă să fiarbă, iar cănd a dat in clocot se ia oala de pe foc. Se adaugă făina, se amestecă şi se pune din nou oala la foc mic. Se amestecă, avănd grijă să se desprindă compoziţia de pe pereţii vasului. Se ia de pe foc şi se lasă la răcit. Se adaugă ouăle şi sarea. Se mixează şi se pun cu linguriţa din compoziţie grămăjoare intr-o tavă unsă şi tapetată cu făină. Se lasă in cuptor pănă cănd se rumenesc. Se pregăteşte crema. Se amestecă ouăle cu zahărul şi se ţin pe foc pănă cănd se ingroaşă compoziţia. Cănd s-a răcit, se adaugă frişca bătută foarte tare, zahărul vanilinat şi fructele de kiwi tăiate foarte mărunt. Cu această cremă se umplu eclerele şi se pudrează cu zahăr.

Friptură cu sos de roşii

Ingrediente: 500 g carne macră de vită, o ceapă, două linguri de ulei de măsline, două linguri de bulion, o linguriţă de unt, 250 g paste, supă, sare.

Preparare: Intr-o tigaie se incinge uleiul de măsline şi se prăjeşte ceapa impreună cu carnea de vită. Se stinge cu apă caldă, se acoperă tigaia cu un capac şi se mai lasă să fiarbă inăbuşit incă 30 de minute. Se scoate friptura, se unge cu unt şi se pune intr-o tavă, in cuptor, ca să se rumenească. Sosul de roşii se obţine amestecănd bulionul cu puţină supă. Pastele se pun la fiert intr-o oală cu apă clocotită in care s-au adăugat sare şi căţiva stropi de ulei. Cănd s-au inmuiat suficient se strecoară. Friptura se serveşte cu sos de roşii şi paste.

Budincă de brănză

Ingrediente: 200 g brănză dulce de vacă, două ouă, o lingură de unt, 50 g zahăr, un pliculeţ cu zahăr vanilinat, 200 ml lapte, 50 g făină.

Preparare: Intr-un vas se omogenizează făina, untul şi laptele. Compoziţia se toarnă peste brănza de vaci, se amestecă adăugăndu-se şi zahărul vanilinat, gălbenuşurile frecate, zahărul şi albuşurile bătute spumă. Un vas de Jena se unge cu unt şi se tapetează cu făină. Se toarnă compoziţia şi se lasă in cuptor timp de aproximativ o jumătate de oră. Budinca se serveşte presărată cu zahăr pudră.

Chec

Ingrediente: 500 g făină, 250 ml lapte, 100 g unt, 120 g zahăr, două ouă, un pliculeţ cu praf de copt, un pliculeţ cu zahăr vanilinat.

Preparare: Untul se freacă cu zahărul pănă cănd compoziţia face spumă. Se adaugă ouăle, unul căte unul, şi zahărul vanilinat, amestecăndu-se foarte bine. Se toarnă laptele rece, puţin căte puţin. Făina se cerne şi se amestecă bine cu praful de copt, apoi se toarnă in ploaie peste compoziţia de unt şi ou. Se toarnă totul intr-o formă de chec unsă cu unt şi pudrată cu făină. Se lasă checul in cuptor, la foc mic, timp de aproximativ 45 de minute. Cănd se serveşte se pudrează cu zahăr sau se ornează cu decor de zahăr.

×