x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Călători pe malurile Dunării

Călători pe malurile Dunării

de Maria Belu-Burtea    |    25 Iun 2009   •   00:00
Călători pe malurile Dunării
Sursa foto: /

Faimoasele roci de la Belogradchik, Bulgaria, înconjoară oraşul cu acelaşi nume şi îi conferă un anumit farmec. Situat la 50 de kilometri sud-vest de Vidin şi la 520 de metri deasupra nivelului mării, oraşul este o aşezare antică, construită peste ruinele unui vechi castel roman, ce există încă din Evul Mediu.



În sudul oraşului se află fortăreaţa Belogradchik, care datează din anii 1805-1837 şi este alcătuită din trei părţi, dintre care două sunt construcţii noi. Fortăreaţa, împreună cu rocile Belogradchik, care acoperă o suprafaţă de 30 de kilometri lungime şi trei kilometri lăţime, constituie cele mai cunoscute obiective turistice din Bulgaria. Rocile seamănă cu oameni, castele, ciuperci, obeliscuri, animale sau bărci.

Degustare
În perioada 28-31 mai, ANTREC România împreună cu reprezentanţi ai Camerei de Comerţ Serbia au participat la un tur de forţă pentru identificarea şi dezvoltarea turismului rural în zona Dunării. Vizitarea locurilor aflate la sud de Dunăre a început cu o plimbare până la Belogradchik, localitate intrată deja în cursa pentru "Cele 7 minuni ale lumii" (formaţiunea stâncoasă din Belogradchik urcând deja pe locul I, întrecând Ţinutul Diavolului din Serbia şi Grand Canyon din SUA). Reprezentanţii Asociaţiei Bulgare de Turism Alternativ (BAAT), membri ai EuroGites, au organizat la o cramă particulară din zonă (sortimentele de vinuri de aici apar în Atlasul Mondial al Vinurilor) o degustare de vinuri însoţite de bucate specifice zonei, precum supa tarator (supă rece de castraveţi), o delicatesă a acestei zone, mere pane etc.

Turism rural
După vizita de o zi în Bulgaria, reprezentanţii BAAT şi ANTREC România au mers în localitatea Perişor din Dolj, unde au vizitat miniferma de animale a Pensiunii Cristian şi grădina cu legume bio. "Împreună cu omologii mei bulgari am participat la Maglavit, localitate cu potenţial uriaş în dezvoltarea turismului religios, dar şi a celui rural, transfrontalier, beneficiind de vecinătatea Dunării, la procesiunea de deshumare a lui Petrache Lupu şi strămutarea rămăşiţelor lui pământeşti la Mănăstirea Maglavit", ne-a declarat Cristina Partal, preşedinte ANTREC România.

Parteneriat
"În urma acestor vizite, ANTREC România, prin reprezentanţii de la Dolj, va iniţia în viitorul apropiat un proiect de promovare a turismului transfrontalier cu partenerii din Bulgaria şi Serbia. Acest lucru este util  judeţului Dolj, dar pot fi implicate toate judeţele cu deschidere la Dunăre. Iar ca şi o recomandare pentru impulsionarea turismului rural, ANTREC România propune exceptarea de la plata impozitului pe profit timp de 10 ani. În opinia noastră, acest lucru ducând la impulsionarea turismului rural în ţara noastră. Deja în Bulgaria acest lucru s-a realizat, BAAT Bulgaria primind autorizarea ECEAT (European Centre for Agro Tourism) şi acordând acest certificat mai multor pensiuni", a conchis Cristina Partal.

Întâlnire EuroGites în Elveţia
La 15 mai, ANTREC România a participat la Abtwil, Elveţia, la reuniunea liderilor Asociaţiilor de Turism Rural European. Un subiect important discutat la acest eveniment a fost legat de consecinţele economico-financiare ale crizei, iar părerea unanimă a celor prezenţi la reuniune a fost că turismul rural nu a fost încă afectat. Ca şi exemple concludente, pentru susţinerea celor afirmate, a fost faptul că în Austria, Farm Holidays (vacanţe la fermă) are mai multe rezervări decât înaintea declanşării crizei economice, în Franţa situaţia este similară, în Anglia s-a constatat o creştere a duratei sejururilor, iar în Elveţia se solicită tot mai mult vacanţele la fermă. Reprezentanta României la EuroGites, Maria Stoian, a prezentat activităţile ANTREC România de organizare a cât mai multor festivaluri cu caracter tradiţional, dar şi simplificarea procedurilor de obţinere a avizelor necesare clasificării pensiunilor. Au fost prezentate şi câteva produse de turism rural precum "Trăieşte natural", "Sănătate şi răsfăţ", "Incursiune în Ţara brânzeturilor", "Natura şi cultura" etc. Toţi cei prezenţi la reuniune au fost invitaţi să viziteze România în toamna acestui an, cu ocazia sărbătoririi celei de-a XV-a aniversări a ANTREC România.

Supă tarator (supă rece de castraveţi)

Ingrediente: 500 g castraveţi proaspeţi, un l lapte bătut, 20 g usturoi, 100 ml ulei, un l apă, 100 g miezuri de nucă, o legătură de mărar sau pătrunjel verde.

Preparare: Castraveţii se curăţă de coajă şi se taie mărunt. Se sărează şi se lasă timp de 10 minute. Usturoiul se curăţă şi se pisează, se amestecă bine cu lapte bătut. Se bate cu telul, turnând "în fir subţire" apa. Se introduc castraveţii, adăugând uleiul, miezul de nucă tăiat mărunt, sarea şi verdeaţa. Se serveşte rece.

Mere pane
Ingrediente: patru mere mari, un ou, o cană de apă, o cană de făină, ulei pentru prăjit, apă cu gheaţă, miere.

Preparare: Într-un castron se prepară un aluat mai gros din ou, apă şi făină. Separat se curăţă merele, se îndepărtează cotorul, căsuţa cu seminţe şi se feliază. Feliile de mere se dau prin aluat şi se prăjesc pe ambele feţe până ce capătă o culoare aurie. Într-un vas se prepară un sirop din ulei, apă şi zahăr. După ce zahărul s-a dizolvat se mai adaugă puţină miere, apoi feliile de mere se dau prin sirop, după care se scufundă timp de câteva secunde în apă cu gheaţă. Preparatul este deosebit de savuros.


×
Subiecte în articol: romania rural geografii culinare antrec