x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Calea regala a vinului

0
Autor: Tudor Cires 08 Noi 2006 - 00:00
Calea regala a vinului
GEOGRAFIILE VINULUI / BALCIC, BULGARIA
Am fost intotdeauna intrigat de romanii care, gonind spre litoralul bulgaresc, omit sa poposeasca la Balcic, inainte de a ajunge la Varna, Albena ori Nessebar; pentru ca, dincolo de a fi o simpla destinatie de vacanta, Balcicul reprezinta un reper al romanitatii, nu mai putin semnificativ ca Branul sau ca Pelesul.

Inaugurat in 1924 pe Litoralul Marii Negre, in locul supranumit "Coasta de Argint", Castelul Reginei Maria a Romaniei a concentrat, in scurta perioada cand Romania a stapanit Cadrilaterul, intreaga energie a satului tataresc transformat, in scurt timp, in leagan al artelor si in pilda de civilizatie.

PREFERINTELE REGINEI MARIA

Chiar si azi, localnicii vorbesc cu respect despre perioada romaneasca, despre familia regala, in special despre Regina Maria, pe care o numeau "sultana". O vizita la castel nu poate fi facuta in graba. In afara obiectivelor oficiale, exista spatii si semne a caror poveste se cere depanata pe indelete.

Intre cele 12 cladiri principale, "Vila Printului Nicolae", cel mai mic dintre fiii Reginei Maria, ne-a atras atentia printr-un amanunt. Ea adaposteste astazi o interesanta expozitie de vinuri si o incapere pentru degustari. Ideea acestei metamorfoze apartine Annei Koleva, o tanara fascinata de personalitatea Reginei Maria si de istoria familiei regale a Romaniei. Ea a luat si initiativa restaurarii domeniului viticol al Reginei, care cuprindea vii, livezi de migdali si de rodii.

Se stie ca vinul preferat al Reginei era "Tamianka", facut dintr-un soi de struguri dulci, dar ii placeau si soiurile ceasla, bulgar ori mardaghios, band, cu egala bucurie, sampanie si pelin. Vila Printului Nicolae va fi fost "cuibul" in care s-au consumat seri de familie in care Regina invita la ceai si in care administratorul Carol Gutman supraveghea ca masa sa fie servita la ore exacte.

COLECTIE DE VINURI

In camera colectiilor de vinuri, unde am descoperit cu surprindere si o selectie romaneasca, se afla sute de sticle; cele mai multe sunt bulgaresti si reprezinta centre de vinificatie precum Asenovgrad, Ruse, Euxinograd, Plovdiv. Sunt vinuri Mavrud (rosu sec), Danube Prista (rosu sec), Sauvignon Blanc, Cabernet Sauvignon, alaturi de care stau vinurile produse de Anna Koleva sub eticheta "Queen’s Winery House".

Ultimul proiect al vinificatoarei este dedicat familiei domnitoare a Romaniei. Astfel, copiii Reginei - Ileana, Elisabeta, Marioara, Mircea - dau denumirea cate unui cupaj realizat de "Queen’s Winery House".

Simbol romanesc
Bulgarii au exploatat destul de bine Castelul Reginei Maria, transformand unele spatii administrative in restaurant, ceainarie, magazin de antichitati sau in colectie de vinuri. E uimitor ca regimul comunist n-a distrus acest simbol al monarhiei romane.
Vinul de gheata
Intre vinurile degustate de noi la Vila Printului Nicolae s-a numarat si un "Snow Wine", rosu-sec, cules iarna, cand strugurii ramasi pe butuci ingheata. Ciorchinii sunt culesi dimineata devreme, inainte sa transpire la atingerea razelor solare.

Inconjurata de tablouri cu Balcicul de altadata, de antichitati si de vinuri de colectie, Anna Koleva traieste experienta dubla a muzeografului si a vinificatorului
Citeşte mai multe despre:   reginei

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

O doctoriță a pierdut dreptul de a profesa pentru că a pozat în costum de baie

O doctoriță a pierdut dreptul de a profesa pentru că a pozat în costum de baie
Galerie Foto O doctoriță birmaneză a făcut apel sâmbătă împotriva interdicţiei de a profesa medicina, măsură ce i-a fost impusă după ce a postat poze în care apare în costum de baie sau în lenjerie intimă pe...

Rivalitatea dintre două concurente pentru cucerirea ispitei ia o nouă întorsătură la Insula Iubirii

Rivalitatea dintre două concurente pentru  cucerirea ispitei ia o nouă întorsătură la Insula Iubirii
Galerie Foto Cel mai nou episod din Insula Iubirii, difuzat în aceastã searã, de la 20:00, la Antena 1 scoate în evidență rivalitatea dintre Denisa și Geanina. Dacă inițial le-au unit trăirile pentru bărbații cu care au...

Campion al trofeelor Chefi la cuţite, Chef Bontea nu are nicio echipã în finala aceasta

 Campion al trofeelor Chefi la cuţite, Chef Bontea nu are nicio echipã în finala aceasta
Galerie Foto Mâine searã, de la 20:00, la Antena 1, sezonul special Chefi la cuţite, dedicat familiilor îşi va desemna câştigãtorul. Vedete, foști concurenți, juniori pasionați de gătit sau oameni în vârstă cu...

Transpiri mult? Cum să te descurci cu mirosul urât și petele de la axilă

Transpiri mult? Cum să te descurci cu mirosul urât și petele de la axilă
Transpiri mult, iar transpirația ta este urât mirositoare? Nu știi ce să faci cu asta și nici cu petele urâte care „strică” imaginea ta și deteriorează bluzele, la axilă? Cu totii stim cat de greu este...

Rețeta tradițională a cârnăciorilor Virșli

Rețeta tradițională a cârnăciorilor Virșli
Comunitățile tradiționale din județul Hunedoara sunt căutate de gurmanzi pentru cârnăciorii Virșli, specifici zonei. Rețeta acestor cârnați picanți, speciali, este veche de peste 300 de ani și a fost...

DEALUL LUI DUMNEZEU. Locul ULUITOR din ROMÂNIA unde trăiește un ANIMAL BIBLIC, UNIC în lume

DEALUL LUI DUMNEZEU. Locul ULUITOR din ROMÂNIA unde trăiește un ANIMAL BIBLIC, UNIC în lume
Nimeni nu are curajul să calce prin acele locuri, de frica unui animal unic în lume și extrem de periculos. Zona de stepă, cu stâncă, nisip și ierburi înalte din rezervația ”Dealul lui Dumnezeu”, în...

GALERIE FOTO: Street Delivery 2019. Strada a devenit o adevărată scenă pentru artişti.

GALERIE FOTO: Street Delivery 2019. Strada a devenit o adevărată scenă pentru artişti.
Galerie Foto A 14-a ediție Street Delivery București se concentrează pe inspirația scoasă în stradă prin artă, cuvânt, design, arhitectură, prin poeticile cotidianului, geografiile literare și metaforele orașului. Plus do...

Prăjitură cu fructe de sezon: Plăcintă cu cireşe

Prăjitură cu fructe de sezon: Plăcintă cu cireşe
Pentru această prăjitură avem nevoie de următoarele ingrediente: 6 gălbenuşuri 6 albuşuri bătute 250 g zahăr 250 g margarină sau unt 250 g făină 50 ml lapte 1 pachet cu zahăr vanilat 1 pachet cu...

Street Food In The Park: Mâncare stradală şi muzică live, de vineri până duminică, în grădina ParkLake

Street Food In The Park: Mâncare stradală şi muzică live, de vineri până duminică, în grădina ParkLake
O nouă ediţie a Street Food In The Park Summer Edition debutează vineri, timp de trei zile, în ParkLake Shopping Center, bucureştenii fiind invitaţi să sărbătorească vara într-o atmosferă relaxată şi...

Ansambluri din şase ţări la Festivalul Internaţional de Folclor "Muzici şi Tradiţii în Bucureşti"

Ansambluri din şase ţări la Festivalul Internaţional de Folclor "Muzici şi Tradiţii în Bucureşti"
Ansambluri din China, Serbia, Slovacia, Republica Macedonia de Nord, Ucraina şi România vor fi prezente la cea de-a XIII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Folclor "Muzici şi Tradiţii în Bucureşti", care va...

Premierã în televiziune: Neatza transmite live, timp de o sãptãmânã, din Delta Dunãrii

Premierã în televiziune: Neatza transmite live, timp de o sãptãmânã, din Delta Dunãrii
Începând de luni, 17 iunie, matinalii de la Antena 1 puncteazã o nouã premierã în televiziune. Gaşca veselã de la Neatza cu Rãzvan şi Dani pãrãseşte platoul de televiziune şi se mutã în Delta Dunãrii...

Tartă la tigaie cu roșii și zucchine

Tartă la tigaie cu roșii și zucchine
Galerie Foto Este perfectă pentru orice masă din zi o astfel de Tartă la tigaie cu roșii și zucchine. Cu aluat fraged, crocant, mozzarella și legume, garnisită cu ou și ierburi uscate la suprafață, este chiar minunată a...

Alex și Monica Anghel, Liviu Vârciu și Andrei Ștefănescu, Bella Santiago și Sorana Darclee Mohamad intră în jocul transformărilor, la Te cunosc de undeva!

Alex și Monica Anghel, Liviu Vârciu și Andrei Ștefănescu, Bella Santiago și Sorana Darclee Mohamad intră în jocul transformărilor, la Te cunosc de undeva!
Galerie Foto 12 concurenți talentați și dornici de show vor intra în spectaculosul joc al transformărilor, în cel de-al 14-lea sezon al show-ului Te cunosc de undeva! În premieră, în acest sezon, în fața telespectatorilor...

Surorile Crudu s-au calificat în finala sezonului special Chefi la cuţite. Emisiunea, lider de audienţã la nivelul publicului comercial

Surorile Crudu s-au calificat în finala sezonului special Chefi la cuţite. Emisiunea, lider de audienţã la nivelul publicului comercial
Galerie Foto Emoţii mari pentru cele trei familii care au intrat aseară, alături de chefii Bontea, Dumitrescu şi Scărlătescu în bucătăria Chefi la cuţite, în ultimul battle al sezonului special. Războiul culinar a fost...

Dulceață de căpșuni ca la bunica

Dulceață de căpșuni ca la bunica
Pentru această dulceață avem nevoie de trei ingrediente: 1,5 kg căpșuni 1 kg zahăr zeama de la o lamaie Cum procedăm Capsunile se curăță de codite,se spală in mai multe ape. Intr-un castron adanc se...
Serviciul de email marketing furnizat de