x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Calitate, echilibru, rafinament

Calitate, echilibru, rafinament

de Carmen Dragan    |    22 Oct 2008   •   00:00

România este mai dulce! Pentru că ciocolata şi îngheţata de lux Venchi au venit şi la noi.

Toamna aceasta am avut privilegiul de a intra în “sufletul” ciocolatei italieneşti, alături de George Bălan, directorul general al filialei de la noi. O ciocolată veritabilă se bazează pe patru valori: calitate, prospeţime, specializare şi cultură. Aceasta este lecţia pe care am învăţat-o după ce am trăit o experienţă unică a gustului.

 

Experienţa “pistache”

Gelato de fistic, un gust pe care cu siguranţă nu îl uiţi uşor. Reţeta este simplă şi totul pare un joc dacă ai toate instrumentele necesare. Şi mai mult decât atât, este garantat 100% pentru că totul este pe bază de ingrediente naturale. Lapte, o pungă de bază (praf pentru gelato, special adus din Italia) şi cel mai renumit tip de fistic, acestea sunt ingredientele pe care le-au pregătit şi le-au introdus în maşină, la momentul potrivit, Marian Tincă şi Ionuţ Creţoiu, cei care au făcut demonstraţia culinară. De restul se ocupă aparatul de producere a îngheţatei, una dintre verigile echipamentului de nouă generaţie, care face ca acest răcoros desert să fie gata în aproximativ jumătate de oră. După un mic popas în aparatul de răcire rapidă, gelato este ornat cu bucăţi de fistic şi aşezat în vitrina frigorifică. De acolo îi ademeneşte pe iubitorii de senzaţii... reci.

 

Calitatea are multe arome

În chocogelaterie vă mai puteţi răcori cu alte 40 de arome: gelato de pere, mere, banane, caise, mure, smochine, kaki, lămâi etc. Îngheţata cu bază de fructe este preparată numai din apă, ca un şerbet.

Apoi sunt numeroase creme, create după reţete în care totul stă sub semnul echilibrului. “Dolce di latte” este o cremă din lapte şi concentrat de caramel. Este specifică Argentinei, dar la începutul secolului al XXI-lea a pătruns şi în Europa de Vest. “Caramel Cream” este inspirată de tradiţia spaniolă. S-a adăugat caramel la crema de ouă specific italienească. “Crema Gianduja” respectă tradiţia din Piemonte (regiune din nordul Italiei). Este o îmbinare între pasta de alune Piemonte şi 56% ciocolată. Există şi o cremă de îngheţată iute, “Spicy chocolate”, ce conţine 56% ciocolată, pudră de cacao şi chilli. Este inspirată de reţetele antice ale aztecilor.

Toate aceste creme sunt rezultatul anilor de experimentare în laborator şi în branşă. Ele dau senzaţia de răcoare, dar niciodată de îngheţ.

 

Ciocolata irezistibilă

Un loc din chocogelaterie în care ciocolata se dezvăluie tuturor simţurilor este vitrina cu ciocolată neambalată. Aici, blocurile mari de ciocolată albă sau neagră, cu alune sau cu diverse arome sunt replica mărită a produselor ambalate. Există şi ciocolată fără zahăr, dar toate specialităţile de aici sunt adaptate unei alimentaţii corecte. Foarte atractivă este şi gama Gourmet cu Chocolate mousse, Dark Chocolate cake, Gianduja Cold Chocolate cake, în care sunt folosite patru tipuri diferite de cacao. Odată ajuns în acest paradis al ciocolatei, de pe Calea Victoriei, din Bucureşti, va fi greu să-ţi spui că a fost doar o experienţă...

 

Produse emblemă

Istoria ciocolatei Venchi începe în Torino, la 1878, când tânărul Silvano a deschis primul său laborator de cofetărie. De atunci şi până astăzi, laboratorul s-a transformat într-un adevărat atelier de creaţie artistică a dulciurilor, al cărui scop este de a transforma ciocolata într-o experienţă extraordinară. Astăzi sunt peste 250 de specialităţi. Reţetele deosebite, unice, precum şi materia primă de o calitate extraordinară, nealterată prin procese chimice sau prin adăugarea conservanţilor, reprezintă punctul-cheie al succesului. Dacă veţi ajunge vreodată la Gala Premiilor Nobel, veţi avea surpriza de a servi chocaviar şi alte specialităţi de ciocolată ale acestui brand. “Chocaviar este un sortiment rafinat şi inedit de ciocolată. Este o noutate a sezonului. Nu suntem singurii care îl producem, dar numai noi îl ambalăm cel mai aproape de caviar”, ne-a mărturisit George Bălan. Un alt produs unic este trabucul de ciocolată. Cu un conţinut de cremă de cacao şi alune Piemonte măcinate şi caramelizate, acoperite cu ciocolată neagră, aspectul trabucului este foarte apropiat de al unuia veritabil, iar cutia este foarte elegantă. În general, ambalajele acestei ciocolate sunt atractive, amintind de culegătorii de cacao de la sfârşitul secolului al XIX-lea. Toate cutiile sunt ambalate special pentru a fi făcute cadou familiei, partenerilor de afaceri, colegilor sau prietenilor.

×
Subiecte în articol: ciocolata geografiile gustului