x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Campionatul Internaţional de Gătit in Aer Liber

Campionatul Internaţional de Gătit in Aer Liber

de Anna Borca    |    18 Sep 2007   •   00:00
Campionatul Internaţional de Gătit in Aer Liber

Timp de trei zile, parcul castelului Gilău a fost locul unde s-a desfăşurat prima ediţie a Campionatului de Gătit in Aer Liber cu: degustări de vinuri, gulaşuri (vedeta culinară a evenimentului), spectacole de mima şi pantonimă, de muzică populară etc.    Â



Timp de trei zile, parcul castelului Gilău a fost locul unde s-a desfăşurat prima ediţie a Campionatului de Gătit in Aer Liber cu: degustări de vinuri, gulaşuri (vedeta culinară a evenimentului), spectacole de mima şi pantonimă, de muzică populară etc.    Â

Parcul Castelului Gilău... Ceaune de tot felul: de aramă, de fontă, mai mari sau mai mici. Grătare, discuri, plite. Funduri şi linguri de lemn. Şi mult, mult fum. Mirosurile diverse, incepănd de la gulaş, mici, costiţe de berbecuţ, miel la proţap şi păna la ciorbe de peşte, păstrăvi inveliţi in foi de viţă şi in foi de brusture, brănzeturi la grătar, au fost cele care i-au imbiat pe vizitatorii primei ediţii (14-16 2007 septembrie) ai Campionatului Internaţional de Gătit in Aer Liber.

Un eveniment tip competiţie, organizat de Aociaţia Culturală Euro Est Alternativ, la care au luat parte concurenţi (peste 40 de echipe) din toate colţurile ţării şi din străinătate: judeţul Cluj, Bucureşti, Galaţi, Tulcea, Brăila, Franţa, Germania, Ungaria. Nu au lipsit nici colegii noştri ziarişti: Societatea Jurnaliştilor Dunărea de Jos (au adus pentru ciorba de peşte apă din Dunăre şi au fost cei care au terminat primii de gătit), echipa vinul.ro şi Clubul Presa de Vin.

Participanţii, atăt amatori, căt şi profesionişti, şi-au arătat inventivitatea şi măiestria de a găti in aer liber. Invitatul de onoare al evenimentului şi in acelaşi timp preşedintele jurilui a fost Robert Rainford, starul emisiunii "Lincence to Grill", difuzată in intreaga lume. Â

Care au fost secţiunile şi cum s-a desfăşurat campionatul? In primul rănd au fost două clase ce s-au impărţit in mai multe secţiuni: măncăruri de gătit in aer liber - la grătar, preparate pe plită şi preparate la ceaun (ciorbă, supă sau tocăniţe) şi expoziţie de artă culinară hrană rece, dulciuri, creaţie şi meniu alternativ.

Condiţii de participare: vărsta minimă 18 ani, numărul maxim de participanţi pentru o echipă a fost de trei persoane. Fiecare echipă şi-a adus materia primă pentru gătit şi ustensilele necesare. Cantitatea minimă de măncare pregătită a fost pentru zece persoane.

Criteriile de apreciere, pe care le-a urmărit juriul, au fost următoarele: gustul măncarii gătite la faţa locului, prezentarea produselor alimentare in forma finală, pregătirea alimentelor de bază pentru măncare, aspectul exterior al standului şi imbrăcămintea concurenţilor.

Din juriu au făcut parte: Dumitru Burtea, membru de onoare in Asociaţia Mondială a Maeştrilor Gastronomi, preşedintele Asociaţiei Bucătarilor şi Cofetarilor din Turism; Toth Csaba, maestru gastronom; gurmandul Cristian Aroşculesei, reprezentantul "vox populi", Vlad de la matinalul Naţional TV. Â

Trofeul campionatului a fost căştigat de Restaurantul Amurg din Cluj, unde chef este Adrian Pop, maestru in arta culinară, Cupa mare i-a revenit echipei "Vino Vero" (bucătarul Valer Rogozean şi doi pasionaţi ai gastronomiei Septimiu Crişan şi Dan Tărziu), iar Cupa mica - motelului "Gilău" şi echipei de la hipermarchetul Cora. De asemenea au fost decernate premii şi pentru cel mai vărstnic şi cel mai tănăr concurent, pentru cel care a parcurs cea mare mare distanţă pănă la locul unde s-a desfăşurat sau premii speciale pentru cei care au contribuit la mediatizarea evenimentului, pentru sponsori ş.a.

×
Subiecte în articol: gastronomie gătit