x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Cand baba isi scutura cojocul

Cand baba isi scutura cojocul

de Simona Chiriac    |    28 Feb 2007   •   00:00
Cand baba isi scutura cojocul
CALENDAR GASTRONOMIC
Din punct de vedere calendaristic, 1 martie este prima zi de primavara, prima dintr-o serie de zile care pot avea si puteri divinitorii. Baba Dochia este elementul-cheie al acestei perioade, iar numele pe care il mai poarta - "cap de primavara" - , caracterizeaza cel mai bine aceasta perioada: antiteza dintre iarna si primavara, frig si cald, viata si moarte.

Legenda, prin simplitatea ei, este punctul de plecare. Se spune ca Baba Dochia a plecat cu oile la munte, iar pentru a se proteja de frig a imbracat douasprezece cojoace. Cu fiecare zi in care urca pe munte ea dadea jos cate un cojoc, caci vremea dadea semne sa se incalzeasca. Dar tocmai in ziua in care a lepadat si ultimul cojoc a venit gerul, iar Baba Dochia si oile sale s-au transformat in stanci.

Traditia spune ca cele douasprezece zile ale Babei Dochia, care incep la 1 martie, sunt deosebit de capricioase, reprezentand ultimele zvacniri ale iernii, si fiecare dintre ele poarta un nume: Lunica (Luni), Martica (Marti), Marcurana (Miercuri), Joiana (Joi), Virita (Vineri), Sitita (Sambata) si Dominica (Duminica). Daca in Zilele Babelor ninge si este foarte frig (in popor spunandu-se ca si-a scuturat Baba Dochia cojocul), atunci si primavara va fi friguroasa si ploioasa, iar lucrarile de pe pe camp vor intarzia. Daca, dimpotriva, Zilele Babelor vor fi frumoase, atunci si primavara va fi calduroasa si buna pentru plante.

Dovleac copt cu miere si nuci

  • Ingrediente: 4 felii de dovleac, 200 g miez de nuca, miere, scortisoara.
  • Preparare: Feliile de dovleac se inteapa din loc in loc, se ung cu miere si se presara scortisoara si nuca prajita in cuptor si taiata mai mare. Se asaza feliile intr-o tava unsa cu unt, in care s-a adaugat si putina apa. Cand dovleacul este aproape gata, se da focul mai mic, iar in felul acesta feliile de dovleac se caramelizeaza.
  • Martisorul - la inceput, un banut de argint gaurit de care erau prinse doua fire rasucite, unul alb si altul rosu - simbolizeaza viata si moartea. Primavara, viata este mai puternica si infrange moartea. Aceste martisoare erau purtate mai ales de catre copii, ca sa fie sanatosi si sa le mearga bine in viata. Dupa ce treceau cele douasprezece zile, martisorul era legat de ramurile unui copac inflorit.

    In prima zi de primavara nu se lucreaza, ca in felul acesta sa se domoleasca furia Babei Dochia si sa nu se napusteasca gerul asupra campurilor. Totusi, traditia spune ca femeile pot s-o impace daca dau de pomana preparate din bostan.

    ×
    Subiecte în articol: primavara